Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą (Przeczytany 72780 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: OkoÂłopolityczne spory i rozmyslania
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesień 12, 2011, 21:27:37 »
Przyk³ad amerykaùskiej mentalnoœci "panów œwiata" da³a Serena Williams, która po tym, jak sêdzia s³usznie zaliczy³ punkt rywalce z powodu niesportowego zachowania Sereny, zaczê³a na niego wrzeszczeÌ i szanta¿owaÌ, ¿e wiêcej nie bêdzie sêdziowa³ na ¿adnej imprezie. Nic dodaÌ, nic uj¹Ì.
Jakie by to wspomnienie nie byÂło dla nas bolesne i przykre, nie ma chyba sensu wymawiaĂŚ teraz potomkom tamtych ludzi tego, co uczynili ich przodkowie.
Jasne, tylko nas Polakach niektĂłrzy usiÂłujÂą budziĂŚ kompleksy za niepopeÂłnione grzechy, jak pewien pseudohistoryk, ktĂłry uczepiÂł siĂŞ budzÂącej - delikatnie mĂłwiÂąc - spore wÂątpliwoÂści interpretacji pewnego zdjĂŞcia.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesień 12, 2011, 21:38:58 »
"anglistko'" Asiu - tak to prawda, amerykanie nie okupuj¹ naszego kraju..za to od 10 lat okupuj¹ inne, co nie jest dla tych innych powodem do szczególnej "radoœci"..i czego efektem by³a œmierÌ dziesiatek, setek tysiecy niewinnych ludzi (mê¿czyzn, kobiet, dzieci - przypomnê w samym Iraku 600 tys ofiar, a na dzieù dzisiejszy jest ich znacznie wiêcej), zreszt¹ œmierÌ zbiera tam (i nie tylko tam) swoje ¿niwo wci¹¿ nadal, niemal ka¿dego dnia - Amerykanie jak dot¹d nie ponieœli za to ¿adnej odpowiedzialnoœci, bo i trudno ¿eby by³o inaczej, skoro okupant nieprzerwanie nadal okupuje te tereny - wiêc któ¿ mia³by siê zaj¹Ì ofiarami drugiej strony, jeœli nawet "œwiat" i powo³ane ku temu jego organizacje, zdaj¹ siê nie dostrzegaÌ podobnego problemu..Amerykanie nie zmuszaj¹ pod groŸba szykan i nie wywo¿¹ na Sybir, za to instaluj¹ wszêdzie gdzie siê tylko da tzw "tajne wiêzienia" CIA (miêdzy innymi i u nas - co jest dla mnie zupe³nie niepojête, zwa¿ywszy ¿e jesteœmy w pe³ni suwerennym krajem) i torturami zmuszaj¹ do zeznaù umieszczanych w nich wiêŸniów - przy tym ju¿ nawet nie tylko autentycznych terrorystów, ale i obywateli ró¿nych paùstw ju¿ tylko nawet podejrzanych o podobny proceder, bez uprzedniego przedstawienie jakichkolwiek dowodów mogacych œwiadczyÌ o takiej¿e dzia³alnoœci - co jest przecie¿ jawnym pogwa³ceniem praw cz³owieka (przy takim nastawieniu i czysto "re¿imowym" podejœciu do drugiego cz³owieka - bo trzeba jasno powiedzieÌ ¿e nie ma to nic wspólnego z tzw "demokracj¹", równie dobrze i ja..powiedzmy jako ten "antyamerykaùski', mog³bym siê na spokojnie znaleŸÌ w podobnym miejscu..) Nie wspomnê ju¿ o s³ynnym obozie Quantanamo, posiadaj¹cym wszelkie znamiona "obozu koncentracyjnego", gdzie stosowane metody i sprawowany dozór w zasadzie niczym nie ró¿ni siê od tego jaki by³ stosowany w obozach tego¿ typu..
