Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OgĂłlnopolski Konkurs Chopinowski 2011  (Przeczytany 12548 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« : Sierpień 28, 2011, 21:16:16 »

Ogólnopolski Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina uznawany jest za jednen z najwa¿niejszych krajowych konkursów muzycznych. Odbywa siê w Warszawie od 1968 roku. W ci¹gu trzydziestu szeœciu lat swego istnienia Konkurs ewoluowa³ i przeobra¿a³ siê, zmienia³ i doskonali³ sw¹ formê, stworzy³ w³asn¹ bogat¹ tradycjê. Trzydzieœci pierwszych edycji nosi³o nazwê Ogólnopolski Konkurs Pianistyczny na Stypendia Artystyczne im. Fryderyka Chopina, póŸniejsze edycje odbywaj¹ siê ju¿ pod zmienionym tytu³em.
Konkurs promuje m³odych pianistów. Adresowany jest do polskiej m³odzie¿y muzycznej - studentów Akademii Muzycznych i uczniów Szkó³ Muzycznych II stopnia.

Kolejny, najbliÂższy Konkurs bĂŞdzie miaÂł miejsce w dniach 25 XI - 3 XII 2011
Program i regulamin Konkursu - wg linka jn

http://pl.chopin.nifc.pl/institute/polish/competition/edition2011/rules

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2011, 11:12:27 »

Nigdy nie s³ysza³em o tym konkursie. To bardzo interesuj¹ce, bo organizatorem jest NIFC - tak samo jak w przypadku konkursu Chopinowskiego. Nie wiem dlaczego, ale mam w¹tpliwoœci, czy to dobrze, ¿e NIFC organizuje konkursy (mo¿e przesadzam) konkurencyjne. Ten o którym napisa³ Janusz to dla mnie taki "konkursik pocieszenia" chocia¿ je¿eli bêd¹ transmisje, to chêtnie wys³ucham poczynaù uczestników. No i k³adziony jest nacisk na polskoœÌ - uczestnikiem mo¿e byÌ polak lub obcokrajowiec-student polskiej uczelni. Jury tak¿e sk³ada siê z muzyków polskich. Nie wiem jak takie ograniczenia wp³ywaj¹ na poziom artystyczny konkursu, ale chyba go nie podnosz¹ dlatego obawiam siê, ¿e bêdê musia³ podtrzymaÌ twierdzenie, ¿e jest to po prostu "konkursik pocieszenia" - obym siê myli³.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2011, 12:13:16 »

Ja mam Piotrze odmienne wraÂżenie.Chyba wygrana w tym konkursie uÂłatwia pianistom dostanie siĂŞ do polskiej
ekipy na nastĂŞpny KCH, a takÂże inne konkursy miĂŞdzynarodowe.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2011, 12:14:00 »

To nie tak, Piotrze. Aga ma racjĂŞ.To Âżaden konkursik pocieszenia a trwaÂły element w pejzaÂżu polskiego szkolnictwa artystycznego (pianistycznego), ktĂłry za cel stawia sobie niesienie pomocy (poprzez nagÂłaÂśnianie "nazwisk", ale i ogrywanie repertuarĂłw) przyszÂłym artystom. To konkurs, ktĂłry mÂłodym adeptom otwiera podwoje pod start w konkursach miĂŞdzynarodowych. Jest takÂą specyficznÂą preselekcjÂą i ich promocjÂą. Jego laureatami zwykle bywali ci, ktĂłrzy potem nierzadko zdobywali laury np. na MKIFC. Jego lareatem byÂł i Zimerman i Blechacz i multum innych znanych nazwisk. Kilka(naÂście) razy obserwowaÂłem ten Konkurs jako sÂłuchacz (wstep na przesÂłuchania bywaÂł wolny). Mam nadzieje, ze reguÂły beda wci¹¿ te same 
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 12:17:50 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2011, 12:19:49 »

PatrzÂąc tylko po regulaminie - mamy olbrzymi przedziaÂł wiekowy. W miĂŞdzynarodowym konkursie granice wieku to bodajÂże 17-25 lat. W ogĂłlnopolskim mamy przedziaÂł 17-30 stÂąd mĂłj wniosek, Âże jeÂżeli ktoÂś przespaÂł wydarzenie bardziej elitarne lub powinĂŞÂła mu siĂŞ na nim noga moÂże wystartowaĂŚ w przedsiĂŞwziĂŞciu o mniejszej skali.

