Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Muzyka
>
Arty¶ci i ich muzyka
>
Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista (Przeczytany 139965 razy)
p.Joanna
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 90
Odp: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista
«
Odpowiedz #135 :
Marzec 07, 2012, 17:53:03 »
Moi Drodzy, w Filharmonii Narodowej s± bilety na koncert otwieraj±cy Festiwal Beethovenowski, na 25.03.2012 godz. 19:00 zarezerwowane na moje nazwisko (Joanna Urbañska). 11 rz±d, miejsca od 16, 8 sztuk, po 180 z³. Mo¿na je odebraæ nie w kasie, ale na stoisku Stowarzyszenia, do soboty, 10.03. Je¶li kto¶ z Was by³by zainteresowany, proszê tylko zaznaczyæ Pani na stoisku, ¿e bilety s± ju¿ wydrukowane.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #136 :
Marzec 18, 2012, 01:09:38 »
14 marca Danii³ zadebiutowa³ w s³ynnej sali Wigmore Hall. Recenzje znakomite "the audience went wild"(ciekawe)
mam nadziejê, ¿e recital zosta³ zarejestrowany i mo¿e nada go nasza Dwójka, która regularnie te koncerty
transmituje.
http://www.lebrecht.co.uk/blog/?p=4803
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #137 :
Marzec 18, 2012, 22:16:24 »
Cytat: Reginka Marzec 18, 2012, 21:51:27
Czy kto¶ z Was mo¿e wie, cy Trifonov gra w najbli¿szym czasie w Polsce jaki koncert?
Reginko,
25 marca w Warszawie:
http://www.beethoven.org.pl/pl/festiwalewielkanocne/xviwielkanocnyfestiwallvb/program
27 marca w Krakowie:
http://www.filharmonia.krakow.pl/Strona_g
³ówna/4103-RECITAL_FORTEPIANOWY.html
3 lipca - Busko-Zdrój, recital
Reginka
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 25
«
Odpowiedz #138 :
Marzec 19, 2012, 00:31:05 »
Dziêkujê bardzo
ogl±da³am stronê Filharmonii Narodowej wielokrotnie i nie zauwa¿y³am Trifonova..25 marca, ale ze mnie tr±ba
z³o¶æ mnie wziê³a teraz, bo nie zaplanowa³am tego wyjazdu..
zauwa¿y³am tylko Avdeev±..w kwietniu
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #139 :
Marzec 28, 2012, 00:14:18 »
Koncet w Krakowie
By³am w raju i to wcale nie by³ recital fortepianowy, ale jakie¶ misterium. I zdanie to jest wyrazem silnie pow¶ci±ganych emocji i nadal staram siê, Januszu, byæ w swoich relacjach zdyscyplinowana. Jak cudownie by³o znowu zobaczyæ na scenie sam fortepian. Usiad³am na swoim miejscu znacznie wcze¶niej i tylko para przede mn± rozmawia³a o muzyce. Zorientowa³am siê, ¿e to znawcy. W pewnym momencie zaczêli komentowa jak s³ychaæ w ró¿nych miejscach, wiêc skorzysta³am z okazji, aby zapytaæ o nasze miejsca. Okaza³o siê, ¿e to najlepsze na sali do s³uchania fortepianu, a mi³a pani, która udzieli³a mi informacji jest mam± Marcina Koziaka, który wkrótce do³±czy³ do niej i usiad³ tu¿ przede mn±.
Mój absolutnie ukochany pianista, Danii³ Trifonov starannie zaplanowa³ swój recital. Pierwsz± czê¶æ rozpocz±³ dwiema transkrypcjami pie¶ni Franciszka Schuberta, skrajnie odmiennymi. Jakby przygotowywa³ nas na sonatê, któr± równie¿ silnie skontrastowa³. Najpierw wiosna, namalowana przecudnej barwy d¼wiêkiem, a potem Die Stadt, mroczny, niepokoj±cy zagrany przez Trifonova hipnotyzuj±co. Szybko siê skoñczy³, ale publiczno¶æ ju¿ by³a w transie i tylko kilka osób zaczê³o niepewnie klaskaæ. Danii³ powstrzyma³ oklaski jednym, p³ynnym ruchem, jakby nadal graj±c. Postawi³ d³oñ do pionu, wnêtrzem do widowni prosz±c o ciszê.
