Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori± (Przeczytany 68792 razy)
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
Odp: Oko³opolityczne spory i rozmyslania
«
Odpowiedz #75 :
Wrzesieñ 14, 2011, 22:48:42 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesieñ 14, 2011, 21:18:46
i w Wielkiej Brytanii i na £otwie, Litwie, Meksyku, Kanadzie, Brazylii...
Funkcjonuje niewzruszenie w ustawodawstwie ponad 100 pañstw na wszystkich kontynentach swiata
Hmmm...
Januszu, o ile mi wiadomo £otwa kest jedynym krajem w UE, gdzie dopuszcza siê karê ¶mierci - ale tylko w okresie wojny.
Sprawa kary ¶mierci faktycznie nie jest jednoznaczna, £ukaszu. Mo¿na polemizowaæ, widzimy argumenty za i przeciw. Ale uzasadnienia egzekucji w wielu krajach muzu³mañskich s± CO NAJMNIEJ nieprzekonuj±ce.
Kraje islamskie (obok Chin) s± w czo³ówce, je¶li chodzi o liczbê egzekucji w ci±gu roku (Iran - 94, Arabia Saudyjska - 86, choæ w USA te¿ du¿o - 60). O ile jednak w wiêkszo¶æ krajów - nazwijmy to roboczo - cywilizacji zachodniej kara ¶mierci jest zakazana (CA£A UNIA EUROPEJSKA, ³±cznie z Wlk Brytani±, Brazylia, Meksyk itd - Januszu!). Kara ¶mierci stosowana jest obecnie w 58 krajach (vide: wikipedia). W wiêkszo¶ci krajów islamskich jest dozwolona - w Pakistanie, Iranie, Arabii Saudyjskiej czy Jemienie - stosuje siê j± nawet w przypadku niepe³noletnich! Jakie metody egzekusji s± popularne w owych krajach? M.in. rozstrzelanie (ok, na Bia³orusi te¿), powieszenie, ukamienowanie, nawet - ¶cinanie g³owy mieczem, czasem - przed publiczno¶ci±! To praktyki, o których nie powiemy, ¿e zachowuj± jak±kolwiek etykê i humanitaryzm, nawet je¶li popieramy ideê kary ¶mierci. Co gorsze - w tych krajach kara ¶mierci dotyczy tych, którzy NIE PODPORZ¡DKOWALI SIÊ PRAWU ISLAMSKIEMU.
Po prostu - niektóre te kraje stosuj± karê ¶mierci za wyst±pienie przeciwko zasadom religijnym.
Cytujê: "Kara ¶mierci mo¿e byæ orzeczona za powa¿ne zbrodnie, jak zabójstwo, zdrada, itd., jak te¿ za czyny mniej gro¼ne dla spo³eczno¶ci, jak zdrada ma³¿eñska dokonana przez mê¿a b±d¼ ¿onê […], homoseksualizm czy czary (kategoria ta czêsto bywa stosowana do wszelkiej dzia³alno¶ci sprzecznej z polityk± w³adz, np. do dzia³alno¶ci zwi±zkowej w¶ród zagranicznych pracowników zatrudnionych w Arabii Saudyjskiej)."
8 krajów islamskich stosuje karê ¶mierci
za APOSTAZJÊ
...
To jest ewidentne pogwa³cenie praw i wolno¶ci cz³owieka.
onet.pl; marzec 2010 r.:
Hussain Sibat, prowadz±cy popularny program w libañskiej telewizji, zosta³ skazany na ¶mieræ za przewidywanie przysz³o¶ci podczas swojego show.
Sibat zosta³ aresztowany przez religijn± policjê (Mutawa`een) podczas wizyty w Arabii Saudyjskiej w 2008 r. Prezenter przyjecha³ do kraju, aby wyst±piæ podczas islamskiej pielgrzymki (Umra). Zdaniem s±du, przewidywa³ przysz³o¶æ w swoim show i na podstawie wró¿b udziela³ publiczno¶ci rad.
Sibat zosta³ postawiony przed s±dem. W listopadzie 2009 r. s±d miasta Medina skaza³ go na ¶mieræ. Mê¿czyzna odwo³a³ siê od wyroku. Sprawê skierowano do ponownego rozpatrzenia, wskazuj±c, ¿e wszystkie zarzuty wysuniête przeciwko prezenterowi powinny zostaæ jeszcze raz zweryfikowane, a Sibat zas³uguje na szansê wyra¿enia skruchy.
