Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej (Przeczytany 45389 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #15 :
Pa¼dziernik 27, 2010, 15:51:27 »
Cytat: ewa578 Pa¼dziernik 27, 2010, 12:57:47
Poniewa¿ od kilku lat mam p³ytê ze wszystkimi utworami Chopina, wiêc niczego nowego nie pozna³am w trakcie konkursu, ale gdybym mia³a zabraæ na bezludn± wyspê, z ca³ej muzyki ¶wiata wybra³abym trzy (moim skromnym zdaniem) arcydzie³a absolutne tj, Requiem Mozarta, Koncert f-moll i e-moll Chopina. Dok³adnie w takiej kolejno¶ci! Pewnie nie jestem oryginalna!
Chyba mogliby¶my wspólnie pomieszkiwaæ na tej wyspie, bo to tak¿e moja ¶wiêta trójca. Tylko, moja kolejno¶æ jest trochê inna: z e-mollem na pocz±tku i Mozartem po ¶rodku. Nie wiem wiêc, czy wytrzymaliby¶my ze sob± i czy nie zmuszeni byliby¶my wojowaæ
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #16 :
Pa¼dziernik 27, 2010, 16:09:40 »
Cytat: Gogu¶ Pa¼dziernik 26, 2010, 14:23:06
Wielki Polonez? Hmm ... nie s³ysza³em nikogo, kto by mnie tym utworem zachwyci³, mo¿e przez wystêpy solo
Mnie zachwyci³ Yundi Li, zwyciêzca sprzed 10 lat, jego solowe wykonanie to poemat ... Mo¿e uda mi siê zdobyæ jego p³ytê, bardzo odpowiada mi jego interpretacja
Na razie mam tylko p³ytê z Rzepy sprzed kilku dni, ale dobre i to.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #17 :
Pa¼dziernik 27, 2010, 22:40:18 »
Maria Joao Pires "Nokturny"
http://i-bloggermusic.blogspot.com/search/label/Chopin
http://www.franzschubert.pl/
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #18 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 13:51:02 »
Gdyby nagrania chodzi³y na okr±g³o i tak kolejno¶æ zagubi³aby siê, ale zapomnia³am dodaæ, ¿e kocham Zimermana!
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #19 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 21:20:47 »
Ja najchêtniej wracam ostatnio do utworów Fr. Chopina w wykonaniu Rafa³a Blechacza. Szczególnie mazurki w jego wykonaniu uwa¿am za wzorcowe. A z tegorocznego konkursu zapamiêtam szczególnie Trifonowa w III etapie (sonata i tarantela), Bo¿anowa w mazurkach i walcach oraz Fei Fei Dong i Japonkê Sudo - za ich rado¶æ grania, piêkno wizualne i odkrywcze wykonania ronda (pierwszy raz s³ysza³em ten utwór) i etiud. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #20 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 21:43:12 »
Przez ostatnie parê dni (dziêki Wam) s³ucham sobie podczas jazd do pracy (jadê ponad godzinê w
jedn± stronê ) nagrañ z konkursu, g³ównie Wundera bo by³ moim faworytem,ale i innych tez.
Jutro mam zamiar pos³uchaæ Koncertu e-moll w wykonaniu Zimermana i Polskiej Orkiestry Festiwalowej
jako mojego idea³u wykonania tego koncertu.
A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Mam zamiar usi±¶æ spokojnie i pos³uchaæ jej gry .
Ju¿ bez konkursowej emocji, obiektywne bez uprzedzeñ, bêdzie to bardzo ciekawe.
Jak by¶cie mogli podzieliæ siê wra¿eniami to by³oby fajnie...
http://www.franzschubert.pl/
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 36
Krzysztof
«
Odpowiedz #21 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 21:47:39 »
W³a¶nie obejrza³em Fei Fei w walcu As-dur b mi siê podoba³a(chcia³em napisaæ "zaszala³a" ale nie wiem czy to odpowiednie s³owo). A je¶li chodzi o zaskoczenie czym¶ nowym to dla mnie takim odkryciem jest Impromptu Fis-dur
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #22 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 22:33:46 »
Obejrza³am i wys³ucha³am Riny Sudo. Mia³am nadziejê, ¿e bêdzie w III etapie - nie uda³o siê. Nie potrafiê sobie odpowiedzieæ na pytanie dlaczego tak siê sta³o. Gra³a piêknym czystym d¼wiêkiem, z ma³± ilo¶ci± b³êdów. Nie "kombinowa³a" przy tek¶cie. Piêknie gra³a legato, równie piêknie piano. Dogrywa³a wszystkie pasa¿e. Wszystko to wykolorowane u¶miechem. Pod jej palcami nawet fortepian Yamaha inaczej brzmia³ - mo¿e te¿ siê do niej u¶miecha³.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #23 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 23:00:34 »
Cytat: TeresaGrob Pa¼dziernik 28, 2010, 21:43:12
A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Czy jest przewidziana jaka¶ transmisja?
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Go¶æ
«
Odpowiedz #24 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 23:07:02 »
Tak, w dwójce chyba
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #25 :
Pa¼dziernik 28, 2010, 23:19:41 »
W "Filharmonii dwójki" o 19:00, koncert zaczyna siê o 19:30. Mi³ego s³uchania.
Bodek1
Ekspert
Wiadomo¶ci: 576
«
Odpowiedz #26 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 00:37:49 »
Jestem jeszcze pod urokiem Japonki Sudo - to jaki mia³a wyraz twarzy i jak to oddawa³a muzyk± (weso³o¶æ, mi³o¶æ) podobnie te¿ Fei Fei...a przeciwnie od I etapu nie spodoba³a mi siê fizjonomia J. Awdiejewej i nie ws³uchiwa³em siê uwa¿nie w jej grê. Tak wiêc chêtnie j± pos³ucham jutro, ale niekoniecznie chcê ogl±daæ
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #27 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 08:49:00 »
Rondo a la Mazur in F major op. 5.
Szczegolnie w wykonaniu Trifonowa
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #28 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 13:25:47 »
Odkry³am ponownie Lento con gran espressione cis-moll. Nuty jak krople deszczu, osuwaj±ce siê po li¶ciach lekko tylko poruszanych wiatrem, dr¿±ce gdzie¶ na brzegach blaszek a potem spadaj±ce miêkko w kêpy pierzastej trawy.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #29 :
Pa¼dziernik 29, 2010, 20:03:09 »
Bardzo piêkne czêsto wykonania Barkaroli Fis-dur - "wielkiego nokturnu" - dopiero konkursowe interpretacje spowodowa³y, ¿e "wsi±k³em" w ten utwor...
Do dzi¶ brzmi± w moich uszach 2 utwory z repertuaru Wundera - Rondo a'la Mazur op. 5 i cudownie zagrane Bolero. Có¿ za wielka si³a oddzia³ywania dzie³a i wykonawcy!
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
10
Do góry