Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: koncerty w Sinfonia Varsovia Centrum, Grochowska 272, W-wa  (Przeczytany 12787 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« : Sierpieñ 26, 2011, 19:19:47 »

Trochê pó¼no siê obudzi³am z tym w±tkiem, ale mo¿e przyda siê na kolejne cykle koncertowe.

"W najbli¿sz± niedzielê odbêdzie siê ju¿ ostatni Letni Recital na Grochowskiej. Wyst±pi znakomita m³oda pianistka - Julia Kociuban. Zapraszamy w niedzielê na godz. 12 do Sinfonia Varsovia Centrum. Jak zwykle - wstêp wolny!"

W programie:

Fryderyk Chopin – Fantazja f-moll op. 49
Franz Liszt – Sonata h-moll S. 178

http://www.facebook.com/pages/Sinfonia-Varsovia-Centrum-Grochowska-272/111026938960817
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 28, 2011, 15:17:03 »

Dziêki konkursowi chopinowskiemu i temu forum coraz wiêcej w moim ¿yciu rozmaitych pierwszych razów. Dzi¶ pierwszy raz odwiedzi³am siedzibê Sinfonia Varsovia na Grochowskiej. Je¶li chodzi o budynek i salê, to wra¿enie nie jest imponuj±ce. Koncert odbywa³ siê w sali przypominaj±cej klasê szkoln±, przy otwartych oknach, ³uszcz±ce siê framugi, skrzypi±ca pod³oga, rozk³adane niewygodne krzese³ka, Kawai. Warunki partyzanckie. Nie narzekam, stwierdzam, umiarkowanie zadowolona, bo lepiej tak, ni¿ wcale. Julia Kociuban zagra³a w zastêpstwie pianistki, która zachorowa³a. Dziewiêtnastolatka z klasy profesora Palecznego (wiêcej o niej tutaj http://pl.chopin.nifc.pl/chopin/persons/detail/id/932 ). Zagra³a Fantazjê trochê jak marsz pogrzebowy, jako¶ na dodatek nie by³o w niej Chopina, a mo¿e nie potrafi³am us³yszeæ. Czeka³am na sonatê h-moll Liszta. Zaczê³a j± nie za ciekawie, momentami mêcz±co, s³uchanie nie by³o przyjemno¶ci± ale mêczarni± (po wykonaniach Geniusasa zw³aszcza...). Ale powolutku zaczê³y siê przeb³yski, MOMENTY, nieliczne, potem coraz czêstsze, takiego piêknego ciekawego grania. Zaczê³o mi siê podobaæ, uwierzy³am, ¿e dziewczyna potrafi ten utwór zagraæ, jeszcze trochê i bêdzie dobrze, odstresuje siê, rozkrêci, ogra. Ale pod koniec znów jako¶æ interpretacji spad³a, mo¿e to wina Kawai, mo¿e akustyki? Trochê zdezorientowana na koniec i tak siê cieszy³am, ¿e posz³am, ¿e mog³am czwarty raz w ¿yciu tej sonaty pos³uchaæ i jeszcze bardziej siê do niej przywi±zaæ, mo¿e by³ to dla mnie kolejny krok w poznawaniu Liszta. Julia zagra³a na bis Szymanowskiego (który zaczyna mnie wci±gaæ coraz mocniej) i trzykrotnie wraca³a by siê uk³oniæ.

Koncert odbywa³ siê w ciê¿kich warunkach, jak dla mnie. Komórki, rozmowy "szeptem scenicznym", pikanie i suche "strzelanie" aparatem fotograficznym, zasuwanie zamka b³yskawicznego, szeleszczenie czym¶ w torbie, i krótkie spodenki pana obok. A kilka minut przed koñcem sonaty jeden z widzów zapragn±³ wyj¶æ, a siedzia³ na koñcu rz±dka, wiêc musia³ siê przecisn±æ. Uff, trzeba na koncerty chodziæ z nasz± kole¿ank± Melis±, lub ³ykaæ magnez czy co¶... Chyba robi siê coraz gorzej. Czy to tylko dlatego, ¿e koncert by³ darmowy?

Przy wyj¶ciu za to ka¿dy otrzyma³ p³ytkê Les Titans, zwiastun Szalonych Dni Muzyki (La Folle Journee de Varsovie), które ju¿ wkrótce. Na p³ytce Brahms (Taniec wêgierski, Sekstet smyczkowy, Ein Deutsches Requiem, I Kwintet fortepianowy) i Liszt (II Koncert fortepianowy i Rapsodia wêgierska). Nagroda za "wczesne" wstanie w niedzielny poranek. Koñczê przes³uchanie p³ytki, doskona³a (jak na moje skromne wymagania).
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 28, 2011, 17:17:56 »

XI Festiwal im. Franciszka Wybrañczyka - 01.09.2011 - 11.09.2011 Warszawa

UWAGA, 1 i 11 wrze¶nia bilety bezp³atne do odbioru w kasie studia im. Lutos³awskiego (S1) na godzinê przed koncertem, koncerty 3 i 4 wrze¶nia - wstêp wolny.