10 marca sêdziowie podtrzymali jednak pocz±tkowy werdykt, co oznacza³o, ¿e Sibata czeka egzekucja.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 14, 2011, 22:50:41 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #76 :
Wrzesieñ 14, 2011, 22:55:16 »
Cytat: kozio³ Wrzesieñ 14, 2011, 22:32:33
ale mo¿e popatrzmy i popodziwiajmy ta "cuda" Dubaju, bo jest na co popatrzeæ - sztuczne wyspy i najwiêksze sztuczne nabrze¿e na ¶wiecie - siedem razy wiêksze od amerykañskiego Manhattanu..i oczyw.najwy¿sza konstrukcja wybudowana w dziejach cz³owieka - Burd¿ Chalifa (828 m)..To jednak inny ¶wiat
Zgadza siê! Piêkny ¶wiat, inny ¶wiat! Równie¿ wzglêdem
normalnej rzeczywisto¶ci
mieszkañców kraju muzu³mañskiego. Na Chiny czy Indie zapewne równie¿ nie patrzysz jedynie przez pryzmat nowoczesnego Hongkongu czy luksusowych hoteli w Bombaju (gdzie miliony mieszkaj± w slumsach).
Blog o muzyce:
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #77 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:06:57 »
Ej, kozio³ku, trochê waln±³e¶ z grubej rury "doszukuj±c " sie analogii miêdzy naszym wykulturalnionym pa³acem wzniesionym przez radzieck± my¶l techniczn± a budowlami Dubaju. Ro¿nica jest taka, ze tym architektonicznym cudakiem uszczê¶liwiono nas na si³ê, niwecz±c znacznie ambitniejsze plany zagospodarowania Warszawy, które jeszcze zatwierdza³ Prezydent Starzyñski. Wiem, ze o tym wiesz, wiêc wkurza mnie - ¿e mimo to - tak niegrzecznie siê podk³adasz
To, ze kapita³ we wspó³czesnym ¶wiecie wêdruje za "rynkiem" i rozp³ywa siê po wszystkich kontynentach - to oczywiste. Prawd± jest, ¿e przyk³adowo Amerykanie buduj± w Chinach, a Chiñczycy w Ameryce. Jednak niewiele mi wiadomo, ¿eby saudyjscy in¿ynierowie i spawacze wznosili drapacze chmur w Moskwie albo w Nowym Yorku.
Poza petrodolarami wspólcze¶ne pañstwa Islamu nie maj± ani tradycji, ani kultury technicznej ugruntowanej na wielopokoleniowych doswiadczeniach. Mog± jedynie polegaæ na do¶wiadczeniach, które bez zadnych ograniczeñ kupuj± na miêdzynarodowych rynkach. Tym w³asnie rózni± siê od innych nacji. Na dzi¶ - taka doktryna znakomicie siê w ich realiach sprawdza. ALE CZY JUTRO? - powatpiewam. Jak napisa³em ju¿ wy¿ej, nie da siê przeskoczyæ przepa¶ci kulturowo-technologicznej w jednym pokoleniu... Za to Mo¿na tylko nad ni± przelatywaæ np. najdro¿szymi na swiecie aeroplanami.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 14, 2011, 23:19:00 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #78 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:11:25 »
Cytat: Mozart Wrzesieñ 14, 2011, 22:48:42
Hmmm...
Januszu, o ile mi wiadomo £otwa kest jedynym krajem w UE, gdzie dopuszcza siê karê ¶mierci - ale tylko w okresie wojny.