Powiadasz Asiu, Âże masz rodzinĂŞ i wielu znajomych w Ameryce..KaÂżdy ma gdzies rodzinĂŞ i znajomych (teÂż mam rodzinĂŞ w Ameryce tj Canadzie - nie utrzymujĂŞ kontaktĂłw
) Widzisz ja mam za to sporo znajomych z zupeÂłnie innej czĂŞÂści Âświata: Gruzji, Armenii..wielu z nich w swoim czasie sprzedawaÂło na naszym miejscowym bazarze, bliska znajomÂą jeszcze z czasĂłw podstawĂłwki w Libii (ktĂłra ostatnio coÂś nagle przestaÂła siĂŞ odzywaĂŚ, co wielce zaczyna mnie niepokoiĂŚ - nie wiem moÂże coÂś siĂŞ staÂło?)..i co istotne nawet w Iraku (kolega ze studiĂłw) - z ktĂłrym kontakt zerwaÂł siĂŞ niespodziewanie jakieÂś 2 lata temu - wÂłaÂśnie o nim najczĂŞÂściej myÂślaÂłem w tych dniach, bo moÂże wiadomosĂŚ nie nadejdzie juÂż nigdy..a to dlatego, Âże byĂŚ moÂże juÂż nie ma..
a tak na marginesie, wiesz chyba Asiu co by³o jednym z g³ównych powodów tego co siê sta³o 9/11, bo tak jak pisa³em - nie ma skutków bez przyczyn..A oto i ona: obecnoœÌ wojsk USA w Arabii Saudyjskiej..
http://www.stosunki.pl/?q=node/336
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #17 :
Wrzesień 12, 2011, 21:43:19 »
Cytat: Niebieskooki Wrzesień 12, 2011, 21:27:37
Przyk³ad amerykaùskiej mentalnoœci "panów œwiata" da³a Serena Williams, która po tym, jak sêdzia s³usznie zaliczy³ punkt rywalce z powodu niesportowego zachowania Sereny, zaczê³a na niego wrzeszczeÌ i szanta¿owaÌ, ¿e wiêcej nie bêdzie sêdziowa³ na ¿adnej imprezie. Nic dodaÌ, nic uj¹Ì.
Czy to jest jakaœ odrêbna "amerykaùska" mentalnoœÌ, czy te¿ po prostu mentalnoœÌ rozwydrzonej gwiazdy? S¹dzisz, ¿e nie znalaz³oby siê wiele równie rozwydrzonych polskich gwiazd?
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Asia
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesień 12, 2011, 21:52:21 »
ZresztÂą z takimi "panami Âświata" ja i moi znajomi miewamy do czynienia w praktyce. Nie potrzeba aÂż statusu gwiazdy - wystarczy nieraz poczucie wÂładzy jakÂą daje stanowisko dyrektorskie, lub katedra. A co potrafiÂą czasem muzycy...
Akurat w kwestii niekulturalnych zachowaĂą rodacy nie sÂą chyba, niestety, na ostatnim miejscu.
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesień 12, 2011, 21:57:15 »
Konradzie.
Wyobraz sobie, ze idziemy do knajpki na piwko.
Tam spotykamy dwoje Amerykanow.
Ja ich natychmiast rozpoznaje. To moi dawni przyjaciele.
I teraz pytanie do Ciebie - czy naplubys im w twarz za to, ze Ameryka wszczella wojne z Irakiem.
PS.
Mam tez kilkoro przyjaciol arabow. I co Ty na to.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesień 12, 2011, 21:58:12 »
Szkoda, Asiu, Âże od razu nie wspomniaÂłaÂś iÂż w tragediĂŞ ofiar syndromu 9/11 wpleciona jest Twoja osobista wieÂź i smutek po bliskich Tobie osobach. Na pewno z mojej strony nie padÂło by wĂłwczas oskarÂżenie o upolityczniania tego forum. Mamy przecieÂż prawo dzieliĂŚ siĂŞ tutaj takÂże swoimi zmartwieniami, a nawet oznakami ÂżaÂłoby po naszych najbliÂższych, (zupeÂłnie tak samo, jak ostatnio uczyniÂł to kozioÂłek). Co innego jednak, jeÂśli bezosobowo nakÂłaniamy siebie nawzajem do wyrazĂłw solidarnoÂści z ofiarami tragedii. Pytanie zawsze siĂŞ bĂŞdzie rodziĂŚ, a w imiĂŞ jakiej idei? I czy kogoÂś przy okazji nie bĂŞdziemy takim solidaryzowaniem siĂŞ W KONSEKWENCJI - osÂądzaĂŚ?
