Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45376 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« : Pa¼dziernik 24, 2010, 16:42:33 »

Chyba po raz pierwszy tegoroczny Konkurs Chopinowski umo¿liwi³ uczestnikom wprowadzanie do programów oprócz obowi±zkowych równie¿ dowolne utwory Chopina. Tym samym mieli¶my okazjê us³yszeæ nie tak czêsto grywane opus. Dla mnie uczt± by³o gdy piani¶ci grali op. 16. W ca³ym ¿yciu s³ysza³em wcze¶niej to rondo mo¿e 2, mo¿e 3 razy, a tutaj tylko jednego dnia by³a mo¿liwo¶æ ods³uchania a¿ trzykrotnie. Dziêki konkursowi polubi³em ten utwór szczególnie i zasmakowa³em w nim jak prawdziwy smakosz.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 24, 2010, 22:11:13 »

Zdecydowanie polubi³em koncert e-moll, zw³aszcza trzeci movement no i co tu du¿o ukrywaæ zw³aszcza w wersji Wundera.
Zna³em ko³ysankê Berceuse op.57, ale nale¿y ona do rzadziej wykonywanych utworów.
Spodoba³o mi siê te¿ scherzo b-moll op 31.
Na konkursie ani raz nie s³ysza³em utworu Fantasie-Impromptu op.66. Byæ mo¿e kto¶ gra³.
Szkoda, ¿e Wunder nie gra³ w konkursie laureatów jako przed ostatni z orkiestr± tego poloneza brillante.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 953

Pawe³

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 24, 2010, 23:07:02 »

Panie Januszu! Dziêki Panu -  Sonaty - szczególnie h-moll op. 58, najlepsze jej wykonanie dla mnie: Leonora Armellini,  do tego konkursu traktowa³em sonaty jako z³o konieczne  Chichot ,
i bardzo polubi³em utwory z programu Wundera: Rondo a la Mazur F-dur op. 5 i Bolero a-moll op. 19.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 24, 2010, 23:14:38 »

Najtrudniejszy temat. Stojê po¶rodku, jak ¿aba z kawa³u. Nie mogê wybraæ najlepszego Smutny
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 25, 2010, 19:27:42 »

mo¿e to g³upio zabrzmi,ale przed obecno¶ci± na przes³uchaniach,nie s³ysza³am nigdy wcze¶niej Poloneza-Fantazji!A jest to dzie³o ciekawe i niezapomniane,szczególnie Fantazja,ze swoj± ciekaw± harmoni±.

A je¿eli chodzi o wykonania to nigdy wcze¶niej nie s³ysza³am tak zapieraj±cego dech w piersiach Andante Spianato,jak w wykonaniu Wundera.Ale to ju¿ chyba staje siê tendencyjne;)
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 26, 2010, 00:26:35 »

Wsi±k³am w Scherzo E-dur .
smarkula
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 27

A¶ka

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 26, 2010, 00:47:20 »

Wsi±k³am w Scherzo E-dur .

ooo tak,szczególnie w wykonaniu Koziaka... Z politowaniem
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 26, 2010, 08:59:52 »

Ja chcia³abym dok³adniej poznaæ Poloneza-Fantazjê w wykonaniu Wundera, ale jak przekonwertowa³am sobie z YT
to dzwiêk wyszed³ fatalny, mo¿e powtórz± j± kiedy¶ w Dwójce

Ray-man
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 16

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 26, 2010, 09:44:08 »

Kronika Konkursu CD15 - tam znajdziesz Poloneza-Fantazjê w wykonaniu Wundera.

http://konkurs.chopin.pl/pl/edition/xvi/chronicle/15
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 26, 2010, 10:57:55 »

Bardzo , bardzo dziêkujê, czy to mo¿na jako¶ nagraæ na MP3??

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 26, 2010, 14:01:39 »

Wiêkszo¶æ utworów Chopina by³a dla mnie nowo¶ci±, jako ¿e by³ to mój pierwszy konkurs, a pozakonkursowo s³ucha³am tak¿e raczej czego¶ innego... Smutne ale prawdziwe. Grunt, ¿e siê "nawróci³am', nieprawda¿  :) Najwiêksze wra¿enie zrobi³o na mnie Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22 i Tarantella As-dur op. 43.
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 26, 2010, 14:23:06 »

Wiêkszo¶æ utworów Chopina by³a dla mnie nowo¶ci±, jako ¿e by³ to mój pierwszy konkurs, a pozakonkursowo s³ucha³am tak¿e raczej czego¶ innego... Smutne ale prawdziwe. Grunt, ¿e siê "nawróci³am', nieprawda¿  Najwiêksze wra¿enie zrobi³o na mnie Andante spianato i Wielki Polonez Es-dur op. 22 i Tarantella As-dur op. 43.

Wielki Polonez? Hmm ... nie s³ysza³em nikogo, kto by mnie tym utworem zachwyci³, mo¿e przez wystêpy solo, a jak s³usznie zauwa¿y³ tuco82 najlepiej brzmi on z orkiestr±.  Moim idea³em poloneza es-dur jest wykonanie Rubinsteina - http://www.youtube.com/watch?v=_PY0NFC4aEw.

Polubi³em Barcarollê Fis-dur, nigdy wcze¶niej jej nie s³ysza³em - teraz ¿a³ujê, ale mo¿e w³a¶nie warto by³o poczekaæ na wykonanie Bozhanowa.

Liczy³em na to, ¿e polubiê koncert f-moll, niestety nie przypad³ mi do gustu, a wiem, ¿e wiele osób lubi go bardziej od koncertu e-moll, trudno, pozostanê odmieñcem. Co do pierwszego koncertu - odkry³em wiele ró¿nych jego interpretacji, wrêcz za ka¿dym odkrywa³em go na nowo - przes³uchuj±c obecnie kilka jego wykonañ coraz bardziej przekonujê siê do wykonania zwyciê¿czyni.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 26, 2010, 15:41:34 »

Bardzo , bardzo dziêkujê, czy to mo¿na jako¶ nagraæ na MP3??
Tak. Zobacz mój post w tym temacie: http://www.chopin.darmowefora.pl/index.php?topic=22

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 27, 2010, 12:57:47 »

Poniewa¿ od kilku lat mam p³ytê ze wszystkimi utworami Chopina, wiêc niczego nowego nie pozna³am w trakcie konkursu, ale gdybym mia³a zabraæ na bezludn± wyspê, z ca³ej muzyki ¶wiata wybra³abym trzy (moim skromnym zdaniem) arcydzie³a absolutne tj, Requiem Mozarta, Koncert f-moll i e-moll Chopina. Dok³adnie w takiej kolejno¶ci! Pewnie nie jestem oryginalna! Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 27, 2010, 14:03:26 »

Skojarzy³o mi siê z bezludn± wysp± Ewy.
Prof.Tomaszewski w jakim¶ wywiadzie powiedzia³ ¿e gdyby mia³ wybieraæ jedn± p³ytê chopinowsk± na
bezludn± wyspê to by³yby to Nokturny w wykonaniu Marii Joao Pires.
Ucieszy³am siê bo uwielbiam tê p³ytê i od jakiego¶ roku mam j± w swoim odtwarzaczu.
Absolutne piêkno. Gdyby kto¶ chcia³ pos³uchaæ to zamieszczê link do pobrania.

Strony: [1] 2 3 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar neder-live black-for twistedgamers paktprzyjazni