Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
Strony:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista (Przeczytany 147131 razy)
bartus
Ekspert
Odp: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista
«
Odpowiedz #210 :
Wrzesień 26, 2012, 22:10:02 »
Rachmaninow lata jak salata po tych tonacjach.
Co slina przyjdzie na jezyk.
Ale, jak Ci sie podoba?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #211 :
Wrzesień 26, 2012, 22:19:35 »
No wiesz, ja w ogóle nie lubiê ró¿nych takich wariacji, przeróbek, unowoczeœnieù, i wszelkich "na temat". Dlatego sama siebie zdziwi³am, ¿e zapa³a³am sympati¹ do tego wykonania firmowanego w tytule "on a theme by".
Przepraszam Ciê, ale nie wiem, czemu lubiê tego s³uchaÌ w kó³ko. Czasem siê takie niewyjaœnione nielogiczne sprawy zdarzaj¹. Mo¿e to podpada pod kategoriê "s¹ rzeczy o których siê filozofom nie œni³o"?
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #212 :
Październik 07, 2012, 14:35:32 »
Za tydzieĂą, w niedzielĂŞ 14 paÂździernika o 19.00 w radiowej DwĂłjce retransmisja koncertu Daniila z ostatniego ChijE.
Studio Koncertowe PR im. Witolda LutosÂławksiego, 28.08.2012
Aleksandr Skriabin III Sonata fis-moll op. 23;
NikoÂłaj Medtner Bajka a-moll op. 51 nr 2, Bajka Es-dur op. 26 nr 1, Bajka b-moll op. 20 nr 1;
Igor StrawiĂąski (opr. Guido Agosti) Ognisty ptak;
Claude Debussy Images – zeszyt I;
Fryderyk Chopin Etiudy op. 25
Ewa1
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #213 :
Październik 07, 2012, 15:17:10 »
Œwietna wiadomoœÌ! Bardzo dziêkujê, Beato! Poinformujê o tym na FB.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #214 :
Październik 07, 2012, 23:07:39 »
Daniil ma swĂłj kanaÂł na YouTube, na razie tylko dwa filmiki.
http://www.youtube.com/watch?v=bMpxT-BgQRg&feature=channel&list=UL
http://www.youtube.com/watch?v=NOX37S4I16Q&feature=channel&list=UL
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #215 :
Październik 18, 2012, 19:44:31 »
Daniil w Medici.tv do koĂąca paÂździernika bez ograniczeĂą. Etiudy Chopina z tegorocznego Verbier plus Debussy i StrawiĂąski.
http://www.medici.tv/#
!/daniil-trifonov-debussy-chopin-verbier-festival-2012
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #216 :
Październik 26, 2012, 23:40:12 »
Dzis Trifi koncertowaÂł w Auli UAM, zapewne wspaniale; ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie jestem dziÂś w Poznaniu (albo inaczej: Âże ten koncert jest wÂłaÂśnie dziÂś).
Beatko, nagranie koncertu Czajkowskiego z Gergieviem dla Mariinsky Label, o ktĂłrym kiedyÂś wspomniaÂłaÂś, moÂżna uznaĂŚ za jedno z najciekawszych w ostatnich latach. Jestem pod wielkim wraÂżeniem i szczerze polecem. Trifonov to juÂż faktycznie Artysta.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #217 :
Październik 30, 2012, 18:05:59 »
Daniil Trifonov w Poznaniu
Bardzo ¿a³ujê Patryku, ¿e nie by³o Ciê w Auli na koncercie z dwóch powodów. Po pierwsze by³oby wspaniale skonfrontowaÌ moje emocjonalne wra¿enia z Twoj¹ profesjonaln¹ wiedz¹ i po drugie, szkoda, ¿e straci³eœ tak¹ przyjemnoœÌ.
Po raz drugi na Âżywo sÂłyszaÂłam DaniiÂła Trifonova w koncercie b-moll Czajkowskiego. W Warszawie, jak Âświetnie pisaÂła Beata, walczyÂł trochĂŞ z monumentalnÂą RosyjskÂą OrkiestrÂą NarodowÂą.
W Poznaniu caÂłkowicie zdominowaÂł wykonanie tego koncertu. Orkiestra byÂła nawet nie na drugim, ale na trzecim planie.
Kilkakrotnie przesÂłuchaÂłam pÂłytĂŞ DaniiÂła Trifonova z koncertem Czajkowskiego i tak jak Patryk jestem niÂą zachwycona. Bardzo byÂłam ciekawa konfrontacji studyjnego wykonania, na pewno „podrasowanego” dÂźwiĂŞkowo, z koncertem na Âżywo.
Ale choÌ ten sam solista i ten sam utwór, nie da siê tych dwóch interpretacji porównaÌ, tak bardzo siê od siebie ró¿ni³y.
