Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 138135 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #60 : Pa¼dziernik 17, 2011, 21:52:09 »

Ba, w koñcu mamy ju¿ tradycjê... i ¶wietnych fachowców:)
Joanna i Miki te¿ chyba wypad³y bardzo dobrze. Fakt, wszyscy graj± piêknie, poziom jest bardzo wysoki i walka mocno wyrównana, skoro przesz³o trzyna¶cie osób zamiast dwunastu, a jurorzy przyznali, ¿e w³a¶ciwie równie dobrze mog³o przej¶æ osiemna¶cie:) - ale do fina³u przejdzie tylko sze¶ciu. Wydaje siê, ¿e s± trzy pewniaki - kto z pozosta³ych?? Kto dostatecznie zaczarowa³/zaczaruje jurorów?
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #61 : Pa¼dziernik 17, 2011, 21:53:08 »

ech Marku, wiele cierpkich s³ów mo¿na by rzec. Jak to mo¿liwe, ¿e ci m³odzi ludzie musz± tak wiele pracowaæ na swoj± karierê. A niektórym wystarczy, ¿e pup± pokrêc± na wizji i zareklamuj± jaki¶ bank... Dziwny jest ten ¶wiat

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #62 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:31:30 »

S³awku, chyba zawsze tak by³o, co sprawi³o, ¿e Kohelet stwierdza³ tak gorzko "a dalej widzia³em pod s³oñcem, ¿e nie chy¿ym bieg siê udaje", chocia¿ mo¿e jednak nie jest a¿ tak ¼le;)
Na prawdziw±, warto¶ciow± karierê, opart± na tym, co w g³owie i w sercu, zawsze trzeba zapracowaæ porz±dnie i ciê¿ko. A "kariera" pojmowana jako puste schlebianie t³umom lub w³adcom,  to "marno¶æ i pogoñ za wiatrem") Fakt, ¿e owa marno¶æ mo¿e byæ solidnie op³acana - jednak w ostatecznym rozrachunku prawdziwy artysta chyba nie ma czego ¿a³owaæ. 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #63 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:33:19 »

... jednak w ostatecznym rozrachunku prawdziwy artysta chyba nie ma czego ¿a³owaæ. 
pod warunkiem, ze doceni± go za ¿ycia.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #64 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:41:12 »

Januszu tak patrz±c
nikt nie czu³by siê doceniony za ¿ycia
bo zawsze znajdzie siê kto¶ lepiej od niego doceniony 

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #65 : Pa¼dziernik 17, 2011, 22:50:28 »

Marku, to prawda, Nigdy nikt nie bywa szczê¶liwy do koñca.
Ale miêdzy glori± a ubóstwem jest przepa¶æ która rozdziela jednych artystów (spe³niaj±cych siê zawodowo, ale i w ¿yciu), od drugich - niedocenianych i do¶wiadczaj±cych nêdzy. Historia jak pêkata beczka pe³na jest takich zestawieñ.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #66 : Pa¼dziernik 17, 2011, 23:10:02 »

Stefan Niemiec chyba wygra...  Chichot

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #67 : Pa¼dziernik 18, 2011, 11:15:50 »

Te¿ bardzo ¿a³ujê, ¿e nie zagraj± ca³ych koncertów, a przynajmniej jeszcze moich ukochanych Adagiów Chichot Ale dobrze, ¿e wybory roz³o¿y³y siê w miarê równomiernie  i czeka nas sze¶æ wykonañ KV216, trzy 218 i cztery 219, w dodatku niektóre z w³asnymi kadencjami wykonawców:)

i nie zagraj± te¿ Andante cantabile z D-dur KV 218  Smutny Zreszt± ten koncert wybra³o najmniej uczestników (chyba z powodu pocz±tkowej "fanfary" na strunie E   Chichot ) Stefan Tarara wspania³y, chocia¿ troszeczkê zbyt pewny siebie   

Amo la musica sopra tutte le arti
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #68 : Pa¼dziernik 18, 2011, 11:20:50 »

