Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 145177 razy)
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #15 : Październik 14, 2011, 20:23:11 »

Dzisiaj, pierwszy dzieĂą drugiego etapu. Co za piĂŞkna muzyka!!! I Wieniawski i wariacje nt. Fausta Gounod`a (jedna z oper szczegĂłlnie przeze mnie ukochanych!). PrawdĂŞ mĂłwiÂąc, nie jestem szczegĂłlnÂą entuzjastkÂą wiolinistyki, ale podobaÂł mi siĂŞ pierwszy etap, a teraz, kiedy konkursowiczom towarzyszy fortepian, cudowne piĂŞkno obficie rozlewa siĂŞ po duszy!
Nie mam jeszcze faworyta bo wszystko co sÂłyszĂŞ wydaje mi siĂŞ cudowne i bardzo trudne i juÂż samo to, Âże wszystko zostaÂło wygrane jak naleÂży, a przy tym niesie tyle emocji, uprawnia do przejÂścia dalej.
Niestety mam doœÌ pracowity okres, wiêc nie mogê s³uchaÌ dok³adnie, robiÌ notatki itp., ale tyle co s³yszê pozwala mi wpadaÌ w zachwyt nad ludzkim geniuszem! Czy Wy te¿ s³uchacie i sprawia Wam to równ¹ przyjemnoœÌ?
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Październik 15, 2011, 00:50:49 »

Ewuniu, no z przykroÂściÂą stwierdzam, Âże za maÂło sie interesujĂŞ Wieniawskim a powinienem. Postaram siĂŞ nieco nadrobiĂŚ zalegÂłosci

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #17 : Październik 15, 2011, 11:33:13 »

Oh, S³awku nie ma przymusu! Jeœli masz ochotê wystarczy w³¹czyÌ PR II i gotowe! Od 10.00 s¹ ca³odzienne relacje.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #18 : Październik 15, 2011, 16:00:43 »

CzoÂłem! 
MyÂślĂŞ, Âże caÂła muzyczna Polska (i nie tylko) Âżyje teraz Konkursem Wieniawskiego. Jakie to szczĂŞÂście, Âże odbywa siĂŞ on Poznaniu, w piĂŞknie odnowionej Auli UAM, sali o prawdopodobnie najlepszej akustyce w Polsce. 

OczywiÂście w wolnej chwili jestem na przesÂłuchaniach.  Chichot  W czwartek sÂłuchaÂłem sesji popoÂłudniowej - na poczÂątku wystÂąpiÂła Hiszpanka Leticia Moreno, ktĂłra - jak siĂŞ póŸniej okazaÂło - przewyÂższaÂła o poziom wystĂŞpujÂących po niej skrzypkĂłw. Jej Bach - Chaconne z II Partity - byÂł monumentalny, jakby wykuty g³êboko w skale... 24. Kaprys Paganiniego sprawiaÂł jej miejscami trudnoÂści techniczne - wielkie wraÂżenie wywarÂła na mnie VI Sonata E. Ysaÿe. Zatem - ciekawa artykulacja, dbaÂłoœÌ o dÂżwiĂŞk - choĂŚ czasem przesadne vibrato, choĂŚby w przepiĂŞknym kaprysie La Cadenza Wieniawskiego.
Karizina i RytwiĂąska (zwÂłaszcza na niÂą czekaÂłem) graÂły jakby szkolnie, poprawnie - klarownie, ale bez charyzmy - brakowaÂło zabrarwienia indywidualnego, ekspresji... Polka przykuÂła mojÂą uwagĂŞ Bachem (Grave i Fuga z II Sonaty), ktĂłry niestety jednak - nie zostaÂł zagrany bezomyÂłkowo.

II etap - juÂż po selekcji - bĂŞdzie znacznie ciekawszy. Skrzypce i fortepian. W programie - sonata skrzypcowa (do wyboru - Beethoven, Prokofiev, Brahms etc...), utwĂłr Szymanowskiego i Wieniawskiego.
Wczoraj wieczorem byÂłem Âświadkiem absolutnie najlepszej dotychczasowej kreacji w konkursie...

