Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Wydarzenia
>
XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
35
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 144947 razy)
bartus
Ekspert
Odp: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #225 :
Październik 20, 2011, 14:21:43 »
I tym optymistycznym akcentem chcialem sie z Wami pozegnac.
Wasze forum nie jest dla mnie. Chcialem nawiazac jakis dialog, ale niestety bylem odczytywany negatywnie.
Rola czarnej owcy w stadzie nie jest mila.
P.S.
Nie zapomnijcie o tym, by wspierac franzshubert.pl
Ja bede (co miesiac)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #226 :
Październik 20, 2011, 14:36:27 »
Bartek, nie wiem, mo¿e Ty tego nie czujesz. Naprawdê czêsto to co mówisz brzmi tak, jakbyœ chcia³ pouczyÌ i obsztorcowaÌ delikwenta. Mo¿e to siê wi¹¿e z tym, ¿e uczy³eœ w szkole
Nauczyciele tak miewajÂą, i czĂŞsto nie zdajÂą sobie z tego sprawy:)
Przecie¿ nie ka¿d¹ Twoj¹ wypowiedŸ tak komentowa³am, tylko te ostatnie. Wiele razy wyra¿a³am pozytywne opinie na Twój temat, dziêkowa³am Ci za ciekawe wypowiedzi, czy gratulowa³am dobrych pomys³ów. Zapyta³eœ, dlaczego podoba mi siê artysta, który nie podoba siê Tobie. Odpowiedzia³am Ci bardzo uprzejmie, bez ¿adnej urazy i z du¿ym szacunkiem. A Ty moj¹ wypowiedŸ potraktowa³eœ, w moim odczuciu, ma³o powa¿nie, stwierdzi³eœ, ¿e nie mam prawa do takiej oceny, z czym nie mog³am siê zgodziÌ, stwierdzi³eœ, ¿e krzywdzê ludzi (zreszt¹ napisa³am dok³adnie, co czujê w zwi¹zku z tym, gdzie indziej, nie chcê siê powtarzaÌ) i ci¹gasz mnie po ró¿nych w¹tkach, komentuj¹c, jak to chcia³eœ mi coœ pokazaÌ (zreszt¹ nie do koùca wiem co, bo jeœli to, co usuniêto, mia³o stosowaÌ siê do mnie, to usunêli to, zanim zd¹¿y³am przeczytaÌ
). Nie dziw siê wiêc, ¿e odpowiedzia³am nieco ju¿ mniej uprzejmie, co o tym myœlê. Owszem, ja Ciê szanujê, i nawet Twoje prawo do negatywnych opinii na mój temat, co równie¿ nie oznacza, ¿e mam nie reagowaÌ, jeœli wypowiadasz siê - wybacz, ale tak to w³aœnie odebra³am - nieco z³oœliwie (widzê, ¿e tym razem nawet to zauwa¿y³eœ). Ponadto og³osi³eœ jako odgórny dogmat, ¿e ten komu siê to podoba, ma niewra¿liwy s³uch, w sytuacji, kiedy widzê, ¿e podoba siê to mnie i moim przyjacio³om. Jeœli w tym momencie napisa³am - nie terroryzuj, to wy³¹cznie dlatego, ¿e w tym momencie poczu³am siê sterroryzowana, i mia³am te¿ poczucie, ¿e wszyscy znaleŸli siê teraz pod presj¹ - kto przyzna, ¿e lubi Stefana, ma przechlapane:))
Mnie np. nie le¿y Chopin Avdeevej, ale raczej nie bêdê og³aszaÌ, ¿e Ci z moich przyjació³, którym on przypad³ do gustu, nagle og³uchli, bo by³oby im przykro, chocia¿ mogê im t³umaczyÌ, dlaczego mi siê nie podoba. Nie powiem im te¿, ¿e chwal¹c Chopina Avdeevej krzywdz¹ np. Wundera, chocia¿ go uwielbiam. I nie bêdê twierdziÌ, ¿e ich opinie przestaj¹ byÌ dla mnie wiarygodne. Po prostu przyjmujê do wiadomoœci, ¿e coœ w tych jej wykonaniach s³ysz¹, choÌ oczywiœcie bardzo siê cieszê, jeœli ktoœ s³yszy i czuje jak ja, ¿e nie ma jak Ingolf
. Rozumiesz tê ró¿nicê? To jest to, co ja nazywam szacunkiem dla innej opinii, innego odczuwania.
