Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 138046 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:10:27 »

Sze¶ciu do fina³u? Powiedzcie same, Asiu, Kasiu - to jest impossible wybraæ jeno szóstkê...

Tarara, Erzhan NA PEWNO; Soyong i Kobayashi PRAWIE NA PEWNO... Jej.  Z politowaniem

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #136 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:11:05 »

Có¿, rodzaj ju¿ tu ma drugorzêdne znaczenie - wa¿niejszy zaszczyt wyst±pienia ramiê w ramiê ze starym wyjadaczem

Tzn z kim? 

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #137 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:14:37 »

Asiu, mia³am na my¶li naszego "starego wyjadacza"... Mozarta 
 A Soyoung gra³a sinfoniê pierwszy raz w ¿yciu...
Chyba wszyscy prócz "starego wyjadacza" wiedz±, kto jest "starym wyjadaczem" na TVP Chichot Chichot
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #138 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:16:05 »

Och, Amadeo, jak mog³am tego nie s³yszeæ! Dlaczego mówisz, ¿e na wyrost?  Jak przyznane, to przyznane. Pan Adam tez "stary wyjadacz", swoich rozpoznaje
Z drugiej strony - to tak jak z nami w ogóle jest: 1) - O, jaki dobry placek upioek³as!.. - Eee, pzrepis mia³am dobry. 2) - Jaka ³adna bluzka! -- Tak? to z lumpeksu..
Asi odpowied¼: A tutaj jest http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/poznan/koncert-vengerova-uswietni-final-xiv-konkursu-im-w,1,4833153,wiadomosc.html - o Maestro Venegerovie i kilku szczegó³ach konkursowych. Mo¿e maestro wybra³ juz kogos do uczenia??

Amade, nie obrazi³e¶ siê, co? Wiesz przecie¿, ¿e jeste¶ genialny!  Chichot

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #139 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:17:50 »

Nie rozumiem zachwytu nad Tarara i "jego" Mozartem.

Chyba najwiecej usterek intonacyjnych (moge wyliczyc nuta po nucie) ze wszystkich uczestnikow tego etapu.
Poza tym nie lubie jego mozartowskiego stylu. Nuty czesto nie zaczynane od razu, lecz z jakiegos crescenda (brzydka maniera, ktora niszczy artykulacje).
No i oczywiscie zla wibracja (dretwa i sztywna), chyba wynikajaca ze slabego 4 palca (taki defekt fizyczny).
Kadencja Tarary byla troche lepsza, ale tez nie moje klocki.

Najlepszy Mozart dotychczas to: Soyung, Kreft, Kuls,Steele
Najgorszy Mozart:  Tarara, Pritchin
Dosyc czysty, ale dretwy Mozart: Korea+Japonia

Nie slyszalem Macieja Strzeleckiego w tym etapie (Mozart), ale w pierwszym gral znakomicie kaprys Wieniawskiego.

Patryku, mowisz o wpadkach intonacyjnych Emmy, chyba miales na mysli male dwie wpadki tekstowe (wlasciwie paluszki jej sie przypadkowo splataly).
Emma miala intonacje dobra (oczywiscie nie idealna, ktorej nie mial nikt)

Przykro mi rowniez powiedziec, ale komentarze ekspertow TV sa zenujace.  Nie zawsze zgodne z prawda.
Szczegolnie brzydkie teksty o Macieju Strzeleckim.
Bardzo zlosliwe.

Asiu, Julko, moze wiecej szczegolow,... dlaczego.....?
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #140 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:19:39 »

¦wietny jest ten altowiolinista. Czujny, doskonale dopasowuje siê do partnera, z Erzhanem wiedzia³, ¿e mo¿e sobie pozwoliæ na wiêcej, brawo!

O tak! Michal Bry³a fantastycznie partneruje. Podda³ siê tak¿e "dyktatowi" Stefana Tarary.