Soyoung Yoon. TÂą koreaĂąskÂą skrzypaczkĂŞ bĂŞdziemy pamiĂŞtaĂŚ jeszcze dÂługo! Jej wykonanie I Sonaty f-moll Prokofieva wbiÂło mnie w fotel, skrzypaczka (wielkie brawa fortepianowego akompaniamentu!) oczarowaÂła publicznoœÌ i - na pewno - jurorĂłw. Ponura, mistrzowska kompozycja wielkiego Rosjanina napisana w czasie II wojny Âświatowej faktycznie rozbrzmiaÂła jak potĂŞÂżne memento dla Âświata, staÂła siĂŞ dÂźwiĂŞkowym gmachem... ÂŚwietna intonacja, stopniowanie dynamiki, pewne prowadzenie smyczka, dziĂŞki czemu artystka wydobywaÂła jasne i ciemne barwy swego instrumentu  - i wielki Âładunek ekspresyjny. Warto czekaĂŚ na takie interpretacje!
Pecha mia³ Aylen Pritchin, którego skrzypce rozstroi³y siê w po³owie wystêpu (gra³ Wariacje nt. w³asny Wieniawskiego). Wielka szkoda... - po wystêpie otrzyma³ wspania³¹ owacjê, zapewne ostatni¹ na konkursie...
ÂŚwietni polscy wykonawcy - M. WÂłoszczowska i M. Wasiucionek.

DziÂś (sÂłuchaÂłem transmisji w radio) wielkie wraÂżenie wywarÂł Niemiec Stefan Tarara. A jeszcze Wielu Znakomitych przed nami.

P.S. CzyÂżby Polacy to... narĂłd suchotykĂłw?  Niezdecydowany
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2011, 16:03:01 wysłane przez Mozart » Zapisane

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #19 : Październik 15, 2011, 16:15:01 »

http://www.wieniawski.pl/so-young_yoon.html

OdsÂłuchajcie koniecznie jej Bacha, Kreislera (!) czy Prokofieva. Oto skrzypaczka Âświatowego formatu. 

Jestem bardzo ciekawy Mozarta w jej wykonaniu. ZauwaÂżcie - caÂły III etap - to MOZART; 1. czêœÌ koncertu skrzypcowego (KV 216,  218,  219 - do wyboru; jaka szkoda, Âże Ăąie usÂłyszymy interpretacji drugich ogniw o cudnym cantabile!), do tego obowiÂązkowa I czêœÌ Symfonii koncertujÂącej Es-dur KV 364. ZupeÂłenie jak podczas Konkursu Chopinowskiego - Polonez-Fantazja op. 61 Chopina. 

Ale... patronem Konkursu (najstarszego na Âświecie) jest przecieÂż Henryk Wieniawski. Wielki skrzypcowy wirtuoz i liryk. Uosobieniem tego liryzmu jest sÂłynna 'Legenda' op. 17, z tematami, ktĂłrych melancholia i sÂłodycz sÂą tak pokrewne melodyce Czajkowskiego... UtwĂłr barwny, ukazujÂący peÂłne brzmienie skrzypiec - zarazem Âłatwy w odbiorze, quasi-salonowy.
http://www.youtube.com/watch?v=gC-0W6FK3zc

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 15, 2011, 17:18:42 »

Mozarcie.

Przesluchalem H. Wieniawskiego: Wariacje na temat wÂłasny op. 15 w wykonaniu Aylena Pritchina
(ze strony http://www.wieniawski.pl/aylen_pritchin.html)
i zastanawiam sie, czy chodzi Ci o to wykonanie.

Powiedz mi, od ktorej minuty uslyszales, ze skrzypce sie rozstroily.
Intonacja w grze tego doskonalego skrzypka miescila sie w przedziale "gram czysto".
Oczywiscie byly potkniecia, ale miescily sie w przedziale tolerancji (moim zdaniem)

Podejrzewam, ze Twoja tolerancja czystego grania jest mniejsza niz moja.

Nie ma na swiecie skrzypka, ktory gra sterylnie (akustycznie) czysto.
Zbadano kiedys intonacje D.Ojstracha podczas gry gamy, jako eksperyment.
Zmierzono akustycznie czystosc jego gry. Zaledwie kilka dzwiekow z calej gamy
byly wykonane idealnie, reszta byla poza wskaznikami.
Intonacja na skrzypcach musi miec swoja tolerancje.
Np dzwieki prowadzace sa na ogol grane wyzej (niz pomiar akustyczny), bemole nizej itd.