W 9/11 zginĂŞÂło wielu niewinnych ludzi, ktĂłrzy rzecz jasna prawdopodobnie nic nie mieli do polityki i prawdopodobnie nikomu w niczym nie zawinili. JeÂśli wiĂŞc wyraziÂłem swoje zaniepokojenie o rozpolitykowanie forum to nie za sprawÂą tych tragicznie uÂśmierconych ludzi, a za przyczynÂą, ktĂłra do tego doprowadziÂła. Bo przecieÂż ta tragedia nie staÂła siĂŞ bez powodu. Nie staÂła siĂŞ za sprawÂą „pewnego pokreconego SaudaĂączyka, ktĂłremu oto zamarzyÂło sie ileÂś tam dziewic” (to autentyczny cytat jednego z przyjació³, ktĂłrego imiĂŞ niechÂże pozostanie sekretne), ich tragiczna ÂśmierĂŚ wydarzyÂła siĂŞ za sprawÂą toczÂącej siĂŞ absolutnie bezpardonowej, bezwzglĂŞdnej, politycznej wojny miĂŞdzy paĂąstwem amerykaĂąskim a Âświatem fundamentalizmu islamskiego. Nie bĂŞdĂŞ tego wÂątku rozwijaÂł, nie bĂŞdĂŞ tu stawaÂł po niczyjej stronie. Powiem jednak, Âże jeÂśli miĂŞlibyÂśmy wspominaĂŚ tragediĂŞ 9/11 to dlaczego pomijamy tragediĂŞ tysiĂŞcy ludzi maltretowanych w Korei Pó³nocnej (za ktĂłrych nikt siĂŞ nie wstawi, bo komu przeszkadza ich tragiczny los?), tysiĂŞcy cierpiÂących, obrzezanych kobiet w Indiach i Afryce, wreszcie – i to chyba najwaÂżniejsze - setek tysiĂŞcy niewinnych ofiar cywilnej ludnoÂści w krajach, w ktĂłrych sÂą wielkie zÂłoÂża ropy i w ktĂłrych wielka Ameryka od wielu lat zaprowadza si³¹ swoje prawa. NiechÂże wiĂŞc ta Ameryka nie dziwi siĂŞ, Âże w koĂącu wola zemsty za jej wielkomocarstwowe rzÂądy jak rykoszetem odbija jej wielkomocarstwowe roszczenia. 9/11 – to jeden z tych tragicznych rykoszetĂłw. Dlatego nie chcĂŞ tej rocznicy wystawiaĂŚ na oÂłtarze i publicznie opÂłakiwaĂŚ. ByÂłoby to wpisywanie siĂŞ w okreÂślonÂą polityczna opcjĂŞ, a przynajmniej w politykĂŞ jako takÂą, bo jest to ewidentna tragedia ludzi, za ktĂłrÂą w najwiĂŞkszym stopniu odpowiedzialna jest amerykaĂąska dÂługofalowa mocarstwowa polityka.