Amo la musica sopra tutte le arti
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:30:42 »

Ja odniosle odwrotne wrazenie. To Michal Bryla kontrolowal Tarare.
Stefan podskakiwal, robil co mogl, by przejac lidership ale glowna postacia byl wlasnie Michal.
Calkowicie opanowal to wykonanie dzwiekiem, spokojem, wibracja, tempem.

Wyraznie bylo widac, kto tu rzadzi.

PS
Mamy dwoch naprawde swietnych altowiolistow BRAWO.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #142 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:37:35 »

Moje typy

Erzhan Kulibaev
Emma Steele
Miki Kobayashi
Joanna Kreft
Stefan Tarara
So young Yoon

pozdrawiam          
               Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #143 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:38:21 »

Przykro mi rowniez powiedziec, ale komentarze ekspertow TV sa zenujace.  Nie zawsze zgodne z prawda.
Szczegolnie brzydkie teksty o Macieju Strzeleckim.
Bardzo zlosliwe.
Bartku, szczerze mówi±c, ja nie pamiêtam jakich¶ z³o¶liwych komentarzy o Macieju. Co prawda pan profesor generalnie bywa do¶æ marudny i zawsze znajduje jakie¶ minusy w wystêpach (przypomina mi momentami kogo¶ znajomego:)), jednak akurat tamte komentarze nie wydawa³y mi siê inne od reszty. Co do "prawdy" - có¿, zapewne tutaj du¿o zale¿y od indywidualnego upodobania. No a fantazjowaæ to chyba oni nie maj± powodu. Tak s³ysz±, a czy to siê zgadza a naszymi odczuciami, to inna historia. Na konkursie Chopinowskim co ekspert, to by³a inna ekspertyza:) inne preferencje, inny ulubiony sposób wykonania. Mo¿e tutaj te¿ powinna byæ czêstsza wymiana ekspertów.  
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #144 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:41:51 »

Mamy dwoch naprawde swietnych altowiolistow BRAWO.
Co do Micha³a Bry³y, to rzeczywi¶cie  mia³am wra¿enie, ¿e dominuje graj±c z Tarar±, chocia¿ ten ostatni my¶lê, ¿e znajdzie siê w finale, (mojego serca nie zdoby³;)
Pan Ba³aban  swoj± obecno¶ci± na scenie i  spokojn±, gr± stanowi³ ¿yczliw± i uwa¿n± asystê dla solisty i za to nale¿± mu siê brawa. Nie napisa³e¶ nic o Kazachu Bartusie. Czy mo¿esz jako¶ skomentowaæ jego wystêp?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 18, 2011, 22:43:30 wys³ane przez Melisa » Zapisane
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #145 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:43:54 »

wyniki III etapu

1. Arata Yumi (Japonia)
2. Soyoung Yoon (Korea Po³udniowa)
3. Aylen Pritchin (Rosja)
4. Stefan Tarara (Niemcy)
5. Miki Kobayashi (Japonia)
6. Erzhan Kulibaev (Kazachstan)

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #146 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:44:43 »

Ju¿ s±??

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #147 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:50:36 »

Amade, nie obrazi³e¶ siê, co? Wiesz przecie¿, ¿e jeste¶ genialny!  Chichot

Oczywi¶cie ja siebie nie s³ysza³em, st±d siê trochê zdziwi³em.  Chichot Zawsze fajnie jest 'byæ' w telewizji, choæby w "redaktorskich ustach". 
Obraziæ? Why?!    Ale¿ geniusz ze mnie, bo wytypowa³em finalistów (z wyj. Araty, Pritchina siê spodziewa³em, chocia¿ napisa³em 'chyba'). 

Chocia¿...
¯a³uje - bo brakuje choæby jednej Polki.
Arata Yumi jest tu moim zdaniem najs³abszym ogniwem (na podstawie TYLKO etapu mozartowskiego). 

Bartusie - co do intonacji etc. - tak odebra³em to na gor±co, podczas s³uchania i ogladania.

