Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 145130 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #450 : Październik 24, 2011, 08:25:50 »

Tak Marku, masz racjĂŞ. MyslĂŞ, ze tacy jak Ty, jak ja (sadze, ze  nam podobnych jest znakomita wiĂŞkszoœÌ) wszyscy tacy jak my jestesmy im wdziĂŞczni. WdziĂŞczni, ze pomimo, Âże wbrew.... z determinacjÂą broniÂą tego, co dla nas PolakĂłw jest ÂświĂŞtoÂściÂą.
Przy postawie coraz wiĂŞkszej ilosci decydentĂłw, ale niestety i melomanĂłw, dla ktĂłrych unifikacja to sprawa tak normalna, jak poranna jajecznica - to postawa godna najwyÂższego szacunku i podziwu. Ale i o wspieraniu nie zapominajmy. Kazdy tak - jak potrafi. ChoĂŚby zwykÂłym sÂłowem.
« Ostatnia zmiana: Październik 24, 2011, 08:28:28 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #451 : Październik 24, 2011, 09:50:41 »

Januszu, nie zrozumiaÂłeÂś mnie trochĂŞ, jestem za tym aby w ÂŁazienkach i ÂŻelazowej Woli
grano tylko Chopina. OdpowiadaÂłam ÂŁukaszowi, ktĂłry martwiÂł sie Âże formuÂła
Konkursu Chopinowskiego moÂże ulec zmianie.PoniewaÂż o niczym takim
nie sÂłyszaÂłam a ÂŁukasz nie poparÂł swoich obaw Âżadnym przykÂładem,
przyjeÂłam,Âże chodziÂło mu o koncert Koli.I tyle.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #452 : Październik 24, 2011, 12:52:41 »

Moje obawy dotyczy³y bli¿ej nieokreœlonej przysz³oœci. Do Koli pretensji o jeden utwór nie mam. Po prostu mam tendencje do wybierania myœl¹ w przysz³oœÌ. Wiêc po prostu chodzi³o mi o to, czy zmiana formu³y tego konkursu nie odbi³aby siê za jakiœ czas na KCh. To takie ponure wizjonerstwo z mojej strony.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #453 : Październik 24, 2011, 21:47:56 »

PiĂŞkna byÂła ta gala Konkursowa. Jurorzy siĂŞ spisali - nie byÂło Âżadnych kontrowersji, niespodzianek...laureaci zagrali z klasÂą i wielkÂą klasĂŞ pokazaÂł dyr. Wituski. Szkoda, Âże Konkurs siĂŞ skoĂączyÂł - pozostaÂły mi za to nagrania finaÂłowych koncertĂłw...I te Âłzy wzruszenia w oczach Marysi, gdy siĂŞ dowiedziaÂła o lekcjach z Vengerovem - mam nadziejĂŞ, Âże w nastĂŞpnym konkursie wystÂąpi w roli gwiazdy i faworytki...Pozdrawiam serdecznie  
Witam szczegĂłlnie miÂło jako nowa. Przed chwilÂą byÂł Rubinstein na mezzo. BrakowaÂło mi dzisiaj zmagaĂą konkursowych, wiĂŞc zaczĂŞÂłam odsÂłuchiwaĂŚ sobie nagrania z konkursu Reine Elisabeth, ale z 2005 roku, kiedy to wygraÂł Sergey Khachatryan w fenomenalnie wykonanym  Szostakowiczu. ChciaÂłam po prostu porĂłwnaĂŚ. GraÂł z ogniem, skoncetrowaniem, bardzo ekspresyjnie, a jednoczeÂśnie dbaÂł o synchron z orkiestrÂą. Po prostu  elektryzowaÂł. Miki Kobayashi byÂła przy nim tak spokojna, opanowana. To byÂł zupeÂłnie inny styl.
¯e Soyoung Yoon uczestniczy³a w konkursie brukselskim wiedzia³am od razu, gdy us³ysza³am jej nazwisko, choÌ nie zosta³a jedn¹ z 12 finalistek w 2009. Ani Tarary ani Kulibajewa nie pamiêta³am, ale po przegl¹dniêciu notatek znalaz³am obojga w pó³fina³ach.
Niestety nie grywa siĂŞ tam koncertĂłw Wieniawskiego, choĂŚ pamiĂŞtam, Âże ktoÂś  graÂł w programie recitalu jego Wariacje na tematy wÂłasne. MuszĂŞ jednak dokÂładniej przejrzeĂŚ notatki  z 2009. JuÂż siĂŞ cieszĂŞ na przyszÂłorocznÂą edycjĂŞ CMIREB w maju. Bardzom ciekawa, czy po tym umiĂŞdzynarodowieniu w XIV Wieniawskiego dajÂą moÂżliwoœÌ wyboru czegoÂś  Henri Wieniawskiego, bo jako taki jest tu znany. Pozdrawiam z Belgii!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #454 : Październik 24, 2011, 22:17:53 »