I zacz±³ sonatê B-dur Schuberta. Mia³am wra¿enie, ¿e ostatni rok by³ przygotowaniem na ten moment. To, ¿e Was znalaz³am, ¿e Bartek wmanewrowa³ mnie w Winterriese, ¿e Agnieszka opowiada³a tym, jak dobrym, szczerym, otwartym cz³owiekiem by³ Schubert, ¿e w zwi±zku z Pie¶n± Mignon przeczyta³am ksi±¿kê o nim by³o po to, ¿ebym teraz w pe³ni mog³a zatopiæ siê w tym wykonaniu.
Dziêkujê Wam Wszystkim.
Kluczem do tego utworu jest uczciwo¶æ i szczero¶æ, taka jak u Autora. Je¶li ten warunek jest zachowany, mo¿na go interpretowaæ na ró¿ne sposoby. Mo¿na jak Barry Douglas zagraæ tak naturalnie i prosto, ¿e rozumiemy jak jest to trudne i piêkne, albo jak Trifonov, pokazaæ czym jest szczera prawda dla dwudziestolatka. Dwa g³ówne tematy pierwszej czê¶ci by³y czaruj±cy i, w opozycji, szorstko koñcz±cy ka¿d± frazê. Drug± rozpocz±³ niezwykle wolno, jak pó³tora roku temu Largetto na Konkursie. Zanurza³ siê w ¿a³obie, by zaraz potem przywo³ywaæ siê do odpowiedniej powagi. Trzecia czê¶æ by³a leciutkim, piórkowym tañcem. Cudowne granie. Czwarta powraca³a do atmosfery pierwszej, nie dopowiadaj±c puenty. S³uchali¶my jak zaczarowani. Niewiarygodne jest to, ¿e nadzwyczajna wrêcz technika tego Maga, jest niezauwa¿alna. Sama w sobie nie stanowi warto¶ci, jest ca³kowicie podporz±dkowana celowi.
Po przewie by³ Cloud Debussy i etiudy Chopina.
Muszê to napisaæ, choæ serce mi pêka. Debussy Danii³a Trifonova by³ moim zdaniem lepszy ni¿ Rafa³a Blechacza, na jego ostatniej p³ycie.
Us³ysza³am obrazy Camilla Pissarro, malowane leciuteñk± kresk±, zamglone, nadmorkie krajobrazy. I zrozumia³am nowy porz±dek impresjonistycznej, muzycznej formy.
Byli¶my jak w narkotycznym transie, a mia³o siê okazaæ, ¿e najlepsze dopiero przed nami.
W pierwszej etiudzie gna³ od koñca do koñca klawiatury jak szalony. W drugiej lata³ jak najl¿ejszy komar, w trzeciej doprowadzi³ mnie po raz pierwszy do p³aczu. Po raz drugi w szóstej, któr± gra³ jakby stan±³ przed samym Bogiem, od siódmej Liszt móg³by siê uczyæ, czym jest diabelski walc, ósma udowodni³a jak niewiarygodnie rozwin±³ siê od Konkursu Chopinowskiego, a rewolucyjna doprowadzi³a publiczno¶æ do szaleñstwa. I nie przeszkadza³o nawet, ¿e tak odlecia³ w rewolucyjnym szale, ¿e mu etiuda wybuch³a w ¶rodku i ledwo j± pozbiera³. Pokaza³ mi na d³oni cierpienie mojego narodu. Znowu rycza³am.
A na koniec zagra³ piêæ (!) bisów. Najpierw ¦piew Wody Schuberta/Liszta, potem Bacha/Rachmaninowa, Mefisto Walz'a Liszta, potem jak±¶ wariacjê na tema Straussa, po której krzycza³am ju¿ nie” brawo”, ale „wariat”, na koniec Musorgskiego Chopoka. To podobno jego w³asna transkrypcja duetu Rachmaninowa na podstawie Musorgskiego.
I po do¶wiadczeniach dwóch ostatnich dni wiem na pewno, ¿e nikt, pod ¿adny pozorem nie powinien zamykaæ mi Danii³a Trifonova w ¿adnej orkiestrze. Je¶li ju¿ z orkiestr±, to w tle.
Wybaczcie, ¿e nieco chaotyczna ta relacja, ale musia³am siê z Wami podzieliæ emocjami jeszcze dzi¶.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #140 :
Marzec 28, 2012, 09:59:46 »
Musia³o byæ rzeczywi¶cie piêknie Joanno. A ja wczoraj wieczorem my¶la³am o tym koncercie.
Otó¿ wczorajszy wystêp Elizabeth Leonskiej w Bath by³ po prostu fenomenalny.
Te¿ gra³a sonatê B-dur i w Andante sostenuto doprowadzi³a mnie do ³ez. Pomy¶la³am sobie jak to zagra Danii³.
