Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 137885 razy)
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #255 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:26:27 »

Czy takie staccato na skrzypcach rzeczywi¶cie jest takie trudne?
Na fortepianie chyba legato jest najtrudniejsze?

Terenia, nie wiem jak Bart to okre¶li..ale powiem tak od siebie, ¿e proste to raczej nie jest - zale¿y jeszcze jakie staccato: wzrastaj±ce, czy opadaj±ce tj w górê poprzez struny i dzwiêki od ni¿szych do wy¿szych, czy odwrotnie - na gitarce pro¶cizna (oczyw.mam na mysli elektryka, co wcale nie znaczy ¿e nie wymagana jest przy tym precyzja, bo jest..ka¿de bowiem potkniêcie przy du¿ym nag³o¶nieniu s³ychaæ jak diabli)..No ale ze skrzypcami wygl±da to znacznie gorzej (oczyw. Bartek moze mnie poprawiæ, je¶li plotê w tym miejscu bzdury) b.trudna technika, zale¿na od odpowiedniej pracy smyczka - który w trakcie jej wykonywania nie przylega do strun, jak podczas "normalnej" grzy, ale jest od nich przy ka¿dym dzwieku odrywany - przy tym dochodzi "przemienna" praca smyka (obustronnie) a nie tylko w jedn± stronê, jak np w trakcie grania "ci±g³ej" melodii. W ogóle element techniczny wymagaj±cy du¿ego wyczucia, w przeciwnym razie smyczek po prostu po strunach skacze (jakby sie od nich odbija³, podobnie jak sprê¿yna ), a je¶li jeszcze dochodzi co¶ takiego, ¿e jest on nieodpowiednio wysmarowany kalafoni±, to ju¿ kaplica Chichot (zreszt± Bart, zapewne lepiej to wyt³umaczy, bardziej fachowo..ja tam nie chcê siê za bardzo kompromitowaæ )
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #256 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:33:55 »

Dziêki kozio³ku, mniej wiêcej rozumiem

Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #257 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:34:21 »

Nareszcie zasiad³am i s³ucham.
Tarara. Charyzmatyczny skrzypek. Po raz pierwszy go widzê...
Julka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 192

« Odpowiedz #258 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:41:24 »

I pierwszy raz go s³yszê!
Jego skrzypeczki trafiaj± mi do serca...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #259 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:45:57 »

to dziwne... ilekroæ s³ucham piêknej muzyki - tylekroæ nadbiegaj± do mnie wspomnienia z dzieciñstwa 
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2011, 20:58:29 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #260 : Pa¼dziernik 20, 2011, 20:58:07 »

by³o to dla mnie bardzo liryczne piêkne  wykoanie, ale nie do konca tym razem czu³em duszê koncertu

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #261 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:00:12 »

No i wreszcie zaskoczy³... nawet Bartusowi w koñcu siê co¶ tam spodoba³o
Fakt, ¿e ³atwo zachwyciæ siê tym koncertem - tyle piêkna.... Choæ to nie by³o to, co wczoraj Tamta magia, oczarowanie...
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #262 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:29:24 »

Asiu, to zacytujmy mo¿e Bartka wypowiedzi zamieszczone na forum TVP Cultura Chichot

1. "Gadzina jest podobny do Paganiniego

szkoda, ¿e gra trochê inaczej"

i nr 2
    "Panie redaktorze

Nie zapyta³ siê pan o staccato pani Teresy
    Proszê, niech siê pan zapyta"

P.S. Podobno Bart podj±³ ostateczn± decyzjê o wycofaniu siê z forum ?? nie bierzcie tego na serio, zobaczycie..zaraz wróci Chichot
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #263 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:39:09 »

A tak, widzia³am.... i to nie wszystko... Chichot £adne by³o to o butelce... Po moim kazaniu odno¶nie delikatnych i ³atwych do zranienia kobiecych uczuæ Barto poszed³ wyszaleæ siê na zewn±trz Chichot Chichot

Ale by³y te¿ pochlebne uwagi pod adresem Stefana:))

iP.S. Podobno Bart podj±³ ostateczn± decyzjê o wycofaniu siê z forum ?? nie bierzcie tego na serio, zobaczycie..zaraz wróci Chichot
No, mam tak± nadziejê:))
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #264 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:51:25 »

Sibelius w wykonaniu Tarary by³ naprawdê ¶wietny, czu³em, ¿e w tym ambitnym repertuarze pó¼nego romantyzmu zaprezentuje siê lepiej ni¿ w b³yskotliwo-modlitewnym Wieniawskim.

