Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista  (Przeczytany 145495 razy)
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #180 : Sierpień 05, 2012, 09:05:54 »

Calutki f-moll z koncertu na ktĂłrym byÂłyÂśmy z AgnieszkÂą, byÂła na nim takÂże Joanna
ChijE, 29 sierpnia 2011. OmĂłwienie koncertu w wÂątku Chije 2011.

http://www.youtube.com/watch?v=FFMO8DQAZcM&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=6J6R52_NRus&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=O5er-N8bmyY&feature=relmfu
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #181 : Sierpień 05, 2012, 22:39:34 »

I jeszcze trochĂŞ szemraninki, Medtner i Skazki.

http://www.youtube.com/watch?v=5PudkrrQWok&feature=relmfu
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #182 : Sierpień 18, 2012, 07:43:16 »

WÂłaÂśnie wydrukowaÂłam bilety na niedzielny koncert Daniila na Ravinia Festival i dostaÂłam potwierdzenie zakupu miejsc na 17 listopada w siedzibie CSO (rĂłwnieÂż koncert Daniila). KÂładĂŞ siĂŞ baardzo szczĂŞÂśliwa!!!
W programie niedzielnego recitalu:
Scriabin: Sonata No. 3, Op. 23
 Medtner:
 Fairy Tale in A minor, Op. 51, No. 2
 Fairy Tale in E-flat Major, Op. 26, No. 1
 Fairy Tale in B-flat minor, Op. 20, No. 1
 Stravinsky / Agosti: Three Dances from The Firebird
 Debussy:Images, Book 1
 Chopin:12 Etudes Op. 25
W listopadzie znĂłw pierwszy Czajkowskiego, ale tym razem CSO pod batutÂą Charlesa Dutoit, na dokÂładkĂŞ Noc na ÂŁysej GĂłrze Musorgskiego  i ÂŚwiĂŞto Wiosny StrawiĂąskiego.
JuÂż siĂŞ nie mogĂŞ doczekaĂŚ!
Jak ja ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie umiem tak piĂŞknie pisaĂŚ jak nasze Joanny!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #183 : Sierpień 18, 2012, 12:48:05 »

Jaki fortunny zbieg okolicznoÂści:)

Pozwolisz Ewo, Âże bĂŞdĂŞ odrobinĂŞ zazdroÂściÂła? Najbardziej Medtnera na Âżywo.

A po koncercie, jak tylko przestaniesz unosiĂŚ siĂŞ obok chmurek, napisz jak byÂło, koniecznie!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #184 : Sierpień 18, 2012, 12:53:11 »

Jak ja ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie umiem tak piĂŞknie pisaĂŚ jak nasze Joanny!

ale za to moÂżesz pisaĂŚ jak nasza Ewa  - po prostu: jakbys spisywaÂła swe myÂśli w pamiĂŞtniku
WaÂżne teÂż, abys nie omieszkaÂła po komcercie pĂłjÂśc do DaniÂła i zrobiĂŚ sobie z nim fotkĂŞ 

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #185 : Sierpień 21, 2012, 07:15:07 »

