Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Chopin
>
Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej
Strony:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
10
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej (Przeczytany 48541 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej
«
Odpowiedz #60 :
Listopad 07, 2010, 10:49:44 »
Cytat: Casablanka Listopad 07, 2010, 00:26:11
Janusz, a tak przy okazji podkÂład muzyczny pod filmik "Pewnego sierpniowego dnia" - co to jest? Âświetna muza
To d³u¿sza historia. Pocz¹tkowo umieœci³em podk³ad Bily Joel, ale s³u¿by z YT wyniucha³y, ¿e nie mam praw do publicznego odtwarzania takiej muzyki i mi j¹ zablokowa³y. ¯ebym nie by³ niepocieszony edytor YT poleca w zastêpstwie 'w³asne' kawa³ki, w odpowiednio podobnym przedziale czasowym. Beznamiêtnie coœ tam klikn¹³em i tyle. Mia³em chyba szczêœcie, bo uda³o mi siê trafic ca³kiem sympatycznie
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
Odp: Ranking utworĂłw, ktĂłre dziĂŞki konkursowym recitalom polubiliÂśmy najbardziej
«
Odpowiedz #61 :
Listopad 07, 2010, 11:26:25 »
Szopenowski walczyk Janusza
umila mojÂą niedzielĂŞ.
I ten wyraz sympatii dla mnie
po kaÂżdym zakoĂączeniu
powoduje, Âże i ja uÂśmiecham siĂŞ
do siebie i do domownikĂłw.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #62 :
Listopad 07, 2010, 11:31:35 »
Cytat: aro 49 Listopad 07, 2010, 11:26:25
Szopenowski walczyk Janusza
umila mojÂą niedzielĂŞ.
I ten wyraz sympatii dla mnie
po kaÂżdym zakoĂączeniu
powoduje, Âże i ja uÂśmiecham siĂŞ
do siebie i do domownikĂłw.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #63 :
Listopad 07, 2010, 11:33:14 »
Janusz, piĂŞknie, brawo, akurat na niedzielny poranek
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #64 :
Listopad 07, 2010, 14:39:44 »
A u mnie Januszu brzmi TwĂłj mazurek.
Jest taki radosny, Âże dzielnie walczy z pogodÂą za oknem. Jesze raz dziĂŞki
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #65 :
Listopad 07, 2010, 18:57:03 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 07, 2010, 10:40:43
KozioÂłku - masz racjĂŞ. TrafiÂło sie Âślepej kurze ziarno
Januszu..nie chciaÂłbym ÂżebyÂś czasem zle odebraÂł moje wczeÂśniejsze sÂłowa, gdyÂż wykonany przez Ciebie walc bardzo mi siĂŞ podobaÂł, a w niektĂłrych momentach nawet lepiej niÂż w wykonaniu samego Rubinsteina..Po prostu chodziÂło mi o Twoje poczucie humoru, ktĂłre sobie niezwykle ceniĂŞ
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #66 :
Listopad 07, 2010, 19:18:42 »
No coÂś Ty! KozioÂłku - ani mi przez myÂśl nie przeszÂło. DziĂŞki Ci jeszcze raz, dziĂŞki Beatko (xbw) i jeszcze raz Teresce i wszystkim.
Wielki Arturze, a Ciebie, b³agam, daj siê MISTRZU przeprosic za ¿arty mych przyjació³.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2010, 19:27:16 wysłane przez Janusz1228
»
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #67 :
Listopad 07, 2010, 20:01:37 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 07, 2010, 10:40:43
JeÂśli wiĂŞc, GoguÂś, pytasz o coÂś prostego - to chyba wÂłasnie to preludium e-moll. A obok niego preludium A-dur (mazurkowe) i Des-dur (Deszczowe). Niezbyt trudny jest chyba teÂż mazurek c-dur (op. 33) - przynajmniej nie ma krzyÂżykow i bemoli
ale... kaÂżdy mazurek to, oczywiÂście - to matnia dla prawie kaÂżdego pianisty. Aktualnie uczĂŞ siĂŞ Walca a-moll (op. posth.) - ten teÂż rzekomo zdawaÂł sie nietrudny, ale po rozczytaniu - wyszÂło szydÂło z worka i odradzam go komukolwiek, kto nie jest Wunderem
Chopin w ogĂłle jest trudny do grania dla nas - amatorĂłw. Ja - kaÂżdego utworu muszĂŞ uczyĂŚ siĂŞ minimum kilkadziesiÂąt godzin. A i tak nie zawsze z efektami.
Chopin jest trudny, to prawda, ale czasami lepiej daĂŚ siĂŞ skatowaĂŚ i zagraĂŚ wÂłaÂśnie Chopina.
