Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
35
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 137858 razy)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
Odp: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #195 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 17:50:13 »
Bodku, Arata w moim odczuciu mia³ w poprzednich etapach naprawdê prze¶liczne momenty:) Mo¿e co¶ Ci tu pó¼niej wklejê do pos³uchania. Fakt, Mozart to jest "muzyka totalna", tu naprawdê ma³o kto wypadnie bez skazy.
Ciekawa jestem, czy on Ci siê spodoba w dzisiejszych koncertach. No i jest, rzecz jasna, Soyoung - tutaj chyba wszyscy jeste¶my mniej wiêcej zgodni
Fakt, szkoda Oli... Czyta³am, ¿e jurorzy mieli du¿± ochotê przepchn±æ do fina³u jeszcze kilka osób, byæ mo¿e w³a¶nie j±... ale tym razem widocznie regulamin by³ surowszy, no i g³ównie realia - ju¿ nie zmie¶ci³oby siê w czasie tyle koncertów.
Ale przecie¿ taki konkurs, to przede wszystkim okazja, ¿eby siê zaprezentowaæ i sprawdziæ. My¶lê, ¿e Ola mo¿e byæ z siebie zadowolona. Te¿ uwa¿am, ¿e spokojnie bêdzie mog³a spróbowaæ za 5 lat, ju¿ jako dojrza³a skrzypaczka:) A i wcze¶niej pewnie bêdzie mia³a inne okazje, ¿eby zab³ysn±æ.
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #196 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 18:19:03 »
oj, chyba u Japoñczyka co¶ nie tak z intonacj±
http://franzschubert.pl
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #197 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 18:41:21 »
Fis-moll Wieniawskiego... Oddaje sie czarowi liryzmu tego koncertu. Na w³asne oczy widze moja... faworytke? Piekna suknia. I oto WEJSCIE Soyoung.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #198 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 19:10:12 »
Zjawiskowy fina³, szaleñstwo. Wiecie, jak g³o¶no klaskalem!
Blog o muzyce:
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #199 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 19:10:48 »
Mozarcie, czy¿by¶ siedzia³ w AULI? Rozpoczyna³am w niej moj± edukacjê uniwersyteck±.
Przed chwil± drugi raz w ¿yciu wys³ucha³am w ca³o¶ci i z zaanga¿owaniem, z uwag± i wnikliwo¶ci± koncertu skrzypcowego w ca³o¶ci (pierwszym by³ koncert Karola Lipiñskiego, ze wzglêdu na patriotyzm lokalny, li i jedynie). By³ to II koncert d-moll Wieniawskiego, super cudo! Dziêki
Kulturze
mogê "swoje poznawaæ" i siê nim zachwycaæ. Nawet jako
frakcja zdecydowanie fortepianowa
. Nie wiem o co chodzi, Japoñczyk o chiñskim nieco wygl±dzie Bruce'a Lee, do którego by³am lekko zdystansowana, spodoba³ mi siê bardzo, natomiast Koreanka ubrana jak do nagrywania teledysku Michaela Jacksona "Black or white" (choæ te niebieskie -?- wzorki na sukni przepiêkne) mnie nie zachwyci³a. Czy to mo¿liwe ¿e tolerujê II koncert Wieniawskiego, a pierwszego nie, czy to kwestia wykonañ?
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #200 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 19:31:42 »
Czy ogl±dacie studio TVP Kultura, ¶ledzicie forum?
Jak Wam siê podoba organizacja konkursu i decyzje jury?
Interesuje mnie zw³aszcza zdanie bartusa.......
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #201 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:11:08 »
Soyung - moim zdaniem bardzo piêkne to by³o:) Zreszt± oba koncerty Wieniawskiego s± wspania³e i s³uchaæ ich to du¿a przyjemno¶æ. Ale osobowo¶æ artystki dodaje dzie³u blasku:) Arata moim zdaniem trochê ciê¿aru tej wielkiej formy nie ud¼wign±³. A Soyung - dla mnie, kiedy ona gra, czas siê zatrzymuje:)
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #202 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:12:44 »
Niez³y czad, podoba³a mi siê Soyoung..choæ zdarza³y sie niekiedy pewne nieczysto¶ci, w tej chwili nie potrafiê stwierdziæ w których dok³adnie miejscach, ale by³o kilka nieczystych trafieñ (lecz nie ma siê czemu dziwiæ, w koncu to b.skomplikowany, wirtuozerski koncert) - mimo tego Koreanka jest jedn± z moich faworytek..
