Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45515 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #75 : Listopad 08, 2010, 11:20:35 »

Januszu- walc a-mol okaza³ siê trudny, wiêc wysz³o tak jak w ¿yciu .
Bardzo czekam ju¿ na tego walca.
Có¿, Moniko, gdyby ¿ycie nie stawia³o wyzwañ - byloby smutne i nudne. A ¿e kocham ¿ycie, a ¿e lubiê wyzwania, a ¿e wielbiê Chopina - jest mi z takimi problemami po drodze. Poza tym, ów Walc a-moll ( w odróznieniu od walca a-moll op. 34, który grywam ju¿ jaki¶ czas), jest urzekajaco piêknym, lirycznym tañcem i bardzo dojrza³ym, wzruszaj±cym utworem Fryderyka (skomponowa³ go pod koniec ¿ycia). Szlifuj±c jego kolejn± warstwê pianistyczn± - rozkocha³em siê w nim bez reszty i nie wyobra¿am sobie, ¿e gdy nadejdzie pora nie pokocham go mi³o¶cia dojrza³±, jak ojciec swoje kolejne narodzone dziecko.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #76 : Listopad 08, 2010, 11:39:48 »

Podziwiam Ciê Januszu. Ja ju¿ od dawna zamieni³am klawiaturê mojego pianina na klawiaturê komputera i tej pierwszej nie tykam.
Olu, proszê Ciê, wyci±gnij swój instrument z zapiecka. Zobaczysz, ze warto! Naprawdê wiem co mówiê, bo podobnie jak Ty i ja kiedy¶ postawi³em krzyzyk. Do mojego amtorskiego grania wróci³em po ponad cwieræ wieku(!). I dzi¶ wiem z ca³± pewno¶ci± - to by³a m±dra i warto¶ciowa decyzja. Dzisiaj moje pianino jest moim kolejnym, niezwyk³ym ¶wiatem, w którym, w zale¿no¶ci od nastroju, potrafiê chowaæ sie przed szar± codzienno¶ci± i proz± ¿ycia i z którego, gdy wracam na ulice miasta, nie widze ju¿ tylko zabieganych, albo snujacych siê cieni, ale i kolorowe twarze przyjaciól, a nawet zieleñ i kwiaty przy wielkomiejskich szarych gmachach. Od czasu gdy znów zacz±³em graæ - czuje siê wewnêtrznie piêkniejszy i potrafiê na ¿ycie spogl±daæ z optymizmem i nadziej±.
Co do klawiatury komputera ... tej przecie¿ nie musisz odstawiac   Spoko

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #77 : Listopad 08, 2010, 11:53:33 »

Dziêkuje za te piêkne s³owa zachêty, Januszu, mo¿e kiedy¶, kiedy¶ z nich skorzystam .
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #78 : Listopad 08, 2010, 12:05:01 »

Januszu- jeste¶ naszym brylantem 
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #79 : Listopad 08, 2010, 12:07:24 »

Januszu!!
... rubata twoje czesto wynikaja z niepewnosci tekstu i
niedopracowanego palcowania. Dynamika troche za malo kontrastowa (zakonczenia fraz za glosne).

To prawda. I ja zdajê sobie sprawe z moich niedoskona³o¶ci. Twoje uwagi s± wiêc dodatkowo dla mnie cenne - bo dodatkowo mobilizuj±. To, ¿e pewnych rzeczy ju¿ raczej siê nie przeskoczy (chyba trzeba by wróciæ do dzieciñstwa ) - to inna sprawa. Wa¿ne jednak, aby mieæ ich ¶wiadomo¶æ, aby chociaz je omijac jak siê da, lub przybli¿ac do w³asnego idea³u, który móg³by byæ osiagalny. Dziêki Ci za konstruktywn± opiniê  

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #80 : Listopad 08, 2010, 12:44:20 »

Januszu- jeste¶ naszym brylantem 
Moniko...
Nie wiem, czy na tym forum jest jaki¶ brylant, wiem natomiast, ze jest z pewno¶ci± per³a - za³ozycielka i gospodyni naszego ukochanego Kuriera Szafarskiego 

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #81 : Listopad 08, 2010, 15:08:41 »

A powracaj±c do "g³odu..." Podobno nied³ugo ma wej¶æ w ¿ycie ustawa o "zakazie palenia w miejscach publicznych" - ale my¶lê, ¿e mimo wszystko nie bêdzie to dotyczyæ samochodu, chodnika, czy przej¶cia dla pieszych..w przeciwnym razie cz³owiek naprawdê szybko bêdzie móg³ siê "wykoñczyæ"

Mój samochód to ju¿ kraina dwutlenku wêgla, moja rodzicielka wsiada do mojego auta tylko w ostateczno¶ci, w³a¶nie ze wzglêdu na zapach.