Bardzo dobra artykulacja, intonacja - niech potwierdzi to sam bohater ostatnich postów (to z Paganinim Ci wysz³o, Bartulus  ). Tak, Asiu, wreszcie zaskoczy³ - dobre sformuowanie... Cieszê siê, on jest dla mnie dojrza³ym artyst± - choæ jeszcze nieperfekcyjnym. Podoba³ mi siê ekspresyjny smyczek w Adagio, ¶wietnie zagranym - tak jak Allegro. G³êboki, pe³ny d¼wiêk, ale nieprzesadzony; ³adne frazy, barwy, napiêcia. Fina³ - te¿ trochê zesputy, miejscami - i to w podobnych miejscach co wczoraj (zabójcze biegniki). Zagrany nieco inaczej ni¿ w przyp. Koreanki - trudno mi porównywaæ, bo zupe³nie inny rodzaj odbioru - wykonanie Soyoung by³o tak znakomite - w emisji, ekspresji - ¿e nie s±dzê, by w akustyce Auli UAM Tarara zachwyci³ mnie bardziej ni¿ ona. 

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #265 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:52:12 »

by³o to dla mnie bardzo liryczne piêkne  wykoanie, ale nie do konca tym razem czu³em duszê koncertu

No tak, Duszê czujemy u Ojstracha, Hahn, Vengerova. 

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #266 : Pa¼dziernik 20, 2011, 21:57:12 »

Sibeliusa nie zna³em. Ale po dzisiejszym na pewno siê zainteresujê tym kompozytorem. Piêknie zagrany koncert, wra¿enia niespotykane.

Ja tak¿e dopiero dziêki temu konkursowi pozna³am koncert skrzypcowy d-moll Sibeliusa  i te¿ mnie zachwyci³ - ta majorowa 3 czê¶æ ci±gle gra mi w g³owie   Taki "polonez Pó³nocy". Przepiêkny!  

Amo la musica sopra tutte le arti
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #267 : Pa¼dziernik 20, 2011, 22:00:00 »

Trafnie, Kasiu!    Mówi siê, ¿e to najlepiej skomponowane ogniwo koncertu na skrzypce i orkiestrê.

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #268 : Pa¼dziernik 20, 2011, 22:36:20 »

Patryku Amadé zazdroszczê Ci wczorajszego koncertu live  Chyba mamy zwyciê¿czyniê  Ciekawe co poka¿e jutro Kulibaev na swoich violon bêd±cych dzie³em sztuki, nawet gdy le¿± spokojnie w futerale

Sibelius mnie faktycznie oszo³omi³, ale mia³am wra¿enie, ¿e solista z trudem przebija siê przez troszkê zbyt potê¿nie grajac± orkiestrê.

Amo la musica sopra tutte le arti
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #269 : Pa¼dziernik 20, 2011, 22:41:43 »

Sibelius w wykonaniu Tarary by³ naprawdê ¶wietny, czu³em, ¿e w tym ambitnym repertuarze pó¼nego romantyzmu zaprezentuje siê lepiej ni¿ w b³yskotliwo-modlitewnym Wieniawskim.

Bardzo dobra artykulacja, intonacja - niech potwierdzi to sam bohater ostatnich postów (to z Paganinim Ci wysz³o, Bartulus  ). Tak, Asiu, wreszcie zaskoczy³ - dobre sformuowanie... Cieszê siê, on jest dla mnie dojrza³ym artyst± - choæ jeszcze nieperfekcyjnym. Podoba³ mi siê ekspresyjny smyczek w Adagio, ¶wietnie zagranym - tak jak Allegro. G³êboki, pe³ny d¼wiêk, ale nieprzesadzony; ³adne frazy, barwy, napiêcia. Fina³ - te¿ trochê zesputy, miejscami - i to w podobnych miejscach co wczoraj (zabójcze biegniki). Zagrany nieco inaczej ni¿ w przyp. Koreanki - trudno mi porównywaæ, bo zupe³nie inny rodzaj odbioru - wykonanie Soyoung by³o tak znakomite - w emisji, ekspresji - ¿e nie s±dzê, by w akustyce Auli UAM Tarara zachwyci³ mnie bardziej ni¿ ona. 
No tak, wreszcie chyba jednak mamy jasno¶æ co do tej intonacji:)) Dobrze, ¿e Stefan prze³ama³ kryzys i pokaza³, ¿e potrafi ³adnie zagraæ. Zachwyci³ mnie ten koncert, i ze wzglêdu na swoje niesamowite, romantyczne piêkno i ze wzglêdu na przekaz, d¼wiêk który mnie uj±³ (Adagio by³o bardzo nastrojowe) choæ nie zaczarowa³ a¿ tak, jak gra Soyoung, której magia przebi³a siê z impetem przez kable, kamery i szk³o ekranu:)) Pamiêtam jeszcze dobrze ten stan zaczarowania, a mia³am do dyspozycji ten sam ¶rodek przekazu, wiêc te¿ my¶lê, ¿e gdyby¶ by³ tam dzisiaj, pewnie te¿ dzisiejsze wykonanie nie przebi³oby tamtej magii.  
Ona na razie dzier¿y palmê pierwszeñstwa. Zobaczymy, czym zachwyci, czy zaczaruje nas jutro Erzhan:)
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher kalinowatyper silverstar neder-live