Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45422 razy)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #30 : Pa¼dziernik 29, 2010, 23:43:37 »

Bardzo piêkne czêsto wykonania Barkaroli Fis-dur - "wielkiego nokturnu" - dopiero konkursowe interpretacje spowodowa³y, ¿e "wsi±k³em" w ten utwor...
Do dzi¶ brzmi± w moich uszach 2 utwory z repertuaru Wundera - Rondo a'la Mazur op. 5 i cudownie zagrane Bolero. Có¿ za wielka si³a oddzia³ywania dzie³a i wykonawcy!
Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=M9tMFnKIij4&feature=related
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #31 : Pa¼dziernik 31, 2010, 11:46:13 »

Ewcio.
Piekny przyklad.
Slysze to w tonacji Ges-dur a nie w Fis-dur. Dziwne
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #32 : Pa¼dziernik 31, 2010, 11:51:41 »

Chichot Na tym to ja ju¿ siê nie znam, jak mówi³am, w tych kwestiach jestem zupe³n± dyletantk±. TO wykonanie po prostu mi siê podoba.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #33 : Pa¼dziernik 31, 2010, 11:58:30 »

Ewcio.
Piekny przyklad.
Slysze to w tonacji Ges-dur a nie w Fis-dur. Dziwne
To ca³kiem mo¿liwe, co s³yszysz. Ja, niestety nie dysponujê ju¿ s³uchem absolutnym, wiec z ca³a pewno¶ci± nie potwierdzê, ale... Zimermam znany jest przecie¿ i z tego, ¿e fortepiany stroj± mu na indywidualne ¿yczenia i zapotrzebowanie. On nawet je przerabia (wed³ug w³asnych patentów) aby ich d¼wiêk by³ jeszcze bardziej niepowtarzalny, dla potrzeby eksperymentów i chwili.  Na koncerty te¿ je¼dzi ze swoim osobistym instrumentem. Wiêc kto wie, moze titaj jest jeden z takich eksperymentów?

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #34 : Pa¼dziernik 31, 2010, 13:02:51 »

Odkry³am ponownie Lento con gran espressione cis-moll. Nuty jak krople deszczu, osuwaj±ce siê po li¶ciach lekko tylko poruszanych wiatrem, dr¿±ce gdzie¶ na brzegach blaszek a potem spadaj±ce miêkko w kêpy pierzastej trawy.
A kto to gra³ w konkursie?
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #35 : Pa¼dziernik 31, 2010, 14:30:57 »

A kto to gra³ w konkursie?

Claire Huangci w II etapie (drugi dzieñ przes³uchañ).
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 31, 2010, 15:09:29 wys³ane przez Niebieskooki » Zapisane
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #36 : Pa¼dziernik 31, 2010, 14:33:19 »

W±tpiê, chyba, ¿e na rozgrzewkê w kuluarach  Z politowaniem

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #37 : Pa¼dziernik 31, 2010, 14:47:09 »

Anelik ma! racjê.
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #38 : Pa¼dziernik 31, 2010, 17:26:40 »

januszku
Tak , to prawda z Zimermanem. Jezdzi z wlasnym, przez siebie przerobionym fortepianem.
Znam, to z wiarygodnych zrodel (wposlni znajomi). Widzialem i slyszalem ten fortepian w Londynie na
koncercie (recitalu) w Elizabeth Queen Hall (sala obok Festival Hall). Fortepian ten jest troche krotszy od
"normanlnych" Steinway-ow.
Krystian nie znosi latania samolotami.. Bierze fortepian do przyczepki i tak podrozoje z koncertu na koncert.
Fortepian jego jest mniejszy, ale ma bardzo donosny dzwiek.
Sa jeszcze inne tajemnice zwiazane z obecnym fortepianem Zimermana, ale ich nie zdradze (poproszono mnie o dyskrecje).
Jedno moge powiedziec, ze zmiany sa niesamowite.
Tycjan
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 41

« Odpowiedz #39 : Listopad 02, 2010, 21:21:47 »

Koncert e-moll. Nie wiem, dlaczego, ale na tym Konkursie objawi³ mi siê na nowo - w³a¶ciwie odkry³em ten koncert, choæ by³ mi tak bardzo znany ... I nie chodzi nawet o wykonanie konkretnego artysty... Po prostu jako¶ w tych wielu wykonaniach - dobrych, mniej dobrych - dostrzeg³em w tym koncercie co¶, czego wcze¶niej nie s³ysza³em, a czego póki co nie jestem w stanie wyraziæ. Dotychczas koncert s³ysza³em jako nade wszystko bezpo¶rednie wyznanie mi³osne Chopina, a teraz zdaje mi siê mniej bezpo¶redni±, autobiograficzn± wypowiedzi±, z wiêkszym ³adunkiem intelektualnym ni¿ uczuciowym ... Zobaczymy, co mi z tego wyniknie ...
bartus
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Listopad 02, 2010, 21:44:03 »

Ja napewno na bezludna wyspe nie wzialbym utworow Rubika i Preisnera.
Co bym wzial? : Bach - The Well-Tempered Clavier (2 tomy).
                      D.Scarlatti - Sonaty (wszystkie) 
                      Chopin - Etiuda  a-moll nr 4
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #41 : Listopad 03, 2010, 01:05:47 »

Dzi¶ w³a¶nie ods³uchiwa³am po wielokroæ znaleziony na starej kasecie koncert e-mol, a w³a¶ciwie tylko jego pierwsz± czê¶æ, w wykonaniu Zimermana, z orkiestr± z Los Angeles, przez co spó¼ni³am siê godzinê na spotkanie ze znajomymi Ale¿ mnie wci±gnê³o... NIE MOG£AM PRZESTAÆ S£UCHAÆ.
niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #42 : Listopad 03, 2010, 17:44:27 »

A ja mam na sk³adance CD "Najpiêkniesze Adagia" II czê¶æ tego koncertu. To musia³o byæ znacz±ce wykonanie. Ciekawe czy mo¿na je gdzie¶ znale¼æ w ca³o¶c?i
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #43 : Listopad 03, 2010, 21:18:25 »

Dawno temu kupi³am oba koncerty i mam je w moich zbiorach. Nie wiem czy to zgodne z prawem ale mogê siê podzieliæ.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #44 : Listopad 03, 2010, 21:27:39 »

To ja siê piszê na koncerty w wykonaniu Zimmermana je¶li nie sprawi Ci to zbytniego problemu  
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher mini-land countrylife silverstar animilkowo