Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: XIV Miêdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 138218 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #465 : Pa¼dziernik 26, 2011, 20:21:15 »

Moment. Mówicie o stronie www czy profilu na Facebooku? Bo ja wyra¿a³em w±tpliwo¶ci pod adresem profilu, nie strony.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #466 : Pa¼dziernik 26, 2011, 21:32:46 »

Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin??? To Pani, by tak rzec, posiada wiedzê w temacie JAK GRA£ CHOPIN?Co? No có¿, w³a¶nie dlatego uwa¿am siê za zacofanego, gdy¿ takie newsy omijaj± moj± wioskê. Proszê siê nie obra¿aæ, ale gdyby¶my wiedzieli jak gra³ Chopin, to zamiast szanownego jury uczestników móg³by oceniaæ komputer, z absolutn± precyzj± i bez ¿adnych kontrowersji.   
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #467 : Pa¼dziernik 26, 2011, 21:36:45 »

Moja wypowied¼ by³a oczywi¶cie, choæ w³a¶ciwie to nie oczywi¶cie, bo gdyby¿ to oczywistem by³o, wtenczas nie mia³bym potrzeby sumitowaæ siê, by³a wiêc skierowana, jak ju¿ wspomnia³em, w stronê u¿ytkownika Surma. 
surma
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 13

« Odpowiedz #468 : Pa¼dziernik 27, 2011, 10:27:09 »

Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin??? To Pani, by tak rzec, posiada wiedzê w temacie JAK GRA£ CHOPIN?Co? No có¿, w³a¶nie dlatego uwa¿am siê za zacofanego, gdy¿ takie newsy omijaj± moj± wioskê. Proszê siê nie obra¿aæ, ale gdyby¶my wiedzieli jak gra³ Chopin, to zamiast szanownego jury uczestników móg³by oceniaæ komputer, z absolutn± precyzj± i bez ¿adnych kontrowersji.   
To byli prawie wszyscy- musia³abym jeszcze sprawdziæ - uczniowie uczniów Chopina, jak np.te¿ Ravel czy Debussy. Zmiana stylu gry nast±pi³a wraz z niejakim przewrotem kulturowym po 1-szej wojnie  ¶w. Badania stylu gry Chopina prowadzili wed³ug wypowiedzi ale i stylu gry uczniów wg zachowanych ¶wiadectw i wypowiedzi pisemnych ale i w³a¶nie fonograficznych, pierwszego zapisu z 1906 roku, muzykolodzy w Bazylei. Wiadomym jest te¿, ¿e Chopin nie chcia³ wymiany na nowsze i nowocze¶niejsze ju¿ instrumenty, ¿e chcia³ graæ tylko na swoim Pleyelu, który teraz bodaj¿e stoi w Belwederze.
Czy mam rozumieæ, ¿e Awdejewa gra³a -jakby to powiedzieæ zgodnie z argumentem a contrario - komputerowo?
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 247

« Odpowiedz #469 : Pa¼dziernik 27, 2011, 10:58:52 »

Moment. Mówicie o stronie www czy profilu na Facebooku? Bo ja wyra¿a³em w±tpliwo¶ci pod adresem profilu, nie strony.
O stronie www.

¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #470 : Pa¼dziernik 27, 2011, 15:06:56 »

Heleno, podpisujê siê wielkimi kulfonami pod stwierdzeniem "naszej" Szefowej Moniki.

(Moniko, to nie lizusostwo! Czasem uwielbiam siê z Tob± ca³kowicie zgodziæ... choæ czasem i Nie Chichot )

¿e tak powiem vice versa
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #471 : Pa¼dziernik 27, 2011, 15:12:56 »

Krótko, dla z³apania oddechu przerywam pracê i odpowiem, je¶li pozwolisz Moniko:
Mia³am w roku szopenowskim okazjê wys³uchaæ kilku historycznych nagrañ Aleksandra
Micha³owskiego, Karola Mikuli, Raula Koczalskiego, , Dinu Lipatti, Teodora Leszetyckiego.
Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin. Chopin to nie Liszt przecie¿. Adama Harasiewicza muszê wy³±czyæ, bo to nie historia chocia¿ 1955 r.
Pozostanê wiêc przy swoim zdaniu.

