Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Danii³ Trifonow - m³ody, genialny pianista  (Przeczytany 139974 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #180 : Sierpieñ 05, 2012, 09:05:54 »

Calutki f-moll z koncertu na którym by³y¶my z Agnieszk±, by³a na nim tak¿e Joanna
ChijE, 29 sierpnia 2011. Omówienie koncertu w w±tku Chije 2011.

http://www.youtube.com/watch?v=FFMO8DQAZcM&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=6J6R52_NRus&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=O5er-N8bmyY&feature=relmfu
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #181 : Sierpieñ 05, 2012, 22:39:34 »

I jeszcze trochê szemraninki, Medtner i Skazki.

http://www.youtube.com/watch?v=5PudkrrQWok&feature=relmfu
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #182 : Sierpieñ 18, 2012, 07:43:16 »

W³a¶nie wydrukowa³am bilety na niedzielny koncert Daniila na Ravinia Festival i dosta³am potwierdzenie zakupu miejsc na 17 listopada w siedzibie CSO (równie¿ koncert Daniila). K³adê siê baardzo szczê¶liwa!!!
W programie niedzielnego recitalu:
Scriabin: Sonata No. 3, Op. 23
 Medtner:
 Fairy Tale in A minor, Op. 51, No. 2
 Fairy Tale in E-flat Major, Op. 26, No. 1
 Fairy Tale in B-flat minor, Op. 20, No. 1
 Stravinsky / Agosti: Three Dances from The Firebird
 Debussy:Images, Book 1
 Chopin:12 Etudes Op. 25
W listopadzie znów pierwszy Czajkowskiego, ale tym razem CSO pod batut± Charlesa Dutoit, na dok³adkê Noc na £ysej Górze Musorgskiego  i ¦wiêto Wiosny Strawiñskiego.
Ju¿ siê nie mogê doczekaæ!
Jak ja ¿a³ujê, ¿e nie umiem tak piêknie pisaæ jak nasze Joanny!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #183 : Sierpieñ 18, 2012, 12:48:05 »

Jaki fortunny zbieg okoliczno¶ci:)

Pozwolisz Ewo, ¿e bêdê odrobinê zazdro¶ci³a? Najbardziej Medtnera na ¿ywo.

A po koncercie, jak tylko przestaniesz unosiæ siê obok chmurek, napisz jak by³o, koniecznie!

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #184 : Sierpieñ 18, 2012, 12:53:11 »

Jak ja ¿a³ujê, ¿e nie umiem tak piêknie pisaæ jak nasze Joanny!

ale za to mo¿esz pisaæ jak nasza Ewa  - po prostu: jakbys spisywa³a swe my¶li w pamiêtniku
Wa¿ne te¿, abys nie omieszka³a po komcercie pój¶c do Dani³a i zrobiæ sobie z nim fotkê 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #185 : Sierpieñ 21, 2012, 07:15:07 »

