Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45533 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #90 : Listopad 09, 2010, 16:10:14 »

Kiedy¶, Olu, zabawia³em siê w takie eksperymenty, bo by³em, na przyk³ad strasznie ciekaw, jak zabrzmia³by w minutê walczyk minutowy Chopina (99% pianistów wykonuje go w czasie o ok. 50 s. d³u¿szym). Napisa³em specjalny program komputerowy, tak, aby szybsze tempo nie zmienia³o czêstotliwo¶ci d¼wiêku. I dowiedzia³em siê, ¿e brzmia³by tak sobie. A propos - na YouTubie s± oryginalne nagrania tego walca dok³adnie w minutê. One te¿ brzmi±: "tak sobie"

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #91 : Listopad 09, 2010, 23:10:42 »

A nie chce siê æwiczyæ wprawek, co? A ja przewrotnie zapytam : Janusz, czy æwiczysz fragmentami utwór, którego siê uczysz? Po takcie, po frazie a czasem po jednej figurze muzycznej? Ile razy powtarzasz ozdobniki - je¶li siê trafi±? Rozczytujesz fragmenty utworów, gdzie obie rêce musz± zagraæ niezale¿nie od siebie i d¼wiêki ka¿dej rêki "mijaj± siê" w czasie? Powtarzasz fragmenty gamek zawarte w tek¶cie utworu?

Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #92 : Listopad 11, 2010, 10:41:11 »

Kiedy¶, Olu, zabawia³em siê w takie eksperymenty, bo by³em, na przyk³ad strasznie ciekaw, jak zabrzmia³by w minutê walczyk minutowy Chopina (99% pianistów wykonuje go w czasie o ok. 50 s. d³u¿szym). Napisa³em specjalny program komputerowy, tak, aby szybsze tempo nie zmienia³o czêstotliwo¶ci d¼wiêku. I dowiedzia³em siê, ¿e brzmia³by tak sobie. A propos - na YouTubie s± oryginalne nagrania tego walca dok³adnie w minutê. One te¿ brzmi±: "tak sobie"
Na pewno, chocia¿ nie s³ysza³am (ale s³ysza³am tego walca wykonanego mniej wiêcej w jedn± i pó³ minuty: Hofmann i Friedman, Hofmann mi nie przypad³ do gustu, zreszt± ¿aden z jego Walców mi nie przypad³, bo to moim zdaniem za bardzo mechaniczne (taka "dewiacja" wynalazcy?), natomiast Friedmana uwielbiam).

Ja te¿ jestem bardzo ciekawa jak æwiczysz.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #93 : Listopad 11, 2010, 11:07:47 »

A nie chce siê æwiczyæ wprawek, co? A ja przewrotnie zapytam : Janusz, czy æwiczysz fragmentami utwór, którego siê uczysz? Po takcie, po frazie a czasem po jednej figurze muzycznej? Ile razy powtarzasz ozdobniki - je¶li siê trafi±? Rozczytujesz fragmenty utworów, gdzie obie rêce musz± zagraæ niezale¿nie od siebie i d¼wiêki ka¿dej rêki "mijaj± siê" w czasie? Powtarzasz fragmenty gamek zawarte w tek¶cie utworu?

Drogi aneliku, droga Olu
Oj, znam ci ja te wszystkie katorgi wprawek, gam pasa¿y. Obserwowa³em latami moj± ex (pianistkê), potem do¶wiadcza³em tortur mych domowym skrzypków (obaj synowie po szko³ach muzycznych), oj - wiem ile kosztuje zdrowia, by choæ musn±æ figurek z o³tarza prawdziwej sztuki. 
Oleñko i Aneliku, ale je¶li ju¿ pytacie - odpowiadam: Wasz przyjaciel Janusz jest leniuszkiem. I tak naprawdê w ogóle nie æwiczy. Za bardzo kocha zreszt± muzykê, coby rozbijaæ j± tak jak ka¿dy rasowy adept muzyki - na atomy. Mam inny sposób. Ja po prostu siadam i gram od razu. Oczywi¶cie - nie ca³y kawa³ek a na pocz±tek tylko krztynkê. Ucz±c sie utworu zaczynam od pierwszych nutek i gram je tak, jakby ca³y utwór siê na nich koñczy³. Potem dodaje drugi takt. I znowu gram  je sobie tak, jakby ca³y utwór siê na nich koñczy³. W ten sposób dochodzê kiedy¶ do koñca. I potem w kó³ko odgrywam utworek a¿ u³ozy siê w klawiaturze, paluszkach, sercu i duszy. Dlatego zwykle opanowanie ka¿dego utworu zajmuje mi d³ugie tygodnie. Ostatnio tylko sta³ siê cud. Nauczy³em siê nowego walca Chopina ju¿ po kilkunastu  godzinach grania. Nie wiem, czy ju¿ ods³ucha³y¶cie - gdyby nie, to tutaj jest link:
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
Wiem. Nie jest to jeszcze idea³. Ma proste do wyrugowania wady. Ale za jaki¶ czas - bez katorg cwiczenia - s±dze, ze dam im pstryczka w nos   A na dzisiaj juz w tym walcu rozgo¶i³o siê moje serce a nawet kilku mych przyjaciól dusza   
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 11:09:32 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #94 : Listopad 11, 2010, 13:18:11 »

Janusz, walczyk, nawet "niedopracowany" wzrusza, nic nie poradzê, ³zy mi pop³ynê³y..
Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #95 : Listopad 11, 2010, 13:46:27 »

