Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45502 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #120 : Grudzieñ 02, 2010, 00:02:14 »

Choæ troszkê s³aba jako¶æ nagrania
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #121 : Grudzieñ 02, 2010, 12:53:10 »

Ale ¿eby nie zapomnieæ tego Wielkiego Konkursu i wspólnych z Wami rozmów, kupi³em sobie fili¿ankê do kawy z motywem chopinowskim (popiersie Chopina, klawisze fortepianu) i wspominam ten wspania³y czas popijaj±c kawê i wierzê, ¿e siê kiedy¶ spotkamy.

Skoro masz ju¿ fili¿ankê, polecam herbatê Chopin, bardzo smaczna, choæ ja za mieszankami nie przepadam. zDo kupienia w Kawach i Herbatach ¶wiata.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #122 : Grudzieñ 02, 2010, 14:05:14 »

Nie wiedzia³am, ¿e taka mieszanka w ogóle istnieje. Bardzo ciekawa jestem jej smaku...
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #123 : Grudzieñ 02, 2010, 15:00:40 »

Je¶li chodzi o sonaty to owszem Avdeeva ale nie zauwa¿y³em, ¿eby kto¶ wspomnia³ o Bo¿anowie. Sonata op. 58 w jego wykonaniu to utwór naprawdê warty uwagi. Link który wysy³am nie jest z konkursu Chopinowskiego dlatego ¿e na YT znalaz³em tylko 2,3, i 4 czê¶æ sonaty.

http://www.youtube.com/watch?v=7YWYnvejo68

Bo¿anow wybitnie prowadzi melodiê w pierwszej czê¶ci buduje napiêcie a nastêpnie ³agodnie, niegwa³townie, doprowadza do punktu kulminacyjnego frazy. Wunder, którego wykonanie z konkursu ostatnio ods³ucha³em, ma mniejsz± rozpiêto¶æ si³y d¼wiêku przez co te "punkty kulminacyjne" nieco siê zacieraj±. Oczywi¶cie melodyjno¶æ - jak to u Wundera - jest.

http://www.youtube.com/watch?v=g0DmqNNqEEk&feature=related
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #124 : Grudzieñ 02, 2010, 17:05:39 »

Gatunkowo to polubi³em najbardziej scherza Chopina, nie ma ich wiele ale to wspania³e utwory. Dzi¶ mia³em ochotê przypomnieæ sobie Scherzo b-moll op. 31 w wykonaniu Paw³a Wakarecego. Gdzie¶ mi siê o uszy obi³o i muszê to zweryfikowaæ, ¿e Chopin komponowa³ ten utwór w stanie za³amania nerwowego. To chyba jeden z najbardziej si³owych utworów (w sensie spalania kalorii przy fortepianie)... czy Chopin jako w±t³y schorowany mê¿czyzna mia³ si³ê ¿eby czêsto go graæ? Dla porównania - jak widzia³em wykonanie I. Pogorelic`a na Konkursie Chopinowskim tego scherza to nijak nie jestem w stanie sobie wyobraziæ Chopina z tak± si³±, z drugiej strony ponoæ Chopin "piorunowa³ na fortepianie" najczê¶ciej samotnie.
--
Jeszcze co do Pogorelicia - jego mina po wykonaniu sonaty b moll powinna byæ studium malarstwa i psychologii (w Konkursie Chopinowskim). To tak je¶li chodzi o porównanie z minami Bozhanova.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2010, 17:11:24 wys³ane przez tuco82 » Zapisane

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #125 : Grudzieñ 03, 2010, 15:15:24 »

Apropos sonaty h-moll w wyk. Bozanova - zwróci³em uwagê na wielki wolumen w Largo, bardzo du¿e kontrasty dynamiczne. Largo grane jest zreszt± zgodnie z jego koncepcj± - bardzo wolno (Wunder gra je znacznie szybciej, inna koncepcja), delicatissimo, ¶piewnie, niejednolicie - ka¿dy takt jest inny.

Ola83
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 182

« Odpowiedz #126 : Grudzieñ 04, 2010, 14:48:14 »

Tego nie mo¿na graæ szybciej (moim zdaniem). Je¶li kto¶ dostatecznie nie rozci±ga tej krocz±cej melodii a pó¼niej tych tam bachowskich figuracji w czê¶ci ¶rodkowej, to robi to na mnie wra¿enie jak gdyby robi³ z ca³o¶ci intermezzo, a nie czê¶æ najwa¿niejsz±. Nasz konkursowy "clown" to rozumie i moim zdaniem uda³o mu siê osi±gn±æ poziom ca³kiem dojrza³ej refleksji.
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #127 : Grudzieñ 04, 2010, 16:47:28 »

Masz racjê Gogu¶
Bo¿anov  gra ten utwór ciekawiej.
Wed³ug mnie
z wiêksz± czu³o¶ci± wydobywa d¼wiêki z fortepianu.