Ravinia Festival... czyta³am o nim ju¿ podczas ostatniego mojego pobytu w Stanach, ale wtedy w³a¶nie siê koñczy³. Oczywi¶cie, przez trzy lata zd±¿y³am zapomnieæ o tej wakacyjnej imprezie, ale ju¿ w drodze z lotniska zobaczy³am wielki bilboard, informuj±cy o mo¿liwo¶ci rezerwacji i zakupu biletów przez internet. Kiedy opad³y pierwsze emocje, zwi±zane z powitaniami, niezbêdna aklimatyzacja i przyzwyczajenie do zmiany czasu (7 godz.), pierwszego nieprzespanego wieczora znalaz³am stronê (www.ravinia.org) i zaczê³am siê rozgl±daæ co tam ciekawego proponuj±. Owszem, ciekawostek i wielkich gwiazd bardzo wiele m. in. Santana, na którego wystêp mia³am wielk± chrapkê, Joshua Bell i jeszcze kilka innych nazwisk od czytania których, ja, biedna prowincjuszka dostajê zawrotu g³owy! Niestety, jestem tu absolutnie uzale¿niona od samochodów moich dzieci, przy czym moja córka w pierwszych tygodniach mojego pobytu, w³a¶ciwie wy³±czy³a siê z jakichkolwiek dzia³añ, oczekuj±c na dzidziusia, a potem... sami rozumiecie! Có¿, kapa³a mi ¶linka na ró¿ne okazje, ale musia³am siê obej¶æ smakiem :-(((.
Nie mniej, kiedy zobaczy³am, ¿e w programie na kolejny tydzieñ przewidziany jest recital naszego kochanego ch³opca, postawi³am ¿ycie ca³ej rodziny na g³owie i stwierdzi³am, ¿e mog± sobie robiæ co chc±, a babci te¿ siê co¶ od ¿ycia nale¿y!!!  ( Ha, ha, ha... Nie jest tak ¼le, bilety na  17 listopada, kupione zosta³y ju¿ wcze¶niej!)
Oczywi¶cie, jak to cz³owiek uzale¿niony, zamiast dojechaæ godzinê wcze¶niej i przy okazji zobaczyæ ca³y kompleks, dotar³am przed bramê tego zielonego, kapi±cego kwiatami miejsca, na 10 minut przed czasem. Galopkiem dotar³am do  Bennett Gordon Hall i wesz³am (po kolejnym! zeskanowaniu kodu kreskowego biletu) na salê. Sala fajna (oczywi¶cie jak to w Ameryce, na zdjêciach elegancka, w rzeczywisto¶ci trochê gorzej), kameralna, 460 miejsc z balkonem i co najwa¿niejsze o ¶wietnej akustyce! Zamiast dzwonków oznajmiaj±cych pocz±tek koncertu, trzykrotnie przygas³o ¶wiat³o, raz a potem drugi, jeszcze poproszono o wy³±czenie telefonów, aparatów fotograficznych (niestety!!!!) etc. ... i nadejsz³a wiekopomna chwyla...
Na scenê, witany oklaskami, zdecydowanym, d³ugim krokiem wszed³ Danii³ (wreszcie ¶wietnie ubrany, elegancki, dobrze dopasowany garnitur i piêkne buty) i niemal z marszu zacz±³ graæ Sonatê Skriabina. Có¿, ja jeszcze siê do koñca Skriabina nie nauczy³am, ale pasja z jak± zagra³ nasz ulubieniec, porwa³a niemal wszystkich (na pocz±tku s³ychaæ by³o niestety szeleszcz±ce papierki i ró¿ne inne straszne d¼wiêki, na tyle intensywnie, ¿e przypomnia³y mi siê czasy szko³y podstawowej i wycieczek do kina!). ¯eby by³o ciekawiej, równo z ostatni± nut± drugiej czê¶ci sonaty, rozleg³ siê sygna³ jakiego¶ zapomnianego telefonu komórkowego! Na szczê¶cie nie rozproszy³o to zbytnio ani Daniila, ani publiczno¶ci.
Przysz³a kolej na pierwsze wykonanie Daniila Trzech Ba¶ni Medtnera Op. 9. Beatko, rozp³ynê³aby¶ siê w zachwytach tak jak ja, bo ju¿ badziej chyba nie mo¿na! Burzliwe oklaski na stoj±co potwierdzi³y moj odbiór. Zreszt±, ju¿ wszystkie kolejne brawa wykonywali¶my na stoj±co ,   a  i okrzyków "Brawo" nie zabrak³o!
S³uchaj±c Piekielnego Tañca z Ognistego Ptaka Strawiñskiego, pomy¶la³am, ¿e (zw³aszcza ostatnio) szaleñcze brykanie po klawiszach, to jest to co paluszki Trifonowa lubi± najbardziej! Ale jaki to przynosi efekt!!!!! Moje serce rozbryka³o siê z nimi niemal do utraty tchu! Jejku! to co widzia³am i s³ysza³am przez internet na festiwalu w Verbier trzeba spotêgowaæ... ju¿ nie wiem do której. Naprawdê genialne wykonanie, no i na ¿ywo! Potem prze¶liczna Ko³ysanka i znów energetyczny Fina³.
Ufff... Przewa? Jak to ju¿? Przecie¿ przed chwil± siê zaczê³o...
W czasie przerwy (tylko 10 minut), zorientowa³am siê, ¿e przynajmniej po³owê publiczno¶ci stanowi± Rosjanie, jest sporo Japoñczyków i... nie us³ysza³am s³owa po polsku! Ech, szkoda.
Po przerwie Debussy - Obrazki Zeszyt pierwszy. Jak¿e ten ch³opak potrafi zbudowaæ nastrój, delikatnie muskaj±c klawisze swoimi d³uga¶nymi palcami!!! Taaak, zdecydowanie, to nie tylko ¶wietny chopinista, ale równie¿ doskona³y interpretator Claude`a. Oczywi¶cie po tych plumkaniach i pluskaniach, stanê³am nieodwo³alnie u bram muzycznego nieba. Chyba nie tylko ja, bo wybuch³a taka owacja, ¿e poczu³am siê prawie jak w Dusznikach.
Po uk³onach i piêknym ch³opiêcym, skomnym u¶miechu, Danii³ na chwilê zamkn±³ oczy, nabra³ tchu i zacz±³ cykl dwunastu Etiud z opusu 25. Sami wiecie jak to brzmi, bo s³yszeli¶my te cuda nie raz na youtube. Ale na ¿ywo, na obcej ziemi, poczu³am siê stasznie dumna! Pomy¶la³am TO MOJE! POLSKIE! I niech wszyscy padn± na kolana przed geniuszem naszego muzycznego wieszcza. Pomy¶la³am te¿, ¿e my Polacy mamy Chopina, a oni Rosajnie maj± Czajkowskiego, Rachmaninowa i Trifonowa. Zbudowa³o mi siê to w tak okr±glutkie zdanie, ¿e nie omieszka³am go powtórzyæ , w rozmowie  z Danii³em. Oczywi¶cie z tej dumy i emocji uroni³am wiele ³ez, szczególnie przy Etiudzie nr 3, uwa¿aj±c jednak¿e na od¶wiêtny makija¿ )).
No có¿, szczerze mówi±c, mam nieco podobne odczucia jak Dorotka. Etiudy grane przed rokiem, by³y wzorcem z Sevres. Teraz, mam wa¿enie, ¿e s± zbyt szybkie, chocia¿  wygrane doskonale i nie trac± nic ze swojego piêkna. Mo¿e to tylko nasze - polskie uszy, przyzwyczajone do innego tempa czuj± dyskomfort?
Muszê jeszcze napisaæ o Etiudzie Rewolucyjnej. W angielskim, jak wiecie, okre¶la siê j±  jako "Zimowy Wiatr". Zastanawia³am siê, patrz±c na diaboliczn± minê Danii³a (znan± nam z Walca Mefisto), jak± gra etiudê? Czy Rewolucyjn±, czy Wiatr Zimowy? Cokolwiek jednak widzia³, by³o to przewspania³e, a¿ trudno by³o siê powstrzymaæ od owacji! Ale wytrzymali¶my. Natomiast to, co dzia³o siê po wystêpie nie zdarza siê tutaj chyba a¿ tak czêsto, bo Japoñczycy i wiekowi Amerykanie, pocz±tkowo pow¶ci±gliwi, przygl±dali siê  nam - s³owianom z lekka zdziwieni, ale w koñcu równie¿ dali siê ponie¶æ entuzjazmowi.
Danii³ nie da³ siê zbyt d³ugo prosiæ i ponownie zasiad³ do fortepianu, do¶æ chyba leciwego, ale cudownie brzmi±cego Steinwaya. Szybciutko zapowiedzia³ pierwsz± Etiudê z op. 10 Chopina i zagra³!!! Znów burza oklasków (na stoj±co), powtórne wej¶cie i zapowied¼:  Etiuda nr 2 z op.10. Rozleg³y siê chichoty i zapad³a martwa cisza. Pop³ynê³y d¼wiêki i po raz kolejny wiêkszo¶æ dusz ulecia³a wysoko... no w ka¿dym razie moja. Kolejne owacje i kolejny bis:  dla odmiany Chopin, Etiuda op. 10 nr 3. No, teraz to ju¿ wybuch ¶miechu, ale króciutki bo wszyscy chcieli wiêcej muzyki! Nie znam s³ów, które wyrazi³yby to co s³yszeli¶my, ale Wy przecie¿ doskonale wiecie na co staæ tego ch³opca! I znów d³uuugie standing ovations i kolejny bis. Podejrzewam, ¿e wszyscy chcieliby us³yszeæ resztê etiud z opusu 10, ale tym razem Danii³ zapowiedzia³: Johann Strauss Overture to "Die Fledermaus", nie dodaj±c, ¿e to jego w³asna transkrypcja, ale my ju¿ to przecie¿ doskonale wiemy. Jak równie¿ to, ¿e jego technika gry jest wrêcz niewiarygodna. W niektórych utworach, chyba nikt normalny nie jest w stanie nad±¿yæ za b³yskawicznymi ruchami jego palców! Tak by³o i tym razem!
Zmêczony, ale szczê¶liwy i u¶miechniêty, wsta³ z³o¿y³ kolejny g³êboki uk³on i wyszed³. Owacje trwa³y jeszcze jaki¶ czas, ale ju¿ chyba wszyscy czuli, ¿e da³ z siebie wszystko i wymagaæ wiêcej by³oby nieprzyzwoito¶ci±.