Dlatego, jeszcze raz powtĂłrzĂŞ, nigdy nie zamierzam „ÂświĂŞtowaĂŚ” rocznicy 9/11 i nie rozumiem tych, ktĂłrzy nie majÂąc emocjonalnych powiÂązaĂą z jej ofiarami czyniÂą inaczej. Owszem, Âżal mi tych uÂśmierconych tragicznie ludzi zupeÂłnie tak samo, jak ÂżaÂłujĂŞ tragedie tysiĂŞcy osĂłb corocznie ginÂących na szosach i autostradach. Te jednak ostatnie – sÂą na ogó³ bezimienne. Life is brutal. NiechÂże takimi bezimiennymi pozostanÂą i nieszczĂŞÂśnicy z WTC.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 22:09:30 wysłane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesień 12, 2011, 21:59:47 »
I tutaj mamy zgubne pojecie patriotyzmu , o ktorym kiedys mowilem.
Postarajcie sie mnie zrozumiec.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesień 12, 2011, 22:12:38 »
Cytat: Aleksias Wrzesień 12, 2011, 21:43:19
Czy to jest jakaœ odrêbna "amerykaùska" mentalnoœÌ, czy te¿ po prostu mentalnoœÌ rozwydrzonej gwiazdy? S¹dzisz, ¿e nie znalaz³oby siê wiele równie rozwydrzonych polskich gwiazd?
Skoro nawet starajÂący siĂŞ o amerykaĂąski status supermocarstwa ChiĂączycy to samoistnie i odruchowo przejĂŞli, to coÂś w tym jest.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2011, 22:16:45 wysłane przez Janusz1228
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Wrzesień 12, 2011, 22:18:01 »
Patryk, przepraszam, coÂś mi nie ten klawisz sie wcisnaÂł i nieswiadomie przykasowaÂłem kawaÂł Twej wypowiedzi
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #24 :
Wrzesień 12, 2011, 22:19:06 »
Cytat: Mozart Wrzesień 12, 2011, 22:12:38
Skoro nawet starajÂący siĂŞ o amerykaĂąski status supermocarstwa ChiĂączycy to samoistnie i odruchowo przejĂŞli, to coÂś w tym jest.
OtĂłz to, Patryku. TrafiÂłes w sedno: "SAMOISTNIE". Nic na siÂłe. Nic za sprawÂą siÂły. MoÂże kiedyÂś nasi amerykaĂąscy bracia wreszcie to zrozumiejÂą...
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Wrzesień 12, 2011, 22:22:35 »
Cytat: bartus Wrzesień 12, 2011, 21:57:15
Konradzie.
Wyobraz sobie, ze idziemy do knajpki na piwko.
Tam spotykamy dwoje Amerykanow.
Ja ich natychmiast rozpoznaje. To moi dawni przyjaciele.
I teraz pytanie do Ciebie - czy naplubys im w twarz za to, ze Ameryka wszczella wojne z Irakiem.
PS.
Mam tez kilkoro przyjaciol arabow. I co Ty na to.
Nieee Bart, prawdopodobnie podaÂłbym im piÂątkĂŞ i jakby sie udaÂło..wydukaÂł nawet swojÂą ÂłamanÂą angielszczyznÂą - "fajny jest ten wasz amerykanski rock - lubie go.."
Ale nieco poÂźniej, majÂąc juÂż trochĂŞ bardziej w czubie, dodaÂłbym moÂże jeszcze i to: tylko Âże wiecie chÂłopaki byÂłoby jeszcze fajniej, gdybyÂście w miarĂŞ moÂżliwoÂści wpÂłynĂŞli troche na tych z "gĂłry" Âżeby juz wiĂŞcej nie wyskakiwali z takimi numerami jak z Irakiem..i postarali sie czym prĂŞdzej wycofaĂŚ waszych "braci" AmerykanĂłw z nieswojej ziemi..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #26 :
Wrzesień 12, 2011, 22:25:12 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesień 12, 2011, 21:58:12
Co innego jednak, jeÂśli bezosobowo nakÂłaniamy siebie nawzajem do wyrazĂłw solidarnoÂści z ofiarami tragedii. Pytanie zawsze siĂŞ bĂŞdzie rodziĂŚ, a w imiĂŞ jakiej idei? I czy kogoÂś przy okazji nie bĂŞdziemy takim solidaryzowaniem siĂŞ W KONSEKWENCJI - osÂądzaĂŚ?
