Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej (Przeczytany 45485 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #60 :
Listopad 07, 2010, 10:49:44 »
Cytat: Casablanka Listopad 07, 2010, 00:26:11
Janusz, a tak przy okazji podk³ad muzyczny pod filmik "Pewnego sierpniowego dnia" - co to jest? ¶wietna muza
To d³u¿sza historia. Pocz±tkowo umie¶ci³em podk³ad Bily Joel, ale s³u¿by z YT wyniucha³y, ¿e nie mam praw do publicznego odtwarzania takiej muzyki i mi j± zablokowa³y. ¯ebym nie by³ niepocieszony edytor YT poleca w zastêpstwie 'w³asne' kawa³ki, w odpowiednio podobnym przedziale czasowym. Beznamiêtnie co¶ tam klikn±³em i tyle. Mia³em chyba szczê¶cie, bo uda³o mi siê trafic ca³kiem sympatycznie
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #61 :
Listopad 07, 2010, 11:26:25 »
Szopenowski walczyk Janusza
umila moj± niedzielê.
I ten wyraz sympatii dla mnie
po ka¿dym zakoñczeniu
powoduje, ¿e i ja u¶miecham siê
do siebie i do domowników.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #62 :
Listopad 07, 2010, 11:31:35 »
Cytat: aro 49 Listopad 07, 2010, 11:26:25
Szopenowski walczyk Janusza
umila moj± niedzielê.
I ten wyraz sympatii dla mnie
po ka¿dym zakoñczeniu
powoduje, ¿e i ja u¶miecham siê
do siebie i do domowników.
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #63 :
Listopad 07, 2010, 11:33:14 »
Janusz, piêknie, brawo, akurat na niedzielny poranek
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #64 :
Listopad 07, 2010, 14:39:44 »
A u mnie Januszu brzmi Twój mazurek.
Jest taki radosny, ¿e dzielnie walczy z pogod± za oknem. Jesze raz dziêki
http://www.franzschubert.pl/
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #65 :
Listopad 07, 2010, 18:57:03 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 07, 2010, 10:40:43
Kozio³ku - masz racjê. Trafi³o sie ¶lepej kurze ziarno
Januszu..nie chcia³bym ¿eby¶ czasem zle odebra³ moje wcze¶niejsze s³owa, gdy¿ wykonany przez Ciebie walc bardzo mi siê podoba³, a w niektórych momentach nawet lepiej ni¿ w wykonaniu samego Rubinsteina..Po prostu chodzi³o mi o Twoje poczucie humoru, które sobie niezwykle ceniê
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #66 :
Listopad 07, 2010, 19:18:42 »
No co¶ Ty! Kozio³ku - ani mi przez my¶l nie przesz³o. Dziêki Ci jeszcze raz, dziêki Beatko (xbw) i jeszcze raz Teresce i wszystkim.
Wielki Arturze, a Ciebie, b³agam, daj siê MISTRZU przeprosic za ¿arty mych przyjació³.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 19:27:16 wys³ane przez Janusz1228
»
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #67 :
Listopad 07, 2010, 20:01:37 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 07, 2010, 10:40:43
Je¶li wiêc, Gogu¶, pytasz o co¶ prostego - to chyba w³asnie to preludium e-moll. A obok niego preludium A-dur (mazurkowe) i Des-dur (Deszczowe). Niezbyt trudny jest chyba te¿ mazurek c-dur (op. 33) - przynajmniej nie ma krzy¿ykow i bemoli
ale... ka¿dy mazurek to, oczywi¶cie - to matnia dla prawie ka¿dego pianisty. Aktualnie uczê siê Walca a-moll (op. posth.) - ten te¿ rzekomo zdawa³ sie nietrudny, ale po rozczytaniu - wysz³o szyd³o z worka i odradzam go komukolwiek, kto nie jest Wunderem
Chopin w ogóle jest trudny do grania dla nas - amatorów. Ja - ka¿dego utworu muszê uczyæ siê minimum kilkadziesi±t godzin. A i tak nie zawsze z efektami.
Chopin jest trudny, to prawda, ale czasami lepiej daæ siê skatowaæ i zagraæ w³a¶nie Chopina.