W kolejce do wyj¶cia, sta³am obok u¶miechniêtego szeroko, zachwyconego Amerykanina, który zwacaj±c siê do mnie powiedzia³: Hi`s amazing! O yes! - odpar³am i nie trzeba by³o wiêcej s³ów. Ten¿e przesympatyczny cz³owiek  (nie, nie... du¿o ode mnie m³odszy!), potem zobi³ mi z Dani³em zdjêcie!
Tutaj s± nieco inne zwyczaje, ni¿ u nas. To nie wielbiciele oblegaj± kulisy, by spotkaæ ulubionego atystê, to On wychodzi do foyer. Bardzo to mi³e, chocia¿ tworzy siê straszny t³ok i trudno siê dostaæ po autograf i zamieniæ kilka s³ów. Mnie siê jednak uda³o w ca³ym zamieszaniu nie tylko dostaæ autograf (niestety bez dedykacji dla nas kurieowiczów), ale równie¿ chwilê porozmawiaæ, przekazaæ Wasze ¿yczenia (dziêki s³uchaniu radia Orfiej doskonale poradzi³am sobie w rozmowie po rosyjsku, natomiast Danii³ podziêkowa³ mi piêkn± polszczyzn±!) i naszym szafarskim zwyczajem, zrobiæ wspólne zdjêcie.
Przyznam, ¿e to emocjonalne szaleñstwo, jakie dane mi by³o wczoraj prze¿yæ, mia³o szczególny wymiar, bo tu, tak daleko od domu - ojczyzny, odczuwa siê szczególnie blisko¶æ muzyki Chopina, a i s±siadów z Europejskiego podwórka traktuje siê jak bliskich znajomych.
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #186 : Sierpieñ 21, 2012, 07:35:59 »