Ravinia Festival... czyta³am o nim ju¿ podczas ostatniego mojego pobytu w Stanach, ale wtedy w³aœnie siê koùczy³. Oczywiœcie, przez trzy lata zd¹¿y³am zapomnieÌ o tej wakacyjnej imprezie, ale ju¿ w drodze z lotniska zobaczy³am wielki bilboard, informuj¹cy o mo¿liwoœci rezerwacji i zakupu biletów przez internet. Kiedy opad³y pierwsze emocje, zwi¹zane z powitaniami, niezbêdna aklimatyzacja i przyzwyczajenie do zmiany czasu (7 godz.), pierwszego nieprzespanego wieczora znalaz³am stronê (www.ravinia.org) i zaczê³am siê rozgl¹daÌ co tam ciekawego proponuj¹. Owszem, ciekawostek i wielkich gwiazd bardzo wiele m. in. Santana, na którego wystêp mia³am wielk¹ chrapkê, Joshua Bell i jeszcze kilka innych nazwisk od czytania których, ja, biedna prowincjuszka dostajê zawrotu g³owy! Niestety, jestem tu absolutnie uzale¿niona od samochodów moich dzieci, przy czym moja córka w pierwszych tygodniach mojego pobytu, w³aœciwie wy³¹czy³a siê z jakichkolwiek dzia³aù, oczekuj¹c na dzidziusia, a potem... sami rozumiecie! Có¿, kapa³a mi œlinka na ró¿ne okazje, ale musia³am siê obejœÌ smakiem :-(((.
Nie mniej, kiedy zobaczyÂłam, Âże w programie na kolejny tydzieĂą przewidziany jest recital naszego kochanego chÂłopca, postawiÂłam Âżycie caÂłej rodziny na gÂłowie i stwierdziÂłam, Âże mogÂą sobie robiĂŚ co chcÂą, a babci teÂż siĂŞ coÂś od Âżycia naleÂży!!!  ( Ha, ha, ha... Nie jest tak Âźle, bilety na  17 listopada, kupione zostaÂły juÂż wczeÂśniej!)
OczywiÂście, jak to czÂłowiek uzaleÂżniony, zamiast dojechaĂŚ godzinĂŞ wczeÂśniej i przy okazji zobaczyĂŚ caÂły kompleks, dotarÂłam przed bramĂŞ tego zielonego, kapiÂącego kwiatami miejsca, na 10 minut przed czasem. Galopkiem dotarÂłam do  Bennett Gordon Hall i weszÂłam (po kolejnym! zeskanowaniu kodu kreskowego biletu) na salĂŞ. Sala fajna (oczywiÂście jak to w Ameryce, na zdjĂŞciach elegancka, w rzeczywistoÂści trochĂŞ gorzej), kameralna, 460 miejsc z balkonem i co najwaÂżniejsze o Âświetnej akustyce! Zamiast dzwonkĂłw oznajmiajÂących poczÂątek koncertu, trzykrotnie przygasÂło ÂświatÂło, raz a potem drugi, jeszcze poproszono o wy³¹czenie telefonĂłw, aparatĂłw fotograficznych (niestety!!!!) etc. ... i nadejszÂła wiekopomna chwyla...
Na scenê, witany oklaskami, zdecydowanym, d³ugim krokiem wszed³ Danii³ (wreszcie œwietnie ubrany, elegancki, dobrze dopasowany garnitur i piêkne buty) i niemal z marszu zacz¹³ graÌ Sonatê Skriabina. Có¿, ja jeszcze siê do koùca Skriabina nie nauczy³am, ale pasja z jak¹ zagra³ nasz ulubieniec, porwa³a niemal wszystkich (na pocz¹tku s³ychaÌ by³o niestety szeleszcz¹ce papierki i ró¿ne inne straszne dŸwiêki, na tyle intensywnie, ¿e przypomnia³y mi siê czasy szko³y podstawowej i wycieczek do kina!). ¯eby by³o ciekawiej, równo z ostatni¹ nut¹ drugiej czêœci sonaty, rozleg³ siê sygna³ jakiegoœ zapomnianego telefonu komórkowego! Na szczêœcie nie rozproszy³o to zbytnio ani Daniila, ani publicznoœci.
PrzyszÂła kolej na pierwsze wykonanie Daniila Trzech BaÂśni Medtnera Op. 9. Beatko, rozpÂłynĂŞÂłabyÂś siĂŞ w zachwytach tak jak ja, bo juÂż badziej chyba nie moÂżna! Burzliwe oklaski na stojÂąco potwierdziÂły moj odbiĂłr. ZresztÂą, juÂż wszystkie kolejne brawa wykonywaliÂśmy na stojÂąco ,   a  i okrzykĂłw "Brawo" nie zabrakÂło!
SÂłuchajÂąc Piekielnego TaĂąca z Ognistego Ptaka StrawiĂąskiego, pomyÂślaÂłam, Âże (zwÂłaszcza ostatnio) szaleĂącze brykanie po klawiszach, to jest to co paluszki Trifonowa lubiÂą najbardziej! Ale jaki to przynosi efekt!!!!! Moje serce rozbrykaÂło siĂŞ z nimi niemal do utraty tchu! Jejku! to co widziaÂłam i sÂłyszaÂłam przez internet na festiwalu w Verbier trzeba spotĂŞgowaĂŚ... juÂż nie wiem do ktĂłrej. NaprawdĂŞ genialne wykonanie, no i na Âżywo! Potem przeÂśliczna KoÂłysanka i znĂłw energetyczny FinaÂł.
Ufff... Przewa? Jak to juÂż? PrzecieÂż przed chwilÂą siĂŞ zaczĂŞÂło...
