Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 137977 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #435 : Pa¼dziernik 23, 2011, 22:15:41 »

Przecie¿ to jaka¶ komedia! Pogiê³o ich? Jak widaæ, konkurs ma siê dobrze, wiêc nie ma najmniejszych podstaw do tego, by zmieniaæ jego formu³ê. Obawiam siê, ¿e ów pan kieruje siê jak±¶ antypati± do tego, co polskie.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #436 : Pa¼dziernik 23, 2011, 22:20:01 »

a¿ ¶wierzbi, by wskazaæ analogie na tendencje, które wzbudzi³y moj niepokój i o których rozpisa³em siê w rocznicowym felietonie (na mej prywatnej witrunie) o m³ynach, które ruszy³y...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #437 : Pa¼dziernik 23, 2011, 22:22:59 »

Te¿ mi siê to tak skojarzy³o...

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #438 : Pa¼dziernik 23, 2011, 22:51:04 »

"Ten  pan" to wielki ¶wiatowej klasy skrzypek, nie ma ¿adnych dowodów aby kierowa³ siê
jak±¶ antypati± do Polski.Zreszt± Asia ju¿ to wyja¶ni³a.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #439 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:02:50 »

W stowarzyszeniu du¿o zale¿y od sponsora

dlatego pan Andrzej Wituski mówi³ 5 lat temu
¿e zale¿y mu na
mecenacie miasta
bo wtedy Towarzystwo mo¿e samo decydowaæ o wszystkich sprawach
i zachowaæ w nazwie konkursu "im. Wieniawskiego"
i obowi±zkowe wykonywanie utworów Wieniawskiego na konkursie

pozdrawiam          
               Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #440 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:17:25 »

Brak dowodów niczego nie dowodzi, a ca³a ta argumentacja w sytuacji, gdy nie ma podstaw do zmiany formu³y konkursu, zupe³nie mnie nie przekonuje. Nie podoba mi si traktowanie polskiej kultury jako czego¶ gorszego, a tutaj widzê pewne ¶lady takiego my¶lenia.  W tej sytuacji szczególnie musimy dbaæ, ny tego typu imprezy s³u¿y³y promocji polskiej muzyki. To, ¿e m³odzi skrzypkowie musz± siê uczyæ czego¶, czego nie znaj±, to nie minus, ale plus. Nauki nigdy dosyæ, a je¶li ju¿ opanuj±, to z du¿ym prawdopodobieñstwem bêd± to potem graæ za granic± - przynajmniej raz na jaki¶ czas. Je¶li zgubimy z pola widzenia ten cel, to zagrzebiemy gdzie¶ jedn± z g³ównych idei konkursu.

su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #441 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:30:07 »

mnie jednak zale¿y aby by³ to Konkurs im. Wieniawskiego z muzyk± polsk± (Wieniawskim, Szymanowskim...) w programie. W koñcu chyba wszystkim nam zale¿y aby promowaæ nasz± kulturê. Mamy co pokazaæ. Podziwiamy (i s³usznie) wielkich ¶wiatowych twórców kultury. Sami tworzymy Schubertiadê, bo jeste¶my urzeczeni geniuszem Wielkiego Schuberta. Pokazujmy wiêc innym co my wnie¶li¶my do wspólnego dziedzictwa. Kiedy¶ jeden z tenorów (nie polskich) - nie wymieniê bo nie  Â¿yje, na propozycjê aby na koncercie w Polsce wykonaæ co¶ z polskiej klasyki operowej stwierdzi³, ¿e bogactwo muzyki w³oskiej jest tak wielkie, ¿e nie ma potrzeby siêgaæ po co¶ innego. Mimo wszystko przykre to by³o. No, ale na szczê¶cie sprawy Konkursu posz³y we w³asciw± stronê, co by³o widaæ i s³ychaæ... wiêc nie ma tematu. Jest OK.  

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #442 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:39:48 »

Oczywi¶cie,ale s³ysza³am niedawno, na naszym szafarskim spotkaniu, ¿e podobno
w Rosji bardzo miano za z³e Dani³owi,¿e gra³ na Czajkowskim koncert Chopina bo
powinien zagraæ Czajkowskiego lub Rachmaninowa.
Oczywi¶cie polskie konkursy powinny promowaæ polsk± muzykê, ale nie wylewajmy
dziecka z k±piel± i nie zarzucajmy jurorowi antypolsko¶ci tylko dlatego,¿e przez
umiêdzynarodowienie konkursu chcia³ mu zapewniæ wiêksz± popularno¶æ.
Takie my¶lenie nie chcemy na Czajkowski Chopina czy nie chcemy na Wieniawskim
Szostakowicza do niczego nie prowadzi.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #443 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:39:57 »

Tote¿ te zmiany nie zosta³y wprowadzone. Natomiast widaæ, ¿e inne propozycje zrealizowano - byæ mo¿e dziêki nim poziom konkursu sta³ siê tak wysoki. ¯eby w ogóle nast±pi³a promocja polskiej muzyki, konkurs na którym ma byæ grana musi mieæ wysoki poziom, blask, przyci±gaæ najlepszych. Inaczej grozi mu, ¿e stanie siê wydarzeniem lokalnym i w ogóle przestanie w ¶wiecie promowaæ cokolwiek. W sytuacji, gdy mamy na ¶wiecie ponad setkê konkursów, trzeba na bie¿±co dbaæ o renomê, oprawê, organizacjê. Poprzednia edycja Wieniawskiego nie zadowala³a pod pewnym wzglêdami, st±d dyskusja, rozliczanie i propozycje zmian.
Zatem muzyka muzyk±, natomiast uwa¿am, ¿e faktycznie nie powinna by³a mieæ miejsce selekcja z "punktami za pochodzenie", je¶li chodzi nam przede wszystkim o jako¶æ wykonawstwa.
Dobrze te¿, ¿e zapewniono przyzwoite nagrody. No i przede wszystkim - przewodnicz±cego jury o znakomitym nazwisku:) "Lokomotywa" w postaci Wengerowa ( ) chyba siê sprawdzi³a
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #444 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:47:41 »

dziewczyny! jeste¶cie  Buziak Buziak Buziak. Tak w³asnie te¿ to rozumiem

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #445 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:52:23 »