¬ród³o, z którego zaczerpn±³em informacje precyzuje i wyszczególnia to inaczej:
http://www.karasmierci.info.pl/kss.html
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #79 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:17:11 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesieñ 14, 2011, 23:11:25
¬ród³o, z którego zaczerpn±³em informacje precyzuje i wyszczególnia to inaczej:
http://www.karasmierci.info.pl/kss.html
http://www.karasmierci.info.pl/kslotwa.htm
informacja na szarym tle na górze
Blog o muzyce:
kozio³
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #80 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:20:47 »
Cytat: Janusz1228 Wrzesieñ 14, 2011, 23:06:57
Ej, kozio³ku, trochê waln±³e¶ z grubej rury "doszukuj±c " sie analogii miêdzy naszym wykulturalnionym pa³acem wzniesionym przez radzieck± my¶l techniczn± a budowlami Dubaju. Ro¿nica jest taka, ze tym architektonicznym cudakiem uszczê¶liwiono nas na si³ê, niwecz±c znacznie ambitniejsze plany zagospodarowania Warszawy, które jeszcze zatwierdza³ Prezydent Starzyñski. Wiem, ze o tym wiesz, wiêc wkurza mnie - ¿e mimo to - tak niegrzecznie siê podk³adasz
..przecie¿ wiesz, ¿e "strzeli³em" tak specjalnie..
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #81 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:22:01 »
Strona podana przez Janusza pokazuje wyra¼nie, ¿e kara ¶mierci wykonywana jest dzi¶ g³ównie w krajach, gdzie obowi±zuje szariat i nie istnieje faktyczny rozdzia³ miêdzy islamem a pañstwem.
Blog o muzyce:
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #82 :
Wrzesieñ 14, 2011, 23:59:56 »
Cytat: kozio³ Wrzesieñ 14, 2011, 22:32:33
Januszu tak tylko o tym nadmieni³em, bo nasza Asia gotowa by³a zaraz zrobiæ z dos³ownie ca³ej kultury islamskiej - nic tylko prymitywne, pierwotne ludy pomieszkuj±ce nadal w jaskiniach i równie jak oni sami prymitywnych ziemiankach..albo widzieæ w nich jeszcze (i dodatkowo przemieszaj±c z innymi) staro¿ytnych i ¶redniowiecznych semito-irañskich dzikich koczowników..
ale mo¿e popatrzmy i popodziwiajmy ta "cuda" Dubaju, bo jest na co popatrzeæ - sztuczne wyspy i najwiêksze sztuczne nabrze¿e na ¶wiecie - siedem razy wiêksze od amerykañskiego Manhattanu..i oczyw.najwy¿sza konstrukcja wybudowana w dziejach cz³owieka - Burd¿ Chalifa (828 m)..To jednak inny ¶wiat
http://www.youtube.com/watch?v=UgrbasPyaEk&feature=related
Konradzie - sugerujesz chyba co¶ innego, ni¿ pisa³am. Wspomnia³am o zas³ugach dawnej cywilizacji arabskiej dla naszej kultury, o ¿adnych ziemiankach nie by³o mowy, jeno o medycynie i studiowaniu greckich filozofów
Co do pó¼niejszego regresu, zgodzi³e¶ siê ze mn±. Chcia³am potem w odpowiedzi napisaæ Ci w³a¶nie to, co Janusz dobrze scharakteryzowa³ - ¿e te wszystkie cuda, to dzie³o naszej my¶li technicznej i naukowej kupione za petrodolary. I ¿e nie wiadomo do koñca, czy kraje arabskie bêda gotowe stan±æ do równorzêdnej rywalizacji w cywilizacji informatycznej i naukowej, kiedy skoñczy siê ropa. A niewykluczone ¿e szariat mo¿e t³umiæ tak¿e i swobodn± my¶l w dziedzinie nauki.
Jednak przecie¿ tak naprawdê nie o techniczn± przepa¶æ tu chodzi, ale w³a¶nie o to, co pisze Pat. Ty mo¿esz bardziej swobodnie zachwycaæ siê budowlami Dubaju. Tobie w wycieczkach po krajach islamskich nie grozi w zasadzie ¿aden dyskomfort. Ja natomiast przyznajê, ¿e problem "zderzenia kultur" widzê w przepa¶ci w mentalno¶ci ludzi, nie w technologii. W prawodawstwie, w obyczajach, w skrajnie ró¿nym pojmowaniu ludzkiej godno¶ci i praw cz³owieka. Tak, przyznajê, jako kobietê przera¿a mnie kultura, w której mo¿liwe, i niespecjalnie potêpiane jest co¶ takiego:
http://www.joemonster.org/link/pokaz/23722/Poparzone_twarze_muzulmanskich_kobiet_
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #83 :
Wrzesieñ 15, 2011, 00:10:03 »
Cytat: Mozart Wrzesieñ 14, 2011, 22:55:16
Zgadza siê! Piêkny ¶wiat, inny ¶wiat! Równie¿ wzglêdem
normalnej rzeczywisto¶ci
mieszkañców kraju muzu³mañskiego. Na Chiny czy Indie zapewne równie¿ nie patrzysz jedynie przez pryzmat nowoczesnego Hongkongu czy luksusowych hoteli w Bombaju (gdzie miliony mieszkaj± w slumsach).
