Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 35   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: XIV MiĂŞdzynarodowy Konkurs Skrzypcowy im. Henryka Wieniawskiego  (Przeczytany 145129 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #465 : Październik 26, 2011, 20:21:15 »

Moment. MĂłwicie o stronie www czy profilu na Facebooku? Bo ja wyraÂżaÂłem wÂątpliwoÂści pod adresem profilu, nie strony.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
chingate
Gość
« Odpowiedz #466 : Październik 26, 2011, 21:32:46 »

Oni wszyscy grali tak jak to robiÂł Chopin??? To Pani, by tak rzec, posiada wiedzĂŞ w temacie JAK GRAÂŁ CHOPIN?Co? No có¿, wÂłaÂśnie dlatego uwaÂżam siĂŞ za zacofanego, gdyÂż takie newsy omijajÂą mojÂą wioskĂŞ. ProszĂŞ siĂŞ nie obraÂżaĂŚ, ale gdybyÂśmy wiedzieli jak graÂł Chopin, to zamiast szanownego jury uczestnikĂłw mĂłgÂłby oceniaĂŚ komputer, z absolutnÂą precyzjÂą i bez Âżadnych kontrowersji.   
chingate
Gość
« Odpowiedz #467 : Październik 26, 2011, 21:36:45 »

Moja wypowiedÂź byÂła oczywiÂście, choĂŚ wÂłaÂściwie to nie oczywiÂście, bo gdybyÂż to oczywistem byÂło, wtenczas nie miaÂłbym potrzeby sumitowaĂŚ siĂŞ, byÂła wiĂŞc skierowana, jak juÂż wspomniaÂłem, w stronĂŞ uÂżytkownika Surma. 
surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #468 : Październik 27, 2011, 10:27:09 »

Oni wszyscy grali tak jak to robiÂł Chopin??? To Pani, by tak rzec, posiada wiedzĂŞ w temacie JAK GRAÂŁ CHOPIN?Co? No có¿, wÂłaÂśnie dlatego uwaÂżam siĂŞ za zacofanego, gdyÂż takie newsy omijajÂą mojÂą wioskĂŞ. ProszĂŞ siĂŞ nie obraÂżaĂŚ, ale gdybyÂśmy wiedzieli jak graÂł Chopin, to zamiast szanownego jury uczestnikĂłw mĂłgÂłby oceniaĂŚ komputer, z absolutnÂą precyzjÂą i bez Âżadnych kontrowersji.   
To byli prawie wszyscy- musiaÂłabym jeszcze sprawdziĂŚ - uczniowie uczniĂłw Chopina, jak np.teÂż Ravel czy Debussy. Zmiana stylu gry nastÂąpiÂła wraz z niejakim przewrotem kulturowym po 1-szej wojnie  Âśw. Badania stylu gry Chopina prowadzili wedÂług wypowiedzi ale i stylu gry uczniĂłw wg zachowanych Âświadectw i wypowiedzi pisemnych ale i wÂłaÂśnie fonograficznych, pierwszego zapisu z 1906 roku, muzykolodzy w Bazylei. Wiadomym jest teÂż, Âże Chopin nie chciaÂł wymiany na nowsze i nowoczeÂśniejsze juÂż instrumenty, Âże chciaÂł graĂŚ tylko na swoim Pleyelu, ktĂłry teraz bodajÂże stoi w Belwederze.
Czy mam rozumieĂŚ, Âże Awdejewa graÂła -jakby to powiedzieĂŚ zgodnie z argumentem a contrario - komputerowo?
gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #469 : Październik 27, 2011, 10:58:52 »

Moment. MĂłwicie o stronie www czy profilu na Facebooku? Bo ja wyraÂżaÂłem wÂątpliwoÂści pod adresem profilu, nie strony.
O stronie www.

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #470 : Październik 27, 2011, 15:06:56 »

Heleno, podpisujĂŞ siĂŞ wielkimi kulfonami pod stwierdzeniem "naszej" Szefowej Moniki.

(Moniko, to nie lizusostwo! Czasem uwielbiam siĂŞ z TobÂą caÂłkowicie zgodziĂŚ... choĂŚ czasem i Nie Chichot )

Âże tak powiem vice versa
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #471 : Październik 27, 2011, 15:12:56 »

KrĂłtko, dla zÂłapania oddechu przerywam pracĂŞ i odpowiem, jeÂśli pozwolisz Moniko:
MiaÂłam w roku szopenowskim okazjĂŞ wysÂłuchaĂŚ kilku historycznych nagraĂą Aleksandra
MichaÂłowskiego, Karola Mikuli, Raula Koczalskiego, , Dinu Lipatti, Teodora Leszetyckiego.
Oni wszyscy grali tak jak to robi³ Chopin. Chopin to nie Liszt przecie¿. Adama Harasiewicza muszê wy³¹czyÌ, bo to nie historia chocia¿ 1955 r.
PozostanĂŞ wiĂŞc przy swoim zdaniu.

