Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista  (Przeczytany 140091 razy)
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #195 : Sierpieñ 24, 2012, 14:42:18 »

Koncert Dani³a w Edynburgu.Ciekawe czy na bis zagra³ ca³e op.10?

http://chomikuj.pl/amolka/WS*c5*81UCHAJ+SI*c4*98+ZE+MN*c4*84/Danii*c5*82+Trifonow

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #196 : Sierpieñ 24, 2012, 18:18:27 »

Dziêki Agnieszko wielkie!!! Nie zdo³a³am siê obudziæ przed pi±t±, wiêc pierwsza czê¶æ niepe³na. Dziêki Tobie mam ca³o¶æ.  Buziak
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #197 : Sierpieñ 24, 2012, 19:29:59 »

Nie potrzebnie siê zrywa³as, koncert Dani³a jest dostêpny na stronie BBC jeszcze przez 7 dni!!!

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #198 : Wrzesieñ 01, 2012, 22:13:10 »

Daniil w Verbier  Niezdecydowany

http://video.yandex.ru/users/jorgeliebermann/view/25/#

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #199 : Wrzesieñ 02, 2012, 09:18:52 »

Nie powiem.
Chlopina dowala, az wiory leca.
Finezja, piekny ton, lekkosc palcow,
Detal.
Nie wszystko jednak bylo super idealnie, ale przedciez to czlowiek, nie robot.

P.S.
Jednak musze siebie i Was zmartwic.
Moim zdaniem sa momenty kiczowate (zle zakomponowane) w tym koncercie (1cz.)
Gamy i pasaze i jeszcze raz gamy i pasaze (w zlym znaczeniu tego slowa).
Ale to sa tylko malutkie frazy.
Genialna druga czesc wszystko rekompensuje. No i trzecia, to cudo.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #200 : Wrzesieñ 02, 2012, 09:52:24 »

Dziêki, Bartek!

Zastanawia³am siê, jaka bêdzie opinia o tym nagraniu. Ja wczoraj oniemia³am ze zgrozy, taka ilo¶æ niestaranno¶ci, niedok³adno¶ci, zgrzycików i kiksów, ¿e nie mog³am uwierzyæ. Albo co¶ siê sta³o z moim s³uchem. No zg³upia³am. Kilka razy s³ucha³am pierwsz± czê¶æ i to samo. A i orkiestrze siê prawie na samym pocz±tku rozjecha³o ciut na u³amek. Im dalej w las tym ju¿ lepiej, Daniil jakby siê rozkrêca³, rozgrzewa³. Wygl±da³o mi na to, ¿e Daniil mia³ gorszy dzieñ albo nie wyspa³ siê, albo mia³ kaca albo wszystko na raz. Ciekawa jestem, jak on sam ocenia swój wystêp. Brawa po koncercie by³y takie, jakby zagra³ idealnie. Na szczê¶cie te wszystkie liczne wpadki by³y tylko STOSUNKOWO niewielkim fragmentem przepiêknej ca³o¶ci, jednak mnie bardzo utrudni³y i uniemo¿liwi³y zachwyt ca³kowity. Fakt, nagranie by³o sauté, "nie uró¿owione" (   przy okazji, czy kto¶ pamiêta, sk±d to? "Przebóg! uró¿owiona!"    )

Teraz chyba na prawie wszystko, co odtwarzane albo przetwarzane nak³ada siê grubsz± lub cieñsz± warstwê "make up" technicznego, upiêksza siê, jak zdjêcia za pomoc± Photoshop. Ca³kowicie straci³am z³udzenia, po tegorocznym koncercie otwieraj±cym Duszniki (nawet przekaz radiowy nie by³ w stanie wyeliminowaæ wpadek, a w³a¶ciwie nieumiejêtno¶ci), po Lisicy na ¿ywo, a tak¿e po koncercie Litwinki ©viesė Èepliauskaitė w £azienkach na ¿ywo (nawet o nim nie napisa³am, bo nie by³o w zasadzie o czym).

W muzyce rozrywkowej istnieje kategoria "zespó³ studyjny". Mo¿e niektórzy muzycy "klasyczni" powinni poprzestaæ na nagrywaniu p³yt, a koncerty sobie najzwyczajniej w ¶wiecie odpu¶ciæ?