Preludium e-moll ju¿ opanowa³em, bez 2 ostatnich akordów przy rozczytywaniu których krew mnie zalewa i zaczynam odczuwaæ silny g³ód nikotynowy i wtedy siê poddaje.
Pobra³em mazurka i preludium deszczowe, jak bêdê mia³ chwilê to usi±dê do pianina, jak pójdzie przyzwoicie to mo¿e podzielê siê z wami tymi wypocinami (co do nagrody od forum, je¶li przejdzie co¶ pokroju malinek jako przeciwwagi Oskarów to pozwolê sobie kandydowaæ).
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #68 :
Listopad 07, 2010, 20:49:47 »
Panowie mili, nie b±d¼cie tacy skromni!!! Ju¿ samo to, ¿e potraficie tak piêknie przebiegaæ paluszkami przez odpowiednie klawisze jest dla niektórych
powodem niemego podziwu, zw³aszcza, ¿e jak twierdzi Janusz, z czytaniem tekstu nutowego jest nienajlepiej. Naprawdê wielki szacunek!
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #69 :
Listopad 07, 2010, 22:25:44 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 07, 2010, 20:01:37
Chopin jest trudny, to prawda, ale czasami lepiej daæ siê skatowaæ i zagraæ w³a¶nie Chopina.
Preludium e-moll ju¿ opanowa³em, bez 2 ostatnich akordów przy rozczytywaniu których krew mnie zalewa i zaczynam odczuwaæ silny g³ód nikotynowy i wtedy siê poddaje.
Mam to samo Piotrze...oczywi¶cie je¶li chodzi o "g³ód nikotynowy" (bo o grze na "fortepiano", czy fortepiano-podobnych nie mam i nigdy nie mia³em zielonego pojêcia, instrument powiedzmy sobie szczerze - nie najmniejszych rozmiarów
) A powracaj±c do "g³odu..." Podobno nied³ugo ma wej¶æ w ¿ycie ustawa o "zakazie palenia w miejscach publicznych" - ale my¶lê, ¿e mimo wszystko nie bêdzie to dotyczyæ samochodu, chodnika, czy przej¶cia dla pieszych..w przeciwnym razie cz³owiek naprawdê szybko bêdzie móg³ siê "wykoñczyæ"
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
«
Odpowiedz #70 :
Listopad 07, 2010, 22:49:57 »
Cytat: Gogu¶ Listopad 07, 2010, 20:01:37
Pobra³em mazurka i preludium deszczowe,
Czy to znaczy, ¿e pobra³e¶ z jakiej¶ strony? Proszê o namiar. Barrrdzo proszê.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #71 :
Listopad 08, 2010, 07:55:46 »
Cytat: anelik Listopad 07, 2010, 22:49:57
Czy to znaczy, ¿e pobra³e¶ z jakiej¶ strony? Proszê o namiar. Barrrdzo proszê.
Polecam Ci, aneliku, stronkê, z której mo¿na pobraæ mnóstwo nut róznych kompozytorów i o róznym stopniu trudno¶ci. Tylko uwaga, niektóre z nich to uproszczone (niekiedy zbanalizowane) wersje. Ale jest tam naprawdê z czego wybieraæ
http://makhorina-music.narod.ru/piano.html
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #72 :
Listopad 08, 2010, 09:30:10 »
Januszu!!
Jest dobrze, nawet momentami zawodowo, ale rubata twoje czesto wynikaja z niepewnosci tekstu i
niedopracowanego palcowania. Dynamika troche za malo kontrastowa (zakonczenia fraz za glosne).
Zlapales swietna atmosfere. Do wszystkiego dolozyles troche swojego "JA" i stworzyles swietna miksture
w dobrych proporcjach relacji kompozytor - wykonawca.
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #73 :
Listopad 08, 2010, 10:39:01 »
Podziwiam Ciê Januszu. Ja ju¿ od dawna zamieni³am klawiaturê mojego pianina na klawiaturê komputera i tej pierwszej nie tykam.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #74 :
Listopad 08, 2010, 10:51:13 »
Januszu- walc a-mol okaza³ siê trudny, wiêc wysz³o tak jak w ¿yciu
.
Bardzo czekam ju¿ na tego walca.
Strony:
1
...
3
4
[