A¿ trzy buziaki??Rozpieszczasz nas Chichot Chichot

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #446 : Pa¼dziernik 23, 2011, 23:57:07 »

Oczywi¶cie polskie konkursy powinny promowaæ polsk± muzykê, ale nie wylewajmy
dziecka z k±piel± i nie zarzucajmy jurorowi antypolsko¶ci tylko dlatego,¿e przez
umiêdzynarodowienie konkursu chcia³ mu zapewniæ wiêksz± popularno¶æ.
Takie my¶lenie nie chcemy na Czajkowski Chopina czy nie chcemy na Wieniawskim
Szostakowicza do niczego nie prowadzi.
Bez ¿artów, Wieniawski jest obowi±zkowy, ale jego utwory stanowi³y mniejszo¶æ repertuaru konkursowego. Wiêc kto tu mówi, ¿e nie chcemy Szostakowicza na Wieniawskim? Ale ¿eby nie zadbaæ o to, by na Wieniawskim na pewno by³ Wieniawski, a ku temu by ta idea zmierza³a, to jakie¶ nieporozumienie.
Ale, je¶li kto¶ mo¿e sobie sobie wyobraziæ konkurs chopinowski, na którym nikt nie zagra Chopina, to przepraszam, ale zupe³nie nie po drodze mi z takim my¶leniem. Je¶li chodzi o Chopina, to tu uwa¿am, ¿e trzeba strzec monograficznego charakteru konkursu, skoro ta formu³a siê sprawdza. Chopin ma na tyle mocn± pozycjê, ¿e siê obroni.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #447 : Pa¼dziernik 24, 2011, 00:15:36 »

A przed czym, czy kim ma siê Chopin broniæ?Nie s³ysza³am, ¿eby kto¶ chcia³
zmieniæ formu³ê Konkursu Chopinowskiego.Janusz wytoczy³ potê¿ne dzia³a
bo jeden pianista zagra³ w ¯elazowej Woli jeden utwór Mozarta.
Dla mnie to ¶mieszne.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #448 : Pa¼dziernik 24, 2011, 07:40:22 »

Janusz wytoczy³ potê¿ne dzia³a bo jeden pianista zagra³ w ¯elazowej Woli jeden utwór Mozarta.
Dla mnie to ¶mieszne.

Jak widze, Tereniu, po raz kolejny zmieni³as zdanie, bo przeciez na w±tku ¯elazowej Woli - ostatecznie jednak przyzna³as mi racje...  Smutny

...Niech w miejscach chopinowskich rozbrzmiewa tylko Chopin. Bo to jest w koñcu wszystko..przemy¶la³am masz racjê.

Cóz: donna e mobile...  Spoko

Trochê dziwiê siê jednak, ¿e nie do konca zrozumia³as wymowê mojego Felietonu ( http://janusz.nizynski.pl/papka-i-kulturowe-mlyny/ ), który osobi¶cie zarekomendowa³as swoim nazwiskiem na Facebooku, bo chyba artyku³owa³em to do¶æ jasno: tu nie chodzi o Chazjajnowa, który  w Dworku Chopina gra³ utwór Liszta, tu niepokoi pewna uwidoczniona tendencja, wyartyku³owana twierdzeniem i postaw± melomanów, zdaniem których granie innych kompozytorów ni¿ Chopin - w miejscu jego narodowego Kultu to normalna praktyka. Takim rozumowaniem wcze¶niej czy pó¼niej sprawimy (przyczynimy siê), ze granie nie tylko samego Chopina na konkursie Chopina - stanie sie takze norm± i praktyka, skoro ca³y ¶wiat coraz bardziej siê unifikuje...co, niestety, ju¿ daje o sobie znaæ w odniesieniu do czynionych zakusów na dalsze unifikowanie programu Konkursu Wieniawskiego
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 25, 2011, 11:48:15 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #449 : Pa¼dziernik 24, 2011, 08:16:08 »

Januszu,
tylko wielka determinacja mi³o¶ników-spo³eczników
autentycznie kochaj±cych polsk± kulturê
i zdolnych do wielkich po¶wieceñ swojego czasu i pieniêdzy dla jej utrzymania
powoduje, ¿e Konkurs Skrzypcowy Wieniawskiego
ma formê konkursu, na którym
ka¿dy z wykonawców musi zagraæ utwór Wieniawskiego.

Wyobra¿am sobie jak Ci dzia³acze
musz± we wspó³czesnym ¶wiecie w którym "m³yny ruszy³y"
wykazaæ siê sprytem
aby zachowaæ te warto¶ci,   
którym oni (a przez to i my s³uchacze) ho³dujemy.

I ja
jestem tym ludziom za to bardzo wdziêczny.

pozdrawiam          
               Marek
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar twistedgamers animilkowo mini-land thepunisher