Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori± (Przeczytany 68558 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
Odp: Oko³opolityczne spory i rozmyslania
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:27:37 »
Przyk³ad amerykañskiej mentalno¶ci "panów ¶wiata" da³a Serena Williams, która po tym, jak sêdzia s³usznie zaliczy³ punkt rywalce z powodu niesportowego zachowania Sereny, zaczê³a na niego wrzeszczeæ i szanta¿owaæ, ¿e wiêcej nie bêdzie sêdziowa³ na ¿adnej imprezie. Nic dodaæ, nic uj±æ.
Jakie by to wspomnienie nie by³o dla nas bolesne i przykre, nie ma chyba sensu wymawiaæ teraz potomkom tamtych ludzi tego, co uczynili ich przodkowie.
Jasne, tylko nas Polakach niektórzy usi³uj± budziæ kompleksy za niepope³nione grzechy, jak pewien pseudohistoryk, który uczepi³ siê budz±cej - delikatnie mówi±c - spore w±tpliwo¶ci interpretacji pewnego zdjêcia.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:38:58 »
"anglistko'" Asiu - tak to prawda, amerykanie nie okupuj± naszego kraju..za to od 10 lat okupuj± inne, co nie jest dla tych innych powodem do szczególnej "rado¶ci"..i czego efektem by³a ¶mieræ dziesiatek, setek tysiecy niewinnych ludzi (mê¿czyzn, kobiet, dzieci - przypomnê w samym Iraku 600 tys ofiar, a na dzieñ dzisiejszy jest ich znacznie wiêcej), zreszt± ¶mieræ zbiera tam (i nie tylko tam) swoje ¿niwo wci±¿ nadal, niemal ka¿dego dnia - Amerykanie jak dot±d nie ponie¶li za to ¿adnej odpowiedzialno¶ci, bo i trudno ¿eby by³o inaczej, skoro okupant nieprzerwanie nadal okupuje te tereny - wiêc któ¿ mia³by siê zaj±æ ofiarami drugiej strony, je¶li nawet "¶wiat" i powo³ane ku temu jego organizacje, zdaj± siê nie dostrzegaæ podobnego problemu..Amerykanie nie zmuszaj± pod gro¼ba szykan i nie wywo¿± na Sybir, za to instaluj± wszêdzie gdzie siê tylko da tzw "tajne wiêzienia" CIA (miêdzy innymi i u nas - co jest dla mnie zupe³nie niepojête, zwa¿ywszy ¿e jeste¶my w pe³ni suwerennym krajem) i torturami zmuszaj± do zeznañ umieszczanych w nich wiê¼niów - przy tym ju¿ nawet nie tylko autentycznych terrorystów, ale i obywateli ró¿nych pañstw ju¿ tylko nawet podejrzanych o podobny proceder, bez uprzedniego przedstawienie jakichkolwiek dowodów mogacych ¶wiadczyæ o takiej¿e dzia³alno¶ci - co jest przecie¿ jawnym pogwa³ceniem praw cz³owieka (przy takim nastawieniu i czysto "re¿imowym" podej¶ciu do drugiego cz³owieka - bo trzeba jasno powiedzieæ ¿e nie ma to nic wspólnego z tzw "demokracj±", równie dobrze i ja..powiedzmy jako ten "antyamerykañski', mog³bym siê na spokojnie znale¼æ w podobnym miejscu..) Nie wspomnê ju¿ o s³ynnym obozie Quantanamo, posiadaj±cym wszelkie znamiona "obozu koncentracyjnego", gdzie stosowane metody i sprawowany dozór w zasadzie niczym nie ró¿ni siê od tego jaki by³ stosowany w obozach tego¿ typu..
Powiadasz Asiu, ¿e masz rodzinê i wielu znajomych w Ameryce..Ka¿dy ma gdzies rodzinê i znajomych (te¿ mam rodzinê w Ameryce tj Canadzie - nie utrzymujê kontaktów
) Widzisz ja mam za to sporo znajomych z zupe³nie innej czê¶ci ¶wiata: Gruzji, Armenii..wielu z nich w swoim czasie sprzedawa³o na naszym miejscowym bazarze, bliska znajom± jeszcze z czasów podstawówki w Libii (która ostatnio co¶ nagle przesta³a siê odzywaæ, co wielce zaczyna mnie niepokoiæ - nie wiem mo¿e co¶ siê sta³o?)..i co istotne nawet w Iraku (kolega ze studiów) - z którym kontakt zerwa³ siê niespodziewanie jakie¶ 2 lata temu - w³a¶nie o nim najczê¶ciej my¶la³em w tych dniach, bo mo¿e wiadomosæ nie nadejdzie ju¿ nigdy..a to dlatego, ¿e byæ mo¿e ju¿ nie ma..