Nieskromnie, zamieszczam link do zdjêcia z Danii³em: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=395854373803096&set=a.140559569332579.31285.100001356096028&type=1&theater
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #187 : Sierpieñ 21, 2012, 07:52:32 »

I jeszcze: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.396193057102561.93711.100001356096028&type=1&l=1de3181811
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #188 : Sierpieñ 21, 2012, 11:00:37 »

Ewuniu, piêkna relacja. Gratulujê, ¿e w kocio³ku rodzinnego rozgardiaszu znalaz³a¶ czas i spe³ni³a¶ marzenie. Zazdroszczê wra¿eñ. Ale spisa³a¶ je tak bardzo naturalnie, ze w tej chwili poczu³em pewno to samo, co Ty, podczas dani³owego ¦wiêta..

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #189 : Sierpieñ 21, 2012, 11:47:48 »

Ewa, cieszê siê, ¿e to wszystko prze¿y³a¶, ale jeszcze bardziej raduje mnie, ¿e siê tym z nami podzieli³a¶. Zdjêcia i relacja, mo¿na siê oderwaæ od tu i teraz i niespodziewanie znale¼æ TAM, WTEDY. By³am osob± swoj± tylko na 6 koncertach Trifonova, ale dziêki relacjom "by³am" na kilkunastu ju¿!

Nowy garnitur, dobrze, mo¿e ju¿ mu tak zostanie

Dziêki, WIELKIE DZIÊKUJÊ!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #190 : Sierpieñ 23, 2012, 12:47:13 »

Jutro Daniil live w radiu BBC http://www.bbc.co.uk/programmes/b01m0p0b
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #191 : Sierpieñ 23, 2012, 17:35:11 »

£o Matko!!! Pi±ta rano!!!! Co?
Ale program recitalu ten sam, który gra³ na Ravinia Festival. Tak badrzo chcia³abym to jeszcze us³yszeæ, zw³aszcza rzeczy nowe, ¿e chyba po raz kolejny wstanê w ¶rodku nocy! Proszê, dajcie znaæ je¶li zobaczycie gdzie¶ nagranie tego recitalu.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #192 : Sierpieñ 23, 2012, 18:12:45 »

Ewo, jak nie zapomnê to spróbujê nagraæ, która to bêdzie w Polsce ? 13.00???

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #193 : Sierpieñ 23, 2012, 18:28:01 »

U nich 11, wiêc u nas 12, w samo po³udnie! Padnê na kolana i bêdê Ci dozgonnie wdziêczna, ¿e o Beatce nie wspomnê. Agniesiu kochana, nie zapomnij! Buziak
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #194 : Sierpieñ 24, 2012, 12:28:53 »

Skazki, to jedyne co zdo³am wys³uchaæ, ale jakie to ku-niebu-wznosz±ce
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar thepunisher paktprzyjazni black-for countrylife