Witaj surma!
Fantastycznie, ze juz  pierwszym swoim tutaj  pojawieniem przekazujÂąc tyle ciekawych informacji dajesz sie od razu poznac jako autentyczna, wzorowo zorganizowana fanka. BĂŞdziemy z ciekawoÂściÂą wczytywaĂŚ siĂŞ w Twe kolejne opinie i mam nadziejĂŞ wspĂłlnie o nich dyskutowaĂŚ.
WitajÂąc raz jeszcze w  szafarskiej rodzinie - serdecznie Ciebie pozdrawiam!

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #455 : Październik 25, 2011, 19:16:34 »

JakiÂś czas temu wyraziliÂście wÂątpliwoÂści czy link na fejsie ktĂłry podaÂła Beata to rzeczywiÂście JerÂżan.
W³aœnie dosta³am mi³¹ odpowiedŸ, na swoje gratulacje.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #456 : Październik 25, 2011, 19:45:16 »

JakiÂś czas temu wyraziliÂście wÂątpliwoÂści czy link na fejsie ktĂłry podaÂła Beata to rzeczywiÂście JerÂżan.
W³aœnie dosta³am mi³¹ odpowiedŸ, na swoje gratulacje.
miejmy nadziejĂŞ, ze od prawdziwego JerÂżana

surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #457 : Październik 25, 2011, 23:17:28 »

Witaj surma!
Fantastycznie, ze juz  pierwszym swoim tutaj  pojawieniem przekazujÂąc tyle ciekawych informacji dajesz sie od razu poznac jako autentyczna, wzorowo zorganizowana fanka. BĂŞdziemy z ciekawoÂściÂą wczytywaĂŚ siĂŞ w Twe kolejne opinie i mam nadziejĂŞ wspĂłlnie o nich dyskutowaĂŚ.
WitajÂąc raz jeszcze w  szafarskiej rodzinie - serdecznie Ciebie pozdrawiam!
Hej, hej, na takie powitanie chyba nie zasÂłuÂżyÂłam,Janusz, w Szafarach jeszcze nie byÂłam, ale

moÂże kiedyÂś tam trafiĂŞ. PrzecieÂż zglosilam sie wlasciwie po zakonczeniu konkursu i teraz

dyskusja si³¹ rzeczy co nieco oslabnie.A moje zorganizowanie zawiod³o przez niesprawdzenie

pojemnoÂści, albo tez raczej miejsca gdzie comp przesunal sobie z automatu miejsce nagrania, i

zabrakÂło miejsca na najwaÂżniejsze, bo w koncercie finaÂłowym na 3 lauretĂłw, na bis Soyung Yoon

i na wspĂłlny recitativ romance, czego nie moge odÂżaÂłowac....
A swojÂą drogÂą dlaczego nie wrzucili rĂłwnieÂż wspĂłlnego koncertowania? Kto o tym decyduje?
MoÂże to ktoÂś inny zrobiĂŚ tu na forum? ChciaÂłabym wstawiĂŚ mp4 tutajz Yoon Soyoung w Brukseli