a tak na marginesie, wiesz chyba Asiu co by³o jednym z g³ównych powodów tego co siê sta³o 9/11, bo tak jak pisa³em - nie ma skutków bez przyczyn..A oto i ona: obecno¶æ wojsk USA w Arabii Saudyjskiej..
http://www.stosunki.pl/?q=node/336
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #17 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:43:19 »
Cytat: Niebieskooki Wrzesieñ 12, 2011, 21:27:37
Przyk³ad amerykañskiej mentalno¶ci "panów ¶wiata" da³a Serena Williams, która po tym, jak sêdzia s³usznie zaliczy³ punkt rywalce z powodu niesportowego zachowania Sereny, zaczê³a na niego wrzeszczeæ i szanta¿owaæ, ¿e wiêcej nie bêdzie sêdziowa³ na ¿adnej imprezie. Nic dodaæ, nic uj±æ.
Czy to jest jaka¶ odrêbna "amerykañska" mentalno¶æ, czy te¿ po prostu mentalno¶æ rozwydrzonej gwiazdy? S±dzisz, ¿e nie znalaz³oby siê wiele równie rozwydrzonych polskich gwiazd?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:52:21 »
Zreszt± z takimi "panami ¶wiata" ja i moi znajomi miewamy do czynienia w praktyce. Nie potrzeba a¿ statusu gwiazdy - wystarczy nieraz poczucie w³adzy jak± daje stanowisko dyrektorskie, lub katedra. A co potrafi± czasem muzycy...
Akurat w kwestii niekulturalnych zachowañ rodacy nie s± chyba, niestety, na ostatnim miejscu.
bartus
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2896
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:57:15 »
Konradzie.
Wyobraz sobie, ze idziemy do knajpki na piwko.
Tam spotykamy dwoje Amerykanow.
Ja ich natychmiast rozpoznaje. To moi dawni przyjaciele.
I teraz pytanie do Ciebie - czy naplubys im w twarz za to, ze Ameryka wszczella wojne z Irakiem.
PS.
Mam tez kilkoro przyjaciol arabow. I co Ty na to.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:58:12 »
Szkoda, Asiu, ¿e od razu nie wspomnia³a¶ i¿ w tragediê ofiar syndromu 9/11 wpleciona jest Twoja osobista wie¼ i smutek po bliskich Tobie osobach. Na pewno z mojej strony nie pad³o by wówczas oskar¿enie o upolityczniania tego forum. Mamy przecie¿ prawo dzieliæ siê tutaj tak¿e swoimi zmartwieniami, a nawet oznakami ¿a³oby po naszych najbli¿szych, (zupe³nie tak samo, jak ostatnio uczyni³ to kozio³ek). Co innego jednak, je¶li bezosobowo nak³aniamy siebie nawzajem do wyrazów solidarno¶ci z ofiarami tragedii. Pytanie zawsze siê bêdzie rodziæ, a w imiê jakiej idei? I czy kogo¶ przy okazji nie bêdziemy takim solidaryzowaniem siê W KONSEKWENCJI - os±dzaæ?