A swoj¹ drog¹ ten olbrzymi bukiet bia³ych ró¿ chyba w Belwederze by³ znamienny.
Nie przypominam sobie, aby jakiÂś zwyciezca czy zwyciĂŞÂżczyni KCH zostali tak uhonorowani.

Absolutnie nie o to mi chodziÂło.
Ju¿ dawno toczyliœmy dyskusjê na temat: Kto najbardziej w³aœciwie gra Chopina.. Doszliœmy z dyskusj¹ donik¹d, albowiem znajduj¹ siê tu zwolennicy ró¿nych interpretacji. Ka¿dy z nas ma swoje argumenty za i przeciw, dlatego jestem prawie pewna, ¿e do jednego stanowiska nie dojdziemy w tej sprawie. Aczkolwiek warto o tym rozmawiaÌ, bo dyskusja zawsze jest mi³a.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #472 : Październik 27, 2011, 15:42:51 »

Podobnie jak trudno okreÂśliĂŚ kto najlepiej zagraÂł Wieniawskiego w finale Konkursu. ChociaÂż nie jest to takie trudne - wg mnie:
1. Koreanka
2. Japonka i Kazach (postawiÂłbym ich na jednym miejscu)
PrzesÂłuchujĂŞ sobie teraz czĂŞsto ich wykonania...
chingate
Gość
« Odpowiedz #473 : Październik 27, 2011, 21:25:15 »

Awdiejewa nie graÂła, alhamdulillah, komputerowo. MyÂśl moja inna byÂła, czego innego tykaĂŚ miaÂła. GdybyÂśmy wiedzieli tak jak nie wiemy, JAK graÂł Chopin, moglibyÂśmy zaprogramowaĂŚ komputer tak, by porĂłwnywaÂł grĂŞ przesÂłuchiwanego muzykaĂąta z grÂą Chopina. Komp zaÂś analizowaÂłby, czyj wykon jest najbardziej zbliÂżon do matriksa stworzonego przez Fryderyka jako wykonawcĂŞ i ten mÂłodzieniec lebo dziewczĂŞ, ktĂłre zagraÂłoby najbardziej, by tak rzec, blisko Chopina, wygraÂłoby Konkurs. To wÂłaÂśnie rzec chciaÂłem.  I jeszcze taka lefreksja mnie naszÂła, Âże nawet gdybyÂśmy wiedzieli, jak Chopin graÂł wÂłasne kompozycje, czy to juÂż oznaczaÂłoby, Âże ON graÂł je dobrze? A moÂże i dobrze, ale czy to znaczy, Âże nie moÂżna zagraĂŚ ich LEPIEJ?
surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #474 : Październik 27, 2011, 21:35:30 »

Witaj, Surma - dziĂŞki za info!    Jako miÂłoÂśnik talentu Souyong z wielkim zainteresowaniem wysÂłuchaÂłbym jej interpretacji Sonaty Francka i Koncertu Brahmsa, Everestu dla kaÂżdego skrzypka.  Do konkursu bĂŞdziemy na pewno powracaĂŚ jeszcze nieraz - pĂłki co na innym wÂątku sÂłuchamy najpiĂŞkniejszych skrzypcowych arcydzieÂł. 
Mozarcie, spe³niam moj¹ zapowiedŸ, choÌ to jest olbrzymia pojemnoœÌ 2 GB, bo by³a to 5 h impreza z dwiema kandydatkami, z komentarzami, a ja nie mam pojêcia jak wyrzuciÌ to holenderskie gadanie, aby to skróciÌ., bom technicznie nieporadna.

https://rapidshare.com/files/3836139058/CMIREB2009_KimSuoyen.part1.rar
https://rapidshare.com/files/1878349290/CMIREB2009_KimSuoyen.part2.rar

Ciekawam, czy Ci siĂŞ uda, a jeÂśli tak, to komentarza.
surma
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #475 : Październik 28, 2011, 21:31:18 »

Mozart, przepraszam najmocniej, w poÂśpiechu zapomniaÂłam wyjaÂśniĂŚ,
Âże na drugim streamie jest Souyoung. Ta na 1-szym KimSuoyen zajĂŞÂła
4 miejsce z konertem Beethovena i sonatÂą Debussy.
A obciĂŞcie czyli obrĂłbks prowadziĂŚ mogÂłaby do pogorszenia jakoÂści, ale
na pewno nie wiem. MiÂłego wieczoru
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #476 : Październik 28, 2011, 21:37:14 »

Nie umiem w³¹czyĂŚ...  Niezdecydowany

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #477 : Październik 28, 2011, 21:42:55 »

Pat, kliknij na download i zapisz na dysku!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #478 : Październik 28, 2011, 21:47:58 »

SprĂłbujĂŞ na innym PC, na tym - ani rusz...  Chichot

fille007
Ekspert

« Odpowiedz #479 : Październik 28, 2011, 21:52:07 »

SprĂłbujĂŞ na innym PC, na tym - ani rusz...  Chichot

Mam identyczny problem  Chichot

Amo la musica sopra tutte le arti