Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
Strony:
1
...
29
30
[
31
]
32
33
...
35
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego (Przeczytany 138031 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego
«
Odpowiedz #450 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 08:25:50 »
Tak Marku, masz racjê. Myslê, ze tacy jak Ty, jak ja (sadze, ze nam podobnych jest znakomita wiêkszo¶æ) wszyscy tacy jak my jestesmy im wdziêczni. Wdziêczni, ze pomimo, ¿e wbrew.... z determinacj± broni± tego, co dla nas Polaków jest ¶wiêto¶ci±.
Przy postawie coraz wiêkszej ilosci decydentów, ale niestety i melomanów, dla których unifikacja to sprawa tak normalna, jak poranna jajecznica - to postawa godna najwy¿szego szacunku i podziwu. Ale i o wspieraniu nie zapominajmy. Kazdy tak - jak potrafi. Choæby zwyk³ym s³owem.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 24, 2011, 08:28:28 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #451 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 09:50:41 »
Januszu, nie zrozumia³e¶ mnie trochê, jestem za tym aby w £azienkach i ¯elazowej Woli
grano tylko Chopina. Odpowiada³am £ukaszowi, który martwi³ sie ¿e formu³a
Konkursu Chopinowskiego mo¿e ulec zmianie.Poniewa¿ o niczym takim
nie s³ysza³am a £ukasz nie popar³ swoich obaw ¿adnym przyk³adem,
przyje³am,¿e chodzi³o mu o koncert Koli.I tyle.
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #452 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 12:52:41 »
Moje obawy dotyczy³y bli¿ej nieokre¶lonej przysz³o¶ci. Do Koli pretensji o jeden utwór nie mam. Po prostu mam tendencje do wybierania my¶l± w przysz³o¶æ. Wiêc po prostu chodzi³o mi o to, czy zmiana formu³y tego konkursu nie odbi³aby siê za jaki¶ czas na KCh. To takie ponure wizjonerstwo z mojej strony.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
surma
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 13
«
Odpowiedz #453 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 21:47:56 »
Cytat: Bodek1 Pa¼dziernik 23, 2011, 09:51:40
Piêkna by³a ta gala Konkursowa. Jurorzy siê spisali - nie by³o ¿adnych kontrowersji, niespodzianek...laureaci zagrali z klas± i wielk± klasê pokaza³ dyr. Wituski. Szkoda, ¿e Konkurs siê skoñczy³ - pozosta³y mi za to nagrania fina³owych koncertów...I te ³zy wzruszenia w oczach Marysi, gdy siê dowiedzia³a o lekcjach z Vengerovem - mam nadziejê, ¿e w nastêpnym konkursie wyst±pi w roli gwiazdy i faworytki...Pozdrawiam serdecznie
Witam szczególnie mi³o jako nowa. Przed chwil± by³ Rubinstein na mezzo. Brakowa³o mi dzisiaj zmagañ konkursowych, wiêc zaczê³am ods³uchiwaæ sobie nagrania z konkursu Reine Elisabeth, ale z 2005 roku, kiedy to wygra³ Sergey Khachatryan w fenomenalnie wykonanym Szostakowiczu. Chcia³am po prostu porównaæ. Gra³ z ogniem, skoncetrowaniem, bardzo ekspresyjnie, a jednocze¶nie dba³ o synchron z orkiestr±. Po prostu elektryzowa³. Miki Kobayashi by³a przy nim tak spokojna, opanowana. To by³ zupe³nie inny styl.
¯e Soyoung Yoon uczestniczy³a w konkursie brukselskim wiedzia³am od razu, gdy us³ysza³am jej nazwisko, choæ nie zosta³a jedn± z 12 finalistek w 2009. Ani Tarary ani Kulibajewa nie pamiêta³am, ale po przegl±dniêciu notatek znalaz³am obojga w pó³fina³ach.
Niestety nie grywa siê tam koncertów Wieniawskiego, choæ pamiêtam, ¿e kto¶ gra³ w programie recitalu jego Wariacje na tematy w³asne. Muszê jednak dok³adniej przejrzeæ notatki z 2009. Ju¿ siê cieszê na przysz³oroczn± edycjê CMIREB w maju. Bardzom ciekawa, czy po tym umiêdzynarodowieniu w XIV Wieniawskiego daj± mo¿liwo¶æ wyboru czego¶ Henri Wieniawskiego, bo jako taki jest tu znany. Pozdrawiam z Belgii!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #454 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 22:17:53 »
Witaj surma!
Fantastycznie, ze juz pierwszym swoim tutaj pojawieniem przekazuj±c tyle ciekawych informacji dajesz sie od razu poznac jako autentyczna, wzorowo zorganizowana fanka. Bêdziemy z ciekawo¶ci± wczytywaæ siê w Twe kolejne opinie i mam nadziejê wspólnie o nich dyskutowaæ.
Witaj±c raz jeszcze w szafarskiej rodzinie - serdecznie Ciebie pozdrawiam!
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #455 :
Pa¼dziernik 25, 2011, 19:16:34 »
Jaki¶ czas temu wyrazili¶cie w±tpliwo¶ci czy link na fejsie który poda³a Beata to rzeczywi¶cie Jer¿an.
W³a¶nie dosta³am mi³± odpowied¼, na swoje gratulacje.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #456 :
Pa¼dziernik 25, 2011, 19:45:16 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 25, 2011, 19:16:34
Jaki¶ czas temu wyrazili¶cie w±tpliwo¶ci czy link na fejsie który poda³a Beata to rzeczywi¶cie Jer¿an.