Oj Januszu, ¶wietnie Ci idzie to "leniuszkowanie"
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #96 : Listopad 11, 2010, 13:58:09 »

Januszu , jak piêknie!!!!!!!!!!! Bravissimo!!!!!!!!!!
Co by to by³o, gdyby¶ wzi±³ siê do pracy!!!!!!!!!!!!! Chichot
S³uchaj±c Twojej gry, odnoszê wra¿enie, ¿e "zmarnowa³e¶" wielki talent!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #97 : Listopad 11, 2010, 14:04:49 »

Oj tak!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #98 : Listopad 11, 2010, 14:17:29 »

Olu, Beatko, Ewo...i Moniko
Wielkie Dziêkujê za s³owa ku pokrzepieniu.
Nie wiem, Ewuniu, czy zmarnowa³em talent. Chyba nie, skoro czasami komu¶ pop³ynie ³ezka (wielki uk³on dla Beatki  Buziak), choæ z drugiej strony: gdybym nie by³ in¿ynierem, mo¿e by³bym pianist±? Czy jednak szczê¶liwszym i bardziej zrealizowanym cz³owiekiem? - pow±tpiewam. Bed±c melomanem - mogê kochaæ muzyke, tak, jak sobie chcê i uprawiaæ j± tak, jak chcê - tylko dla przyjemno¶ci (swojej i moich najbli¿szych). Gdybym by³ muzykiem - bym po prostu musia³. A to ju¿ co innego Smutny

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #99 : Listopad 11, 2010, 14:23:19 »

Oczywi¶cie Januszu, masz racjê, ale przecie¿ mo¿na kochaæ to, co daje utrzymanie... Co wa¿niejsze, ile¿ wiêcej ³ez wruszenia toczy³oby sie po policzkach!
Jakie to szczê¶cie, ¿e powsta³ nasz kurier i mo¿emy siê cieszyæ Twoim Chopinem.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #100 : Listopad 11, 2010, 14:24:45 »

Oczywi¶cie Januszu, masz racjê, ale przecie¿ mo¿na kochaæ to, co daje utrzymanie... Co wa¿niejsze, ile¿ wiêcej ³ez wruszenia toczy³oby sie po policzkach!
Jakie to szczê¶cie, ¿e powsta³ nasz kurier i mo¿emy siê cieszyæ Twoim Chopinem.
Buziak

anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #101 : Listopad 11, 2010, 14:58:21 »

Ja po prostu siadam i gram od razu. Oczywi¶cie - nie ca³y kawa³ek a na pocz±tek tylko krztynkê. Ucz±c sie utworu zaczynam od pierwszych nutek i gram je tak, jakby ca³y utwór siê na nich koñczy³. Potem dodaje drugi takt. I znowu gram  je sobie tak, jakby ca³y utwór siê na nich koñczy³.

A to co robisz to przecie¿ wprawki - te parê nutek jakby na nich utwór siê koñczy³! Taki sposób nauki nazywali¶my w szkole "taktowaniem".
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #102 : Listopad 12, 2010, 12:41:12 »

Ostatnio tylko sta³ siê cud. Nauczy³em siê nowego walca Chopina ju¿ po kilkunastu  godzinach grania. Nie wiem, czy ju¿ ods³ucha³y¶cie - gdyby nie, to tutaj jest link:
http://www.youtube.com/watch?v=T52uo7dKtgg
A na dzisiaj ju¿ w tym walcu rozgo¶ci³o siê moje serce a nawet kilku mych przyjació³ dusza   

£adny teledysk i bardzo ³adnie dobrany i wykonany
podk³ad muzyczny.

Od dzisiaj ju¿ na dobre,
rozgo¶ci³o siê i moje serce w Twoich wykonaniach.

I na koniec taka piêkna dedykacja
do której siê do³±czam z uk³onami.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #103 : Listopad 12, 2010, 13:46:21 »

Leszku!
Chcia³bym Ci pogratulowaæ wspania³ego wytrenowania
Twoich palców.
Chcia³bym tak umieæ graæ, (no có¿),
ale przynajmniej mogê zachwycaæ siê Twoj± gr±.

I jeszcze dziêkujê Ci za to
zamieszczone na koñcu wykonania utworu
osobi¶cie,
zaproszenie  do naszego forum,
s³uchaczy Twoich wykonañ.

pozdrawiam          
               Marek
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #104 : Listopad 13, 2010, 23:39:12 »

Wracaj±c do pierwotnego tematu stwierdzam, ¿e pokocha³em wrêcz Balladê nr. 1 - to tak wspania³y utwór o ró¿norodnych fragmentach, u³o¿onych w perfekcyjn± ca³o¶æ.

Przes³uchiwa³em kilka wykonañ i znalaz³em wykonanie Avdeevy z 2008 roku. Oczywi¶cie nie jest to wykonanie szczególnie liryczne ale bardzo spodoba³ mi siê jej "energetyczny" Chopin.

http://www.youtube.com/watch?v=956D43F9Bmk&feature=related

Dla porównania jest i Zimerman.

http://www.youtube.com/watch?v=RR7eUSFsn28

Jest to ju¿ zupe³nie inny styl, bardziej melodyjny, mo¿e teoretycznie bardziej pasuj±cy do formy jak± jest ballada, ale i tak wolê Juliannê. Jak to stwierdzi³ Janusz m³odo¶æ ma swoje prawa, chce zawsze wiêcej, szybciej i nie rozczula siê nad ca³± otoczk±. Mo¿e st±d wynikaj± moje upodobania.
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher twistedgamers mini-land neder-live