Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista (Przeczytany 145490 razy)
TeresaGrob
Ekspert
Odp: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
«
Odpowiedz #195 :
Sierpień 24, 2012, 14:42:18 »
Koncert DaniÂła w Edynburgu.Ciekawe czy na bis zagraÂł caÂłe op.10?
http://chomikuj.pl/amolka/WS
*c5*81UCHAJ+SI*c4*98+ZE+MN*c4*84/Danii*c5*82+Trifonow
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #196 :
Sierpień 24, 2012, 18:18:27 »
Dziêki Agnieszko wielkie!!! Nie zdo³a³am siê obudziÌ przed pi¹t¹, wiêc pierwsza czêœÌ niepe³na. Dziêki Tobie mam ca³oœÌ.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #197 :
Sierpień 24, 2012, 19:29:59 »
Nie potrzebnie siĂŞ zrywaÂłas, koncert DaniÂła jest dostĂŞpny na stronie BBC jeszcze przez 7 dni!!!
http://www.franzschubert.pl/
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #198 :
Wrzesień 01, 2012, 22:13:10 »
Daniil w Verbier
http://video.yandex.ru/users/jorgeliebermann/view/25/#
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #199 :
Wrzesień 02, 2012, 09:18:52 »
Nie powiem.
Chlopina dowala, az wiory leca.
Finezja, piekny ton, lekkosc palcow,
Detal.
Nie wszystko jednak bylo super idealnie, ale przedciez to czlowiek, nie robot.
P.S.
Jednak musze siebie i Was zmartwic.
Moim zdaniem sa momenty kiczowate (zle zakomponowane) w tym koncercie (1cz.)
Gamy i pasaze i jeszcze raz gamy i pasaze (w zlym znaczeniu tego slowa).
Ale to sa tylko malutkie frazy.
Genialna druga czesc wszystko rekompensuje. No i trzecia, to cudo.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #200 :
Wrzesień 02, 2012, 09:52:24 »
DziĂŞki, Bartek!
Zastanawia³am siê, jaka bêdzie opinia o tym nagraniu. Ja wczoraj oniemia³am ze zgrozy, taka iloœÌ niestarannoœci, niedok³adnoœci, zgrzycików i kiksów, ¿e nie mog³am uwierzyÌ. Albo coœ siê sta³o z moim s³uchem. No zg³upia³am. Kilka razy s³ucha³am pierwsz¹ czêœÌ i to samo. A i orkiestrze siê prawie na samym pocz¹tku rozjecha³o ciut na u³amek. Im dalej w las tym ju¿ lepiej, Daniil jakby siê rozkrêca³, rozgrzewa³. Wygl¹da³o mi na to, ¿e Daniil mia³ gorszy dzieù albo nie wyspa³ siê, albo mia³ kaca albo wszystko na raz. Ciekawa jestem, jak on sam ocenia swój wystêp. Brawa po koncercie by³y takie, jakby zagra³ idealnie. Na szczêœcie te wszystkie liczne wpadki by³y tylko STOSUNKOWO niewielkim fragmentem przepiêknej ca³oœci, jednak mnie bardzo utrudni³y i uniemo¿liwi³y zachwyt ca³kowity. Fakt, nagranie by³o
sautĂŠ
, "nie uró¿owione" ( przy okazji, czy ktoœ pamiêta, sk¹d to? "Przebóg! uró¿owiona!"
)
Teraz chyba na prawie wszystko, co odtwarzane albo przetwarzane nakÂłada siĂŞ grubszÂą lub cieĂąszÂą warstwĂŞ "make up" technicznego, upiĂŞksza siĂŞ, jak zdjĂŞcia za pomocÂą Photoshop. CaÂłkowicie straciÂłam zÂłudzenia, po tegorocznym koncercie otwierajÂącym Duszniki (nawet przekaz radiowy nie byÂł w stanie wyeliminowaĂŚ wpadek, a wÂłaÂściwie nieumiejĂŞtnoÂści), po Lisicy na Âżywo, a takÂże po koncercie Litwinki Šviesė Ăepliauskaitė w ÂŁazienkach na Âżywo (nawet o nim nie napisaÂłam, bo nie byÂło w zasadzie o czym).
W muzyce rozrywkowej istnieje kategoria "zespó³ studyjny". Mo¿e niektórzy muzycy "klasyczni" powinni poprzestaÌ na nagrywaniu p³yt, a koncerty sobie najzwyczajniej w œwiecie odpuœciÌ?