W³a¶nie dosta³am mi³± odpowied¼, na swoje gratulacje.
miejmy nadziejê, ze od prawdziwego Jer¿ana
surma
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #457 :
Pa¼dziernik 25, 2011, 23:17:28 »
Cytat: Janusz1228 Pa¼dziernik 24, 2011, 22:17:53
Witaj surma!
Fantastycznie, ze juz pierwszym swoim tutaj pojawieniem przekazuj±c tyle ciekawych informacji dajesz sie od razu poznac jako autentyczna, wzorowo zorganizowana fanka. Bêdziemy z ciekawo¶ci± wczytywaæ siê w Twe kolejne opinie i mam nadziejê wspólnie o nich dyskutowaæ.
Witaj±c raz jeszcze w szafarskiej rodzinie - serdecznie Ciebie pozdrawiam!
Hej, hej, na takie powitanie chyba nie zas³u¿y³am,Janusz, w Szafarach jeszcze nie by³am, ale
mo¿e kiedy¶ tam trafiê. Przecie¿ zglosilam sie wlasciwie po zakonczeniu konkursu i teraz
dyskusja si³± rzeczy co nieco oslabnie.A moje zorganizowanie zawiod³o przez niesprawdzenie
pojemno¶ci, albo tez raczej miejsca gdzie comp przesunal sobie z automatu miejsce nagrania, i
zabrak³o miejsca na najwa¿niejsze, bo w koncercie fina³owym na 3 lauretów, na bis Soyung Yoon
i na wspólny recitativ romance, czego nie moge od¿a³owac....
A swoj± drog± dlaczego nie wrzucili równie¿ wspólnego koncertowania? Kto o tym decyduje?
Mo¿e to kto¶ inny zrobiæ tu na forum? Chcia³abym wstawiæ mp4 tutajz Yoon Soyoung w Brukseli
2009 z sonat± Francka a-dur oraz koncertem Brahmsa, ale przemy¶liwujê jeszcze jak to zrobiæ?
No i stwierdzi³am przy dok³adniejszym przejrzeniu moich zapisków, ¿e ona by³a w finale, zajê³a
6 miejsce!Pozdrawiam tych, którzy tu jeszcze zagl±daj±!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #458 :
Pa¼dziernik 25, 2011, 23:23:47 »
Witaj, Surma - dziêki za info!
Jako mi³o¶nik talentu Souyong z wielkim zainteresowaniem wys³ucha³bym jej interpretacji Sonaty Francka i Koncertu Brahmsa, Everestu dla ka¿dego skrzypka. Do konkursu bêdziemy na pewno powracaæ jeszcze nieraz - póki co na innym w±tku s³uchamy najpiêkniejszych skrzypcowych arcydzie³.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
surma
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #459 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 10:18:24 »
Halo Mozart,
dla Amadeusza Wolfi mam podziw i uwielbienie. Ty pewnie te¿.
Konkurs Chopina 2010 oczywi¶cie ogl±da³am, wyborem Avdejewy by³am
oburzona, no ale có¿, skoro mamy gajowego z armat± w krzakach.
zyli w³±czê siê w ten w±tek tez z pewno¶ci±.
Na razie pozdrawiam
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #460 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 18:16:56 »
Heleno,
Nie wszyscy tutaj byli oburzeni tym wyborem. Innych spraw z tym te¿ nie warto ³±czyæ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #461 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 18:42:05 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 26, 2011, 18:16:56
Heleno,
Nie wszyscy tutaj byli oburzeni tym wyborem. Innych spraw z tym te¿ nie warto ³±czyæ.
Heleno, podpisujê siê wielkimi kulfonami pod stwierdzeniem "naszej" Szefowej Moniki.
(Moniko, to nie lizusostwo! Czasem uwielbiam siê z Tob± ca³kowicie zgodziæ... choæ czasem i Nie
)
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #462 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 19:42:22 »
Cytat: Janusz1228 Pa¼dziernik 25, 2011, 19:45:16
miejmy nadziejê, ze od prawdziwego Jer¿ana
Tereniu droga, cieszê siê!! Ja tez dosta³am niemal niezw³oczna odpowied¼ tuz po gali od "Erzhan Kulibaev" - pisa³am spod strony, któr± podawa³ Niebieskooki. Strona wygl±da³a powa¿nie i prawdziwie... Dlaczego od nieprawdziwego??
Och, to przekora ten Janusz!
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #463 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 20:01:07 »
Trochê racji ma..w internecie nigdy nic nie wiadomo.
surma
Nowy u¿ytkownik
«
Odpowiedz #464 :
Pa¼dziernik 26, 2011, 20:05:32 »
Cytat: Monika_Aleksandra Pa¼dziernik 26, 2011, 18:16:56
Heleno,
Krótko, dla z³apania oddechu przerywam pracê i odpowiem, je¶li pozwolisz Moniko:
Mia³am w roku szopenowskim okazjê wys³uchaæ kilku historycznych nagrañ Aleksandra
Micha³owskiego, Karola Mikuli, Raula Koczalskiego, , Dinu Lipatti, Teodora Leszetyckiego.
Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin. Chopin to nie Liszt przecie¿. Adama Harasiewicza muszê wy³±czyæ, bo to nie historia chocia¿ 1955 r.
Pozostanê wiêc przy swoim zdaniu.
A swoj± drog± ten olbrzymi bukiet bia³ych ró¿ chyba w Belwederze by³ znamienny.
Nie przypominam sobie, aby jaki¶ zwyciezca czy zwyciê¿czyni KCH zostali tak uhonorowani.
Strony:
1
...
29
30
[
31
]
32
33
...
35