Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista (Przeczytany 140052 razy)
Ewa1
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 17
Odp: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista
«
Odpowiedz #60 :
Listopad 06, 2011, 23:57:52 »
Na mnie w tej chwili chyba najwiêksze wra¿enie robi Schumann i Widmung, choæ Schuberta te¿ uwielbiam.
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
«
Odpowiedz #61 :
Listopad 08, 2011, 19:51:07 »
Daniil Trifonov jest m³odym, genialnym pianist±. To pewne. Prowadzi równie¿ najbardziej szalone biuro podró¿y na ¶wiecie.
Dolecia³am do Baku, wiedz±c ju¿, ¿e jego koncert jest odwo³any, ale przygotowana na zwiedzanie jednego z najciekawszych miejsc na ¶wiecie i poznanie przedstawicieli Polonii w Azerbejd¿anie. Pani Olga Jurzanina – Makowielska, Prezes Wspólnoty Polskiej w Baku, która mnie tu przyjmuje i oprowadza razem z panem Aleksandrem Kostinem, dziennikarzem, potomkiem Powstañca Styczniowego zes³anego na Kaukaz, zapewnia³a mnie, ¿e w Baku zawsze jest ciep³o, no mo¿e bêdzie 13 stopni. Dotar³am do hotelu w nocy, w strugach deszczu. Rano za oknem zobaczy³am najwiêksz± ¶nie¿n± zawieruchê w ¿yciu. Baku le¿y na pó³wyspie i jest bardzo wietrznym miejscem.
Kiedy moi bakijscy gospodarze dotarli do mnie rano, przemarzniêci i przemoczeni byli absolutnie zszokowani. Oboje s± po sze¶ædziesi±tce i nigdy, NIGDY W ¯YCIU, które prze¿yli w Baku nie widzieli takiej pogody w listopadzie, a mo¿e dwa razy w ¿yciu. Podjêli¶my próbê zwiedzania, ale nieudan± i skoñczyli¶my przy azerskich daniach, ja s³uchaj±c opowie¶ci o historii i regionie, oni opowiadaj±c.
Na szczê¶cie dzi¶ by³o zimno, ale s³onecznie i mog³am poznaæ miasto, prze¶ledziæ polskie ¶lady w Baku, odwiedziæ polskie groby, które jeszcze pozosta³y. G³ówna ulica miasta, prawie w ca³o¶ci zaprojektowana przez polskich architektów wygl±da jak Warszawa.
Wszystkich zainteresowanych odsy³am na stronê
http://www.polonia-baku.org/
, zapewniam, ¿e bêdzie to pasjonuj±ca lektura. Strona jest dzie³em Pani Olgi, wnuczki profesora Makowielskiego. Co wiêcej, okaza³o siê ¿e Pani Olga jest muzykiem - skrzypaczk±, znanym w Baku pedagogiem. Zaprosi³am J± oczywi¶cie do naszego grona, a wcze¶niej przedyskutowa³am Konkurs Wieniawskiego.
Mam nadziejê szczê¶liwie wróciæ w czwartek, jednak za pó¼no aby wys³uchaæ Trifonova w Dwójce (SIC!!!)
Pozdrawiam Wszystkich z Baku
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #62 :
Listopad 08, 2011, 20:01:12 »
Joanno, piekna relacja i osobiste przygody turystyczno-historyczne, które nam tak ciekawie zrelacjonowa³a¶ czyni± z Twego wpisu bardzo warto¶ciow± pere³kê naszego Forum. Mam nadzijê, ze za Twoj± spraw± nie ostatni±
A a propos Baku: czy wiesz, ¿e to z tego miasta pochodzi zwyciê¿czyni Konkursu Chopinowskiego?
Czy wiesz kto? Pewno wiesz. To pani maestro Bella Dawidowicz
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #63 :
Listopad 08, 2011, 20:16:27 »
Wspania³e przygody prze¿ywasz w swoich podró¿ach Joanno, bedzie mo¿e jaki¶ fotoreportarzyk?
A koncert Dani³a w Dusznikach mamy ju¿ do ¶ci±gniêcia w mp3 (dziêki dwóm Ewom
,
wiêc siê nie martw.
http://www.franzschubert.pl/
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #64 :
Listopad 08, 2011, 20:20:48 »
Ju¿ wiem Januszu, dziêki Tobie.
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #65 :
Listopad 08, 2011, 20:26:26 »
Robiê zdjêcia Agnieszko, oczywi¶cie. Jeszcze tylko muszê ogarn±æ wrzucanie ich do internetu, ale to po powrocie, z pomoc± dzieci.
Masz racjê co do przygód, nie zapomnê tej wyprawy do koñca ¿ycia, z wielu powodów.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #66 :
Listopad 08, 2011, 22:00:56 »
Pozdrów, droga Joanno, dom Cezarego Baryki.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #67 :
Listopad 09, 2011, 18:44:26 »
Chcia³abym siê za³apaæ trochê do tego biura podró¿y, póki co wywêdrowa³am za nim jedynie na festiwal w Dusznikach. Joanno, trochê szkoda, ¿e Baku bez gwo¼dzia programu...