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #128 : Grudzieñ 04, 2010, 17:22:37 »

Nie wiedzia³am, ¿e taka mieszanka w ogóle istnieje. Bardzo ciekawa jestem jej smaku...
posmakowa³em... pomarañcz przyodziana w karmelowe blaski

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Wiadomo¶ci: 647

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #129 : Grudzieñ 12, 2010, 11:48:58 »

Ewuniu! Szuka³em tej herbatki ale niestety, nie znalaz³em (a jestem zawziêtym facetem). Podobno mo¿na j± kupiæ na allegro. Ale nie chcia³em kupowac "kota w worku". Wiêc wiesz co sobie wymy¶li³em? otó¿ sam stworzy³em sobie herbatkê "Chopin". U¿y³em do tego celu 7 gatunków herbat (które lubiê) i zmiesza³em je przy d¼wiêkach 7 Preludiów Chopina. Herbatka jest fantastyczna. W³a¶nie sobie popijam. Mam wreszcie troszkê wiêcej czasu. Ostatnio dowali³o mi roboty (jak ¶niegu). Jako¶ wybrn±³em z tego.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2010, 11:50:43 wys³ane przez su³ek » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #130 : Grudzieñ 12, 2010, 11:57:01 »

Brawo, Su³ku! Trzeba Ci przyznaæ szafarski medal za pomys³owo¶æ 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #131 : Grudzieñ 12, 2010, 12:06:24 »

dziêki Januszu. Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ zaparzê j± wszystkim kole¿ankom i kolegom

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #132 : Grudzieñ 12, 2010, 12:42:32 »

Chichot Bardzo chêtnie podelektujê siê Twoim wynalazkiem, ale koniecznie przy d¼wiêkach tych samych preludiów!
su³ek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #133 : Grudzieñ 12, 2010, 12:53:47 »

Ok Ewa, Ok. Mam na razie niewielki jej zapas (wiadomo - próba). Ale przygotujê wiêksz± partiê. Starczy wszystkim.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #134 : Styczeñ 06, 2011, 22:53:05 »

Nie bêdê oryginalna, mówi±c, ¿e Bolero, którego jako¶ tak dot±d nie zauwa¿a³am, dziêki interpretacji Wundera sta³o siê dla mnie odkryciem, rewelacj± i jednym z ulubionych utworów:) Tak¿e Rondo, i jego i Trifonowa. I Tarantella.
Cz³owiek jako¶ siê tak zafiksowa³ trochê - nokturny, preludia, walce, nokturny, preludia, mazurki, polonezy, nokturny... )) Dobrze, ¿e co¶ ¶wie¿ego wesz³o, i to by³o takie mocne wej¶cie:)

Koncert e-moll chyba nigdy jeszcze nie trwa³ tak krótko:) Zgadzam siê ze smarkul±, o Andante spianato faktycznie nie wypada ju¿ mówiæ:)) I tak ju¿ s³uchaj±c czujê siê, niczym nastolatka mdlej±ca na koncercie Beatlesów;)) Zreszt± tych dwóch ostatnich utworów nie mo¿na zaliczyæ do odkrytych na konkursie. Tu raczej chodzi o zachwyt sam± interpretacj±. Trifonowa koncert te¿ bardzo mi siê podoba³, chocia¿ "ostatnia strona zjechana by³a trochê w dó³")) To znaczy, fina³ jak na mój gust zbyt szybki. Ale largheto...)) Oczarowa³ mnie bardzo d¼wiêk Danii³a, te niesamowite pejza¿e delikatnie malowane d¼wiêkiem, i samo to by³o dla mnie odkryciem, ¿e Chopin mo¿e brzmieæ niczym nowe, nieznane utwory Debussy'ego;)

Podejrzewam, ¿e Polonez Fantazja w m³odo¶ci móg³ byæ dla mnie za trudny (trudna? Jaka jest poprawna wersja?). A nie s³ucha³am go od bardzo dawna. Zatem w zesz³orocznym ol¶nieniu pewnie zbieg³a siê zarówno mo¿liwo¶æ s³uchania piêknych interpretacji (Wunder, Bo¿anow, Trifonow), co i wiêksza osobista dojrza³o¶æ.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

silverstar countrylife black-for paktprzyjazni animilkowo