ps.pytanie do naszego zawodowego skrzypka Bartka - je¶li oglada³e¶, ba tam ogl±da³e¶ dla Ciebie jako zawodowca wystarczy jeno s³yszeæ..
a zatem Bart, czy niektóre motywy grane wysoko na strunach g i d tj na podstrunicy w miejscu gdzie wchodzi ju¿ ona g³êboko na pude³ko rezonansowe, nie mozna zagraæ np na strunie d i a w miejscach ni¿szych (blizszych - wiesz o co mi chodzi) bo wiadomo ¿e dzwieki na gryfie siê powtarzaj± (tak jak na gitarce
)..no ale moze taki sposób gry wynika z nastêpstwa, kolejnych nastêpuj±cych po sobie motywów (b±dz tak jest zapisane w nutach (?))..oczywi¶cie pytam jako laik, któremu zdarza siê, ot tak sobie niekiedy pomuzykowaæ dla przyjemnosci
i jeszcze pytanko stricte "prywatne"..Bart te¿ tak swobodnie siêgasz nadgarstkiem na podstrunnicy, g³êboko powy¿ej pud³a rezonansowego, w zasadzie do samego koñca ??, bo przyznam ¿e mnie sprawia to nie lada trudno¶ci..(ko¶ci chyba juz za stare
nie tak giêtkie jak zawodowcy..) Nie wiem mo¿e to wynika z tego, ze po prostu ¼le umiejscawiam kciuk, w sensie po³o¿enia przy tzw "¿y³ce" - k³adê go zazwyczaj w miejscu tego wybrzuszenia (wypuk³ej "sklejki"), ³±cz±cej podstrunnice z pud³em..no i niestety nie siêgam - oczyw. zdajê sobie sprawê, ze wszystko to jest kwesti± wieloletnich nawyków, odpowiedniej szko³y..nadgarstek rozci±gany od najm³odszych lat, a czy wczesniej tym lepiej..no i oczywiscie wszystko to jest efektem d³ugoletnich wielogodzinnych æwiczeñ..Zatem, czy jak najdalsze uchwycenie dzwieku na gryfie jest wynikiem w³a¶nie odpowiednio wyrobionego nadgarstka, czy odpowiednio u³o¿onego kciuka - albo jednego i drugiego równocze¶nie - jakby¶ móg³ wyja¶nij laikowi proszê..
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #203 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:25:02 »
Szostakowicz Araty na mnie te¿ zrobi³ wiêksze wra¿enie - mia³ nastrój, klimat, bardziej by³ przekonuj±cy.
Zauwa¿yli¶cie, jak pan Vengrow wita³ siê niezwykle uprzejmie z panem Rozlachem? Znamy osobi¶cie wa¿n± osobisto¶æ
)
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #204 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:31:50 »
Cudna ekspozycja - doskona³a fraza, do tego nienaganna intonacja. Ekspresja emanuje ze skrzypiec... Co za osobowo¶æ.
Blog o muzyce:
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #205 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:41:59 »
faktycznie niebywa³a ekspresja, a¿ zerwa³o jej siê ze smyka nieco ow³osienie..
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #206 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:44:30 »
kurczê, nie zwróci³em uwagi..zd±¿y³a zmieniæ smyk ?? kiedy..??
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #207 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 20:51:29 »
By³ lekki fa³sz ?? nie wiem..ale "wielod¼wiêki' ³adnie, czysto (chyba) ³apie na pierwszy rzut ucha..
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2011, 20:53:14 wys³ane przez kozio³
»
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #208 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 21:00:12 »
Ogl±dacie transmisje On-line, czy na TVP Cultura..na on-line chyba z lekkim opó¼nieniem, przynajmniej u mnie - moze "ró¿nica czasowa" przep³ywu danych..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #209 :
Pa¼dziernik 19, 2011, 21:03:25 »
to by³a bardzo romantyczna, zamglona ciep³ym pdmuchem wieczornego wiatru znad fiordów perfekcyjna emocjonalnie interpretacja. Sibelius mo¿e byæ dumny i wzruszony...
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...