http://www.sinfoniavarsovia.org/sv.php?ref=%2F

11.09 godz.18.00 Studio Koncertowe Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego, ul. Modzelewskiego 59, KONCERT FINA£OWY

Program:
 Wolfgang Amadeus Mozart –Uwertura do opery „Wesele Figara” KV 492
Fryderyk Chopin – I Koncert fortepianowy e-moll op.11
 Zoltán Kodály – Tañce z Galanty
 Ferenc Liszt – Preludia

Wykonawcy:
 Sinfonia Varsovia
Marcin Koziak - fortepian
 Charles Olivieri-Munroe – dyrygent

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 28, 2011, 17:32:20 »

Oczywi¶cie Beata skupi³a siê na fortepianie ale i wiolonczela piêkna:
01.09 godz.19.00 Studio Koncertowe Polskiego Radia im. Witolda Lutos³awskiego, ul. Modzelewskiego 59

KONCERT INAUGURACYJNY 
JERZY KLOCEK - BENEFIS

Program:
Carl Maria von Weber – Zaproszenie do tañca
Luigi Boccherini – Koncert wiolonczelowy D-dur(uwaga Meliska)
Piotr Czajkowski – Suita Jezioro ³abêdzie (uwaga Ewa)
Jerzy Maksymiuk – Szepty i krzyk marzeñ
Wolfgang Amadeus Mozart – Symfonia nr 41 C-dur KV 551 Jowiszowa

Wykonawcy:
Sinfonia Varsovia
Jerzy Klocek – wiolonczela
Adam Klocek – dyrygent
Jerzy Maksymiuk –dyrygent

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 28, 2011, 19:49:45 »

Och! mój ulubiony utwór Liszta na orkiestrê - Preludia!

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 28, 2011, 23:09:59 »

Czyli idziemy 11 wrze¶nia o 17.00 po bileciki na koncert o 18.00. To niedziela bêdzie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 28, 2011, 23:23:23 »

Dowiedzia³am siê dzi¶ na Grochowskiej, ¿e w budynku SV we wrze¶niu zostanie otwarta nowa sala koncertowa, a na wiosnê na wolnym powietrzu zostanie ustawiony namiot koncertowy na bodaj 500 osób, w którym regularnie bêd± siê odbywa³y koncerty orkiestry w sk³adzie 70-100 osobowym. Zapowiada siê ciekawie.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 11, 2011, 21:04:00 »

Ale fajnie by³o w "Lutos³awskim"  Spotkali¶my siê we czworo, razem siedzieli¶my i s³uchali¶my, ale wra¿enia odmienne.
Sinfonia Varsovia dzi¶ gra³a z Marcinem Koziakiem. Wydaje mi siê, ¿e jestem jak barometr przy e-moll, nie by³o deszczu ani nawet m¿awki, e-moll przeciêtny. Jak szkielet nieobleczony w miê¶nie i te tam pozosta³e uk³ady, stawy, krwiobieg i pow³okê. Ka¿da kosteczka oddzielnie, niby to cz³ekokszta³tne, ale duszy i ¿ycia brak. Przykro mi to mówiæ, ale absolutnie nie podoba³o mi siê wykonanie Marcina. Orkiestra te¿ jako¶ tak dziwnie przygrywa³a, jakby w znanym mi jêzyku, ale trochê gwar±, zaci±ga³a. Nawet fina³ nie by³ ¿wawy, na tyle na ile powinien. Marcin trochê przesadzi³ z zachowaniem spokoju, powinno go troszkê ponie¶æ, porwaæ. On jakby siê broni³ przed porwaniem przez nurt tego koncertu, sta³ przy brzegu w wodzie po kolana i brodzi³. Dyrygent szala³. Przy Uwerturze do Wesela Figara wygl±da³ jakby tañczy³ electric boogie, przy koncercie zas³ania³ go niestety podniesiona klapa fortepianu, po przerwie uskutecznia³ przez chwilê taniec ¶wiêtego wita a przy Liszcie trochê epileptycznych ruchów a la Ian Curtis. W sumie fajny facet, w ³adnym krawacie i z du¿ym poczuciem humoru, co najbardziej by³o widaæ, kiedy rozsypa³ wrêczone kwiaty i zacz±³ po polsku chwaliæ nasz kraj i SV i zapowiedzia³ tango, które cudnie poprowadzi³, ku uciesze co poniektórych muzyków. Trochê wczorajszymi Promsami zapachnia³o, przez moment.
A muzycznie najlepsze Preludia Liszta, Janusz mia³ racjê, mnie ju¿ te¿ poch³onê³y bez reszty ju¿ po pierwszym kontakcie, Zoltan Wêgier te¿ pikny, ciekawe czy komponowa³ te¿ na fortepian, muszê to sprawdziæ.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 11, 2011, 21:09:10 wys³ane przez xbw » Zapisane
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 12, 2011, 14:13:12 »