Bardzo mi³o by³o us³yszeæ na antenie TVP Kultura wypowied¼ "internauty Bodek1" cytowan± przez redaktora Hawryluka  
Ja, barbarzyñca skrzypcowy, po wys³uchaniu pierwszych trzech wystêpów mniej wiêcej w ca³o¶ci, prze³±czy³am na Jedynkê i obejrza³am z wielkim zadowoleniem (i ulg±) dobry teatr telewizji ("Getsemani"), na Kulturê zaledwie zerkaj±c co kilka minut. Bardziej "obserwowa³am" ni¿ s³ucha³am. Pierwszy uczestnik, Japoñczyk, przed wej¶ciem na scenê uprawia³ gimnastykê, co dziwne, rozci±ga³ miê¶nie nóg na schodkach. I robi³ du¿o min. Maria W³oszczowska mia³a ca³y czas niemal zamkniête oczy, jakby chcia³a siê wy³±czyæ z okoliczno¶ci i zaton±æ po uszy w muzyce i tylko w niej. Denerwowa³o mnie, ¿e by³a tak bardzo rozebrana, w wywiadzie z ni± wygl±da³o, jakby by³a nago. Kolejna uczestniczka w ¿ó³tej sukni z calutkimi go³ymi plecami (to dla mnie straszne, po co?), æwiczy³a do ostatniej chwili, nawet ju¿ stoj±c w drzwiach na scenê, ca³y czas biega³y jej paluszki po strunach. Zauwa¿y³am jeszcze chusteczkê pod brod± Rosjanina. Zastanawiam siê, jakie to uczucie przytulaæ do siebie twardy instrument, czy nie mo¿na tu zastosowaæ jakiego¶ trwa³ego "umilenia" kontaktu cia³a z instrumentem? Nie wiem te¿ dlaczego pani Agnieszka Duczmal ³apa³a ka¿dego uczestnika za paluszek tu¿ przed wej¶ciem na scenê. "Aktówka" faktyczne by³a doskona³a. Przy okazji, kim jest pani prowadz±ca? Bardzo ³adna.
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #69 : Pa¼dziernik 18, 2011, 11:52:15 »

Zastanawiam siê, jakie to uczucie przytulaæ do siebie twardy instrument, czy nie mo¿na tu zastosowaæ jakiego¶ trwa³ego "umilenia" kontaktu cia³a z instrumentem? Nie wiem te¿ dlaczego pani Agnieszka Duczmal ³apa³a ka¿dego uczestnika za paluszek tu¿ przed wej¶ciem na scenê.

A zauwa¿yli¶cie jak± skrzypce zostawi³y "malinkê"  Chichot na szyi Stefana?

Beatko, to ³apanie za palec to zapewnie taki rytua³ a la kopniak na szczê¶cie. Da³o siê zauwa¿yæ, ¿e pani Agnieszka Duczmal to nie tylko wspania³y muzyk, ale te¿ bardzo ciep³a i serdeczna osoba 

Ciekawa jestem, czy Ola Kuls, któr± poci±ga tak¿e kompozycja zaprezentuje w³asn± kadencjê do G-dur KV 216 czy bêdzie to jedna z cudownych, choæ trochê ju¿ os³uchanych kadencji Sama Franko. Mia³am okazjê us³yszeæ kiedy¶ Olê z jej kwartetem i trzymam za ni± kciuki 

Amo la musica sopra tutte le arti
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #70 : Pa¼dziernik 18, 2011, 12:04:09 »

Stefan Niemiec chyba wygra...  Chichot

Wydaje mi siê, ¿e oczko puszczone przez jednego z jurorów do Vengerova, po wystêpie Stefana, by³o baaaardzo wymowne! Chichot
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #71 : Pa¼dziernik 18, 2011, 13:29:08 »

Czy kadencja to co¶ w rodzaju transkrypcji?
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #72 : Pa¼dziernik 18, 2011, 14:34:20 »

Za Wikipedi±:
Kadencj± w muzyce nazywany jest fragment koncertu na instrument solowy z orkiestr± stanowi±cy popis solisty-wirtuoza, dawniej improwizowany, pó¼niej najczê¶ciej stanowi±cy integraln± czê¶æ kompozycji.

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #73 : Pa¼dziernik 18, 2011, 14:35:48 »

Waldorff "Sekrety Polihymnii" w antykwariatach za grosze:

Kadencja-1.Zgodnie z zasadami harmonii, kolejne zestawienie akordów takie, aby prowadzi³o do
prawid³owego harmonicznego rozwi±zania utworu.
2.Umieszczany pod koniec arii koloraturowych, lub pierwszej czêsci koncertów, fragment o charakterze
improwizacyjnym, maj±cy na celu danie popisu technicznego soli¶cie.

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #74 : Pa¼dziernik 18, 2011, 14:53:30 »

To cytowanie na antenie tvp moich komentarzy sta³o siê chyba tradycj± - nastêpnym razem do³±czê co¶ o Naszym Forum   (nie dzisiaj - bo bêdê w pracy i obejrzê sobie konkurs z odtworzenia). Beatko fajnie, ¿e poprawi³a¶ imiê naszej m³odej skrzypaczki - bo Maja W³. to znana Polska...kolarka górska. Komentarz wpisa³em przed obejrzeniem wystêpu Koreanki - trudno porównaæ obie dziewczyny - bo dzieli je du¿a ró¿nica wieku (7lat) a to ju¿ inna klasa, inny rodzaj d¼wiêku, obycie estradowe... Co do stroju nie wypowiadam siê - widocznie taka jest teraz "moda koncertowa" - w³a¶ciwie mi nie przeszkadza .
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher mini-land countrylife kalinowatyper paktprzyjazni