W 9/11 zginê³o wielu niewinnych ludzi, którzy rzecz jasna prawdopodobnie nic nie mieli do polityki i prawdopodobnie nikomu w niczym nie zawinili. Je¶li wiêc wyrazi³em swoje zaniepokojenie o rozpolitykowanie forum to nie za spraw± tych tragicznie u¶mierconych ludzi, a za przyczyn±, która do tego doprowadzi³a. Bo przecie¿ ta tragedia nie sta³a siê bez powodu. Nie sta³a siê za spraw± „pewnego pokreconego Saudañczyka, któremu oto zamarzy³o sie ile¶ tam dziewic” (to autentyczny cytat jednego z przyjació³, którego imiê niech¿e pozostanie sekretne), ich tragiczna ¶mieræ wydarzy³a siê za spraw± tocz±cej siê absolutnie bezpardonowej, bezwzglêdnej, politycznej wojny miêdzy pañstwem amerykañskim a ¶wiatem fundamentalizmu islamskiego. Nie bêdê tego w±tku rozwija³, nie bêdê tu stawa³ po niczyjej stronie. Powiem jednak, ¿e je¶li miêliby¶my wspominaæ tragediê 9/11 to dlaczego pomijamy tragediê tysiêcy ludzi maltretowanych w Korei Pó³nocnej (za których nikt siê nie wstawi, bo komu przeszkadza ich tragiczny los?), tysiêcy cierpi±cych, obrzezanych kobiet w Indiach i Afryce, wreszcie – i to chyba najwa¿niejsze - setek tysiêcy niewinnych ofiar cywilnej ludno¶ci w krajach, w których s± wielkie z³o¿a ropy i w których wielka Ameryka od wielu lat zaprowadza si³± swoje prawa. Niech¿e wiêc ta Ameryka nie dziwi siê, ¿e w koñcu wola zemsty za jej wielkomocarstwowe rz±dy jak rykoszetem odbija jej wielkomocarstwowe roszczenia. 9/11 – to jeden z tych tragicznych rykoszetów. Dlatego nie chcê tej rocznicy wystawiaæ na o³tarze i publicznie op³akiwaæ. By³oby to wpisywanie siê w okre¶lon± polityczna opcjê, a przynajmniej w politykê jako tak±, bo jest to ewidentna tragedia ludzi, za któr± w najwiêkszym stopniu odpowiedzialna jest amerykañska d³ugofalowa mocarstwowa polityka.
Dlatego, jeszcze raz powtórzê, nigdy nie zamierzam „¶wiêtowaæ” rocznicy 9/11 i nie rozumiem tych, którzy nie maj±c emocjonalnych powi±zañ z jej ofiarami czyni± inaczej. Owszem, ¿al mi tych u¶mierconych tragicznie ludzi zupe³nie tak samo, jak ¿a³ujê tragedie tysiêcy osób corocznie gin±cych na szosach i autostradach. Te jednak ostatnie – s± na ogó³ bezimienne. Life is brutal. Niech¿e takimi bezimiennymi pozostan± i nieszczê¶nicy z WTC.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2011, 22:09:30 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesieñ 12, 2011, 21:59:47 »
I tutaj mamy zgubne pojecie patriotyzmu , o ktorym kiedys mowilem.
Postarajcie sie mnie zrozumiec.
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:12:38 »
Cytat: Aleksias Wrzesieñ 12, 2011, 21:43:19
Czy to jest jaka¶ odrêbna "amerykañska" mentalno¶æ, czy te¿ po prostu mentalno¶æ rozwydrzonej gwiazdy? S±dzisz, ¿e nie znalaz³oby siê wiele równie rozwydrzonych polskich gwiazd?
Skoro nawet staraj±cy siê o amerykañski status supermocarstwa Chiñczycy to samoistnie i odruchowo przejêli, to co¶ w tym jest.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 12, 2011, 22:16:45 wys³ane przez Janusz1228
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:18:01 »
Patryk, przepraszam, co¶ mi nie ten klawisz sie wcisna³ i nieswiadomie przykasowa³em kawa³ Twej wypowiedzi
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:19:06 »
Cytat: Mozart Wrzesieñ 12, 2011, 22:12:38
Skoro nawet staraj±cy siê o amerykañski status supermocarstwa Chiñczycy to samoistnie i odruchowo przejêli, to co¶ w tym jest.
Otóz to, Patryku. Trafi³es w sedno: "SAMOISTNIE". Nic na si³e. Nic za spraw± si³y. Mo¿e kiedy¶ nasi amerykañscy bracia wreszcie to zrozumiej±...
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #25 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:22:35 »
Cytat: bartus Wrzesieñ 12, 2011, 21:57:15
Konradzie.
Wyobraz sobie, ze idziemy do knajpki na piwko.
Tam spotykamy dwoje Amerykanow.
Ja ich natychmiast rozpoznaje. To moi dawni przyjaciele.
I teraz pytanie do Ciebie - czy naplubys im w twarz za to, ze Ameryka wszczella wojne z Irakiem.
PS.
Mam tez kilkoro przyjaciol arabow. I co Ty na to.
Nieee Bart, prawdopodobnie poda³bym im pi±tkê i jakby sie uda³o..wyduka³ nawet swoj± ³aman± angielszczyzn± - "fajny jest ten wasz amerykanski rock - lubie go.."