Daniilowi ÂżyczĂŞ ogarniĂŞcia przed
kaÂżdym
koncertem, zw³aszcza tak presti¿owym jak w Verbier i niepope³niania wiêcej w jednym koncercie tak wielu b³êdów. Trifonov nale¿y do kategorii muzyków, którzy czaruj¹ zarówno przetworzeni w studiu nagraniowym, jak i, przede wszystkim, na ¿ywo. I oby to siê nigdy nie zmieni³o. Szkoda tylko, ¿e nie mog³am pos³uchaÌ tego f-molla z Verbier na ¿ywo, mo¿e mia³abym jeszcze inne odczucia.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2012, 09:54:03 wysłane przez xbw
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #201 :
Wrzesień 02, 2012, 10:53:02 »
Beato.
Wazne, zebys nie wpadla w paranoje podczas sluchania i oceniania.
NIE MA idealnych wykonan.
D. Ojstrach na dziesiec nagranych dzwiekow gamy, zaliczyl tylko 3 (4) idealnie czysto.
Najblizej idealowi wykonania technicznego wsrod pianistow byl G.Gould, M.A. Benedetti, a obecnie Sokolow.
Wsrod skrzypkow - nasz genialny K.A. Kulka z okresu, kiedy mial 19-25 lat.
P.S.
Slyszalas recital Horovitza z Moskwy (fenomenalny recital)?
Nasz Vladimir daje po czarnych rowno, ale to nie przeszkadza.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2012, 10:55:44 wysłane przez bartus
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #202 :
Wrzesień 02, 2012, 11:02:43 »
Cytat: xbw Wrzesień 02, 2012, 09:52:24
... MoÂże niektĂłrzy muzycy "klasyczni" powinni poprzestaĂŚ na nagrywaniu pÂłyt, a koncerty sobie najzwyczajniej w Âświecie odpuÂściĂŚ?
Nihil novi
Nasz Harasiewicz po swym Konkursie (1955) zacz¹³ cierpieÌ na tak patologiczne objawy tremy, ze na dobre zrezygnowa³ z ¿ycia koncertowego i przez d³ugie lata uprawia³ swój zawód tylko w studiach nagraniowych
A u Dani³a... cóz, to chyba syndrom znu¿enia estradowego. Przecie¿ ten ch³opak od czasu Konkursu Chopina wci¹¿ leci na maksa. A przecie¿ nie jest cyborgiem, to mimo wszystko tylko "zwyk³y" cz³owiek. Mo¿e warto aby, wzorem Zimermana, po szrankach konkursowych udaÌ siê na jakiœ sensowny wielomiesiêczny urlop?
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #203 :
Wrzesień 02, 2012, 13:10:08 »
Janusz, jeszcze za wczeÂśnie u Daniila na urlop, niech gra, skoro potrafi siĂŞ zorganizowaĂŚ czasowo, fizycznie i psychicznie. MyÂślĂŞ, Âże jego zdrowy rozsÂądek wskaÂże mu moment, kiedy powinien ewentualnie spowolniĂŚ. MyÂśli powaÂżnie o kompozycji, wiĂŞc przypuszczam, Âże to czas poÂświĂŞcony na studiowanie wÂłaÂśnie kompozycji i komponowanie bĂŞdzie w jego Âżyciu naturalnÂą pauzÂą (pauzami) w Âżyciu koncertowym.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #204 :
Wrzesień 02, 2012, 13:18:43 »
Bartus, dziĂŞki. Zapewne masz racje i powinnam trochĂŞ utemperowaĂŚ wymagania i oczekiwania. No ale ja juÂż tak mam i, co gorsza, z kaÂżdym nowym doÂświadczeniem muzycznym (na razie niezwykle skromniutkim) pogarsza mi siĂŞ
W dobie modyfikacji genetycznych zapewne doczekamy siĂŞ jeszcze i za naszego Âżycia zmutowanych geniuszy, ktĂłrzy bĂŞdÂą potrafili zagraĂŚ technicznie idealnie
Z Soko³owem na ¿ywo by³oby ok, gdyby nie trzeba go by³o s³uchaÌ z hallu przed sal¹ koncertow¹, by nie wyjœÌ po koncercie z uszkodzeniem bêbenków.
Z poleconych zbli¿onych do idea³u wykonaù skorzystam, dziêkujê. W³¹cznie ze skrzypkiem
kati
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #205 :
Wrzesień 02, 2012, 14:16:02 »
Beatko, chyba przechodzimy teraz obie podobne melomaĂąskie ( co za sÂłowo!) fazy: nasÂłuchawszy siĂŞ na jutubach i innych dobrodziejstwach "idealnych" wykonaĂą, nie tak Âłatwo nas zadowoliĂŚ podczas koncertu na Âżywo...
To nawet Dani³- cz³owiek ze stali, pop³yn¹³ na tym koncercie? Za chwilê ods³ucham, przekonam siê...