JeÂśli masz na myÂśli, Âże nie masz do mnie osobistych pretensji, to bardzo siĂŞ cieszĂŞ, ale TwĂłj post na temat czynienia przeze mnie krzywdy itd. itp. nie byÂł merytoryczny. A moÂże to "nic personalnego" oznacza po prostu, Âże nie czujesz do nas nic, Âżadnej sympatii, i jest Ci obojĂŞtne, czy bĂŞdzie nam przykro??
MoÂże zamiast sie ÂżegnaĂŚ po prostu sprĂłbuj nas polubiĂŚ.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #227 :
Październik 20, 2011, 16:53:05 »
Przypominam,
dziÂś
ROCZNICA
.
NASZA
.
FORUM
.
NASZEGO
. A juÂż za dwie godzinki z haczkiem kto moÂże sÂłucha Czajkowskiego (Pritchin), Wieniawskiego, koncert II (Tarara), Wieniawskiego, koncert I (Pritchin), Sibeliusa (Tarara), dziÂś chyba w TV kolej na redaktora Rozlacha.
CieszĂŞ siĂŞ, Âże konkursy miĂŞdzynarodowe tak nas aktywizujÂą (nawet Bartus tak nie potrafi
), co zajrzĂŞ to co najmniej kilkanaÂście osob, w porywach ponad 30!
Ruch, gwar, blask dookoÂła, czujĂŞ siĂŞ Âświetnie, ach jak wspaniale
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #228 :
Październik 20, 2011, 16:54:34 »
Ja myœlê Asiu,¿e Bartek nas lubi (przynajmniej wiêkszoœÌ) bo jednak jest z nami ten rok.
Czasem nawet tak sobie myÂślaÂłam co on zawodowy muzyk, kompozytor robi w gronie takich jednak dyletantĂłw jak my.
Oczywiœcie z wyj¹tkami, ale wiêkszoœÌ z nas to tylko mi³oœnicy a nie jacyœ wielcy znawcy muzyki.
I wymyÂśliÂłam,Âże Bartek wymaga od nas, od naszych komentarzy wiĂŞcej niz jesteÂśmy w stanie z siebie
wyartykuÂłowaĂŚ.StÂąd myÂślĂŞ czasem jego komentarze wydajÂą siĂŞ niemiÂłe czy krzywdzÂące.
WiĂŞc Bartku trochĂŞ cierpliwoÂści i przede wszystkim wyrozumiaÂłoÂści. DziĂŞki m.in tobie, Patrykowi
i innym ja trochĂŞ lepiej sÂłyszĂŞ i wiĂŞcej wiem.
A ja i SÂławek ciÂągle liczymy na Twoje nagrania na szubertowskiej stronce.
http://www.franzschubert.pl/
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #229 :
Październik 20, 2011, 17:01:55 »
To te¿ prawda, Tereniu - w koùcu ¿eby wytrzymaÌ ze sob¹ ca³y rok z w³asnej woli, poœwiêcaÌ swój czas na kontakty, musimy siê jednak lubiÌ:) Ja w ka¿dym razie bardzo siê przywi¹za³am i cieszê siê, ¿e jest to miejsce, gdzie siê spotykamy. Fakt, mo¿e czasem trudno nam siê porozumieÌ, wyczuÌ swoje intencje, tym trudniej, ¿e tu siê nie widzimy, nie s³yszymy, odpada ton g³osu, wyraz twarzy, mowa cia³a, uœmiechy, a i tak nie jest to taka prosta sprawa - jak to pisa³ Franciszek? "Wydaje nam siê, ¿e mo¿emy dotrzeÌ do siebie, a mozemy tylko siê do siebie zbli¿yÌ i przejœÌ obok". Mo¿e to czasem tak jest.
Tak, dziœ rocznica:)) To dobrze, ¿e mimo ró¿nych zawirowaù znów spotykamy siê tutaj.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #230 :
Październik 20, 2011, 17:15:16 »
PiĂŞkny zestaw koncertĂłw dzisiaj - prĂłcz Wieniawskiego, Czajkowski i Sibelius - wielka uczta dla ducha:)
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #231 :
Październik 20, 2011, 17:23:58 »
CzĂŞsto mezzo nadaje koncert Czajkowskiego w wykonaniu Vengerova.CoÂś wspaniaÂłego.
Jak zagra Pritchin?Mam nadzieje,Âże po swojemu.
