Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej  (Przeczytany 48162 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Październik 27, 2010, 15:51:27 »

PoniewaÂż od kilku lat mam pÂłytĂŞ ze wszystkimi utworami Chopina, wiĂŞc niczego nowego nie poznaÂłam w trakcie konkursu, ale gdybym miaÂła zabraĂŚ na bezludnÂą wyspĂŞ, z caÂłej muzyki Âświata wybraÂłabym trzy (moim skromnym zdaniem) arcydzieÂła absolutne tj, Requiem Mozarta, Koncert f-moll i e-moll Chopina. DokÂładnie w takiej kolejnoÂści! Pewnie nie jestem oryginalna! Chichot

Chyba moglibyœmy wspólnie pomieszkiwaÌ na tej wyspie, bo to tak¿e moja œwiêta trójca. Tylko, moja kolejnoœÌ jest trochê inna: z e-mollem na pocz¹tku i Mozartem po œrodku. Nie wiem wiêc, czy wytrzymalibyœmy ze sob¹ i czy nie zmuszeni bylibyœmy wojowaÌ Chichot

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #16 : Październik 27, 2010, 16:09:40 »

Wielki Polonez? Hmm ... nie sÂłyszaÂłem nikogo, kto by mnie tym utworem zachwyciÂł, moÂże przez wystĂŞpy solo

Mnie zachwyciÂł Yundi Li, zwyciĂŞzca sprzed 10 lat, jego solowe wykonanie to poemat ... MoÂże uda mi siĂŞ zdobyĂŚ jego pÂłytĂŞ, bardzo odpowiada mi jego interpretacja Na razie mam tylko pÂłytĂŞ z Rzepy sprzed kilku dni, ale dobre i to.
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2010, 22:40:18 »

Maria Joao Pires "Nokturny"

http://i-bloggermusic.blogspot.com/search/label/Chopin

ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #18 : Październik 28, 2010, 13:51:02 »

Chichot Chichot Gdyby nagrania chodziÂły na okrÂągÂło i tak kolejnoœÌ zagubiÂłaby siĂŞ, ale zapomniaÂłam dodaĂŚ, Âże kocham Zimermana!
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Październik 28, 2010, 21:20:47 »

Ja najchĂŞtniej wracam ostatnio do utworĂłw Fr. Chopina w wykonaniu RafaÂła Blechacza. SzczegĂłlnie mazurki w jego wykonaniu uwaÂżam za wzorcowe. A z tegorocznego konkursu zapamiĂŞtam szczegĂłlnie Trifonowa w III etapie (sonata i tarantela), BoÂżanowa w mazurkach i walcach oraz Fei  Fei Dong i JaponkĂŞ Sudo - za ich radoœÌ grania, piĂŞkno wizualne i odkrywcze wykonania ronda (pierwszy raz sÂłyszaÂłem ten utwĂłr) i etiud. Pozdrawiam wszystkich ForumowiczĂłw
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Październik 28, 2010, 21:43:12 »

Przez ostatnie parĂŞ dni (dziĂŞki Wam) sÂłucham sobie podczas jazd do pracy (jadĂŞ ponad godzinĂŞ w
jedn¹ stronê ) nagraù z konkursu, g³ównie Wundera bo by³ moim faworytem,ale i innych tez.
Jutro mam zamiar posÂłuchaĂŚ Koncertu e-moll w wykonaniu Zimermana i Polskiej Orkiestry Festiwalowej
jako mojego ideaÂłu wykonania tego koncertu.
A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Mam zamiar usi¹œÌ spokojnie  i posÂłuchaĂŚ jej gry .
JuÂż bez konkursowej emocji, obiektywne bez uprzedzeĂą, bĂŞdzie to bardzo ciekawe.
Jak byÂście mogli podzieliĂŚ siĂŞ wraÂżeniami to byÂłoby fajnie...

niemuzyk
Nowy uÂżytkownik
*

Krzysztof

« Odpowiedz #21 : Październik 28, 2010, 21:47:39 »

WÂłaÂśnie obejrzaÂłem Fei Fei w walcu As-dur  b mi siĂŞ podobaÂła(chciaÂłem napisaĂŚ "zaszalaÂła" ale nie wiem czy to odpowiednie sÂłowo). A jeÂśli chodzi o zaskoczenie czymÂś nowym to dla mnie takim odkryciem jest Impromptu Fis-dur
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Październik 28, 2010, 22:33:46 »

Obejrza³am i wys³ucha³am Riny Sudo. Mia³am nadziejê, ¿e bêdzie w III etapie - nie uda³o siê. Nie potrafiê sobie odpowiedzieÌ na pytanie dlaczego tak siê sta³o. Gra³a piêknym czystym dŸwiêkiem, z ma³¹ iloœci¹ b³êdów. Nie "kombinowa³a" przy tekœcie. Piêknie gra³a legato, równie piêknie piano. Dogrywa³a wszystkie pasa¿e. Wszystko to wykolorowane uœmiechem. Pod jej palcami nawet fortepian Yamaha inaczej brzmia³ - mo¿e te¿ siê do niej uœmiecha³.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #23 : Październik 28, 2010, 23:00:34 »

A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Czy jest przewidziana jakaÂś transmisja?

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Gość
« Odpowiedz #24 : Październik 28, 2010, 23:07:02 »

Tak, w dwĂłjce chyba
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #25 : Październik 28, 2010, 23:19:41 »

W "Filharmonii dwĂłjki" o 19:00, koncert zaczyna siĂŞ o 19:30. MiÂłego sÂłuchania.
Bodek1
Ekspert

« Odpowiedz #26 : Październik 29, 2010, 00:37:49 »

Jestem jeszcze pod urokiem Japonki Sudo - to jaki mia³a wyraz twarzy i jak to oddawa³a muzyk¹ (weso³oœÌ, mi³oœÌ) podobnie te¿ Fei Fei...a przeciwnie od I etapu nie spodoba³a mi siê fizjonomia J. Awdiejewej i nie ws³uchiwa³em siê uwa¿nie w jej grê. Tak wiêc chêtnie j¹ pos³ucham jutro, ale niekoniecznie chcê ogl¹daÌ
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Październik 29, 2010, 08:49:00 »

Rondo a la Mazur in F major op. 5.
Szczegolnie w wykonaniu Trifonowa
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Październik 29, 2010, 13:25:47 »

OdkryÂłam ponownie Lento con gran espressione cis-moll. Nuty jak krople deszczu, osuwajÂące siĂŞ po liÂściach lekko tylko poruszanych wiatrem, dr¿¹ce gdzieÂś na brzegach blaszek a potem spadajÂące miĂŞkko w kĂŞpy pierzastej trawy.
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Październik 29, 2010, 20:03:09 »

Bardzo piĂŞkne czĂŞsto wykonania Barkaroli Fis-dur - "wielkiego nokturnu" - dopiero konkursowe interpretacje spowodowaÂły, Âże "wsiÂąkÂłem" w ten utwor...
Do dziœ brzmi¹ w moich uszach 2 utwory z repertuaru Wundera - Rondo a'la Mazur op. 5 i cudownie zagrane Bolero. Có¿ za wielka si³a oddzia³ywania dzie³a i wykonawcy!

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

twistedgamers paktprzyjazni silverstar kalinowatyper mini-land