Plynnosc wysokosci dzwieku ma duze znaczenie w tworzeniu napiec, ekspresji.
Tu widze przewage skrzypiec nad fortepianem.

PS
Niestety nie slyszalem pozostalych (brak czasu) konkursowiczow.
Moim zdaniem Pritchin, to skrzypek duzego formatu
Jak popracuje troche nad precyzja, to smiem twierdzic, ze osiagnie swiatowy poziom.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #21 : Październik 16, 2011, 00:10:28 »

UsiÂłujĂŞ sÂłuchaĂŚ:) Na tyle, na ile pozwala czas – teÂż mam akurat ogromnie duÂżo pracy, w dodatku w ten weekend jak na zÂłoœÌ pracujĂŞ, na dodatek Kajetan chory:(  ZagapiÂłam siĂŞ i nie sÂłuchaÂłam koncertu na inauguracjĂŞ. (DziÂś za to sÂłuchaÂłam V Czajkowskiego na Âżywo:))
Ale trzeba siĂŞ wreszcie zmobilizowaĂŚ. OdsÂłuchujĂŞ sobie teraz wszystkie wykonania z drugiego etapu.
Trzeci i czwarty ju¿ bêdzie s³uchany (ogl¹dany) bez problemów na bie¿¹co.
Podobnie jak na Chopinowskim rok temu, poziom bardzo wysoki, i to sÂłychaĂŚ – wszystko piĂŞknie grane. Ale czasem coÂś zachwyca bardziej. W drugim etapie na pewno juÂż Âłatwiej siĂŞ zorientowaĂŚ, wybraĂŚ, kto przypadÂł najbardziej do serca.
So-Young Yoon -  po wspaniaÂłej Yeol-Eum Son i Seongu Jin Cho na Czajkowskim, kolejna koreaĂąska gwiazda. NaprawdĂŞ wspaniaÂła. Wiwat Korea!:)
CzyÂżbyÂśmy mieli juÂż kandydaturĂŞ na laureattkĂŞ?
Niesamowicie gra, z mocÂą i duchem – dreszcze przechodzÂą przy demonicznej interpretacji sonaty Prokofiewa. MajÂą WÂłoszczowska teÂż gra przepiĂŞknie. PrzesÂłucham jeszcze dziÂś chociaÂż kilku.
Jak rozumiem, na razie przybliÂżone typy faworytĂłw to : So-Young Yoon, Leticia Moreno, Stefan Tarara (caÂłkiem muzyczne nazwisko:)), Maja WÂłoszczowska, Arata Yumi, Alyen Pritchin (nie przekreÂślajmy go jeszcze),

Aha – wÂłaÂśnie siĂŞ dowiadujĂŞ, ze po raz pierwszy bĂŞdzie moÂżna oglÂądaĂŚ Wieniawskiego na Âżywo w TVP Kultura!

http://www.nina.gov.pl/NInA/artykuÂł/2011/10/15/transmisje-on-line-info-xiv-miĂŞdzynarodowy-konkurs-skrzypcowy-im.-h.-wieniawskiego

Mozart! Koncerty!! Symfonia KoncertujÂąca!!! Czarno widzĂŞ moje wyniki w pracy w przyszÂłym tygodniu. 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #22 : Październik 16, 2011, 00:11:06 »

I mnie siĂŞ wydaje, Âże Pritchin to skrzypek wielkiego formatu. WeÂźmy choĂŚby Szymanowskiego - wspaniaÂłe przejÂścia miĂŞdzy dÂługimi nutami pod Âłukiem, legato. W wariacjach staÂło siĂŞ coÂś z koÂłkiem - w konsekwencji rozstroiÂły siĂŞ jego skrzypce. Pritchin popatrzyÂł na Vengerova, ten pozwoliÂł mu dalej graĂŚ. Ja sÂłyszaÂłem pewne nieÂładne dÂźwiĂŞki w wariacjach Wieniawskiego, ale i tak wielkie brawa za opanowanie (na poczÂątku, podczas sonaty, spadÂły mu okulary!). I chciaÂłbym usÂłyszeĂŚ 'jego' Maestoso z KV 364 Mozarta.