Daniilowi ¿yczê ogarniêcia przed ka¿dym koncertem, zw³aszcza tak presti¿owym jak w Verbier i niepope³niania wiêcej w jednym koncercie tak wielu b³êdów. Trifonov nale¿y do kategorii muzyków, którzy czaruj± zarówno przetworzeni w studiu nagraniowym, jak i, przede wszystkim, na ¿ywo. I oby to siê nigdy nie zmieni³o. Szkoda tylko, ¿e nie mog³am pos³uchaæ tego f-molla z Verbier na ¿ywo, mo¿e mia³abym jeszcze inne odczucia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 02, 2012, 09:54:03 wys³ane przez xbw » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #201 : Wrzesieñ 02, 2012, 10:53:02 »

Beato.
Wazne, zebys nie wpadla w paranoje podczas sluchania i oceniania.
NIE MA idealnych wykonan.
D. Ojstrach na dziesiec nagranych dzwiekow gamy, zaliczyl tylko 3 (4) idealnie czysto.

Najblizej idealowi wykonania technicznego wsrod pianistow byl G.Gould, M.A. Benedetti, a obecnie Sokolow.
Wsrod skrzypkow - nasz genialny K.A. Kulka z okresu, kiedy mial 19-25 lat.

P.S.
Slyszalas recital Horovitza z Moskwy (fenomenalny recital)?
Nasz Vladimir daje po czarnych rowno, ale to nie przeszkadza.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 02, 2012, 10:55:44 wys³ane przez bartus » Zapisane
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #202 : Wrzesieñ 02, 2012, 11:02:43 »

... Mo¿e niektórzy muzycy "klasyczni" powinni poprzestaæ na nagrywaniu p³yt, a koncerty sobie najzwyczajniej w ¶wiecie odpu¶ciæ?

Nihil novi 
Nasz Harasiewicz po swym Konkursie (1955) zacz±³ cierpieæ na tak patologiczne objawy tremy, ze na dobre zrezygnowa³ z ¿ycia koncertowego i przez d³ugie lata uprawia³ swój zawód tylko w studiach nagraniowych

A u Dani³a... cóz, to chyba syndrom znu¿enia estradowego. Przecie¿ ten ch³opak od czasu Konkursu Chopina wci±¿ leci na maksa. A przecie¿ nie jest cyborgiem, to mimo wszystko tylko "zwyk³y" cz³owiek. Mo¿e warto aby, wzorem Zimermana, po szrankach konkursowych udaæ siê na jaki¶ sensowny wielomiesiêczny urlop?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #203 : Wrzesieñ 02, 2012, 13:10:08 »

Janusz, jeszcze za wcze¶nie u Daniila na urlop, niech gra, skoro potrafi siê zorganizowaæ czasowo, fizycznie i psychicznie. My¶lê, ¿e jego zdrowy rozs±dek wska¿e mu moment, kiedy powinien ewentualnie spowolniæ. My¶li powa¿nie o kompozycji, wiêc przypuszczam, ¿e to czas po¶wiêcony na studiowanie w³a¶nie kompozycji i komponowanie bêdzie w jego ¿yciu naturaln± pauz± (pauzami) w ¿yciu koncertowym.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #204 : Wrzesieñ 02, 2012, 13:18:43 »

Bartus, dziêki. Zapewne masz racje i powinnam trochê utemperowaæ wymagania i oczekiwania. No ale ja ju¿ tak mam i, co gorsza, z ka¿dym nowym do¶wiadczeniem muzycznym (na razie niezwykle skromniutkim) pogarsza mi siê  Smutny W dobie modyfikacji genetycznych zapewne doczekamy siê jeszcze i za naszego ¿ycia zmutowanych geniuszy, którzy bêd± potrafili zagraæ technicznie idealnie

Z Soko³owem na ¿ywo by³oby ok, gdyby nie trzeba go by³o s³uchaæ z hallu przed sal± koncertow±, by nie wyj¶æ po koncercie z uszkodzeniem bêbenków.