Januszu, a có¿ znaczy solidarnoœÌ? A zatem - publiczne (np. na forum) upamiêtnienie ofiar jakiejœ zbrodni - II wojny œwiatowej, zamachu terrorystycznego - jest bezideow¹ dzia³alnoœci¹? Przecie¿ nikt nie narzuca uczuÌ, empatii, nikt nie dozuje wra¿liwoœci! Niestety uwa¿am, ¿e dotykamy tu kwestii tzw. poprawnoœci politycznej, która coraz czêœciej jest nienaturalnych rozmiarów.
Czy zanim pomyœlê o osobach, które zginê³y - muszê dojœÌ do tego, dlaczego nie ¿yj¹? Czyli - niektórych mo¿na piêknie upamiêtniÌ, bo kraj w którym ¿yli jest dobry, a innych nie - bo nie podoba nam siê polityka ich kraju?
Blog o muzyce:
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #27 :
Wrzesień 12, 2011, 22:27:52 »
To jest moj post, wykasowany przez niezgadzajÂącego siĂŞ ze mnÂą Janusza.
Cytat: Aleksias Wrzesień 12, 2011, 21:43:19
Pytanie jest retoryczne. W Âżadnej mierze nie powinno siĂŞ doklejaĂŚ cech rozkapryszonej gwiazdy, jednego czy drugiego indywiduum, do caÂłego narodu i do kaÂżdego jego czÂłonka.
A gdyby oceniaĂŚ kraj po polityce rzÂądzÂących - takie kraje jak Rosja czy Chiny nieraz naleÂżaÂłoby moralnie totalnie zdegradowaĂŚ. TwĂłj post, Asiu, wyczerpuje temat... Podpisuje siĂŞ pod nim - i w tym wÂłaÂśnie sensie - jestem proamerykanistÂą.
Na marginesie - faktem jest, Âże tzw. wpÂływy amerykaĂąskie sÂą na Âświecie olbrzymie. Wystarczy siĂŞ rozejrzeĂŚ - nad niesÂłychanie urokliwymi polami malutkiej i znanej skÂądinÂąd w Âświecie naukowym miejscowoÂści Lisowice na ÂŚlasku, 'wyzÂłacanymi pszenicÂą, posrebrzanymi Âżytem', w promieniu kilkunastu mil - gĂłruje najsÂłynniejsze M Âświata...
A przecieÂż to nasza decyzja...
"Gdy przed kilku laty byÂłem w Chinach, obserwowaÂłem grupkĂŞ mÂłodzieÂży - zapewne studentĂłw - taĂączÂących w rytm rockowych przebojĂłw na placu przed Uniwersytetem PekiĂąskim. JakoÂś nie mogĂŞ sobie wyobraziĂŚ amerykaĂąskich studentĂłw taĂączÂących taniec smoka." W. Gadomski.
Blog o muzyce:
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #28 :
Wrzesień 12, 2011, 22:32:40 »
gdybyÂście w miarĂŞ moÂżliwoÂści wpÂłynĂŞli troche na tych z "gĂłry" Âżeby juz wiĂŞcej nie wyskakiwali z takimi numerami jak z Irakiem
System inwigilacji personalnej w USA jest jak wiesz doskonale rozwiniety.
Myslisz, ze zwykly czlowiek, bez podpalenia sie publicznie jest w stanie powiedziec NIE!!.
To nie jest takie latwe.
Polityka, Granice, Falszywie pojmowana tradycja, Patriotyzm (zle pojety) - przeciez to (Asiu zatkaj uszy) -" bollocks"
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Wrzesień 12, 2011, 22:38:21 »
Cytat: Mozart Wrzesień 12, 2011, 22:27:52
To jest moj post, wykasowany przez niezgadzajÂącego siĂŞ ze mnÂą Janusza.
bardzo smieszne...
, aÂż do rozpuku.
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
25
Do góry
Drukuj