Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
25
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą (Przeczytany 74652 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: OkoÂłopolityczne spory i rozmyslania
«
Odpowiedz #135 :
Wrzesień 17, 2011, 07:26:30 »
Cytat: bartus Wrzesień 16, 2011, 23:32:48
Ty tez tego nie wiesz. Nie byles w takiej sytuacji.
Nie wiem, jakim prawem uwaÂżasz, Âże lepiej wiesz, co bym zrobiÂł, a czego nie. JeÂśli tak ma wyglÂądaĂŚ ta dyskusja, a nie sÂądzĂŞ, by miaÂła juÂż przebiegaĂŚ z Twojej strony inaczej, skoro celowo po raz kolejny stosujesz ten sam zabieg, to ja dziĂŞkujĂŞ, ale nie widzĂŞ sensu jej kontynuowaniu z mojej strony.
Zdania swojego nie zmieniam, ale wobec takiej postawy strony przeciwnej darujĂŞ sobie udziaÂł w dalszych dywagacjach. Do zobaczenia w innych tematach.
Swoj¹ drog¹ to dobrze Wam. Macie swój œwiat, w którym wszystko idzie po Waszemu. Na pewno wygodniej by³oby mi dzieliÌ Wasze pogl¹dy. Móg³bym siê wtedy cieszyÌ, ¿e wszystko idzie ku "dobremu". Ale te pogl¹dy s¹ mi zbyt odleg³e, wiêc obserwuj¹c rzeczywistoœÌ, skazany jestem na doznawanie przeciwnych Waszym nastrojów. WidaÌ tak ju¿ musi byÌ.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Melisa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #136 :
Wrzesień 17, 2011, 08:58:46 »
Zastanawia³am siê od jakiegoœ czasu, do czego doprowadz¹ te ,,oko³opolityczne spory i rozmyœlania" i dochodzê do wniosku, ¿e donik¹d. Ka¿de z nas ma ukszta³towany œwiatopogl¹d i raczej nie wypracujemy jakiegoœ jednolitego stanowiska w tej kwestii. Pozostaje tylko szanowaÌ siê wzajemnie i wróciÌ raczej do tematów zwi¹zanych z muzyk¹ i sztuk¹. Co do fascynacji wschodem (ogólnie mówi¹c), to prze¿y³am niegdyœ takow¹ . Osi¹gniêcia (medycyna, matematyka , architekturaitp. ) œwiata muzu³maùskiego bardzo mi imponowa³y. Mia³am wtedy coœ ko³o siedemnastu lat i moja skromna wiedza (tylko ksi¹¿kowa) dyktowa³a mi tak¹ postawê. Z biegiem lat nauczy³am siê trochê obserwowaÌ œwiat, a ten muzu³maùski znam trochê lepiej ( nie tylko z ksi¹¿ek) i ju¿ nie jestem tak¹ entuzjastk¹ . Szanujê Twoj¹ Kozio³ku naprawdê du¿¹ wiedzê , ale równie¿ nie zgadzam siê z wiêkszoœci¹ Twoich stwierdzeù. Znacznie bli¿ej mi do stanowiska £ukasza. Nie znaczy to , ¿e musimy siê wymieniaÌ z³oœliwymi uwagami. Przecie¿ sympatia, jak¹ siê darzymy ma wspólny mianownik, a jest nim umi³owanie muzyki, sztuki, wiêc niech tak zostanie. Amen
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #137 :
Wrzesień 17, 2011, 09:10:07 »
Na pewno, osobiste przezycia (Melisa, Lukasz) bardzo mocno rzezbia nasz poglad na niektore tematy,
ale przeciez nie mozemy zrezygnowac z obiektywnego osadu.
Wszyscy szukamy jakiejs prawdy.
Wydaje mi sie, ze jest to jedyna droga do poznania swiata.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #138 :
Wrzesień 17, 2011, 10:28:53 »
Tylko, co to jest obiektywna prawda?
JeÂśli ktoÂś wierzy Âże zarodek jest istota ludzkÂą od chwili poczĂŞcia, kto inny, Âże to tylko
pojedyĂącze komĂłrki to porozumienie miĂŞdzy nimi jest niemoÂżliwe.Dla kaÂżdego z nich
jest to obiektywna prawda.MĂłj Mistrz napisaÂł kiedyÂś,Âże nie istniejÂą fakty, tylko
ich interpretacja.Tak¿e podzielam zdanie Melisy, wróÌmy do muzyki bo zdaje siê,
Âże jakoÂś na innych wÂątkach ostatnio niezÂła posucha.
