Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
Chopin
>
Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej (Przeczytany 45541 razy)
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #120 :
Grudzieñ 02, 2010, 00:02:14 »
Choæ troszkê s³aba jako¶æ nagrania
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
Odp: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej
«
Odpowiedz #121 :
Grudzieñ 02, 2010, 12:53:10 »
Cytat: su³ek Listopad 30, 2010, 23:54:43
Ale ¿eby nie zapomnieæ tego Wielkiego Konkursu i wspólnych z Wami rozmów, kupi³em sobie fili¿ankê do kawy z motywem chopinowskim (popiersie Chopina, klawisze fortepianu) i wspominam ten wspania³y czas popijaj±c kawê i wierzê, ¿e siê kiedy¶ spotkamy.
Skoro masz ju¿ fili¿ankê, polecam herbatê Chopin, bardzo smaczna, choæ ja za mieszankami nie przepadam. zDo kupienia w Kawach i Herbatach ¶wiata.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1049
«
Odpowiedz #122 :
Grudzieñ 02, 2010, 14:05:14 »
Nie wiedzia³am, ¿e taka mieszanka w ogóle istnieje. Bardzo ciekawa jestem jej smaku...
Gogu¶
Ekspert
Wiadomo¶ci: 835
«
Odpowiedz #123 :
Grudzieñ 02, 2010, 15:00:40 »
Je¶li chodzi o sonaty to owszem Avdeeva ale nie zauwa¿y³em, ¿eby kto¶ wspomnia³ o Bo¿anowie. Sonata op. 58 w jego wykonaniu to utwór naprawdê warty uwagi. Link który wysy³am nie jest z konkursu Chopinowskiego dlatego ¿e na YT znalaz³em tylko 2,3, i 4 czê¶æ sonaty.
http://www.youtube.com/watch?v=7YWYnvejo68
Bo¿anow wybitnie prowadzi melodiê w pierwszej czê¶ci buduje napiêcie a nastêpnie ³agodnie, niegwa³townie, doprowadza do punktu kulminacyjnego frazy. Wunder, którego wykonanie z konkursu ostatnio ods³ucha³em, ma mniejsz± rozpiêto¶æ si³y d¼wiêku przez co te "punkty kulminacyjne" nieco siê zacieraj±. Oczywi¶cie melodyjno¶æ - jak to u Wundera - jest.
http://www.youtube.com/watch?v=g0DmqNNqEEk&feature=related
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
«
Odpowiedz #124 :
Grudzieñ 02, 2010, 17:05:39 »
Gatunkowo to polubi³em najbardziej scherza Chopina, nie ma ich wiele ale to wspania³e utwory. Dzi¶ mia³em ochotê przypomnieæ sobie Scherzo b-moll op. 31 w wykonaniu Paw³a Wakarecego. Gdzie¶ mi siê o uszy obi³o i muszê to zweryfikowaæ, ¿e Chopin komponowa³ ten utwór w stanie za³amania nerwowego. To chyba jeden z najbardziej si³owych utworów (w sensie spalania kalorii przy fortepianie)... czy Chopin jako w±t³y schorowany mê¿czyzna mia³ si³ê ¿eby czêsto go graæ? Dla porównania - jak widzia³em wykonanie I. Pogorelic`a na Konkursie Chopinowskim tego scherza to nijak nie jestem w stanie sobie wyobraziæ Chopina z tak± si³±, z drugiej strony ponoæ Chopin "piorunowa³ na fortepianie" najczê¶ciej samotnie.
--
Jeszcze co do Pogorelicia - jego mina po wykonaniu sonaty b moll powinna byæ studium malarstwa i psychologii (w Konkursie Chopinowskim). To tak je¶li chodzi o porównanie z minami Bozhanova.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2010, 17:11:24 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #125 :
Grudzieñ 03, 2010, 15:15:24 »
Apropos sonaty h-moll w wyk. Bozanova - zwróci³em uwagê na wielki wolumen w Largo, bardzo du¿e kontrasty dynamiczne. Largo grane jest zreszt± zgodnie z jego koncepcj± - bardzo wolno (Wunder gra je znacznie szybciej, inna koncepcja), delicatissimo, ¶piewnie, niejednolicie - ka¿dy takt jest inny.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Ola83
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 182
«
Odpowiedz #126 :
Grudzieñ 04, 2010, 14:48:14 »
Tego nie mo¿na graæ szybciej (moim zdaniem). Je¶li kto¶ dostatecznie nie rozci±ga tej krocz±cej melodii a pó¼niej tych tam bachowskich figuracji w czê¶ci ¶rodkowej, to robi to na mnie wra¿enie jak gdyby robi³ z ca³o¶ci intermezzo, a nie czê¶æ najwa¿niejsz±. Nasz konkursowy "clown" to rozumie i moim zdaniem uda³o mu siê osi±gn±æ poziom ca³kiem dojrza³ej refleksji.
