Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: DaniiÂł Trifonow - mÂłody, genialny pianista  (Przeczytany 147131 razy)
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #210 : Wrzesień 26, 2012, 22:10:02 »

Rachmaninow lata jak salata po tych tonacjach.
Co slina przyjdzie na jezyk.
Ale, jak Ci sie podoba?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #211 : Wrzesień 26, 2012, 22:19:35 »

No wiesz, ja w ogóle nie lubiê ró¿nych takich wariacji, przeróbek, unowoczeœnieù, i wszelkich "na temat". Dlatego sama siebie zdziwi³am, ¿e zapa³a³am sympati¹ do tego wykonania firmowanego w tytule "on a theme by".
Przepraszam Ciê, ale nie wiem, czemu lubiê tego s³uchaÌ w kó³ko. Czasem siê takie niewyjaœnione nielogiczne sprawy zdarzaj¹. Mo¿e to podpada pod kategoriê "s¹ rzeczy o których siê filozofom nie œni³o"?
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #212 : Październik 07, 2012, 14:35:32 »

Za tydzieĂą, w niedzielĂŞ 14 paÂździernika o 19.00 w radiowej DwĂłjce retransmisja koncertu Daniila z ostatniego ChijE.

Studio Koncertowe PR im. Witolda LutosÂławksiego, 28.08.2012
Aleksandr Skriabin III Sonata fis-moll op. 23;
NikoÂłaj Medtner Bajka a-moll op. 51 nr 2, Bajka Es-dur op. 26 nr 1, Bajka b-moll op. 20 nr 1;
Igor StrawiĂąski (opr. Guido Agosti) Ognisty ptak;
Claude Debussy Images – zeszyt I;
Fryderyk Chopin Etiudy op. 25
Ewa1
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #213 : Październik 07, 2012, 15:17:10 »

Œwietna wiadomoœÌ! Bardzo dziêkujê, Beato! Poinformujê o tym na FB.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #214 : Październik 07, 2012, 23:07:39 »

Daniil ma swĂłj kanaÂł na YouTube, na razie tylko dwa filmiki.

http://www.youtube.com/watch?v=bMpxT-BgQRg&feature=channel&list=UL
http://www.youtube.com/watch?v=NOX37S4I16Q&feature=channel&list=UL
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #215 : Październik 18, 2012, 19:44:31 »

Daniil w Medici.tv do koĂąca paÂździernika bez ograniczeĂą. Etiudy Chopina z tegorocznego Verbier plus Debussy i StrawiĂąski.

http://www.medici.tv/#!/daniil-trifonov-debussy-chopin-verbier-festival-2012

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #216 : Październik 26, 2012, 23:40:12 »

Dzis Trifi koncertowaÂł w Auli UAM, zapewne wspaniale; ÂżaÂłujĂŞ, Âże nie jestem dziÂś w Poznaniu (albo inaczej: Âże ten koncert jest wÂłaÂśnie dziÂś).

Beatko, nagranie koncertu Czajkowskiego z Gergieviem dla Mariinsky Label, o ktĂłrym kiedyÂś wspomniaÂłaÂś, moÂżna uznaĂŚ za jedno z najciekawszych w ostatnich latach. Jestem pod wielkim wraÂżeniem i szczerze polecem. Trifonov to juÂż faktycznie Artysta.

p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #217 : Październik 30, 2012, 18:05:59 »

