Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Wydarzenia
>
Ogólnopolski Konkurs Chopinowski 2011
Strony: [
1
]
2
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ogólnopolski Konkurs Chopinowski 2011 (Przeczytany 12164 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Ogólnopolski Konkurs Chopinowski 2011
«
:
Sierpieñ 28, 2011, 21:16:16 »
Ogólnopolski Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina uznawany jest za jednen z najwa¿niejszych krajowych konkursów muzycznych. Odbywa siê w Warszawie od 1968 roku. W ci±gu trzydziestu sze¶ciu lat swego istnienia Konkurs ewoluowa³ i przeobra¿a³ siê, zmienia³ i doskonali³ sw± formê, stworzy³ w³asn± bogat± tradycjê. Trzydzie¶ci pierwszych edycji nosi³o nazwê Ogólnopolski Konkurs Pianistyczny na Stypendia Artystyczne im. Fryderyka Chopina, pó¼niejsze edycje odbywaj± siê ju¿ pod zmienionym tytu³em.
Konkurs promuje m³odych pianistów. Adresowany jest do polskiej m³odzie¿y muzycznej - studentów Akademii Muzycznych i uczniów Szkó³ Muzycznych II stopnia.
Kolejny, najbli¿szy Konkurs bêdzie mia³ miejsce w dniach 25 XI - 3 XII 2011
Program i regulamin Konkursu - wg linka jn
http://pl.chopin.nifc.pl/institute/polish/competition/edition2011/rules
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
Odp: Ogólnopolski Konkurs Chopinowski 2011
«
Odpowiedz #1 :
Sierpieñ 29, 2011, 11:12:27 »
Nigdy nie s³ysza³em o tym konkursie. To bardzo interesuj±ce, bo organizatorem jest NIFC - tak samo jak w przypadku konkursu Chopinowskiego. Nie wiem dlaczego, ale mam w±tpliwo¶ci, czy to dobrze, ¿e NIFC organizuje konkursy (mo¿e przesadzam) konkurencyjne. Ten o którym napisa³ Janusz to dla mnie taki "konkursik pocieszenia" chocia¿ je¿eli bêd± transmisje, to chêtnie wys³ucham poczynañ uczestników. No i k³adziony jest nacisk na polsko¶æ - uczestnikiem mo¿e byæ polak lub obcokrajowiec-student polskiej uczelni. Jury tak¿e sk³ada siê z muzyków polskich. Nie wiem jak takie ograniczenia wp³ywaj± na poziom artystyczny konkursu, ale chyba go nie podnosz± dlatego obawiam siê, ¿e bêdê musia³ podtrzymaæ twierdzenie, ¿e jest to po prostu "konkursik pocieszenia" - obym siê myli³.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #2 :
Sierpieñ 29, 2011, 12:13:16 »
Ja mam Piotrze odmienne wra¿enie.Chyba wygrana w tym konkursie u³atwia pianistom dostanie siê do polskiej
ekipy na nastêpny KCH, a tak¿e inne konkursy miêdzynarodowe.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Sierpieñ 29, 2011, 12:14:00 »
To nie tak, Piotrze. Aga ma racjê.To ¿aden konkursik pocieszenia a trwa³y element w pejza¿u polskiego szkolnictwa artystycznego (pianistycznego), który za cel stawia sobie niesienie pomocy (poprzez nag³a¶nianie "nazwisk", ale i ogrywanie repertuarów) przysz³ym artystom. To konkurs, który m³odym adeptom otwiera podwoje pod start w konkursach miêdzynarodowych. Jest tak± specyficzn± preselekcj± i ich promocj±. Jego laureatami zwykle bywali ci, którzy potem nierzadko zdobywali laury np. na MKIFC. Jego lareatem by³ i Zimerman i Blechacz i multum innych znanych nazwisk. Kilka(na¶cie) razy obserwowa³em ten Konkurs jako s³uchacz (wstep na przes³uchania bywa³ wolny). Mam nadzieje, ze regu³y beda wci±¿ te same
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 29, 2011, 12:17:50 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpieñ 29, 2011, 12:19:49 »
Patrz±c tylko po regulaminie - mamy olbrzymi przedzia³ wiekowy. W miêdzynarodowym konkursie granice wieku to bodaj¿e 17-25 lat. W ogólnopolskim mamy przedzia³ 17-30 st±d mój wniosek, ¿e je¿eli kto¶ przespa³ wydarzenie bardziej elitarne lub powinê³a mu siê na nim noga mo¿e wystartowaæ w przedsiêwziêciu o mniejszej skali.
