Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45454 razy)
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Styczeñ 06, 2011, 23:08:31 »

Ja równie¿ odkry³em faktyczne piêkno Poloneza-Fantazji dopiero w tym roku. Wcze¶niej naturalnie mia³em ¶wiadomo¶æ niezwyk³ej konstrukcji tego dzie³a i jego wizjonerskiej harmonii, jednak jest to faktycznie utwór trudny i dopiero s³uchanie kilka razy dziennie (i to nieraz w wykonaniach tak przemawiaj±cych jak Wundera i Bozanova) pozwala w pe³ni "wsi±kn±æ" w to arcydzie³o, jego fakturê i tre¶æ.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #136 : Styczeñ 07, 2011, 03:27:22 »

Co do Wunderowej sonaty op.58 - jako ¿e równie¿ dziêki wykonaniu konkursowemu szczerze j± pokocha³am, to jednak wybaczcie kochani, ale bêdê jej broniæ w³asn± piersi±:)
Moim zdaniem Ingolf gra to akurat tak wolno, jak trzeba i rozci±ga naprawdê dostatecznie.  Jego scherzo jest p³ynne, ¶piewne, przepiêkne. Ka¿dy z nich mia³ swoj± koncepcjê, ale nie zgadzam siê, ¿e Ingolf gra za szybko, raczej Jewgienij gra to wolniej, ale nie bêdê mówiæ ¿e ZA wolno, OK, skoro mia³ taki pomys³. Jednak zdaje siê, ¿e z nich dwóch to raczej Ingolf trzyma siê mocniej tego, co zaznacza³ Chopin. Zreszt± scherzo Jewgienija te¿ jest bardzo piêkne, pewnie równie piêkne, i  ogromnie mi siê podoba³o ale trudno, Ingolfowe oczarowa³o mnie bardziej. On po prostu generalnie jako¶ g³êbiej zapada mi w serce, bardziej wzrusza.
Co do rozpiêto¶ci si³y d¼wiêku - akurat przecie¿ Chopin nie przepada za zbyt wielkimi kontrastami. "Prostota i naturalno¶æ". Ale nie bêdê siê k³óciæ o pierwsz± czê¶æ. Dobrze. Niech Wam bêdzie, ¿e jest lepsza (ach, milcz, biedne serce ). Ale fina³u nie poddam za ¿adne skarby. Za nic:) No surrender:)) Agitato to majstersztyk o niesamowitej dramaturgii, wielkiej sile oddzia³ywania. To nie ma byæ delikatne. To jest romantyczny poryw szaleñstwa. To jest "Sza³" Podkowiñskiego. To jest cwa³ w otch³añ na piekielnym rumaku. Nikt inny nie osi±gn±³ takiego demonicznego efektu. Nikt inny tak mnie nie porwa³. Zatem ca³o¶ciowo sonata Wundera rzuci³a mnie na kolana, nawet je¶li przyznam, ¿e pierwsz± czê¶æ Bo¿anow gra³ lepiej, a drug± równie dobrze Czyli zadzia³a³o w pe³ni po³±czenie emocji kompozytora, wykonawcy i s³uchacza i mocne zaiskrzenie na styku tych trzech osobowo¶ci potrzebnych do tego, aby dzie³o w pe³ni o¿y³o.
¯eby nie by³o, ¿e nie doceniam Bo¿anowa, powtórzê to co na forum tvp, ¿e dla mnie spór który z nich lepszy przypomina nieco rozwa¿ania nad tym, czy smaczniejszy jest tort Sachera, czy tort wêgierski, bo to bardziej kwestia osobistej preferencji co do ich indywidualnego stylu i podej¶cia do Chopina, a nie ró¿nicy w talencie, muzykalno¶ci, czy technice. Ale Wunder to moja wielka muzyczna fascynacja, a co to za mi³o¶æ, je¶li siê jej nie broni z ca³ego serca  Chichot
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #137 : Styczeñ 08, 2011, 18:58:29 »