A co do nut, mam bardzo fajn± uproszczon± wersjê nokturnu op. 9 nr. 2. Je¶li kto¶ by³by zainteresowany mogê j± zeskanowaæ, mam j± tylko na papierze, brzmi to tak: http://pgogus.wrzuta.pl/audio/3pXDAUwhBPr/nokturn_op.9_nr_2

A korzystaj±c z okazji, moje preludium: http://pgogus.wrzuta.pl/audio/63I1MEetnK9/preludium

UWAGA Pianino niestrojone od 8 lat, do tego s³u¿y jako pó³ka i a¿ s³ychaæ jak wszystko co na nim stoi psuje akustykê, ¿e nie wspomnê o umiejêtno¶ciach.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #82 : Listopad 08, 2010, 17:13:31 »

Jest prze³amana wola, s± zacz±tki, jest ziarno, które mo¿e obrodziæ plonem... a ¿e na na do¿ynki nie pora, to nic. Praktyka czyni mistrza, wieæ nie zra¿aj siê, Piotrze, i pracuj dalej Spoko

Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #83 : Listopad 08, 2010, 18:45:08 »

Na do¿ynki to w ogóle nie liczê, na æwiczenie czasu brak ale mo¿e nied³ugo znajdê d³u¿sz± chwilê.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #84 : Listopad 08, 2010, 20:23:37 »

Ja te¿ jak Janusz mam k³opoty z technik± gry, bieg³o¶ci±. Czasu siê nie oszuka . P. Tarnawska podziwia³a rêce m³odych Azjatów - delikatne, giêtkie palce, wrodzona bieg³o¶æ techniczna. Bior±c to pod uwagê naprawdê podziwiam grê Janusza. Zachêcony Jego efektami obiecujê sobie te¿ poæwiczyæ na pianinie - skoñczê tylko u siebie roboty murarskie. Znalaz³em nawet nuty -wszystkie mazurki Chopina. Je¶li kto¶ chce to chêtnie zeskanujê i prze¶lê. Pozdrawiam
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #85 : Listopad 08, 2010, 22:41:02 »

Z sobotniej audycji o Paderewskim dowiedzia³am siê, ¿e Mistrz w pewnym momencie swojej muzycznej kariery powróci³ do ¼róde³ - do swojego nauczyciela, u którego zacz±³ od podstaw: od gamek i wprawek. I pewnie tak w³a¶nie trzeba zacz±æ. Sposób dobry, skuteczny i ... nad wyraz irytuj±cy, bo przecie¿ cz³owiek chcia³by od razu mazurki, polonezy i walce. Polecam zatem wszystkim 313 wprawek na fortepian  Altberg i Romaszkowej. Musia³am swego czasu ¿yæ z nimi w g³êbokiej przyja¼ni wed³ug zasady dotycz±cej robactwa - jak czego¶ nie mo¿na zwalczyæ, to trzeba polubiæ! Spróbujê poszukaæ w odmêtach szafy, mo¿e jeszcze je mam. Gdyby kto¶ chcia³ potem skorzystaæ - zeskanujê!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #86 : Listopad 08, 2010, 23:34:04 »

o nie, aneliku, please!! tylko nie gamy i pasa¿e  Smutny

Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #87 : Listopad 09, 2010, 15:30:53 »

Brrr...jakie¶ wprawki ???Ja ju¿ chyba wolê pograæ etiudy Chopina w tempie extra wolnym, a potem mo¿e siê da nieco przy¶pieszyæ (elektronicznie)
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #88 : Listopad 09, 2010, 15:37:36 »

Brrr...jakie¶ wprawki ???Ja ju¿ chyba wolê pograæ etiudy Chopina w tempie extra wolnym, a potem mo¿e siê da nieco przy¶pieszyæ (elektronicznie)
To ¶wietny eksperyment, znajdzie siê kto¶ chêtny? (na pewno nie ja) Nagraæ, przyspieszyæ przy odtwarzaniu i zobaczyæ co z tego wyjdzie ).
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #89 : Listopad 09, 2010, 16:09:37 »

Wyjdzie na pewno co¶ podobnego jak z przyspieszonego z 33 do 72 winyla! O ile jeszcze kto¶ wie o czym mówiê! Chichot
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land animilkowo countrylife silverstar kalinowatyper