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:52:59 »

Mowie zenujace,dlatego, ze nie zastosowano jedakowej taryfy do wszystkich (szczegolnia Glabowna).
Np. niektorym zarzucona zla intancje, innym, rowniez falszujacym (nawet bardziej) odpuszczono.
Dosyc dziwne, gdyz obydwoje komentatorzy, to swietni skrzypkowie, chociaz Glabownej zarzucano kiedys gre w stylu kolka drewnianego.
Gadzina niezle prowadzi kwartet.

A tekst pani profesor o tym, zeby Maciej Strzelecki nie gadal za duzo, tylko zeby sie lepiej przygotowal i wrocil za 5 lat, to wyjatkowo
zlosliwy tekst, bardzo krzywdzacy znakomitego skrzypka.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #149 : Pa¼dziernik 18, 2011, 22:53:30 »

Nie rozumiem zachwytu nad Tarara i "jego" Mozartem.

Chyba najwiecej usterek intonacyjnych (moge wyliczyc nuta po nucie) ze wszystkich uczestnikow tego etapu.
Poza tym nie lubie jego mozartowskiego stylu. Nuty czesto nie zaczynane od razu, lecz z jakiegos crescenda (brzydka maniera, ktora niszczy artykulacje).
No i oczywiscie zla wibracja (dretwa i sztywna), chyba wynikajaca ze slabego 4 palca (taki defekt fizyczny).
Kadencja Tarary byla troche lepsza, ale tez nie moje klocki.

Najlepszy Mozart dotychczas to: Soyung, Kreft, Kuls,Steele
Najgorszy Mozart:  Tarara, Pritchin
Dosyc czysty, ale dretwy Mozart: Korea+Japonia

Asiu, Julko, moze wiecej szczegolow,... dlaczego.....?
Có¿, Barto, w odró¿nieniu od eksperta, profesora b±d¼ muzykologa, ja mam swobodê kierowania siê w moich wyborach g³ównie wewnêtrznym odczuciem i upodobaniem - zatem mogê te¿ pozwoliæ sobie, by odpowiedzieæ po prostu "bo mi siê podoba"
A niech mi wolno bêdzie nie¶mia³o zaznaczyæ, ¿e nie mnie jednej. Ach, i ¿eby uprzedziæ argument o nieadekwatno¶ci masowych gustów, dodam, ¿e podoba siê ludziom, do których gustu mam zaufanie;) Ale to przecie¿ nie o to chodzi - je¶li co¶ siê podoba, to i tak siê bêdzie podoba³o, najwy¿ej mog³abym mieæ poczucie, ¿e podoba mi siê co¶ kiepskiego, jednak ja takiego poczucia nie mam. Mnie i tak podobaj± siê ju¿ ci wszyscy, którym Maestro Vengerow pozwoli³ graæ w III etapie tego konkursu. I niezale¿nie, kto przejdzie do czwartego etapu, ju¿ ta trzynastka zas³uguje na nasze zachwyty, bo sa to po prostu wszystko ¶wietni skrzypkowie. Natomiast niektórzy, w moim odczuciu, s± fantastycznie - przynajmniej dla mnie. Porywaj± mnie, sprawiaj±, ¿e moja dusza rozk³ada skrzyd³a do lotu. Ja ich nie rozliczam z intonacyjnych, palcówkowych czy wibracyjnych pomy³ek. Na tym siê nie znam. Ja mogê g³ównie oceniæ piêkno d¼wiêku, przekazywane uczucie, nastrój, klimat, jak±¶ wewnêtrzn± zgodno¶æ z tym wzorcem, który tkwi w moim sercu, i ogólnym wra¿eniem, jakie robi na mnie dane wykonanie. I akurat Stefan nale¿y do tych, którzy mnie porywaj±, których d¼wiêk, emocje i energia dzia³aj± na mnie w pozytywny sposób. To akurat s± moje klocki, i tyle:)  
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher mini-land silverstar twistedgamers