Co do Poloneza Fantazji - jest to jeden z utworów które szczególnie sobie po konkursie upodoba³em. Urzek³a mnie jego forma i z³o¿ono¶æ. Jednak co do ulubionego wykonania to jestem odmiennego zdania - w³a¶nie w tej chwili jestem w trakcie s³uchania tego utworu w wykonaniu Julianny która - powiem kolokwialnie - nie wydziwia. Aleksias mówi³a, ¿e utwór ten mo¿e byæ trudny do odbioru i trzeba do niego dojrzeæ. Ja jako (chyba ju¿ ostatni bo dziewczêta nam siê wykruszy³y) przedstawiciel m³odzie¿y rocznikowej (nie myliæ z m³odo¶ci± mentaln±) wrêcz zachwycam siê tym utworem, chocia¿ po wypowiedzi Aleksias zacz±³em siê zastanawiaæ nad pewn± kwesti±. Dwa zdania wcze¶niej napisa³em, ¿e Awdeewa nie wydziwia i mo¿e to jest w³a¶nie s³owo klucz. Mo¿e ta moja m³odo¶æ i nik³a jeszcze znajomo¶æ Chopina wymaga bardzo dos³ownego wykonania, pozbawionego nadmiaru podtekstów ukrytych miêdzy wierszami.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #138 : Styczeñ 10, 2011, 23:21:04 »

Po wczorajszym koncercie ju¿ wiem! Tym utworem jest zdecydowanie Bolero.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #139 : Styczeñ 11, 2011, 02:30:25 »

No to wyra¼nie ro¶nie klub fanów Bolera wyodrêbniony wewn±trz mi³o¶ników Chopina Chichot
Zreszt± w ogóle, Ewo, mamy podobne muzyczne upodobania:)
My¶lê, ¿e dobrze by by³o pos³uchaæ ca³ego repertuaru Chopina w wykonaniu Ingolfa
- nie wiadomo, mo¿e jeszcze jakie¶ niedocenione pere³ki by siê nam objawi³y.
Ale nokturn te¿ by³ cudny, prawda? Bardzo bym chcia³a pos³uchaæ go w nokturnach. I w ogóle
jeszcze w czym¶ nowym. Trzeba czekaæ, a¿ siê przewali ten "laureacki"sezon, ¿eby
mia³ czas co¶ sobie nowego poæwiczyæ.

Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #140 : Styczeñ 11, 2011, 13:18:21 »

Tak, s³usznie. My¶lê, ¿e Ingolf idealnie nadaje siê do nokturnów ("Filigrane Girlanden" !). Czêsto wracam do kompletu nokturnów w wyk. Adama Harasiewicza (co z jego now± p³yt± dla PR?), gra je arystokratycznie, czyste piêkno. Harasiewicz i Wunder to podobne muzykalnie osobowo¶ci, wiêc na pewno wspaniale zabrzmia³yby op. 15, 27 i in. w jego wykonaniu...  Bardzo chcia³bym go us³yszeæ te¿ w Barkaroli, w jakim¶ polonezie - op. 53 czy 44.
A... i czekam na koncert - f-moll, rzecz jasna. Z orkiestr± Concertgebouw Chichot
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2011, 13:20:00 wys³ane przez Mozart » Zapisane

Allegra
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 110

« Odpowiedz #141 : Styczeñ 11, 2011, 13:34:12 »

A... i czekam na koncert - f-moll, rzecz jasna. Z orkiestr± Concertgebouw Chichot
Ooooo, super by by³o. Ale przygotowanie koncertu musi zajmowaæ mnóstwo czasu, wiêc nie spodziewa³abym siê w najbli¿szej przysz³o¶ci.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #142 : Styczeñ 12, 2011, 00:49:55 »

Uwielbiam Harasiewiczowe nokturny:) Op. 15 i 27, jak najbardziej (Des-dur!!:))). Bardzo bym te¿ chcia³a us³yszeæ, jak Ingolf gra resztê op.9 (zw³aszcza Es-dur:)). Albo As-dur op.32:)) Albo e-moll op. 72:)) Albo cis-moll posth.) Co tam, wszystkie bym chcia³a us³yszeæ:))
Strony: 1 ... 8 9 [10]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land silverstar neder-live black-for kalinowatyper