Nie Amade, na Chiny nie patrzê przez pryzmat Hongkongu (który jak zapewne wiesz, jeszcze do niedawna równie¿ by³ koloni± brytyjsk±) ale przede wszystkim na rozwijaj±cy siê z gigantyczn± predko¶ci± Szanghaj i Pekin - imponuj±ce i równie piekne jak "bajeczny" Dubaj..zas Bombaj ze swoimi hotelami i slumsami to Indie (te¿ by³a kolonia brytyjska - te kilkaset lat brytyjskiego w³adztwa na tych terenach zrobi³o jednak swoje..do tej pory istniej± problemy nierozwi±zane, z którymi trudno jest im sie jak dot±d uporaæ - choæ armiê maj± jak na stan obecny, jedn± z najlepszych w ¶wiecie..i oczywi¶cie "potencja³" nuklearny..nasze si³y przy nich, to jak "mucha przy jastrzêbiu"..Co do slumsów - to s± one wszêdzie..i w Stanach, i w Brytanii, Meksyku, czy Brazylii itd.. A przyk³adowo ile tys ludzi w N.Jorku mieszka w dzielnicach biedy, slumsach, miasteczkach-obozowiskach w których jedynymi domkami sa "kartoniki" po telewizorach ??..Przepraszam Pat, a nie orientujesz siê mo¿e jaka jest w ogóle liczna bezdomnych i bezrobotnych w USA ?? - bo ja s³ysza³em, ¿e bezrobotnych jest obecnie ok 14 mln..i wska¼nik ten niestety ro¶nie z dnia na dzieñ - ciekaw jestem zatem, ilu w¶ród nich jest potencjalnych kandydatów na to, aby zasiliæ szeregi tych drugich..
kozio³
Ekspert
«
Odpowiedz #84 :
Wrzesieñ 15, 2011, 00:17:46 »
Asiu..a ropa skoñczy siê za 200-300 lat lub dalej - wiêc ludy kultury islamu maj± jeszcze wystarczaj±co sporo czasu, aby siê podobnymi problemami zacz±æ zamartwiaæ, puki co idzie im ca³kiem nie¼le..i oby tak dalej (no chyba ¿e taki stan rzeczy jest nie pomy¶li dla co niektórych..
)
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #85 :
Wrzesieñ 15, 2011, 00:23:24 »
Przy okazji mojego poprzedniego postu: dziewczyny - to s± bardzo drastyczne zdjêcia. Mo¿e lepiej nie patrzcie. Ja jako przyrodnik jako¶ to znios³am, choæ jako poetka by³am w potê¿nym szoku.
W zesz³ym roku podpisywa³am petycjê w tej sprawie:
http://www.polskatimes.pl/fakty/279098,ukamienowa-sakineh-ashtiani,id,t.html
http://amnesty.org.pl/no_cache/archiwum/aktualnosci-strona-artykulu/article/7056/85.html
W sprawozdaniu Amnesty jest kilka wzmianek, które daj± pewien obraz statusu kobiety w kraju islamskim. Choæby fakt, ¿e do skazania wymagane jest ¶wiadectwo czterech ¶wiadków mê¿czyzn, lub trzech mê¿czyzn i dwóch kobiet (jak ³atwo zauwa¿yæ, dwie kobiety równowa¿± g³os jednego mê¿czyzny).
Tej przepa¶ci nie da siê ³atwo zasypaæ.
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #86 :
Wrzesieñ 15, 2011, 00:30:45 »
Cytat: kozio³ Wrzesieñ 15, 2011, 00:17:46
puki co idzie im ca³kiem nie¼le..i oby tak dalej (no chyba ¿e taki stan rzeczy jest nie pomy¶li dla co niektórych..