Cieszê siê, ¿e te¿ wspaniale. Mam nadzieje, ¿e na ChiJE te¿ bêdzie ten sam repertuar.
I jak Beatka te¿ nie odpuszczê
A swoj± drog± to ciekawe jak wielu rosyjskich pianistów potrafi tak zrozumieæ i odczuæ tê w³asnie sonatê,
Judina, Richter, Leonskaja i teraz Danii³.
To do zobaczenia w sierpniu. Mo¿e zrobimy nasz zjazd w³a¶nie w Warszawie??
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #141 :
Marzec 28, 2012, 18:13:39 »
Joanno, przy najbli¿szym spotkaniu padnê przed Tob± w pok³onie za takie realistyczne sprawozdania. Za t± krakowsk± szczególnie dziêkujê, zarówno za tre¶æ jak i formê
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #142 :
Marzec 28, 2012, 18:22:42 »
Joasiu, jestem pod wra¿eniem recenzji. Ciekawa gradacja napiêcia i punkt kulminacyjny (który dostrzegam przy wspomnieniu
Rewolucyjnej
).
Bravo.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #143 :
Marzec 28, 2012, 18:43:49 »
Niedzielny warszawski koncert z udzia³em Daniila, Olga, oczywi¶cie. Czy mo¿na jej nadaæ jakie¶ honorowe cz³onkostwo na naszym forum?
http://www.youtube.com/watch?v=4T-W-Xf3Lmg
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #144 :
Marzec 28, 2012, 19:45:11 »
Joanno,
raz kolejny jestem pe³en podziwu dla Twego dziennikarskiego kunsztu, wra¿liwo¶ci duszy i kolorystyki s³owa. Czytaj±c Twe wspania³e sprawozdanie autentycznie siê wzruszy³em. Tak dzieje siê ze mn± tylko wtedy, gdy prawdê czyi¶ emocji wiernie odwzorowuje prawda i autentzm s³owa. A Twoje s³owa by³y dla mnie tak autentyczne, jak Twe ³zy wywo³ane magicznym czarem etiudy E-dur. Widzia³em te ³zy na Twej twarzy naprawdê!
Na podobieñstwo misterium Dani³a, które przeszy³o Ciê do granic duszy - ja niemal razem z Tob± wspó³uczestniczy³em w tym niezwyk³ym duchowym przeistoczeniu.
Ma cherie Joanna! Dziêki ci za to hipnotyczne doznanie...
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #145 :
Marzec 28, 2012, 22:12:12 »
Nawet nie wiecie ile dla mnie znacz± Wasze mi³e s³owa. Jestem najsurowszym krytykiem swojego pisania, mam absolutn± ¶wiadomo¶æ wszystkich niedoskona³o¶ci, a moment naci¶niêcia klawisza "wy¶lij wiadomo¶æ" jest zawsze bardzo traumatyczny.
Do recenzji dodam tylko, ¿e na sali by³a niewiarygodna ilo¶æ m³odych ludzi, co znaczy Januszu, ¿e ze ¶wiatem bêdzie wszystko w porz±dku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #146 :
Marzec 28, 2012, 22:15:41 »
Cytat: p.Joanna Marzec 28, 2012, 22:12:12
...
Do recenzji dodam tylko, ¿e na sali by³a niewiarygodna ilo¶æ m³odych ludzi, co znaczy Januszu, ¿e ze ¶wiatem bêdzie wszystko w porz±dku.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
p.Joanna
U¿ytkownik
«
Odpowiedz #147 :
Marzec 29, 2012, 17:26:51 »
Liszt z bisów Danii³a Trifonova okaza³ siê, dziêki jednej z fanek na facebooku, Prokofiewem. Wasze serdeczne wpisy wpêdzi³y mnie w pychê, która zosta³a niniejszym bardzo bole¶nie i skutecznie ukarana.
emoll
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 6
«
Odpowiedz #148 :
Marzec 30, 2012, 22:44:42 »
Nie wiem nic o pysze, ale przepiêknie napisa³a¶ tê relacjê. Dziêki wielkie - ja jako¶ nie pad³em pod wra¿eniem Trifonowa na Konkursie, potem te¿ nigdy nie uda³o mi siê w pe³ni przekonaæ, ale widzê, ¿e na pewno warto!
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #149 :
Maj 01, 2012, 21:28:06 »
S³ucham sobie Walca Mefisto z Tel Avivu i zadziwia mnie jak bardzo ró¿ni siê od tego zagranego nied³ugo potem w Moskwie, który jest dla mnie punktem odniesienia.
http://www.youtube.com/watch?v=P5FDtRiN6fY
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...