Nie bêdê siê sprzecza³ ¿e jest to idealny sprawdzian dla m³odych - ka¿dy konkurs, ka¿dy koncert jest dla nich ¶wietn± okazj± do ogrania siê, wyrobienia w sobie do¶wiadczenia, które z czasem niwelowaæ bêdzie tremê. Nie twierdzê, ¿e idea konkursu dla uczniów i studentów to z³y pomys³ - to przecie¿ ku¼nia talentów i wy³awianie pere³ek polskiej pianistyki, niestety zapisy regulaminu (jeszcze raz podkre¶lam, ¿e tylko tymi siê sugerowa³em stawiaj±c swoj± opiniê) trochê temu przecz±.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Sierpieñ 29, 2011, 12:21:58 »
Zapominasz, ¿e na swiecie jest set konkursów pianistycznych i ze górny limit wieku bywa na nich nierzadko 35 lat
Gogu¶
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Sierpieñ 29, 2011, 16:44:10 »
Cytat: Janusz1228 Sierpieñ 29, 2011, 12:21:58
Zapominasz, ¿e na swiecie jest set konkursów pianistycznych i ze górny limit wieku bywa na nich nierzadko 35 lat
No dobrze, z tym, ¿e je¿eli konkurs ma za zadanie wy³ania talentów na miêdzynarodowy konkurs Chopinowski to te granice wiekowe s± troche nielogiczne.
No ale sprzeczanie siê o regulamin konkursu do niczego nie prowadzi a ju¿ na pewno nie bêdê negowaæ dokonañ laureatów omawianego konkursu. Po prostu wydawa³o mi siê to ma³o logiczne.
Chêtnie wys³ucham transmisji, je¿eli taka jest w planach organizatorów.
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #7 :
Sierpieñ 29, 2011, 17:44:48 »
Obawiam siê, ¿e jedynie osobi¶cie, zbyt ma³e przedsiêwziêcie, by je transmitowano. Ale program zapowiada siê ciekawie i je¶li ¿ycie pozwoli trzeba bêdzie choæ na wybrane fragmenty podreptaæ.
Etap 1
* Dowolna sonata jednego z nastêpuj±cych kompozytorów:
Muzio Clementi, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert
*
Fryderyk Chopin
– dowolna etiuda z wy³±czeniem etiud: E-dur op. 10 nr 3, es-moll op. 10 nr 6, cis-moll op. 25 nr 7
*
Ferenc Liszt
– dowolna etiuda
* Utwór dowolny
Etap 2
*
Fryderyk Chopin
– dowolny utwór lub utwory
*
Ferenc Liszt
– dowolny utwór lub utwory
* Dowolny utwór lub utwory kompozytorów polskich (poza Chopinem)
Etap 3
* Jeden koncert do wyboru spo¶ród nastêpuj±cych:
Ferenc Liszt
:
I Koncert fortepianowy Es-dur HS 124
II Koncert fortepianowy A-dur HS 125
Wolfgang Amadeus Mozart
:
Koncert fortepianowy d-moll KV 466
Koncert fortepianowy C-dur KV 467
Koncert fortepianowy A-dur KV 488
Koncert fortepianowy B-dur KV 595
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpieñ 29, 2011, 17:51:47 »
Piotrze, przypuszczam, ze nie, bo chyba nigdy takich z tego Konkursu nie by³o
Piotrze, daj spokój z tymi granicami. Konkurs ten, jeszcze raz powtarzam, to ¿aden braciszek Wielkiego Konkursu. To inna liga, z której wygrani czasem przechodz± do ekstraklasy. Nie tylko turniejowej
Sa i inne poziomy i bonusy: sta¿e, stypendia, festiwale, etaty akademickie, kursy mistrzowskie...No i koncerty przed publiczno¶ci±, co dla m³odych pianistów wcale nie jest takie oczywiste i normalne
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 29, 2011, 18:08:18 wys³ane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 29, 2011, 19:42:45 »
Januszu.