A swoj± drog± ten olbrzymi bukiet bia³ych ró¿ chyba w Belwederze by³ znamienny.
Nie przypominam sobie, aby jaki¶ zwyciezca czy zwyciê¿czyni KCH zostali tak uhonorowani.

Absolutnie nie o to mi chodzi³o.
Ju¿ dawno toczyli¶my dyskusjê na temat: Kto najbardziej w³a¶ciwie gra Chopina.. Doszli¶my z dyskusj± donik±d, albowiem znajduj± siê tu zwolennicy ró¿nych interpretacji. Ka¿dy z nas ma swoje argumenty za i przeciw, dlatego jestem prawie pewna, ¿e do jednego stanowiska nie dojdziemy w tej sprawie. Aczkolwiek warto o tym rozmawiaæ, bo dyskusja zawsze jest mi³a.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #472 : Pa¼dziernik 27, 2011, 15:42:51 »

Podobnie jak trudno okre¶liæ kto najlepiej zagra³ Wieniawskiego w finale Konkursu. Chocia¿ nie jest to takie trudne - wg mnie:
1. Koreanka
2. Japonka i Kazach (postawi³bym ich na jednym miejscu)
Przes³uchujê sobie teraz czêsto ich wykonania...
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #473 : Pa¼dziernik 27, 2011, 21:25:15 »

Awdiejewa nie gra³a, alhamdulillah, komputerowo. My¶l moja inna by³a, czego innego tykaæ mia³a. Gdyby¶my wiedzieli tak jak nie wiemy, JAK gra³ Chopin, mogliby¶my zaprogramowaæ komputer tak, by porównywa³ grê przes³uchiwanego muzykañta z gr± Chopina. Komp za¶ analizowa³by, czyj wykon jest najbardziej zbli¿on do matriksa stworzonego przez Fryderyka jako wykonawcê i ten m³odzieniec lebo dziewczê, które zagra³oby najbardziej, by tak rzec, blisko Chopina, wygra³oby Konkurs. To w³a¶nie rzec chcia³em.  I jeszcze taka lefreksja mnie nasz³a, ¿e nawet gdyby¶my wiedzieli, jak Chopin gra³ w³asne kompozycje, czy to ju¿ oznacza³oby, ¿e ON gra³ je dobrze? A mo¿e i dobrze, ale czy to znaczy, ¿e nie mo¿na zagraæ ich LEPIEJ?
surma
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #474 : Pa¼dziernik 27, 2011, 21:35:30 »

Witaj, Surma - dziêki za info!    Jako mi³o¶nik talentu Souyong z wielkim zainteresowaniem wys³ucha³bym jej interpretacji Sonaty Francka i Koncertu Brahmsa, Everestu dla ka¿dego skrzypka.  Do konkursu bêdziemy na pewno powracaæ jeszcze nieraz - póki co na innym w±tku s³uchamy najpiêkniejszych skrzypcowych arcydzie³. 
Mozarcie, spe³niam moj± zapowied¼, choæ to jest olbrzymia pojemno¶æ 2 GB, bo by³a to 5 h impreza z dwiema kandydatkami, z komentarzami, a ja nie mam pojêcia jak wyrzuciæ to holenderskie gadanie, aby to skróciæ., bom technicznie nieporadna.

https://rapidshare.com/files/3836139058/CMIREB2009_KimSuoyen.part1.rar
https://rapidshare.com/files/1878349290/CMIREB2009_KimSuoyen.part2.rar

Ciekawam, czy Ci siê uda, a je¶li tak, to komentarza.
surma
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #475 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:31:18 »

Mozart, przepraszam najmocniej, w po¶piechu zapomnia³am wyja¶niæ,
¿e na drugim streamie jest Souyoung. Ta na 1-szym KimSuoyen zajê³a
4 miejsce z konertem Beethovena i sonat± Debussy.
A obciêcie czyli obróbks prowadziæ mog³aby do pogorszenia jako¶ci, ale
na pewno nie wiem. Mi³ego wieczoru
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #476 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:37:14 »

Nie umiem w³±czyæ...  Niezdecydowany

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #477 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:42:55 »

Pat, kliknij na download i zapisz na dysku!
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #478 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:47:58 »

Spróbujê na innym PC, na tym - ani rusz...  Chichot

fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #479 : Pa¼dziernik 28, 2011, 21:52:07 »

Spróbujê na innym PC, na tym - ani rusz...  Chichot