Daniil Trifonov w Poznaniu
Bardzo ¿a³ujê Patryku, ¿e nie by³o Ciê w Auli na koncercie z dwóch powodów. Po pierwsze by³oby wspaniale skonfrontowaÌ moje emocjonalne wra¿enia z Twoj¹ profesjonaln¹ wiedz¹ i po drugie, szkoda, ¿e straci³eœ tak¹ przyjemnoœÌ.
Po raz drugi na Âżywo sÂłyszaÂłam DaniiÂła Trifonova w koncercie b-moll Czajkowskiego. W Warszawie, jak Âświetnie pisaÂła Beata, walczyÂł trochĂŞ z monumentalnÂą RosyjskÂą OrkiestrÂą NarodowÂą.
W Poznaniu caÂłkowicie zdominowaÂł wykonanie tego koncertu. Orkiestra byÂła nawet nie na drugim, ale na trzecim planie.
Kilkakrotnie przesÂłuchaÂłam pÂłytĂŞ DaniiÂła Trifonova z koncertem Czajkowskiego i tak jak Patryk jestem niÂą zachwycona. Bardzo byÂłam ciekawa konfrontacji studyjnego wykonania, na pewno „podrasowanego” dÂźwiĂŞkowo,  z koncertem na Âżywo.
Ale choÌ ten sam solista i ten sam utwór, nie da siê tych dwóch interpretacji porównaÌ, tak bardzo siê od siebie ró¿ni³y.
Nie wiem, czy to jednorazowa prĂłba eksperymentowania na materiale, ktĂłry siĂŞ doskonale zna i ostatnio bardzo czĂŞsto wykonuje, czy jakiÂś staÂły trend, nowy kierunek w pianistyce DaniiÂła Trifonova, ale rĂłwnowaga miĂŞdzy elementem „demonicznym”, a poezjÂą w grze rosyjskiego pianisty zostaÂła w Poznaniu bardzo zak³ócona.
To by³ najbardziej dynamiczny, ekspresyjny, szaleùczy wystêp Danii³a Trifonova, jaki s³ysza³am. Z niezwyk³¹ uczciwoœci¹, która w ogóle nie kalkuluje ryzyka podszed³ pianista do tego wystêpu. Nie odpuœci³ ¿adnej frazy, nie zaniedba³ ¿adnego zwrotu, w ka¿dy w³o¿y³ maksimum energii, ka¿dy potraktowa³ z maksymalnym zaanga¿owaniem. I zagra³ dŸwiêki, o których istnieniu nie mia³am nawet pojêcia. Wiecie na przyk³ad jak brzmi cios no¿em w serce fortepianu?
Nie byÂłam przygotowana na takie doznania i dopiero w poÂłowie pierwszej czĂŞÂści zaakceptowaÂłam fakt, Âże nie bĂŞdzie tak jak na pÂłycie i Âże bĂŞdzie to inny b-moll, niÂż ten, ktĂłry do tej pory znaÂłam w wykonaniu Trifonova i innych. Przede wszystkim zaskakiwaÂł fakt, Âże fortepian jest tak dominujÂący, Âże w zasadzie sÂłuchamy recitalu fortepianowego z orkiestrÂą w dalekim tle. Nie krytykujĂŞ takiego pomysÂłu, bo efekt byÂł bardziej niÂż interesujÂący, szczegĂłlnie przy tak szaleĂączej i skontrastowanej grze solisty. Bo DaniiÂł Trifonov graÂł nie tylko gÂłoÂśno, ale i tak cicho, Âże moÂżna byÂło uwierzyĂŚ, Âże nawet piĂłrko jest w stanie wydobyĂŚ z instrumentu dÂźwiĂŞk. Tylko, Âże w tych nielicznych, cichych partiach bardzo brakowaÂło poezji.
Z zachwytem patrzyÂłam i sÂłuchaÂłam jak ciaÂło, skomplikowanym system napinania miĂŞÂśni i uÂłoÂżenia wzglĂŞdem instrumentu potrafi przekazaĂŚ fortepianowi energiĂŞ,  zamieniĂŚ jÂą w dÂźwiĂŞk i jak emocje widoczne na twarzy pianisty mogÂą w ten sposĂłb byĂŚ wyraÂżone niezwyk³¹ muzykÂą.
SÂłuchajÂąc gry DaniiÂła Trifonova pomyÂślaÂłam, Âże brzmi jak mĂŞÂżczyzna, ktĂłry wyrusza na swojÂą pierwszÂą wyprawĂŞ na polowanie. MyÂśli o niezwykÂłych czynach, ktĂłrych moÂże dokonaĂŚ, o chwale, ktĂłrÂą moÂże siĂŞ okryĂŚ, o pozycji, ktĂłrÂą moÂże zdobyĂŚ swojÂą odwagÂą i talentem. O tym podniecajÂącym dreszczu, ktĂłry musi odczuwaĂŚ i ktĂłrym zagÂłusza lĂŞki i obawy.
I troszkĂŞ zrobiÂło mi siĂŞ Âżal.
Na bis najpierw zagraÂł PstrÂąga, a kiedy usiadÂł do drugiego, przez chwilĂŞ zastanawiaÂł siĂŞ co wybraĂŚ. I wtedy zrobiÂł mi drugÂą, po tym niespodziewanym wykonaniu b-molla, przyjemnoœÌ – nie zagraÂł Chopina. MiaÂłam wraÂżenie, Âże zastanawia siĂŞ czy w Polsce nie powinien to byĂŚ wÂłaÂśnie Chopin, ale ku mojej wielkiej uldze, zrezygnowaÂł i wybraÂł StrawiĂąskiego. Tak, Ognisty Ptak wpisywaÂł siĂŞ doskonale w stylistykĂŞ tego, naprawdĂŞ niepowtarzalnego koncertu.
Wykonane w drugiej czĂŞÂści koncertu TaĂące Symfoniczne Rachmaninowa byÂły doskonaÂłym tÂłem do powyÂższych rozwaÂżaĂą.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #218 : Październik 31, 2012, 21:36:50 »