Ale nieco po¼niej, maj±c ju¿ trochê bardziej w czubie, doda³bym mo¿e jeszcze i to: tylko ¿e wiecie ch³opaki by³oby jeszcze fajniej, gdyby¶cie w miarê mo¿liwo¶ci wp³ynêli troche na tych z "góry" ¿eby juz wiêcej nie wyskakiwali z takimi numerami jak z Irakiem..i postarali sie czym prêdzej wycofaæ waszych "braci" Amerykanów z nieswojej ziemi..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #26 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:25:12 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesieñ 12, 2011, 21:58:12
Co innego jednak, je¶li bezosobowo nak³aniamy siebie nawzajem do wyrazów solidarno¶ci z ofiarami tragedii. Pytanie zawsze siê bêdzie rodziæ, a w imiê jakiej idei? I czy kogo¶ przy okazji nie bêdziemy takim solidaryzowaniem siê W KONSEKWENCJI - os±dzaæ?
Januszu, a có¿ znaczy solidarno¶æ? A zatem - publiczne (np. na forum) upamiêtnienie ofiar jakiej¶ zbrodni - II wojny ¶wiatowej, zamachu terrorystycznego - jest bezideow± dzia³alno¶ci±? Przecie¿ nikt nie narzuca uczuæ, empatii, nikt nie dozuje wra¿liwo¶ci! Niestety uwa¿am, ¿e dotykamy tu kwestii tzw. poprawno¶ci politycznej, która coraz czê¶ciej jest nienaturalnych rozmiarów.
Czy zanim pomy¶lê o osobach, które zginê³y - muszê doj¶æ do tego, dlaczego nie ¿yj±? Czyli - niektórych mo¿na piêknie upamiêtniæ, bo kraj w którym ¿yli jest dobry, a innych nie - bo nie podoba nam siê polityka ich kraju?
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #27 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:27:52 »
To jest moj post, wykasowany przez niezgadzaj±cego siê ze mn± Janusza.
Cytat: Aleksias Wrzesieñ 12, 2011, 21:43:19
Pytanie jest retoryczne. W ¿adnej mierze nie powinno siê doklejaæ cech rozkapryszonej gwiazdy, jednego czy drugiego indywiduum, do ca³ego narodu i do ka¿dego jego cz³onka.
A gdyby oceniaæ kraj po polityce rz±dz±cych - takie kraje jak Rosja czy Chiny nieraz nale¿a³oby moralnie totalnie zdegradowaæ. Twój post, Asiu, wyczerpuje temat... Podpisuje siê pod nim - i w tym w³a¶nie sensie - jestem proamerykanist±.
Na marginesie - faktem jest, ¿e tzw. wp³ywy amerykañskie s± na ¶wiecie olbrzymie. Wystarczy siê rozejrzeæ - nad nies³ychanie urokliwymi polami malutkiej i znanej sk±din±d w ¶wiecie naukowym miejscowo¶ci Lisowice na ¦lasku, 'wyz³acanymi pszenic±, posrebrzanymi ¿ytem', w promieniu kilkunastu mil - góruje najs³ynniejsze M ¶wiata...
A przecie¿ to nasza decyzja...
"Gdy przed kilku laty by³em w Chinach, obserwowa³em grupkê m³odzie¿y - zapewne studentów - tañcz±cych w rytm rockowych przebojów na placu przed Uniwersytetem Pekiñskim. Jako¶ nie mogê sobie wyobraziæ amerykañskich studentów tañcz±cych taniec smoka." W. Gadomski.
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:32:40 »
gdyby¶cie w miarê mo¿liwo¶ci wp³ynêli troche na tych z "góry" ¿eby juz wiêcej nie wyskakiwali z takimi numerami jak z Irakiem
System inwigilacji personalnej w USA jest jak wiesz doskonale rozwiniety.
Myslisz, ze zwykly czlowiek, bez podpalenia sie publicznie jest w stanie powiedziec NIE!!.
To nie jest takie latwe.
Polityka, Granice, Falszywie pojmowana tradycja, Patriotyzm (zle pojety) - przeciez to (Asiu zatkaj uszy) -" bollocks"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Wrzesieñ 12, 2011, 22:38:21 »
Cytat: Mozart Wrzesieñ 12, 2011, 22:27:52
To jest moj post, wykasowany przez niezgadzaj±cego siê ze mn± Janusza.
bardzo smieszne...
, a¿ do rozpuku.
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
25
Do góry
Drukuj