Dziœ natomiast mieliœmy wspania³¹ Koreankê Ji-Yoon Lee, Rosjankê Vasiliev¹. Maciej Strzelecki po raz kolejny udowodni³ (Fantazja nt. z 'Fausta' Wieniawskiego), ¿e jest œwietnym wirtuozem.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #23 : Październik 16, 2011, 00:13:19 »

So-Young Yoon -  po wspaniaÂłej Yeol-Eum Son i Seongu Jin Cho na Czajkowskim, kolejna koreaĂąska gwiazda. NaprawdĂŞ wspaniaÂła. Wiwat Korea!:)
CzyÂżbyÂśmy mieli juÂż kandydaturĂŞ na laureattkĂŞ?

Tak!  Po jej wykonaniu Sonaty rozlegÂły siĂŞ brawa...! 

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #24 : Październik 16, 2011, 12:44:20 »

http://www.polskieradio.pl/8,Dwojka/1432,Konkurs-Wieniawskiego-II-etap-dzien-2

Tu moÂżna wysÂłuchaĂŚ niektĂłrych przesÂłuchaĂą z II etapu.
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Październik 16, 2011, 13:36:05 »

W wolnych chwilach, kiedy tylko znajduje na to czas, staram sie sÂłuchaĂŚ jak najwiĂŞcej - wysoki poziom..

a tak na marginesie takie drobne pytanko - czy aby czasem nasz wirtuoz skrzypiec Henryk Wieniawski nie byÂł rĂłwnieÂż ÂŻydem, bÂądz byÂł pochodzenia, czy miaÂł jakiej dalekie korzenie Âżydowskie..?? zadajÂąc to pytanie sugeruje siĂŞ zamieszczanym na linku Beatki zdjĂŞciem, tego genialnego skrzypka - na pierwszy rzut oka, typowo semickie rysy..
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2011, 13:41:56 wysłane przez kozioÂł » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #26 : Październik 16, 2011, 13:42:26 »

Tak. SzczegĂłly odnoÂśnie pochodzenia znajdziesz w Wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_Wieniawski

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 16, 2011, 13:57:14 »

No tak, faktycznie..choĂŚ w pierwszej chwili, zerkajÂąc na owe opracowanie biograficzne moÂże nieco zmylaĂŚ zamieszczona tam rubryka z danymi osobowymi, jak i samo tylko pierwsze zdanie: "polski kompozytor i skrzypek"
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Październik 16, 2011, 14:42:17 »

Natomiast caÂłkiem inaczej wyglÂąda to w przypadku notki biograficznej, dotyczÂącej ojca Henryka - Tadeusza Wieniawskiego, ktĂłra zapisana zostaÂła poprawnie..(zupeÂłnie nie pojmujĂŞ, dlaczego w przypadku biografii jednych dane zamieszcza siĂŞ poprawnie, a u innych juÂż niekoniecznie..)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Wieniawski

Na zamieszczonym przez Ciebie linku Januszu, przy okazji warto teÂż zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na osobĂŞ Edwarda Wolffa (brata matki wielkiego skrzypka), ktĂłry to studiowaÂł z naszym Chopinem i podobnie jak on wyjechaÂł i (chyba) osiadÂł na staÂłe w ParyÂżu - o czym siĂŞ wÂłaÂśnie dowiedziaÂłem z powyÂższego skÂąpego ÂźrĂłdÂła..
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Październik 16, 2011, 15:09:47 »

"polski kompozytor i skrzypek"

Jak najbardziej polski, Konradzie - moÂżemy byĂŚ dumni z naszego rodaka, szanowanego kompozytora i wirtuoza!

Nie do przegapienia:
od 16.00 - recital  Erzhana Kulibaeva z Kazachstanu.
Beethoven: Sonata A-dur op. 47 (!)
Wieniawski: Wariacje na temat wÂłasny op. 15
Szymanowski:  ÂŹrĂłdÂło Aretuzy z cyklu Mity op. 30.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni countrylife silverstar twistedgamers neder-live