Nie bĂŞdĂŞ siĂŞ sprzeczaÂł Âże jest to idealny sprawdzian dla mÂłodych - kaÂżdy konkurs, kaÂżdy koncert jest dla nich ÂświetnÂą okazjÂą do ogrania siĂŞ, wyrobienia w sobie doÂświadczenia, ktĂłre z czasem niwelowaĂŚ bĂŞdzie tremĂŞ. Nie twierdzĂŞ, Âże idea konkursu dla uczniĂłw i studentĂłw to zÂły pomysÂł - to przecieÂż kuÂźnia talentĂłw i wyÂławianie pereÂłek polskiej pianistyki, niestety zapisy regulaminu (jeszcze raz podkreÂślam, Âże tylko tymi siĂŞ sugerowaÂłem stawiajÂąc swojÂą opiniĂŞ) trochĂŞ temu przeczÂą.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpień 29, 2011, 12:21:58 »

Zapominasz, Âże na swiecie jest set konkursĂłw pianistycznych i ze gĂłrny limit wieku bywa na nich nierzadko 35 lat

GoguÂś
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpień 29, 2011, 16:44:10 »

Zapominasz, Âże na swiecie jest set konkursĂłw pianistycznych i ze gĂłrny limit wieku bywa na nich nierzadko 35 lat

No dobrze, z tym, Âże jeÂżeli konkurs ma za zadanie wyÂłania talentĂłw na miĂŞdzynarodowy konkurs Chopinowski to te granice wiekowe sÂą troche nielogiczne.

No ale sprzeczanie siĂŞ o regulamin konkursu do niczego nie prowadzi a juÂż na pewno nie bĂŞdĂŞ negowaĂŚ dokonaĂą laureatĂłw omawianego konkursu. Po prostu wydawaÂło mi siĂŞ to maÂło logiczne.

ChĂŞtnie wysÂłucham transmisji, jeÂżeli taka jest w planach organizatorĂłw.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Sierpień 29, 2011, 17:44:48 »

Obawiam siĂŞ, Âże jedynie osobiÂście, zbyt maÂłe przedsiĂŞwziĂŞcie, by je transmitowano. Ale program zapowiada siĂŞ ciekawie i jeÂśli Âżycie pozwoli trzeba bĂŞdzie choĂŚ na wybrane fragmenty podreptaĂŚ.

Etap 1
* Dowolna sonata jednego z nastĂŞpujÂących kompozytorĂłw: Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert
* Fryderyk Chopin – dowolna etiuda z wy³¹czeniem etiud: E-dur op. 10 nr 3, es-moll op. 10 nr 6, cis-moll op. 25 nr 7
* Ferenc Liszt – dowolna etiuda
* UtwĂłr dowolny

Etap 2
* Fryderyk Chopin – dowolny utwĂłr lub utwory
* Ferenc Liszt – dowolny utwĂłr lub utwory
* Dowolny utwĂłr lub utwory kompozytorĂłw polskich (poza Chopinem)

Etap 3

* Jeden koncert do wyboru spoÂśrĂłd nastĂŞpujÂących:
Ferenc Liszt:
I Koncert fortepianowy Es-dur HS 124
II Koncert fortepianowy A-dur HS 125
Wolfgang Amadeus Mozart:
Koncert fortepianowy d-moll KV 466
Koncert fortepianowy C-dur KV 467
Koncert fortepianowy A-dur KV 488
Koncert fortepianowy B-dur KV 595
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Sierpień 29, 2011, 17:51:47 »

Piotrze, przypuszczam, ze nie, bo chyba nigdy takich z tego Konkursu nie byÂło Smutny

Piotrze, daj spokĂłj z tymi granicami. Konkurs ten, jeszcze raz powtarzam, to Âżaden braciszek Wielkiego Konkursu. To inna liga, z ktĂłrej wygrani czasem przechodzÂą do ekstraklasy. Nie tylko turniejowej   Sa i inne poziomy i bonusy: staÂże, stypendia, festiwale, etaty akademickie, kursy mistrzowskie...No i koncerty przed publicznoÂściÂą, co dla mÂłodych pianistĂłw wcale nie jest takie oczywiste i normalne
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2011, 18:08:18 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Sierpień 29, 2011, 19:42:45 »

Januszu.