Ale fakt jest faktem - ¿yj¹c w tak szaleùczym tempie koncertowym, nie mo¿na w nieskoùczonoœÌ regenerowaÌ siê w trymiga. To kiedyœ i tak w koùcu wyjdzie: zmêczenie, znu¿enie, obni¿ona koncentracja. Nawet maj¹c 21 lat nie da siê oszukaÌ organizmu.
No wÂłaÂśnie- ciekawe jak on sam siebie oceniÂł po tym wykonaniu?
Z innej zaÂś strony: myÂślaÂłam, Âże takie rzeczy tylko 'mojemu' pianiÂście siĂŞ przydarzajÂą...'Nasi' panowie, Beatko, jednak muszÂą trochĂŞ zwolniĂŚ..
Ja juÂż wiem, Âże wystarczy tylko kilka dni w nadmorskim kurorcie, aby nabraĂŚ ÂświeÂżoÂści i zagraĂŚ zachwycajÂąco: znajomi, ktĂłrzy byli we wÂłoskim Grottammare piĂŞknie poÂłoÂżonym nad Adriatykiem, donieÂśli mi Âże Kola po prostu znĂłw byÂł sobÂą...OczywiÂście w tym najlepszym znaczeniu..
I tego Âżyczmy teÂż DaniÂłowi!
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #206 :
Wrzesień 02, 2012, 18:55:03 »
Bardzo siĂŞ cieszĂŞ z tej dyskusji, bo dotyka ona moich emocji po recitalu DaniiÂła Trifonova w Warszawie. PytaÂłaÂś Beatko gdzie moje wraÂżenia z tego koncertu, a ja nie pisaÂłam, bo baÂłam siĂŞ je nawet nazwaĂŚ. Mimochodem przedstawiÂłam je „pod parasolem na Rakowieckiej”, ale szybko schowaÂłam gÂłowĂŞ w Twoje zapewnienia, Âże wszystko bĂŞdzie w porzÂądku, bo to bardzo mÂądry chÂłopiec.
Ale Wasze komentarze zmusi³y mnie do wyci¹gniêcia g³owy z piasku i odwa¿nego oœwiadczenia na tym forum, ¿e uwa¿am, ¿e Danii³ Trifonov NATYCHMIAST powinien ograniczyÌ iloœÌ koncertów.
Mo¿emy sobie analizowaÌ jego oficjalne wypowiedzi, mo¿emy bardzo s³usznie zauwa¿aÌ, ¿e przecie¿ nie mo¿na oczekiwaÌ od cz³owieka ¿eby funkcjonowa³ jak maszyna, ale jesteœmy doros³ymi, doœwiadczonymi ludŸmi i przecie¿ to oczywiste, ¿e nie da siê rozwijaÌ, uczyÌ, zg³êbiaÌ cz³owieczeùstwo, szukaÌ w³asnych odpowiedzi na egzystencjalne pytania jeœli gra siê ponad 10 koncertów miesiêcznie. Zwyczajnie nie ma na to czasu.
A jeœli siê tego nie zrobi to zapas wra¿liwoœci zapewnionej przez Pani¹ Zelichman (Danii³ opowiada³ w jednym z wywiadów, ¿e jego nauczycielka wiêksz¹ wagê przywi¹zywa³a do utworów rozwijaj¹cych jego wra¿liwoœÌ ni¿ do tych rozwijaj¹cych technikê) musi siê wyczerpaÌ, a poziom wiedzy, jeszcze rok temu wystarczaj¹cy musi wraz z wiekiem, nie rozwijany, po prostu zinfantylnieÌ.
We wtorek pierwsz¹ czêœÌ zagra³ moim zdaniem zachwycaj¹co, ale to nie by³ bardzo wymagaj¹cy repertuar. Chopin niestety, jak papierek lakmusowy pokaza³, ¿e jest coœ nie tak. Prawie nic, jakaœ fraza wygrana zbyt równo, jakaœ zmiana emocji zbyt oczywista, bez tej zniewalaj¹cej wczeœniej finezji. Mo¿na by, jak Bartek po³o¿yÌ to na karb cz³owieczeùstwa, które nie jest perfekcyjne, tylko, ¿e za kulisami sta³y Martha i Maria i Danii³ Trifonov na pewno sta³ na g³owie, ¿eby by³o piêknie. A mimo to nie zagra³ tego tak jak wczeœniej bo prawdopodobnie NIE BY£O JU¯ TEGO W ŒRODKU. Coœ siê wyczerpa³o i nie by³o czasu aby to uzupe³niÌ. Albo dojrza³, to co by³o uzna³ za zbyt naiwne, a nie mia³ czasu na wype³nienie duszy nowym, g³êbiej przemyœlanym. Nie dlatego, ¿e jest na to zbyt ograniczony, albo zbyt pyszny. G³êboko wierzê, ¿e to wspania³y, m¹dry mê¿czyzna, tylko nie ma CZASU.