Nie wiem, czy to jednorazowa prĂłba eksperymentowania na materiale, ktĂłry siĂŞ doskonale zna i ostatnio bardzo czĂŞsto wykonuje, czy jakiÂś staÂły trend, nowy kierunek w pianistyce DaniiÂła Trifonova, ale rĂłwnowaga miĂŞdzy elementem „demonicznym”, a poezjÂą w grze rosyjskiego pianisty zostaÂła w Poznaniu bardzo zak³ócona.
To by³ najbardziej dynamiczny, ekspresyjny, szaleùczy wystêp Danii³a Trifonova, jaki s³ysza³am. Z niezwyk³¹ uczciwoœci¹, która w ogóle nie kalkuluje ryzyka podszed³ pianista do tego wystêpu. Nie odpuœci³ ¿adnej frazy, nie zaniedba³ ¿adnego zwrotu, w ka¿dy w³o¿y³ maksimum energii, ka¿dy potraktowa³ z maksymalnym zaanga¿owaniem. I zagra³ dŸwiêki, o których istnieniu nie mia³am nawet pojêcia. Wiecie na przyk³ad jak brzmi cios no¿em w serce fortepianu?
Nie byÂłam przygotowana na takie doznania i dopiero w poÂłowie pierwszej czĂŞÂści zaakceptowaÂłam fakt, Âże nie bĂŞdzie tak jak na pÂłycie i Âże bĂŞdzie to inny b-moll, niÂż ten, ktĂłry do tej pory znaÂłam w wykonaniu Trifonova i innych. Przede wszystkim zaskakiwaÂł fakt, Âże fortepian jest tak dominujÂący, Âże w zasadzie sÂłuchamy recitalu fortepianowego z orkiestrÂą w dalekim tle. Nie krytykujĂŞ takiego pomysÂłu, bo efekt byÂł bardziej niÂż interesujÂący, szczegĂłlnie przy tak szaleĂączej i skontrastowanej grze solisty. Bo DaniiÂł Trifonov graÂł nie tylko gÂłoÂśno, ale i tak cicho, Âże moÂżna byÂło uwierzyĂŚ, Âże nawet piĂłrko jest w stanie wydobyĂŚ z instrumentu dÂźwiĂŞk. Tylko, Âże w tych nielicznych, cichych partiach bardzo brakowaÂło poezji.
Z zachwytem patrzy³am i s³ucha³am jak cia³o, skomplikowanym system napinania miêœni i u³o¿enia wzglêdem instrumentu potrafi przekazaÌ fortepianowi energiê, zamieniÌ j¹ w dŸwiêk i jak emocje widoczne na twarzy pianisty mog¹ w ten sposób byÌ wyra¿one niezwyk³¹ muzyk¹.
SÂłuchajÂąc gry DaniiÂła Trifonova pomyÂślaÂłam, Âże brzmi jak mĂŞÂżczyzna, ktĂłry wyrusza na swojÂą pierwszÂą wyprawĂŞ na polowanie. MyÂśli o niezwykÂłych czynach, ktĂłrych moÂże dokonaĂŚ, o chwale, ktĂłrÂą moÂże siĂŞ okryĂŚ, o pozycji, ktĂłrÂą moÂże zdobyĂŚ swojÂą odwagÂą i talentem. O tym podniecajÂącym dreszczu, ktĂłry musi odczuwaĂŚ i ktĂłrym zagÂłusza lĂŞki i obawy.
I troszkĂŞ zrobiÂło mi siĂŞ Âżal.
Na bis najpierw zagraÂł PstrÂąga, a kiedy usiadÂł do drugiego, przez chwilĂŞ zastanawiaÂł siĂŞ co wybraĂŚ. I wtedy zrobiÂł mi drugÂą, po tym niespodziewanym wykonaniu b-molla, przyjemnoœÌ – nie zagraÂł Chopina. MiaÂłam wraÂżenie, Âże zastanawia siĂŞ czy w Polsce nie powinien to byĂŚ wÂłaÂśnie Chopin, ale ku mojej wielkiej uldze, zrezygnowaÂł i wybraÂł StrawiĂąskiego. Tak, Ognisty Ptak wpisywaÂł siĂŞ doskonale w stylistykĂŞ tego, naprawdĂŞ niepowtarzalnego koncertu.