Jak zwykle nie kumasz..
Gogusiowi chodzi o to, ze nazwa tego konkursu wprowadza zamieszanie (po angielsku jedno slowo confusing).
Dlaczego nie nazwano tego konkursu np. "im. J. Hoffmana czy na przyklad"  "Polscy Pianisci Sila Narodu" Chichot Chichot ,  itd.....
Dzialacze, ktorzy wymyslili nazwe tego konkursu widocznie sie nie skoncentrowali wystarczajaco.
Szkoda, ze kazde miasto nie ma malego, lokalnego konkursu im Chopina np Konkurs im. Chopina Starachowic Dolnych.

Jak poczules sie obrazony, to moge  zmienic pierwsze zdanie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Sierpień 29, 2011, 19:53:04 »

cieszy mnie, ze zauwazyÂłes iz nie jestem ÂżabÂą  Chichot (oznacza to, ze czasem zauwaÂżasz jednak fakty oczywiste), a serio: martwi mnie, Âże nie potrafisz siĂŞ odzywac bez obraÂżania romĂłwcy...

OtĂłz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siĂŞ w rodzinie KonkursĂłw chopinowskich, ktĂłrych na swiecie wiĂŞcej niÂźli spotĂłw bartusa na tym forum :-) czemu ten miaÂłby byĂŚ jakis od "SiÂły Narodu" :-)  Chichot
Dla mnie (i pewno wielu, wielu innych) wyrĂłznia go to, Âże jest "pod sztandarem" NIFC. Koniec, kropka.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 08:00:37 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

bartus
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpień 29, 2011, 20:32:49 »

OtĂłz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siĂŞ w rodzinie KonkursĂłw chopinowskich, ktĂłrych na swiecie wiĂŞcej niÂźli spotĂłw bartusa na tym forum :

I na bartusa twarzy Chichot
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpień 29, 2011, 20:34:23 »

martwi mnie, Âże nie potrafisz siĂŞ odzywac bez obraÂżania romĂłwcy...

Troche przesadzilem, ale ciesze sie , ze masz poczucie humoru
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpień 29, 2011, 20:39:39 »

OtĂłz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siĂŞ w rodzinie KonkursĂłw chopinowskich

W jakim sensie sie sprawdza?
Kazdy inny konkurs im Chopina na swiecie obniza wartosc zdazenia( tego glownego)
Szkoda, ze dzialacze konkursowi (MKIFC)nie poszli sladami oscypkow.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Sierpień 30, 2011, 08:28:27 »

Kazdy inny konkurs im Chopina na swiecie obniza wartosc zdazenia( tego glownego)
Szkoda, ze dzialacze konkursowi (MKIFC)nie poszli sladami oscypkow.

MaÂło przekonywujÂące rozumowanie.

Po pierwsze:
S³awi¹c twórczoœÌ Reymonta nie umniejsza siê Sienkiewicza. Kto odkry³ jednego polskiego noblistê - chetnie zapozna siê i z drugim (z trzecim, z czwartym...) Transponuj¹c tê mysl i dla innych "niekumatych": laur w "ma³ym" konkursie mo¿e zachêciÌ do mierzenia siê z Czumulugm¹.

Po drugie:
MKiFCH jest najwiĂŞkszym i jedynym wielkim miĂŞdzynarodowym monogtraficznym konkursem pianistycznym na Âświecie. Pod wzglĂŞdem swojej misji nie musi obawiaĂŚ siĂŞ konkurencji z Âżadnym innym, a juÂż z pewnoÂściÂą z lokalnym konkursem krajowym, dla uczniĂłw i studentĂłw.

Obawa o "obniÂżenie wartoÂści" w kontekscie jw. - ma, w moim odczuciu, konotacje infantylne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 08:45:34 wysłane przez Janusz1228 » Zapisane

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar kalinowatyper neder-live mini-land black-for