W czasie przerwy (tylko 10 minut), zorientowaÂłam siĂŞ, Âże przynajmniej poÂłowĂŞ publicznoÂści stanowiÂą Rosjanie, jest sporo JapoĂączykĂłw i... nie usÂłyszaÂłam sÂłowa po polsku! Ech, szkoda.
Po przerwie Debussy - Obrazki Zeszyt pierwszy. JakÂże ten chÂłopak potrafi zbudowaĂŚ nastrĂłj, delikatnie muskajÂąc klawisze swoimi dÂługaÂśnymi palcami!!! Taaak, zdecydowanie, to nie tylko Âświetny chopinista, ale rĂłwnieÂż doskonaÂły interpretator Claude`a. OczywiÂście po tych plumkaniach i pluskaniach, stanĂŞÂłam nieodwoÂłalnie u bram muzycznego nieba. Chyba nie tylko ja, bo wybuchÂła taka owacja, Âże poczuÂłam siĂŞ prawie jak w Dusznikach.
Po ukÂłonach i piĂŞknym chÂłopiĂŞcym, skomnym uÂśmiechu, DaniiÂł na chwilĂŞ zamkn¹³ oczy, nabraÂł tchu i zacz¹³ cykl dwunastu Etiud z opusu 25. Sami wiecie jak to brzmi, bo sÂłyszeliÂśmy te cuda nie raz na youtube. Ale na Âżywo, na obcej ziemi, poczuÂłam siĂŞ stasznie dumna! PomyÂślaÂłam TO MOJE! POLSKIE! I niech wszyscy padnÂą na kolana przed geniuszem naszego muzycznego wieszcza. PomyÂślaÂłam teÂż, Âże my Polacy mamy Chopina, a oni Rosajnie majÂą Czajkowskiego, Rachmaninowa i Trifonowa. ZbudowaÂło mi siĂŞ to w tak okrÂąglutkie zdanie, Âże nie omieszkaÂłam go powtĂłrzyĂŚ , w rozmowie  z DaniiÂłem. OczywiÂście z tej dumy i emocji uroniÂłam wiele Âłez, szczegĂłlnie przy Etiudzie nr 3, uwaÂżajÂąc jednakÂże na odÂświĂŞtny makijaÂż )).
No có¿, szczerze mĂłwiÂąc, mam nieco podobne odczucia jak Dorotka. Etiudy grane przed rokiem, byÂły wzorcem z Sevres. Teraz, mam waÂżenie, Âże sÂą zbyt szybkie, chociaÂż  wygrane doskonale i nie tracÂą nic ze swojego piĂŞkna. MoÂże to tylko nasze - polskie uszy, przyzwyczajone do innego tempa czujÂą dyskomfort?
MuszĂŞ jeszcze napisaĂŚ o Etiudzie Rewolucyjnej. W angielskim, jak wiecie, okreÂśla siĂŞ jÂą  jako "Zimowy Wiatr". ZastanawiaÂłam siĂŞ, patrzÂąc na diabolicznÂą minĂŞ DaniiÂła (znanÂą nam z Walca Mefisto), jakÂą gra etiudĂŞ? Czy RewolucyjnÂą, czy Wiatr Zimowy? Cokolwiek jednak widziaÂł, byÂło to przewspaniaÂłe, aÂż trudno byÂło siĂŞ powstrzymaĂŚ od owacji! Ale wytrzymaliÂśmy. Natomiast to, co dziaÂło siĂŞ po wystĂŞpie nie zdarza siĂŞ tutaj chyba aÂż tak czĂŞsto, bo JapoĂączycy i wiekowi Amerykanie, poczÂątkowo powÂściÂągliwi, przyglÂądali siĂŞ  nam - sÂłowianom z lekka zdziwieni, ale w koĂącu rĂłwnieÂż dali siĂŞ ponieœÌ entuzjazmowi.
DaniiÂł nie daÂł siĂŞ zbyt dÂługo prosiĂŚ i ponownie zasiadÂł do fortepianu, doœÌ chyba leciwego, ale cudownie brzmiÂącego Steinwaya. Szybciutko zapowiedziaÂł pierwszÂą EtiudĂŞ z op. 10 Chopina i zagraÂł!!! ZnĂłw burza oklaskĂłw (na stojÂąco), powtĂłrne wejÂście i zapowiedÂź:  Etiuda nr 2 z op.10. RozlegÂły siĂŞ chichoty i zapadÂła martwa cisza. PopÂłynĂŞÂły dÂźwiĂŞki i po raz kolejny wiĂŞkszoœÌ dusz uleciaÂła wysoko... no w kaÂżdym razie moja. Kolejne owacje i kolejny bis:  dla odmiany Chopin, Etiuda op. 10 nr 3. No, teraz to juÂż wybuch Âśmiechu, ale krĂłciutki bo wszyscy chcieli wiĂŞcej muzyki! Nie znam s³ów, ktĂłre wyraziÂłyby to co sÂłyszeliÂśmy, ale Wy przecieÂż doskonale wiecie na co staĂŚ tego chÂłopca! I znĂłw dÂłuuugie standing ovations i kolejny bis. Podejrzewam, Âże wszyscy chcieliby usÂłyszeĂŚ resztĂŞ etiud z opusu 10, ale tym razem DaniiÂł zapowiedziaÂł: Johann Strauss Overture to "Die Fledermaus", nie dodajÂąc, Âże to jego wÂłasna transkrypcja, ale my juÂż to przecieÂż doskonale wiemy. Jak rĂłwnieÂż to, Âże jego technika gry jest wrĂŞcz niewiarygodna. W niektĂłrych utworach, chyba nikt normalny nie jest w stanie nad¹¿yĂŚ za bÂłyskawicznymi ruchami jego palcĂłw! Tak byÂło i tym razem!
Zmêczony, ale szczêœliwy i uœmiechniêty, wsta³ z³o¿y³ kolejny g³êboki uk³on i wyszed³. Owacje trwa³y jeszcze jakiœ czas, ale ju¿ chyba wszyscy czuli, ¿e da³ z siebie wszystko i wymagaÌ wiêcej by³oby nieprzyzwoitoœci¹.