Wykonane w drugiej czĂŞÂści koncertu TaĂące Symfoniczne Rachmaninowa byÂły doskonaÂłym tÂłem do powyÂższych rozwaÂżaĂą.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #218 :
Październik 31, 2012, 21:36:50 »
Dziêki za recenzjê, Joanno! Potwierdzasz opiniê innych, którzy byli w pi¹tek w Auli UAM - Trifonov oczarowa³. Mimo nie najlepszego (ponoÌ) instrumentu. ByÌ mo¿e Twoje wra¿enie dotycz¹ce dominacji fortepianu wynika³o z faktu, ¿e orkiestra poznaùska po raz kolejny nie popisa³a siê - i z racji swojego poziomu po prostu nie mog³a wysun¹Ì siê na bli¿szy plan (bez straty dla muzyki); narzekaliœmy na nia ju¿ troszkê przy okazji Konkursu Wieniawskiego.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #219 :
Listopad 23, 2012, 22:58:38 »
W³aœnie wys³ucha³am Danii³a Trifonova w f-mollu Chopina. Odetchnê³am z ulg¹. Absolutnie wszystko w porz¹dku z poezj¹ i wra¿liwoœci¹ w jego pianistyce. Po Poznaniu naprawdê siê martwi³am, ale widaÌ mia³ jakieœ inne ni¿ w³asne ograniczenia powody, aby graÌ "jak wariat". Wszystko te¿ w porz¹dku z jego b³yskotliwoœci¹. Ca³y koncert by³ moim zdaniem zagrany wspaniale, ale trzecia czêœÌ by³a zjawiskowa. Piêknie tam na koùcu Europy potaùcowa³ mazurka. Szkoda tylko, ¿e w jego planach do kwietnia przysz³ego roku jest tylko jeden koncert w Polsce i to taki na którym nie bêdê mog³a byÌ. A w nowym repertuarze preludia Chopina, sonata h-moll Liszta, ech... Znowu trzeba bêdzie uruchomiÌ "biuro podró¿y"
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #220 :
Listopad 24, 2012, 14:04:16 »
Joanno, ale to nagranie studyjne. Chcia³abym wiedzieÌ, w których miejscach jest montowane, udoskonalane i modyfikowane, tak¹ iloœÌ procentow¹ ingerencji
MoÂże mi siĂŞ wydaje, ale juÂż te poczÂątkowe powtarzane akordy plum-plum-plum - mam wraÂżenie, Âże sÂą montowane. WolĂŞ muzykĂŞ nawet niedoskonale odtworzonÂą, ale bez technicznego make-up. PÂłyty w caÂłoÂści jeszcze nie sÂłyszaÂłam, ale jestem jej ciekawa, choĂŚ "modyfikowana".
p.Joanna
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #221 :
Listopad 25, 2012, 18:27:04 »
Mówisz oczywiœcie o b-mollu Czajkowskiego? Mo¿na powiedzieÌ, ¿e studyjne. Sala koncertowa Teatru Maryjskiego w Petersburgu, gdzie nagrywano (i gdzie by³am w lutym 2011r, na koncercie Trifonova), jest wyj¹tkowym miejscem. To prezent jaki od swojego przyjaciela Putina otrzyma³ Giergiev. Wyposa¿ona w najnowoczeœniejszy sprzêt dla re¿yserów dŸwiêku, projektowana przez najlepszych, niemieckich specjalistów od akustyki jest chyba jednym z najlepszych studiów nagraniowych dla tak du¿ych zespo³ów jak orkiestra symfoniczna na œwiecie. No i na pewno mo¿na tam z dŸwiêkiem zrobiÌ co siê chce, choÌ myœlê, ¿e siê tak w przypadku naszego ulubieùca nie natrudzili.
Ju¿ sam fakt, ¿e dŸwiêk zbiera wiele mikrofonów, umieszczonych w ró¿nych miejscach sprawia, ¿e koùcowy efekt jest zupe³nie ró¿ny od tego, co mo¿emy us³yszeÌ na sali koncertowej. Zaobserwowa³am to na koncercie urodzinowym w marcu 2011r., kiedy Trifonov gra³ e-molla Chopina z Pendereckim. Poprosi³am, ¿eby w domu nagrano mi transmisjê i zaraz po powrocie do domu ods³ucha³am to co kilka godzin wczeœniej s³ysza³am na sali koncertowej. To by³y zupe³nie inne koncerty. Mówili o tym równie¿ komentatorzy w studiu konkursowym w 2010r. Inne wra¿enia mieli s³uchacze w studiu i inne ci na sali koncertowej.
Tak czy inaczej pÂłyta Trifonova z Czajkowskim jest doskonaÂła, bardzo Ci polecam.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #222 :
Listopad 26, 2012, 23:47:51 »
Joanno, do wysÂłuchania Âżadnej pÂłyty Daniila nie trzeba mnie zachĂŞcaĂŚ
Nie napisa³aœ, jak wys³ucha³aœ tego f-molla, wiêc sobie pomyœla³am, ¿e z ostatniej p³yty i reszta mi siê ju¿ dorobi³a. Ale tak to jest, kiedy cz³owiekowi nieustannie "ciosaj¹ ko³ki na g³owie", przestaje odró¿niaÌ Czajkowskiego od Chopina
Cuda techniki potrafiÂą zwodziĂŚ, efekt widoczny chociaÂżby w Dusznikach, gdzie sÂą czasem zapraszani wykonawcy na podstawie nagraĂą studyjnych, a na scenie wychodzi szydÂło z worka a widownia z sali.
Ale Daniil, nawet jeÂśli knoci, to robi to tak
czarujÂąco
, Âże z pewnoÂściÂą nikt z widowni nie czmycha.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #223 :
Grudzień 08, 2012, 14:26:07 »
PaÂździernikowy wywiad z Daniilem przeprowadzony w Tel Avivie
http://www.youtube.com/watch?v=7nQwvLjd4gc
xbw
Ekspert
«