2009 z sonatÂą Francka a-dur oraz koncertem Brahmsa, ale przemyÂśliwujĂŞ jeszcze jak to zrobiĂŚ?
No i stwierdziÂłam przy dokÂładniejszym przejrzeniu moich zapiskĂłw, Âże ona byÂła w finale, zajĂŞÂła

6 miejsce!Pozdrawiam tych, ktĂłrzy tu jeszcze zaglÂądajÂą!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #458 : Październik 25, 2011, 23:23:47 »

Witaj, Surma - dziĂŞki za info!    Jako miÂłoÂśnik talentu Souyong z wielkim zainteresowaniem wysÂłuchaÂłbym jej interpretacji Sonaty Francka i Koncertu Brahmsa, Everestu dla kaÂżdego skrzypka.  Do konkursu bĂŞdziemy na pewno powracaĂŚ jeszcze nieraz - pĂłki co na innym wÂątku sÂłuchamy najpiĂŞkniejszych skrzypcowych arcydzieÂł. 

surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #459 : Październik 26, 2011, 10:18:24 »

Halo Mozart,
dla Amadeusza Wolfi mam podziw i uwielbienie. Ty pewnie teÂż.
Konkurs Chopina 2010 oczywiÂście oglÂądaÂłam, wyborem Avdejewy byÂłam
oburzona, no ale có¿, skoro mamy gajowego z armat¹ w krzakach.
zyli w³¹czê siê w ten w¹tek tez z pewnoœci¹.
Na razie pozdrawiam
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #460 : Październik 26, 2011, 18:16:56 »

Heleno,
Nie wszyscy tutaj byli oburzeni tym wyborem. Innych spraw z tym te¿ nie warto ³¹czyÌ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #461 : Październik 26, 2011, 18:42:05 »

Heleno,
Nie wszyscy tutaj byli oburzeni tym wyborem. Innych spraw z tym te¿ nie warto ³¹czyÌ.
Heleno, podpisujĂŞ siĂŞ wielkimi kulfonami pod stwierdzeniem "naszej" Szefowej Moniki.

(Moniko, to nie lizusostwo! Czasem uwielbiam siĂŞ z TobÂą caÂłkowicie zgodziĂŚ... choĂŚ czasem i Nie Chichot )

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #462 : Październik 26, 2011, 19:42:22 »

miejmy nadziejĂŞ, ze od prawdziwego JerÂżana
Tereniu droga, cieszĂŞ siĂŞ!! Ja tez dostaÂłam niemal niezwÂłoczna odpowiedÂź  tuz po gali od "Erzhan Kulibaev" - pisaÂłam spod strony, ktĂłrÂą podawaÂł Niebieskooki. Strona wyglÂądaÂła powaÂżnie i prawdziwie... Dlaczego od nieprawdziwego?? Co?
Och, to przekora ten Janusz!  Chichot

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #463 : Październik 26, 2011, 20:01:07 »

TrochĂŞ racji ma..w internecie nigdy nic nie wiadomo.

surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #464 : Październik 26, 2011, 20:05:32 »

Heleno,
KrĂłtko, dla zÂłapania oddechu przerywam pracĂŞ i odpowiem, jeÂśli pozwolisz Moniko:
MiaÂłam w roku szopenowskim okazjĂŞ wysÂłuchaĂŚ kilku historycznych nagraĂą Aleksandra
MichaÂłowskiego, Karola Mikuli, Raula Koczalskiego, , Dinu Lipatti, Teodora Leszetyckiego.
Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin. Chopin to nie Liszt przecie¿. Adama Harasiewicza muszê wy³¹czyÌ, bo to nie historia chocia¿ 1955 r.
PozostanĂŞ wiĂŞc przy swoim zdaniu.

A swoj¹ drog¹ ten olbrzymi bukiet bia³ych ró¿ chyba w Belwederze by³ znamienny.
Nie przypominam sobie, aby jakiÂś zwyciezca czy zwyciĂŞÂżczyni KCH zostali tak uhonorowani.

Strony: 1 ... 29 30 [31] 32 33 ... 35   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper thepunisher black-for countrylife