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #232 :
Październik 20, 2011, 17:33:03 »
Mnie ciekawi wystĂŞp Tarary, ktĂłry wywoÂłaÂł na forum takie kontrowersje.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #233 :
Październik 20, 2011, 17:34:08 »
Cytat: xbw Październik 19, 2011, 19:10:48
Mozarcie, czyÂżbyÂś siedziaÂł w AULI? RozpoczynaÂłam w niej mojÂą edukacjĂŞ uniwersyteckÂą.
Tak, Beatko - siedzia³em najpierw na balkonie, potem za panem Majchrowskim z Dwójki (czyli za Kapitu³¹ Krytyków - nasz dwójkowy redaktor zdawa³ siê byÌ zachwycony Koreank¹...
), niedaleko pana R. z TVP Kultura (ktĂłremu pogratulowaÂłem audycji, relacji na KCh itd.; znaÂł skÂądÂś tego 'Mozarta'
).
Bartek napisaÂł, Âże za maÂło byÂło u mnie wczoraj merytoryki. WiĂŞc w jakiÂś sposĂłb takÂże Tobie, Bartusie, teraz odpowiadam.
Jej, daÂłem siĂŞ ponieœÌ fali ogĂłlnego zachwytu - aplauz byÂł porĂłwnywalny chyba z tym po koncercie Wundera, balkony staÂły juÂż w czasie finaÂłu. Soyoung wywarÂła na mnie wielkie wraÂżenie, choĂŚ naturalnie nie wszystko byÂło doskonaÂłe w jej grze... ZanotowaÂłem sobie wczoraj kilka uwag, ale - naprawdĂŞ, ta skrzypaczka ma takÂą OSOBOWOÂŚĂ, Âże mimo potkniĂŞĂŚ sÂłucha siĂŞ jÂą (i patrzy na niÂą
) z zachwytem. Hipnotyzuje sÂłuchaczy - nie wiem, czy sfera oddziaÂływania tej koreaĂąskiej magii przenika przez ekran czy gÂłoÂśniki... - optimum osiÂągnĂŞÂła na pewno w Auli UAM.
PonoÌ fis-molla (skomponowanego przez 17-letniego Wieniawskiego) trochê siê obawia³a. Zagra³a go brawurowo, wirtuozowsko, mo¿e nieco mniej lirycznie w Preghiera (II ogniwo) i trochê mechanicznie w kadencji pierwszego allegra. To jest zreszta utwór doœÌ ³atwy w odbiorze, piekielnie trudny dla wykonawcy (prawda?), by³y wpadki, choÌby w I czêœci - zauwa¿alne by³o jednak to, jak Sououng dba o wyrazistoœÌ brzmienia, w³aœciw¹ intonacjê - niew¹tpliwie ma œwietny warsztat. Bardzo wa¿n¹ zalet¹ jej gry jest œwietne, zró¿nicowane dynamicznie frazowanie.
Na szczegĂłlne podkreÂślenie zwraca jednak uwagĂŞ jej niezwykÂły DÂŹWIĂK (wielka ró¿nica wobec JapoĂączyka!), brzmienie
claritas
(co za sposób prowadzenia smyczka!) - pe³ne, soczyste, g³êbokie... Ka¿de dotkniêcie struny jest nasycone; piêkne wibrato.
No, niew¹tpliwie jej osobowoœÌ w pe³ni ujawni³a siê w Koncercie d-moll Sibeliusa. W uszach mia³em jeszcze interpretacjê (znakomit¹!) Hillary Hahn - Koreanka zagra³a Sibeliusa inaczej. To by³a faktycznie JEJ interpretacja - szybkie tempa, zadziornoœÌ, gra ekstrawertyczna i w pe³ni dojrza³a. Zdarzaj¹ siê u nie - nierzadko - palcówki, b³edy intonacyjne (szczególnie w III cz., gdzie dostrzeg³em je w harmonicznych pasa¿ach - w po³owie fina³u czy fragmentach fla¿oletowych). S¹dzê, ¿e to wynik ogromnej EKSPRESJI, intensywnoœci wyrazu (ów ekstrawertyzm), czasem mo¿e nadekspresji - co niew¹tpliwie wp³ywa póŸniej na reakcje publicznoœci... Widzieliœcie (Konrado to bodaj zauwa¿y³), ¿e 'podniszczy³a' w³osie swojego smyczka? Pragnê³a pe³nej wspó³pracy z orkiestr¹ (nie mieliœcie wra¿enia s³uchaj¹c/ogl¹daj¹c jej wykonania, ¿e walczy z wolumenem orkiestry?).