W kolejce do wyjÂścia, staÂłam obok uÂśmiechniĂŞtego szeroko, zachwyconego Amerykanina, ktĂłry zwacajÂąc siĂŞ do mnie powiedziaÂł: Hi`s amazing! O yes! - odparÂłam i nie trzeba byÂło wiĂŞcej s³ów. TenÂże przesympatyczny czÂłowiek  (nie, nie... duÂżo ode mnie mÂłodszy!), potem zobiÂł mi z DaniÂłem zdjĂŞcie!
Tutaj s¹ nieco inne zwyczaje, ni¿ u nas. To nie wielbiciele oblegaj¹ kulisy, by spotkaÌ ulubionego atystê, to On wychodzi do foyer. Bardzo to mi³e, chocia¿ tworzy siê straszny t³ok i trudno siê dostaÌ po autograf i zamieniÌ kilka s³ów. Mnie siê jednak uda³o w ca³ym zamieszaniu nie tylko dostaÌ autograf (niestety bez dedykacji dla nas kurieowiczów), ale równie¿ chwilê porozmawiaÌ, przekazaÌ Wasze ¿yczenia (dziêki s³uchaniu radia Orfiej doskonale poradzi³am sobie w rozmowie po rosyjsku, natomiast Danii³ podziêkowa³ mi piêkn¹ polszczyzn¹!) i naszym szafarskim zwyczajem, zrobiÌ wspólne zdjêcie.
Przyznam, ¿e to emocjonalne szaleùstwo, jakie dane mi by³o wczoraj prze¿yÌ, mia³o szczególny wymiar, bo tu, tak daleko od domu - ojczyzny, odczuwa siê szczególnie bliskoœÌ muzyki Chopina, a i s¹siadów z Europejskiego podwórka traktuje siê jak bliskich znajomych.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #186 : Sierpień 21, 2012, 07:35:59 »

