Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Ranking utworów, które dziêki konkursowym recitalom polubili¶my najbardziej  (Przeczytany 45462 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 27, 2010, 15:51:27 »

Poniewa¿ od kilku lat mam p³ytê ze wszystkimi utworami Chopina, wiêc niczego nowego nie pozna³am w trakcie konkursu, ale gdybym mia³a zabraæ na bezludn± wyspê, z ca³ej muzyki ¶wiata wybra³abym trzy (moim skromnym zdaniem) arcydzie³a absolutne tj, Requiem Mozarta, Koncert f-moll i e-moll Chopina. Dok³adnie w takiej kolejno¶ci! Pewnie nie jestem oryginalna! Chichot

Chyba mogliby¶my wspólnie pomieszkiwaæ na tej wyspie, bo to tak¿e moja ¶wiêta trójca. Tylko, moja kolejno¶æ jest trochê inna: z e-mollem na pocz±tku i Mozartem po ¶rodku. Nie wiem wiêc, czy wytrzymaliby¶my ze sob± i czy nie zmuszeni byliby¶my wojowaæ Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 27, 2010, 16:09:40 »

Wielki Polonez? Hmm ... nie s³ysza³em nikogo, kto by mnie tym utworem zachwyci³, mo¿e przez wystêpy solo

Mnie zachwyci³ Yundi Li, zwyciêzca sprzed 10 lat, jego solowe wykonanie to poemat ... Mo¿e uda mi siê zdobyæ jego p³ytê, bardzo odpowiada mi jego interpretacja Na razie mam tylko p³ytê z Rzepy sprzed kilku dni, ale dobre i to.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 27, 2010, 22:40:18 »

Maria Joao Pires "Nokturny"

http://i-bloggermusic.blogspot.com/search/label/Chopin

ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 28, 2010, 13:51:02 »

Chichot Chichot Gdyby nagrania chodzi³y na okr±g³o i tak kolejno¶æ zagubi³aby siê, ale zapomnia³am dodaæ, ¿e kocham Zimermana!
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #19 : Pa¼dziernik 28, 2010, 21:20:47 »

Ja najchêtniej wracam ostatnio do utworów Fr. Chopina w wykonaniu Rafa³a Blechacza. Szczególnie mazurki w jego wykonaniu uwa¿am za wzorcowe. A z tegorocznego konkursu zapamiêtam szczególnie Trifonowa w III etapie (sonata i tarantela), Bo¿anowa w mazurkach i walcach oraz Fei  Fei Dong i Japonkê Sudo - za ich rado¶æ grania, piêkno wizualne i odkrywcze wykonania ronda (pierwszy raz s³ysza³em ten utwór) i etiud. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #20 : Pa¼dziernik 28, 2010, 21:43:12 »

Przez ostatnie parê dni (dziêki Wam) s³ucham sobie podczas jazd do pracy (jadê ponad godzinê w
jedn± stronê ) nagrañ z konkursu, g³ównie Wundera bo by³ moim faworytem,ale i innych tez.
Jutro mam zamiar pos³uchaæ Koncertu e-moll w wykonaniu Zimermana i Polskiej Orkiestry Festiwalowej
jako mojego idea³u wykonania tego koncertu.
A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Mam zamiar usi±¶æ spokojnie  i pos³uchaæ jej gry .
Ju¿ bez konkursowej emocji, obiektywne bez uprzedzeñ, bêdzie to bardzo ciekawe.
Jak by¶cie mogli podzieliæ siê wra¿eniami to by³oby fajnie...

niemuzyk
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

Krzysztof

« Odpowiedz #21 : Pa¼dziernik 28, 2010, 21:47:39 »

W³a¶nie obejrza³em Fei Fei w walcu As-dur  b mi siê podoba³a(chcia³em napisaæ "zaszala³a" ale nie wiem czy to odpowiednie s³owo). A je¶li chodzi o zaskoczenie czym¶ nowym to dla mnie takim odkryciem jest Impromptu Fis-dur
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #22 : Pa¼dziernik 28, 2010, 22:33:46 »

Obejrza³am i wys³ucha³am Riny Sudo. Mia³am nadziejê, ¿e bêdzie w III etapie - nie uda³o siê. Nie potrafiê sobie odpowiedzieæ na pytanie dlaczego tak siê sta³o. Gra³a piêknym czystym d¼wiêkiem, z ma³± ilo¶ci± b³êdów. Nie "kombinowa³a" przy tek¶cie. Piêknie gra³a legato, równie piêknie piano. Dogrywa³a wszystkie pasa¿e. Wszystko to wykolorowane u¶miechem. Pod jej palcami nawet fortepian Yamaha inaczej brzmia³ - mo¿e te¿ siê do niej u¶miecha³.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #23 : Pa¼dziernik 28, 2010, 23:00:34 »

A przyczyna jest taka, jutro Awdiejewa gra w FN ten koncert z Filharmonikami Nowojorskimi.
Czy jest przewidziana jaka¶ transmisja?

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
skrzypczatka
Go¶æ
« Odpowiedz #24 : Pa¼dziernik 28, 2010, 23:07:02 »

Tak, w dwójce chyba
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #25 : Pa¼dziernik 28, 2010, 23:19:41 »

W "Filharmonii dwójki" o 19:00, koncert zaczyna siê o 19:30. Mi³ego s³uchania.
Bodek1
Ekspert

Wiadomo¶ci: 576

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 29, 2010, 00:37:49 »

Jestem jeszcze pod urokiem Japonki Sudo - to jaki mia³a wyraz twarzy i jak to oddawa³a muzyk± (weso³o¶æ, mi³o¶æ) podobnie te¿ Fei Fei...a przeciwnie od I etapu nie spodoba³a mi siê fizjonomia J. Awdiejewej i nie ws³uchiwa³em siê uwa¿nie w jej grê. Tak wiêc chêtnie j± pos³ucham jutro, ale niekoniecznie chcê ogl±daæ
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 29, 2010, 08:49:00 »

Rondo a la Mazur in F major op. 5.
Szczegolnie w wykonaniu Trifonowa
anelik
Ekspert

Wiadomo¶ci: 544

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 29, 2010, 13:25:47 »

Odkry³am ponownie Lento con gran espressione cis-moll. Nuty jak krople deszczu, osuwaj±ce siê po li¶ciach lekko tylko poruszanych wiatrem, dr¿±ce gdzie¶ na brzegach blaszek a potem spadaj±ce miêkko w kêpy pierzastej trawy.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 29, 2010, 20:03:09 »

Bardzo piêkne czêsto wykonania Barkaroli Fis-dur - "wielkiego nokturnu" - dopiero konkursowe interpretacje spowodowa³y, ¿e "wsi±k³em" w ten utwor...
Do dzi¶ brzmi± w moich uszach 2 utwory z repertuaru Wundera - Rondo a'la Mazur op. 5 i cudownie zagrane Bolero. Có¿ za wielka si³a oddzia³ywania dzie³a i wykonawcy!

Strony: 1 [2] 3 4 ... 10   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land countrylife paktprzyjazni silverstar thepunisher