)
Idzie im ca³kiem nie¼le... No tak, ale sukces ekonomiczny tylko jedna strona medalu. To co zwi±zane jest z kar± ¶mierci, obyczajowo¶ci± - ¿yciem kobiet jest czasem naprawdê wstrz±saj±ce.
Konradzie, mnie nie chodzi o licytowanie - gdzie jest wiêcej slumsów, biednych etc. - choæ, jestem pewien, wska¼niki te bêd± proporcjonalnie bardziej negatywne dla Chin czy Indii; pomijam to, ¿e w USA i innych krajach Zachodu bezrobotni czy biedni otrzmuj± ca³± masê ¶wiadczeñ socjalnych, co zapewnia im czêsto normalny byt (w Europie Zach. niektórym to 'niepracowanie' nawet siê op³aca).
Chcê tylko zwróciæ uwagê na to, ¿e nie nale¿y spogl±daæ na kraje arabskie w systemie czarno-bia³ym. Sztuczny l±d w kszta³cie palmy w ZEA mo¿e nas zachwycaæ, podobnie jak Burd¿ Chalifa czy 7-gwiazdkowy Burj Al Arab. Ale systemy spo³eczne i brak swobód obywatelskich/wolno¶ci osobistych mieszkañców A. Saudyjskiej czy Jemenu - zatrwa¿aj±. Asia rozwinê³a moj± my¶l dot. sytuacji kobiet - doprawdy, Conrado, nie chcia³by¶ ¿yæ w pañstwie o takich stosunkach spo³...
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 15, 2011, 00:33:35 wys³ane przez Mozart
»
Blog o muzyce:
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #87 :
Wrzesieñ 15, 2011, 17:47:11 »
Ja tam nie wiem, o co idzie. Jest prawo? Jest. Wiadomo, czym siê ryzykuje? Wiadomo. Np wiêc wszystko jest ok. Skazano j± za zabójstwo mê¿a, wiêc kara ¶mierci jest jak najbardziej ok. Szczerze mówi±c, wolê takie prawo ni¿ nasze, które jest a¿ nadto ³agodne.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #88 :
Wrzesieñ 15, 2011, 18:11:55 »
Cytat: kozio³ Wrzesieñ 15, 2011, 00:17:46
Asiu..a ropa skoñczy siê za 200-300 lat lub dalej - wiêc ludy kultury islamu maj± jeszcze wystarczaj±co sporo czasu, aby siê podobnymi problemami zacz±æ zamartwiaæ, puki co idzie im ca³kiem nie¼le..i oby tak dalej (no chyba ¿e taki stan rzeczy jest nie pomy¶li dla co niektórych..
)
Kozio³ku, ropa wcale nie musi sie skoñczyæ, ropê mo¿e zdewaluowac inny no¶nik energii, co w konsekwencjach zadzia³a identycznie. Ju¿ dzi¶ olbrzymie nadzieje ¶wiat pok³ada w w zimnej syntezie i ca³kiem mozliwe, ze ju¿ w tym stuleciu nasze wnuki raz na zawsze zapomn± o ropie. Wspó³czuje wiêc pokoleniom wnuków tych, którzy dziêki niej dzisiaj pomieszkuj± w raju
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #89 :
Wrzesieñ 15, 2011, 18:58:30 »
Cytat: Niebieskooki Wrzesieñ 15, 2011, 17:47:11
Ja tam nie wiem, o co idzie. Jest prawo? Jest. Wiadomo, czym siê ryzykuje? Wiadomo. Np wiêc wszystko jest ok. Skazano j± za zabójstwo mê¿a, wiêc kara ¶mierci jest jak najbardziej ok. Szczerze mówi±c, wolê takie prawo ni¿ nasze, które jest a¿ nadto ³agodne.
Kara ¶mierci nigdy nie jest ok.Mnie bardzo dziwi,jak w takim niby chrze¶cijañskim kraju jak nasz,
tylu jest jej zwolenników.Jako¶ ludzie chodz±cy co niedziela do ko¶cio³a, nie boj± siê o swoje
zbawienie.Wystêpuj± przeciw naukom swojego ko¶cio³a, przeciw temu co mówi³ nasz Papie¿.
Dla mnie to zdumiewaj±ce.
http://www.franzschubert.pl/
Strony:
1
...
4
5
[
6
]
7
8