Dziêki za recenzjê, Joanno! Potwierdzasz opiniê innych, którzy byli w pi¹tek w Auli UAM - Trifonov oczarowa³. Mimo nie najlepszego (ponoÌ) instrumentu. ByÌ mo¿e Twoje wra¿enie dotycz¹ce dominacji fortepianu wynika³o z faktu, ¿e orkiestra poznaùska po raz kolejny nie popisa³a siê - i z racji swojego poziomu po prostu nie mog³a wysun¹Ì siê na bli¿szy plan (bez straty dla muzyki); narzekaliœmy na nia ju¿ troszkê przy okazji Konkursu Wieniawskiego.

p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #219 : Listopad 23, 2012, 22:58:38 »

WÂłaÂśnie wysÂłuchaÂłam DaniiÂła Trifonova w f-mollu Chopina. OdetchnĂŞÂłam z ulgÂą. Absolutnie wszystko w porzÂądku z poezjÂą i wraÂżliwoÂściÂą w jego   pianistyce. Po Poznaniu naprawdĂŞ siĂŞ martwiÂłam, ale widaĂŚ miaÂł jakieÂś inne niÂż wÂłasne ograniczenia powody, aby graĂŚ "jak wariat". Wszystko teÂż w porzÂądku z jego bÂłyskotliwoÂściÂą. CaÂły koncert byÂł moim zdaniem zagrany wspaniale, ale trzecia czêœÌ byÂła zjawiskowa. PiĂŞknie tam na koĂącu Europy potaĂącowaÂł mazurka. Szkoda tylko, Âże w jego planach do kwietnia przyszÂłego roku jest tylko jeden koncert w Polsce i to taki na ktĂłrym nie bĂŞdĂŞ mogÂła byĂŚ. A w nowym repertuarze preludia Chopina, sonata h-moll Liszta, ech... Znowu trzeba bĂŞdzie uruchomiĂŚ "biuro podró¿y" 
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #220 : Listopad 24, 2012, 14:04:16 »