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #127 :
Grudzieñ 04, 2010, 16:47:28 »
Masz racjê Gogu¶
Bo¿anov gra ten utwór ciekawiej.
Wed³ug mnie
z wiêksz± czu³o¶ci± wydobywa d¼wiêki z fortepianu.
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #128 :
Grudzieñ 04, 2010, 17:22:37 »
Cytat: Monika_Aleksandra Grudzieñ 02, 2010, 14:05:14
Nie wiedzia³am, ¿e taka mieszanka w ogóle istnieje. Bardzo ciekawa jestem jej smaku...
posmakowa³em... pomarañcz przyodziana w karmelowe blaski
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #129 :
Grudzieñ 12, 2010, 11:48:58 »
Ewuniu! Szuka³em tej herbatki ale niestety, nie znalaz³em (a jestem zawziêtym facetem). Podobno mo¿na j± kupiæ na allegro. Ale nie chcia³em kupowac "kota w worku". Wiêc wiesz co sobie wymy¶li³em? otó¿ sam stworzy³em sobie herbatkê "Chopin". U¿y³em do tego celu 7 gatunków herbat (które lubiê) i zmiesza³em je przy d¼wiêkach 7 Preludiów Chopina. Herbatka jest fantastyczna. W³a¶nie sobie popijam. Mam wreszcie troszkê wiêcej czasu. Ostatnio dowali³o mi roboty (jak ¶niegu). Jako¶ wybrn±³em z tego.
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 12, 2010, 11:50:43 wys³ane przez su³ek
»
http://franzschubert.pl
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #130 :
Grudzieñ 12, 2010, 11:57:01 »
Brawo, Su³ku! Trzeba Ci przyznaæ szafarski medal za pomys³owo¶æ
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
su³ek
Ekspert
«
Odpowiedz #131 :
Grudzieñ 12, 2010, 12:06:24 »
dziêki Januszu. Mam nadziejê, ¿e kiedy¶ zaparzê j± wszystkim kole¿ankom i kolegom
ewa578
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1471
Ewa
«
Odpowiedz #132 :
Grudzieñ 12, 2010, 12:42:32 »
Bardzo chêtnie podelektujê siê Twoim wynalazkiem, ale koniecznie przy d¼wiêkach tych samych preludiów!
su³ek
Ekspert
«
Odpowiedz #133 :
Grudzieñ 12, 2010, 12:53:47 »
Ok Ewa, Ok. Mam na razie niewielki jej zapas (wiadomo - próba). Ale przygotujê wiêksz± partiê. Starczy wszystkim.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #134 :
Styczeñ 06, 2011, 22:53:05 »
Nie bêdê oryginalna, mówi±c, ¿e Bolero, którego jako¶ tak dot±d nie zauwa¿a³am, dziêki interpretacji Wundera sta³o siê dla mnie odkryciem, rewelacj± i jednym z ulubionych utworów:) Tak¿e Rondo, i jego i Trifonowa. I Tarantella.
Cz³owiek jako¶ siê tak zafiksowa³ trochê - nokturny, preludia, walce, nokturny, preludia, mazurki, polonezy, nokturny...
)) Dobrze, ¿e co¶ ¶wie¿ego wesz³o, i to by³o takie mocne wej¶cie:)
Koncert e-moll chyba nigdy jeszcze nie trwa³ tak krótko:) Zgadzam siê ze smarkul±, o Andante spianato faktycznie nie wypada ju¿ mówiæ:)) I tak ju¿ s³uchaj±c czujê siê, niczym nastolatka mdlej±ca na koncercie Beatlesów;)) Zreszt± tych dwóch ostatnich utworów nie mo¿na zaliczyæ do odkrytych na konkursie. Tu raczej chodzi o zachwyt sam± interpretacj±. Trifonowa koncert te¿ bardzo mi siê podoba³, chocia¿ "ostatnia strona zjechana by³a trochê w dó³"
)) To znaczy, fina³ jak na mój gust zbyt szybki. Ale largheto...
)) Oczarowa³ mnie bardzo d¼wiêk Danii³a, te niesamowite pejza¿e delikatnie malowane d¼wiêkiem, i samo to by³o dla mnie odkryciem, ¿e Chopin mo¿e brzmieæ niczym nowe, nieznane utwory Debussy'ego;)
Podejrzewam, ¿e Polonez Fantazja w m³odo¶ci móg³ byæ dla mnie za trudny (trudna? Jaka jest poprawna wersja?
). A nie s³ucha³am go od bardzo dawna. Zatem w zesz³orocznym ol¶nieniu pewnie zbieg³a siê zarówno mo¿liwo¶æ s³uchania piêknych interpretacji (Wunder, Bo¿anow, Trifonow), co i wiêksza osobista dojrza³o¶æ.
Strony:
1
...
7
8
[
9
]
10
Do góry
Drukuj
« poprzedni