Takie sÂą moje wraÂżenia po wtorkowym koncercie Beato, koncercie, ktĂłry opisaÂłaÂś tak piĂŞknie, Âże nie mogÂłam oderwaĂŚ siĂŞ od lektury. Bardzo Ci za niÂą dziĂŞkujĂŞ.
G³êboko wierzê, ¿e Danii³ Trifonov to geniusz fortepianu. Ma wszelkie predyspozycje, ¿eby staÌ siê najwybitniejszym pianist¹ XXI wieku. Niech Bóg ma go w opiece, ¿eby tego wielkiego daru nie zmarnowa³ i da³ radê sprostaÌ tej wielkiej odpowiedzialnoœci.
Albo... Da sobie radĂŞ ze wszystkim, nie potrzebuje takich rad, ja nie mam racji a on siĂŞ po prostu wÂściekÂł na tego IDIOTĂ, ktĂłry byÂł odpowiedzialny we wtorek za ÂświatÂło i postanowiÂł sobie poeksperymentowaĂŚ w czasie koncertu. JeÂśli ktoÂś go zna to proszĂŞ mu przekazaĂŚ, Âże zapraszam go na kawĂŞ w czasie ktĂłrej wytÂłumaczĂŞ temu GAMONIOWI, czego absolutnie nie wolno robiĂŚ w czasie, kiedy na scenie gra pianista.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #207 :
Wrzesień 26, 2012, 16:03:35 »
Heh, Daniil mi siĂŞ ÂśniÂł
OczywiÂście jakaÂś sala koncertowa, krzeseÂłka i bilety, tyle tylko, Âże MÂłody nie graÂł a siedziaÂł obok mnie
Ciekawe, dlaczego nie przyÂśniÂł mi siĂŞ rĂłwnoczeÂśnie ze swoim menedÂżerem.
Tak na przyczepkĂŞ, bo juÂż tu byÂło, rewelacyjne wykonanie, niebiaĂąska harmonia, metafizyka muzyczna
http://www.youtube.com/watch?v=AAu6BRWL8p8
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2012, 16:07:46 wysłane przez xbw
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #208 :
Wrzesień 26, 2012, 16:55:09 »
Cytat: xbw Wrzesień 26, 2012, 16:03:35
Heh, Daniil mi siĂŞ ÂśniÂł
OczywiÂście jakaÂś sala koncertowa, krzeseÂłka i bilety, tyle tylko, Âże MÂłody nie graÂł a siedziaÂł obok mnie
Ciekawe, dlaczego nie przyÂśniÂł mi siĂŞ rĂłwnoczeÂśnie ze swoim menedÂżerem.
Tak na przyczepkĂŞ, bo juÂż tu byÂło, rewelacyjne wykonanie, niebiaĂąska harmonia, metafizyka muzyczna
http://www.youtube.com/watch?v=AAu6BRWL8p8
Co to znaczy niebianska harmonia?
Nowatorska?
Moim zdaniem wlasnie harmonia jest zabalagoniona.
Oprocz fantazji harmonicznej, to nie ma logiki laczenia akordow (jakby huzia na jozia)
Utwor fajny, aczkolwiek wole orginal Paganiniego.
Wykon rewelacyjny (solista i orkiestra)
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #209 :
Wrzesień 26, 2012, 21:48:32 »
CoÂś tak czuÂłam, Âże moÂżesz ZAÂŻÂĄDAĂ WYJAÂŚNIEĂ
Mogê napisaÌ, co to oznacza DLA MNIE. Otó¿. Od pierwszego ods³uchania tego kawa³ka w tym wykonaniu mam nieustaj¹ce z ka¿dym kolejnym wys³uchaniem wra¿enie, ¿e s³ucham czegoœ niesamowicie doskona³ego, brzmi¹cego harmonijnie w amatorskim rozumieniu. Nie znam innych wykonaù i to jest dla mnie punktem odniesienia, idea³em brzmienia. Rzadko siê zdarza, ¿ebym s³uchaj¹c czegoœ nie mia³a wra¿enia ci¹g³ego zgrzytania, potê¿nego lub subtelnego, które mi przeszkadza, dra¿ni, denerwuje. Nie wiem, co jest nie tak, ale wyraŸnie s³yszê, ¿e nie jest dobrze. W tym wykonaniu wszystko mi "brzmi". Wybacz, ale bardziejszego wyjaœnienia nie jestem w stanie udzieliÌ. Chyba, ¿e siê wyedukujê jeszcze kiedyœ.
Strony:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
25