Tereniu, Januszu, a Wasze wra¿enia z wczorajszego koncertu? Jakie¶ pochwa³y dla biednego Marcina, dla równowagi.
W ka¿dym razie dziêkujê Wam za Wasze towarzystwo, mi³o mi by³o we wspólnej ekipie. Mam nadziejê, ¿e tak bêdzie czê¶ciej!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 12, 2011, 14:40:00 »

Oj tam, Beatko, mi³o to by³o przede wszytkim mi! (sam z trzema niewiastami  Chichot : Beatka, Terenia i moja Renata)

Tak naprawdê by³o kilka chwil a ju¿ na pewno powodów, dla których warto by³o przyj¶æ na ten koncert:
primo - pozna³em osobi¶cie Agnieszkê (Hej! Terenia)
duo - mog³em znowu pogwarzyæ z przyjació³mi i nawet kilka razy szturchn±æ Beatkê podczas koncertu (co ja poradzê, ze j± lubiê Chichot)
tertio - raz kolejny ods³ucha³em na ¿ywo preludia Liszta, moj ulubiony romantyczny  orkiestrak
quadro - przekonaæ siê, ¿e Koziak to bardzo dobry pianista, ale z pewno¶ci± dzi¶ nie jest zagrozeniem dla Julianny, Dani³a, £ukasza, Ingolfa, Eugeniusza... (sorry, czy kogo¶ pomin±³em?)
quinto - pozna³em nowy trend w modzie dyrygentów: soczysto-kwiecisty krawacik (raczej krawaczyd³o!) do marynarki w stylu: niby-frak.

Sam koncert by³ jaki by³, poza lisztowymi Preludiami - taki sobie. Prowadzenie orkiestry grajacej w Polsce Chopina to wyzwanie, któremu nie kazdy obcy dyrygent prosta. Ten - nie sprosta³. Orkiestra dymi³a tam, gdzie powinna tanczyæ na palluszkach i zrzêdzia³a, gdzuie powinna gromiæ. Njapiêkniejsze fragmenty koncertu by³y tymi, w których milcza³a, a na tle którego milczenia ciche i tonowane brzmienie Pana Marcina piêknie dzwoneczkowa³o ciszê.

Za³ujê tylko jednego, ze nie by³o okazji pój¶c po koncercie z moimi dziewczynami do kafejki i wy¶ciskaæ na do widzenia. Ale cóz... wszystko jeszcze da siê nadrobiæ Chichot
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2011, 15:52:13 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 12, 2011, 19:24:00 »

"quadro - przekonaæ siê, ¿e Koziak to bardzo dobry pianista, ale z pewno¶ci± dzi¶ nie jest zagrozeniem dla Julianny, Dani³a, £ukasza, Ingolfa, Eugeniusza... (sorry, czy kogo¶ pomin±³em?)"

No no, Januszu, ewidentnie kogo¶ pomin±³e¶ ....      Spoko

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 12, 2011, 19:35:49 »

Kola!!
Oczywi¶cie, Dorotko, i on jest bezapelacyjnie ponad  Chichot

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 12, 2011, 19:40:53 »

Dziêkujê, Naczelniku nasz !!!    Buziak
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2012, 11:32:24 »

Info dla Szafarczyków ze stolicy i okolic: ruszy³a ju¿ tegoroczna seria koncertów na Grochowskiej 

My¶lê, ¿e warto zwróciæ uwagê na koncert nadzwyczajny 23 czerwca. Bêdzie gra³a Anna Malikova (Schubert, Liszt, Skriabin)-laureatka Konkursu Chopinowskiego w 1990 (V nagroda). Tego samego dnia: Aleksandra Kuls i Justyna Danczowska, a 8 lipca Maria W³oszczowska.
Wstêp wolny.

http://prostoomuzyce.pl/letnie-koncerty-na-grochowskiej/
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2012, 11:51:11 »

Dziêki Kati. Je¼dzi³am tam w zesz³ym roku, jest do¶æ fajna atmosfera, ale i sporo minusów. Sporo dzieci wychowywanych bezstresowo  , przypadkowych "melomanów" jak z ³apanki na pla¿y, czasem dziennikarze lekcewa¿±cy tych, którzy przyszli pos³uchaæ (pstrykaj± zdjêcia z g³o¶nym trzaskiem, przechodz± miêdzy s³uchaj±cymi lud¼mi zmuszaj±c ich do przepuszczenia, czasem wstania). No i komórki dzwoni±ce. Wiêc je¶li zawi±¿emy wypustki nerwowe w supe³ek, wzniesiemy siê ponad, to na pewno uda siê z³apaæ trochê klimatu koncertu Nie wiem czy ju¿ jest namiot ustawiony na zewn±trz czy mo¿e nadal koncerty odbywaj± siê w "szkolnej klasie". Rozpu¶ci³am siê jak dziadowski bicz.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers kalinowatyper thepunisher paktprzyjazni silverstar