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #68 :
Listopad 09, 2011, 18:50:25 »
Te¿ by³o mi bardzo ¿al, tym bardziej, ¿e codziennie przechodzi³am kilka razy obok filharmonii (mieszkam obok w hotelu). Ale potem zobaczy³am gin±ce na moich oczach ¶wiaty (równie¿ ten stworzony w Baku przez Polaków) i zmieni³a mi siê perspektywa.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #69 :
Listopad 09, 2011, 18:54:27 »
Cytat: p.Joanna Listopad 09, 2011, 18:50:25
gin±ce na moich oczach ¶wiaty
?
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #70 :
Listopad 09, 2011, 19:08:21 »
By³am dzi¶ w domu, w którym mieszka³ przed ¶mierci± Józef Gos³awski, architekt, wspó³twórca urbanistycznych za³o¿eñ Baku, autor wielu najpiêkniejszych budynków. Do dzi¶ mieszkaj± tam jego krewne, prowadz± w mieszkaniu muzeum s³awnego Polaka, opiekuj± siê pami±tkami po nim (pozwoli³y mi sfotografowaæ prawie wszystkie), siedzia³am przy ogromnym stole, na którym pracowa³ i pi³am herbatê. Od kilku lat walcz± o przetrwanie budynku, w którym mieszkaj± i o zachowanie muzeum. Pomimo oficjalnych dokumentów i pism z polskiego ministerstwa dziedzictwa nikt z Polski ich w tej walce nie wspiera. Kiedy siê patrzy na to co dzieje siê w okolicy, na prace budowlane obok i na nowy kszta³t miasta nie ma siê w±tpliwo¶ci, ¿e to umieraj±cy ¶wiat...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #71 :
Listopad 09, 2011, 20:00:28 »
Joanno,
mo¿e to dziwne skojarzenie... ale powiedz, czy to nie jest trochê tak, z tym odchodz±cym ¶wiatem (umieraj±cym), jak z wychowywaniem dzieci? - Przez ca³e ich pacholêctwo przygl±damy siê, jak rosn±, jak kszta³tuj± swoja osobowo¶æ, jak przejmuj± po nas podstawowe prawdy, wra¿liwo¶æ, ¶wiatopogl±d, a potem nadchodzi dzieñ, gdy nagle usamodzielniaj± siê, odchodz±, ustalaj± w³asne warto¶ci... Ale my - rodzice - zawsze nosimy w sercu ten ich obraz, który towarzyszy³ nam gdy byli z nami. A tymczasem oni, gdy ju¿ odejd± staj± sie czêsto kim¶ zupe³nie ro¿nym od naszych oczekiwañ, wyobra¿eñ, czasem kim¶ lepszym, czasem nie... I tak trudno nam pogodziæ siê, ze w swym ¿yciu chc± uk³adaæ puzle po swojemu...
Jest oczywi¶cie róznica: nasze wspomnienia nigdy nie umieraj±. Ale czy i to wspomnienie o polskich osadnikach w Baku tak naprawdê umiera? - czy ustêpuje tylko miejsca kolejnym pokoleniom i nowym dziejom miasta? W jego historii, czy to siê komu¶ podoba, czy nie, polsko¶æ pozostanie dopóty, dopóki bêd± tacy jak Ty, jak my, jak pewno wielu, wielu innych, którym zale¿y by zachowa³a siê w jego anna³ach na zawsze.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #72 :
Listopad 10, 2011, 08:01:35 »
Dziêki Joannie zrobi³ siê
piêkny, nostalgiczny w±tek o Baku
mi³o
pozdrawiam
Marek
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #73 :
Listopad 10, 2011, 15:35:09 »
Fortepian to ¿ywa istota - rozmowa Doroty Relidzyñskiej z Daniilem Trifonowem - BEETHOVEN MAGAZINE Nr 13, 2011 (str. 17)
http://www.beethoven.org.pl/docs/BM13.pdf
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #74 :
Listopad 10, 2011, 16:05:27 »
Ale¿ ten ch³opak gra!!! Znów s³ucham z gêsi± skórk±. Muszê przyznaæ, ¿e nigdy w ¿yciu nie s³ysza³am TAK zagranej Campanelli. Delikatne muskanie klawiszy wywo³uje takie emocje, ¿e dusza ulatuje w ob³oki w¶ród tych dzwoneczków.
I absolutnie niesamowity Mefisto! A przy tym diaboliczna mina Daniila! To niezapomniane prze¿ycie, jedno z najsilniejszych w ¿yciu.
Nigdy w ¿yciu nie zdo³am wywdziêczyæ siê Asi i Beatce za umo¿liwienie mi obecno¶ci na tym koncercie!
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
25