Z poleconych zbli¿onych do idea³u wykonañ skorzystam, dziêkujê. W³±cznie ze skrzypkiem  Szok
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #205 : Wrzesieñ 02, 2012, 14:16:02 »

Beatko, chyba przechodzimy teraz obie podobne melomañskie ( co za s³owo!) fazy: nas³uchawszy siê na jutubach i innych dobrodziejstwach "idealnych" wykonañ, nie tak ³atwo nas zadowoliæ podczas koncertu na ¿ywo...
To nawet Dani³- cz³owiek ze stali, pop³yn±³ na tym koncercie?  Za chwilê ods³ucham, przekonam siê...
Ale fakt jest faktem - ¿yj±c w tak szaleñczym tempie koncertowym, nie mo¿na w nieskoñczono¶æ regenerowaæ siê w trymiga. To kiedy¶ i tak w koñcu wyjdzie: zmêczenie, znu¿enie, obni¿ona koncentracja. Nawet maj±c 21 lat nie da siê oszukaæ organizmu.
No w³a¶nie- ciekawe jak on sam siebie oceni³ po tym wykonaniu?
Z innej za¶ strony: my¶la³am, ¿e takie rzeczy tylko 'mojemu' piani¶cie siê przydarzaj±...'Nasi' panowie, Beatko, jednak musz± trochê zwolniæ..
Ja ju¿ wiem, ¿e wystarczy tylko kilka dni w nadmorskim kurorcie, aby nabraæ ¶wie¿o¶ci i zagraæ zachwycaj±co: znajomi, którzy byli we w³oskim Grottammare piêknie po³o¿onym nad Adriatykiem, donie¶li mi ¿e Kola po prostu znów by³ sob±...Oczywi¶cie w tym najlepszym znaczeniu..
I tego ¿yczmy te¿ Dani³owi! 
p.Joanna
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 90

« Odpowiedz #206 : Wrzesieñ 02, 2012, 18:55:03 »

Bardzo siê cieszê z tej dyskusji, bo dotyka ona moich emocji po recitalu Danii³a Trifonova w Warszawie. Pyta³a¶ Beatko gdzie moje wra¿enia z tego koncertu, a  ja nie pisa³am, bo ba³am siê je nawet nazwaæ. Mimochodem przedstawi³am je „pod parasolem na Rakowieckiej”, ale szybko schowa³am g³owê w Twoje zapewnienia, ¿e wszystko bêdzie w porz±dku, bo to bardzo m±dry ch³opiec.
Ale Wasze komentarze zmusi³y mnie do wyci±gniêcia g³owy z piasku i odwa¿nego o¶wiadczenia na tym forum, ¿e uwa¿am, ¿e Danii³ Trifonov NATYCHMIAST powinien ograniczyæ ilo¶æ koncertów.
Mo¿emy sobie analizowaæ jego oficjalne wypowiedzi, mo¿emy bardzo s³usznie zauwa¿aæ, ¿e przecie¿ nie mo¿na oczekiwaæ od cz³owieka ¿eby funkcjonowa³ jak maszyna, ale jeste¶my doros³ymi, do¶wiadczonymi lud¼mi i przecie¿ to oczywiste, ¿e nie da siê rozwijaæ, uczyæ, zg³êbiaæ cz³owieczeñstwo, szukaæ w³asnych odpowiedzi na egzystencjalne pytania je¶li gra siê ponad 10 koncertów miesiêcznie. Zwyczajnie nie ma na to czasu.
A je¶li siê tego nie zrobi to zapas wra¿liwo¶ci zapewnionej przez Pani± Zelichman (Danii³ opowiada³ w jednym z wywiadów, ¿e jego nauczycielka wiêksz± wagê przywi±zywa³a do utworów rozwijaj±cych jego wra¿liwo¶æ ni¿ do tych rozwijaj±cych technikê) musi siê wyczerpaæ, a poziom wiedzy, jeszcze rok temu wystarczaj±cy musi wraz z wiekiem, nie rozwijany, po prostu zinfantylnieæ.
We wtorek pierwsz± czê¶æ zagra³ moim zdaniem zachwycaj±co, ale to nie by³ bardzo wymagaj±cy repertuar. Chopin niestety, jak papierek lakmusowy pokaza³, ¿e jest co¶ nie tak. Prawie nic, jaka¶ fraza wygrana zbyt równo, jaka¶ zmiana emocji zbyt oczywista, bez tej zniewalaj±cej wcze¶niej finezji. Mo¿na by, jak Bartek po³o¿yæ to na karb cz³owieczeñstwa, które nie jest perfekcyjne, tylko, ¿e za kulisami sta³y Martha i Maria i Danii³ Trifonov na pewno sta³ na g³owie, ¿eby by³o piêknie. A mimo to nie zagra³ tego tak jak wcze¶niej bo prawdopodobnie NIE BY£O JU¯ TEGO W ¦RODKU. Co¶ siê wyczerpa³o i nie by³o czasu aby to uzupe³niæ. Albo dojrza³, to co by³o uzna³ za zbyt naiwne, a nie mia³ czasu na wype³nienie duszy nowym, g³êbiej przemy¶lanym. Nie dlatego, ¿e jest na to zbyt ograniczony, albo zbyt pyszny. G³êboko wierzê, ¿e to wspania³y, m±dry mê¿czyzna, tylko nie ma CZASU.
Takie s± moje wra¿enia po wtorkowym koncercie Beato, koncercie, który opisa³a¶ tak piêknie, ¿e nie mog³am oderwaæ siê od lektury. Bardzo Ci za ni± dziêkujê.
G³êboko wierzê, ¿e Danii³ Trifonov to  geniusz fortepianu. Ma wszelkie predyspozycje, ¿eby staæ siê najwybitniejszym pianist±  XXI wieku. Niech Bóg ma go w opiece, ¿eby tego wielkiego daru nie zmarnowa³ i da³ radê sprostaæ tej wielkiej odpowiedzialno¶ci.