Jak zwykle nie kumasz..
Gogusiowi chodzi o to, ze nazwa tego konkursu wprowadza zamieszanie (po angielsku jedno slowo confusing).
Dlaczego nie nazwano tego konkursu np. "im. J. Hoffmana czy na przyklad" "Polscy Pianisci Sila Narodu"
, itd.....
Dzialacze, ktorzy wymyslili nazwe tego konkursu widocznie sie nie skoncentrowali wystarczajaco.
Szkoda, ze kazde miasto nie ma malego, lokalnego konkursu im Chopina np Konkurs im. Chopina Starachowic Dolnych.
Jak poczules sie obrazony, to moge zmienic pierwsze zdanie.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 29, 2011, 19:53:04 »
cieszy mnie, ze zauwazy³es iz nie jestem ¿ab±
(oznacza to, ze czasem zauwa¿asz jednak fakty oczywiste), a serio: martwi mnie, ¿e nie potrafisz siê odzywac bez obra¿ania romówcy...
Otóz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siê w rodzinie Konkursów chopinowskich, których na swiecie wiêcej ni¼li spotów bartusa na tym forum :-) czemu ten mia³by byæ jakis od "Si³y Narodu" :-)
Dla mnie (i pewno wielu, wielu innych) wyróznia go to, ¿e jest "pod sztandarem" NIFC. Koniec, kropka.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 30, 2011, 08:00:37 wys³ane przez Janusz1228
»
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 29, 2011, 20:32:49 »
Otóz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siê w rodzinie Konkursów chopinowskich, których na swiecie wiêcej ni¼li spotów bartusa na tym forum :
I na bartusa twarzy
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Sierpieñ 29, 2011, 20:34:23 »
martwi mnie, ¿e nie potrafisz siê odzywac bez obra¿ania romówcy...
Troche przesadzilem, ale ciesze sie , ze masz poczucie humoru
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Sierpieñ 29, 2011, 20:39:39 »
Otóz nazwa Konkursu jest jak najbardziej "cywilizowana" i sprawdza siê w rodzinie Konkursów chopinowskich
W jakim sensie sie sprawdza?
Kazdy inny konkurs im Chopina na swiecie obniza wartosc zdazenia( tego glownego)
Szkoda, ze dzialacze konkursowi (MKIFC)nie poszli sladami oscypkow.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Sierpieñ 30, 2011, 08:28:27 »
Cytat: bartus Sierpieñ 29, 2011, 20:39:39
Kazdy inny konkurs im Chopina na swiecie obniza wartosc zdazenia( tego glownego)
Szkoda, ze dzialacze konkursowi (MKIFC)nie poszli sladami oscypkow.
Ma³o przekonywuj±ce rozumowanie.
Po pierwsze:
S³awi±c twórczo¶æ Reymonta nie umniejsza siê Sienkiewicza. Kto odkry³ jednego polskiego noblistê - chetnie zapozna siê i z drugim (z trzecim, z czwartym...) Transponuj±c tê mysl i dla innych "niekumatych": laur w "ma³ym" konkursie mo¿e zachêciæ do mierzenia siê z Czumulugm±.
Po drugie:
MKiFCH jest najwiêkszym i jedynym wielkim miêdzynarodowym monogtraficznym konkursem pianistycznym na ¶wiecie. Pod wzglêdem swojej misji nie musi obawiaæ siê konkurencji z ¿adnym innym, a ju¿ z pewno¶ci± z lokalnym konkursem krajowym, dla uczniów i studentów.
Obawa o "obni¿enie warto¶ci" w kontekscie jw. - ma, w moim odczuciu, konotacje infantylne.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 30, 2011, 08:45:34 wys³ane przez Janusz1228
»
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------