Nieskromnie, zamieszczam link do zdjĂŞcia z DaniiÂłem: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=395854373803096&set=a.140559569332579.31285.100001356096028&type=1&theater
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #187 : Sierpień 21, 2012, 07:52:32 »

I jeszcze: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.396193057102561.93711.100001356096028&type=1&l=1de3181811
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Sierpień 21, 2012, 11:00:37 »

Ewuniu, piĂŞkna relacja. GratulujĂŞ, Âże w kocioÂłku rodzinnego rozgardiaszu znalazÂłaÂś czas i speÂłniÂłaÂś marzenie. ZazdroszczĂŞ wraÂżeĂą. Ale spisaÂłaÂś je tak bardzo naturalnie, ze w tej chwili poczuÂłem pewno to samo, co Ty, podczas daniÂłowego ÂŚwiĂŞta..

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #189 : Sierpień 21, 2012, 11:47:48 »

Ewa, cieszê siê, ¿e to wszystko prze¿y³aœ, ale jeszcze bardziej raduje mnie, ¿e siê tym z nami podzieli³aœ. Zdjêcia i relacja, mo¿na siê oderwaÌ od tu i teraz i niespodziewanie znaleŸÌ TAM, WTEDY. By³am osob¹ swoj¹ tylko na 6 koncertach Trifonova, ale dziêki relacjom "by³am" na kilkunastu ju¿!

Nowy garnitur, dobrze, moÂże juÂż mu tak zostanie

Dziêki, WIELKIE DZIÊKUJÊ!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #190 : Sierpień 23, 2012, 12:47:13 »

Jutro Daniil live w radiu BBC http://www.bbc.co.uk/programmes/b01m0p0b
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #191 : Sierpień 23, 2012, 17:35:11 »

ÂŁo Matko!!! PiÂąta rano!!!! Co?
Ale program recitalu ten sam, ktĂłry graÂł na Ravinia Festival. Tak badrzo chciaÂłabym to jeszcze usÂłyszeĂŚ, zwÂłaszcza rzeczy nowe, Âże chyba po raz kolejny wstanĂŞ w Âśrodku nocy! ProszĂŞ, dajcie znaĂŚ jeÂśli zobaczycie gdzieÂś nagranie tego recitalu.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #192 : Sierpień 23, 2012, 18:12:45 »

Ewo, jak nie zapomnĂŞ to sprĂłbujĂŞ nagraĂŚ, ktĂłra to bĂŞdzie w Polsce ? 13.00???

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #193 : Sierpień 23, 2012, 18:28:01 »

U nich 11, wiĂŞc u nas 12, w samo poÂłudnie! PadnĂŞ na kolana i bĂŞdĂŞ Ci dozgonnie wdziĂŞczna, Âże o Beatce nie wspomnĂŞ. Agniesiu kochana, nie zapomnij! Buziak
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #194 : Sierpień 24, 2012, 12:28:53 »

Skazki, to jedyne co zdoÂłam wysÂłuchaĂŚ, ale jakie to ku-niebu-wznoszÂące
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar countrylife black-for kalinowatyper