Albo... Da sobie radê ze wszystkim, nie potrzebuje takich rad, ja nie mam racji a on siê po prostu w¶ciek³ na tego IDIOTÊ, który by³ odpowiedzialny we wtorek za ¶wiat³o i postanowi³ sobie poeksperymentowaæ w czasie koncertu. Je¶li kto¶ go zna to proszê mu przekazaæ, ¿e zapraszam go na kawê w czasie której wyt³umaczê temu GAMONIOWI, czego absolutnie nie wolno robiæ w czasie, kiedy na scenie gra pianista.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Wrzesieñ 26, 2012, 16:03:35 »

Heh, Daniil mi siê ¶ni³ Oczywi¶cie jaka¶ sala koncertowa, krzese³ka i bilety, tyle tylko, ¿e M³ody nie gra³ a siedzia³ obok mnie Chichot Ciekawe, dlaczego nie przy¶ni³ mi siê równocze¶nie ze swoim mened¿erem.

Tak na przyczepkê, bo ju¿ tu by³o, rewelacyjne wykonanie, niebiañska harmonia, metafizyka muzyczna
http://www.youtube.com/watch?v=AAu6BRWL8p8
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2012, 16:07:46 wys³ane przez xbw » Zapisane
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #208 : Wrzesieñ 26, 2012, 16:55:09 »

Heh, Daniil mi siê ¶ni³ Oczywi¶cie jaka¶ sala koncertowa, krzese³ka i bilety, tyle tylko, ¿e M³ody nie gra³ a siedzia³ obok mnie Chichot Ciekawe, dlaczego nie przy¶ni³ mi siê równocze¶nie ze swoim mened¿erem.

Tak na przyczepkê, bo ju¿ tu by³o, rewelacyjne wykonanie, niebiañska harmonia, metafizyka muzyczna
http://www.youtube.com/watch?v=AAu6BRWL8p8

Co to znaczy niebianska harmonia?
Nowatorska?
Moim zdaniem wlasnie harmonia jest zabalagoniona.
Oprocz fantazji harmonicznej, to nie ma logiki laczenia akordow (jakby huzia na jozia)
Utwor fajny, aczkolwiek wole orginal Paganiniego.
Wykon rewelacyjny (solista i orkiestra)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #209 : Wrzesieñ 26, 2012, 21:48:32 »

Co¶ tak czu³am, ¿e mo¿esz ZA¯¡DAÆ WYJA¦NIEÑ Mogê napisaæ, co to oznacza DLA MNIE. Otó¿. Od pierwszego ods³uchania tego kawa³ka w tym wykonaniu mam nieustaj±ce z ka¿dym kolejnym wys³uchaniem wra¿enie, ¿e s³ucham czego¶ niesamowicie doskona³ego, brzmi±cego harmonijnie w amatorskim rozumieniu. Nie znam innych wykonañ i to jest dla mnie punktem odniesienia, idea³em brzmienia. Rzadko siê zdarza, ¿ebym s³uchaj±c czego¶ nie mia³a wra¿enia ci±g³ego zgrzytania, potê¿nego lub subtelnego, które mi przeszkadza, dra¿ni, denerwuje. Nie wiem, co jest nie tak, ale wyra¼nie s³yszê, ¿e nie jest dobrze. W tym wykonaniu wszystko mi "brzmi". Wybacz, ale bardziejszego wyja¶nienia nie jestem w stanie udzieliæ. Chyba, ¿e siê wyedukujê jeszcze kiedy¶.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land animilkowo twistedgamers thepunisher neder-live