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #234 :
Październik 20, 2011, 17:40:32 »
Cytat: TeresaGrob Październik 20, 2011, 16:54:34
Ja myœlê Asiu,¿e Bartek nas lubi (przynajmniej wiêkszoœÌ) bo jednak jest z nami ten rok.
Ja Tereniu, teÂż myÂślĂŞ, Âże bartus nas lubi, bo tak przecieÂż zapewnia porzekadÂło: "kto siĂŞ czubi ten siĂŞ lubi".
Szkoda tylko, ze tego czubienia byÂło ostatnio chyba juÂż nadto. NiektĂłrzy z nas zaczĂŞli miarkowaĂŚ i wÂątpiĂŚ: czy to aby lubienie?...
JeÂśli naprawdĂŞ bartus odszedÂł sobie, to trudno - jest dorosÂły, wie, co czyni. PiszĂŞ to - tym razem bez emocji. tym razem - bo juÂż kiedyÂś uprosiÂłem bartusa, by wrociÂł, bo wierzyÂłem, Âże wrĂłci odmieniony. No i trochĂŞ siĂŞ na wÂłasnej wierze i wlasnych pozytywnych emocjach zawiodÂłem.
Pociesze CiĂŞ Tereniu za to czym innym: znamy wszyscy bartusa, dlatego bÂądÂź pewna - dÂługo bez nas nie wytrzyma.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #235 :
Październik 20, 2011, 17:49:32 »
Zarówno dla Tarary, jak i dla Soyoung MOZART w III etapie by³ swego rodzaju preludium, pokazaniem jedynie czêœci 'duszy artystycznej'. ChoÌ mog¹ temu zaprzeczaÌ, to ja s¹dzê, ¿e wychodz¹ z za³o¿enia, ¿e to ³atwa muzyka - wcale taka jednak nie jest. Przezroczysta faktura, jak wielokrotnie podkreœlano - niewielka iloœÌ nut (w por. z dzie³ami XIX/XX wieku); nale¿y im nadaÌ odpowiedni wyraz emocjonalny. St¹d po ma³ej analizie - ich gra w etapie Mozartowskim nie przemówi³a do mnie ca³kowicie, ale niew¹tpliwie zas³ugiwa³a na fina³ - i by³a kreacj¹ DŸwiêku Piêknego. Amade siê uœmiechn¹³.
Myœlê, ¿e Koreanka i Niemiec zapatrzeni s¹ w wielkie tzw. romantyczne (póŸno-/postromantyczne) koncerty skrzypcowe, dzie³a monumentalne i zawsze efektowne.
Mozart Soyoung - najogolniej mĂłwiÂąc - byÂł niemal wzorcowy w sensie artykulacji, intonacji, brzmienia - ktĂłre byÂło jasne i czyste. PoniewaÂż wiem (!), Âże to artystka o ogromnej wraÂżliwoÂści i moÂżliwoÂściach ekspresyjnych - to oczekiwaÂłbym od niej nieco wiĂŞkszych napiĂŞĂŚ w interpretacji partytury Wolfganga Amade - tak znakomicie pisaÂła o tym A. Duczmal...
O S. Tararze napiszĂŞ 'merytoryczniej'
po wystĂŞpie w finale.
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #236 :
Październik 20, 2011, 18:57:49 »
Ojej, co to jest?
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #237 :
Październik 20, 2011, 19:04:56 »
Tarara. Nie spodziewa³em siê...! Powa¿ne problemy intonacyjne, doœÌ nieuzasadnione rubata. Zdecydowanie brak spójnoœci w I czêœci, co siê sta³o? Czy¿by nie opanowa³ partytury?
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #238 :
Październik 20, 2011, 19:16:43 »
No tak, teraz to akurat sÂłyszĂŞ... Bart zapeszyÂł...
Koncerty Wieniawskiego sÂą podobno bardzo trudne, bo on miaÂł nietypowÂą rĂŞkĂŞ i nikt nie jest w stanie wygraĂŚ tam wszystkiego. A moÂże i byÂło to ĂŚwiczone, ale teraz byÂły zbyt duÂże nerwy, tak jak napisaÂłeÂś - chciaÂł zbyt wiele pokazaĂŚ i przedobrzyÂł?
Jeszcze ma Sibeliusa.
suÂłek
Ekspert
«
Odpowiedz #239 :
Październik 20, 2011, 19:19:08 »
myÂślĂŞ, Âże w 3 czĂŞÂści nie byÂło tak Âźle z tÂą intonacjÂą
http://franzschubert.pl
Strony:
1
...