Joanno, ale to nagranie studyjne. Chcia³abym wiedzieÌ, w których miejscach jest montowane, udoskonalane i modyfikowane, tak¹ iloœÌ procentow¹ ingerencji Mo¿e mi siê wydaje, ale ju¿ te pocz¹tkowe powtarzane akordy plum-plum-plum - mam wra¿enie, ¿e s¹ montowane. Wolê muzykê nawet niedoskonale odtworzon¹, ale bez technicznego make-up. P³yty w ca³oœci jeszcze nie s³ysza³am, ale jestem jej ciekawa, choÌ "modyfikowana".
p.Joanna
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #221 : Listopad 25, 2012, 18:27:04 »

Mówisz oczywiœcie o b-mollu Czajkowskiego? Mo¿na powiedzieÌ, ¿e studyjne. Sala koncertowa Teatru Maryjskiego w Petersburgu, gdzie nagrywano (i gdzie by³am w lutym 2011r, na koncercie Trifonova), jest wyj¹tkowym miejscem. To prezent jaki od swojego przyjaciela Putina otrzyma³ Giergiev. Wyposa¿ona w najnowoczeœniejszy sprzêt dla re¿yserów dŸwiêku, projektowana przez najlepszych, niemieckich specjalistów od akustyki jest chyba jednym z najlepszych studiów nagraniowych dla tak du¿ych zespo³ów jak orkiestra symfoniczna na œwiecie. No i na pewno mo¿na tam z dŸwiêkiem zrobiÌ co siê chce, choÌ myœlê, ¿e siê tak w przypadku naszego ulubieùca nie natrudzili.
JuÂż sam fakt, Âże dÂźwiĂŞk zbiera wiele mikrofonĂłw, umieszczonych w ró¿nych miejscach sprawia, Âże koĂącowy efekt jest zupeÂłnie ró¿ny od tego, co moÂżemy usÂłyszeĂŚ na sali koncertowej. ZaobserwowaÂłam to na koncercie urodzinowym w marcu 2011r., kiedy Trifonov  graÂł e-molla Chopina z Pendereckim. PoprosiÂłam, Âżeby w domu nagrano mi transmisjĂŞ i zaraz po powrocie do domu odsÂłuchaÂłam to co kilka godzin wczeÂśniej sÂłyszaÂłam na sali koncertowej. To byÂły zupeÂłnie inne koncerty. MĂłwili o tym rĂłwnieÂż komentatorzy w studiu konkursowym w 2010r. Inne wraÂżenia mieli sÂłuchacze w studiu i inne ci na sali koncertowej.
Tak czy inaczej pÂłyta Trifonova z Czajkowskim jest doskonaÂła, bardzo Ci polecam.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #222 : Listopad 26, 2012, 23:47:51 »

Joanno, do wysÂłuchania Âżadnej pÂłyty Daniila nie trzeba mnie zachĂŞcaĂŚ Chichot

Nie napisa³aœ, jak wys³ucha³aœ tego f-molla, wiêc sobie pomyœla³am, ¿e z ostatniej p³yty i reszta mi siê ju¿ dorobi³a. Ale tak to jest, kiedy cz³owiekowi nieustannie "ciosaj¹ ko³ki na g³owie", przestaje odró¿niaÌ Czajkowskiego od Chopina

Cuda techniki potrafiÂą zwodziĂŚ, efekt widoczny chociaÂżby w Dusznikach, gdzie sÂą czasem zapraszani wykonawcy na podstawie nagraĂą studyjnych, a na scenie wychodzi szydÂło z worka a widownia z sali.

Ale Daniil, nawet jeÂśli knoci, to robi to tak czarujÂąco, Âże z pewnoÂściÂą nikt z widowni nie czmycha.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #223 : Grudzień 08, 2012, 14:26:07 »

PaÂździernikowy wywiad z Daniilem przeprowadzony w Tel Avivie

http://www.youtube.com/watch?v=7nQwvLjd4gc
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #224 : Grudzień 08, 2012, 14:34:10 »

"Dziki" fragmencik listopadowego koncertu, Widmung Schumanna w transkrypcji Liszta

http://youtu.be/oWSfA4JWknA
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

animilkowo kalinowatyper thepunisher paktprzyjazni mini-land