Preludium e-moll ju¿ opanowa³em, bez 2 ostatnich akordów przy rozczytywaniu których krew mnie zalewa i zaczynam odczuwaÌ silny g³ód nikotynowy i wtedy siê poddaje.
PobraÂłem mazurka i preludium deszczowe, jak bĂŞdĂŞ miaÂł chwilĂŞ to usiÂądĂŞ do pianina, jak pĂłjdzie przyzwoicie to moÂże podzielĂŞ siĂŞ z wami tymi wypocinami (co do nagrody od forum, jeÂśli przejdzie coÂś pokroju malinek jako przeciwwagi OskarĂłw to pozwolĂŞ sobie kandydowaĂŚ).
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #68 :
Listopad 07, 2010, 20:49:47 »
Panowie mili, nie bÂądÂźcie tacy skromni!!! JuÂż samo to, Âże potraficie tak piĂŞknie przebiegaĂŚ paluszkami przez odpowiednie klawisze jest dla niektĂłrych
powodem niemego podziwu, zwÂłaszcza, Âże jak twierdzi Janusz, z czytaniem tekstu nutowego jest nienajlepiej. NaprawdĂŞ wielki szacunek!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #69 :
Listopad 07, 2010, 22:25:44 »
Cytat: GoguÂś Listopad 07, 2010, 20:01:37
Chopin jest trudny, to prawda, ale czasami lepiej daĂŚ siĂŞ skatowaĂŚ i zagraĂŚ wÂłaÂśnie Chopina.
Preludium e-moll ju¿ opanowa³em, bez 2 ostatnich akordów przy rozczytywaniu których krew mnie zalewa i zaczynam odczuwaÌ silny g³ód nikotynowy i wtedy siê poddaje.
Mam to samo Piotrze...oczywiœcie jeœli chodzi o "g³ód nikotynowy" (bo o grze na "fortepiano", czy fortepiano-podobnych nie mam i nigdy nie mia³em zielonego pojêcia, instrument powiedzmy sobie szczerze - nie najmniejszych rozmiarów
) A powracaj¹c do "g³odu..." Podobno nied³ugo ma wejœÌ w ¿ycie ustawa o "zakazie palenia w miejscach publicznych" - ale myœlê, ¿e mimo wszystko nie bêdzie to dotyczyÌ samochodu, chodnika, czy przejœcia dla pieszych..w przeciwnym razie cz³owiek naprawdê szybko bêdzie móg³ siê "wykoùczyÌ"
anelik
Ekspert
«
Odpowiedz #70 :
Listopad 07, 2010, 22:49:57 »
Cytat: GoguÂś Listopad 07, 2010, 20:01:37
PobraÂłem mazurka i preludium deszczowe,
Czy to znaczy, Âże pobraÂłeÂś z jakiejÂś strony? ProszĂŞ o namiar. Barrrdzo proszĂŞ.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #71 :
Listopad 08, 2010, 07:55:46 »
Cytat: anelik Listopad 07, 2010, 22:49:57
Czy to znaczy, Âże pobraÂłeÂś z jakiejÂś strony? ProszĂŞ o namiar. Barrrdzo proszĂŞ.
Polecam Ci, aneliku, stronkĂŞ, z ktĂłrej moÂżna pobraĂŚ mnĂłstwo nut rĂłznych kompozytorĂłw i o rĂłznym stopniu trudnoÂści. Tylko uwaga, niektĂłre z nich to uproszczone (niekiedy zbanalizowane) wersje. Ale jest tam naprawdĂŞ z czego wybieraĂŚ
http://makhorina-music.narod.ru/piano.html
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #72 :
Listopad 08, 2010, 09:30:10 »
Januszu!!
Jest dobrze, nawet momentami zawodowo, ale rubata twoje czesto wynikaja z niepewnosci tekstu i
niedopracowanego palcowania. Dynamika troche za malo kontrastowa (zakonczenia fraz za glosne).
Zlapales swietna atmosfere. Do wszystkiego dolozyles troche swojego "JA" i stworzyles swietna miksture
w dobrych proporcjach relacji kompozytor - wykonawca.
Ola83
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #73 :
Listopad 08, 2010, 10:39:01 »
Podziwiam CiĂŞ Januszu. Ja juÂż od dawna zamieniÂłam klawiaturĂŞ mojego pianina na klawiaturĂŞ komputera i tej pierwszej nie tykam.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #74 :
Listopad 08, 2010, 10:51:13 »
Januszu- walc a-mol okazaÂł siĂŞ trudny, wiĂŞc wyszÂło tak jak w Âżyciu
.
Bardzo czekam juÂż na tego walca.
Strony:
1
...
3
4
[