http://www.franzschubert.pl/
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #139 :
Wrzesień 17, 2011, 11:51:59 »
Tylko ¿e Melisko, chcia³em zauwa¿yÌ ¿e akurat stanowisko £ukasza i moje w sprawach Wschodu, a zw³aszcza B.Wschodu i œwiata islamu jest bardzo do siebie zbli¿one (choÌ mo¿emy siê w jakimœ stopniu ró¿niÌ pogl¹dami politycznymi, zw³.na swoim podwórku - no ale ka¿dy ma prawo i jakieœ tam pogl¹dy)...w ka¿dym razie tak mi siê zdaje, choÌ mogê siê i myliÌ
Melisa
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #140 :
Wrzesień 17, 2011, 12:56:15 »
Cytat: kozioÂł Wrzesień 17, 2011, 11:51:59
, chciaÂłem zauwaÂżyĂŚ Âże akurat stanowisko ÂŁukasza i moje w sprawach Wschodu, a zwÂłaszcza B.Wschodu i Âświata islamu jest bardzo do siebie zbliÂżone
rzeczywiœcie, w tym momencie mia³am na myœli ju¿ inne, bardziej ¿e tak powiem, zasadnicze kwestie, ale nie zrobi³am wystarczaj¹co wyrazistego przejœcia. Podl¹dy zaœ rzeczywiœcie ka¿dy ,,jakieœ tam" ma , jak to filuternie uj¹³eœ. Pozdrawiam
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #141 :
Wrzesień 17, 2011, 13:04:41 »
Cytat: Niebieskooki Wrzesień 16, 2011, 22:49:57
KozioÂłku
Chyba nie przeczytaÂłeÂś tego, co napisaÂłem o stosunku KK do kary Âśmierci. Poza tym jest coÂś, czego jako wojujÂący ateista nigdy nie zrozumiesz: asystowanie przy wykonywaniu wyrokĂłw nie jest ich przyklepywaniem, lecz posÂługÂą ÂświadczonÂą skazanym. AlternatywÂą byÂłaby odmowa ostatniej spowiedzi, ostatniego bÂłogosÂławieĂąstwa itd. Po prostu Âźle odczytujesz sens tej praktyki.
Ahaa..sorry Melisko, prawdopodobnie o ten post Ci chodziÂło - wczeÂśniej nie zwrĂłciÂłem uwagi..
Przy okazji dziĂŞki ÂŁukaszu za wyjaÂśnienie, chyba faktycznie Âżle odczytywaÂłem tÂą praktykĂŞ..
p.s. Lukas nie jestem ateistÂą, wierzĂŞ w Boga i to mocno..co prawda nie wiem jeszcze jakiego - ale wierzĂŞ..
RĂłwnieÂż CiĂŞ pozdrawiam Melisko
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #142 :
Wrzesień 17, 2011, 13:50:28 »
jeszcze co do tego Boga - no jakiegoÂś bliÂżej nie okreÂślonego...a najlepiej gdyby jeszcze powyciÂągaĂŚ jedynie te najlepsze cechy, zalety zarĂłwno: chrzeÂścijaĂąstwa (choĂŚ istnieje bardzo wiele "podejrzanych"), judaizmu (tylko czasem bez tych "ogranicznikĂłw" pokarmowych
) i islamu (te¿ ma kilka ciekawych aspektów)..i po³¹czyÌ to wszystko w jedn¹ ca³oœÌ - to dopiero by³oby coœ..
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #143 :
Wrzesień 17, 2011, 14:46:54 »
...i dodaÂłabym kozioÂłku buddyzm, dla mnie bardzo ciekawa religia.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #144 :
Wrzesień 17, 2011, 16:41:40 »
o tym zapomniaÂłem - teÂż dobre, ale byle tylko nie hinduizm..religia dla "dziwakĂłw"
kompletnie nic z tego nie kumam, przecieÂż to w zasadzie wielobĂłstwo...jak dla mnie za bardzo skomplikowane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #145 :
Wrzesień 17, 2011, 19:31:00 »
kozioÂłku, bijĂŞ siĂŞ w piersi, bo nie miaÂłem Âżadnych podstaw do nazwania CiĂŞ ateistÂą. ChciaÂłem napisaĂŚ antyklerykaÂł.
Po³¹czenie elementów kilku religii w jedn¹. Ktoœ to ju¿ zrobi³ chyba. Ale to kiepski pomys³, przynajmniej w skali makro.
Buddyzm? I tu Was zmartwiê. To raczej nie jest religia, tylko pewien system moralno-filozoficzny. No, mo¿e jest to religia, ale idei Boga tym nie zaprawisz, gdy¿ w swej g³êbokiej istocie jest to system... ateistyczny.
A co do prawdy obiektywnej, to istnieje ona i nie a sensu temu zaprzeczaĂŚ. JeÂśli coÂś jest wÂątpliwe, to wynika to tylko z naszych problemĂłw z dotarciem do niej.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #146 :
Wrzesień 17, 2011, 20:50:49 »
To bardzo ciekawe co piszesz ÂŁukaszu, czy wobec tego buddyzm to coÂś
w rodzaju panteizmu???
Móg³byœ podrzuciÌ jak¹œ lekturkê?
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #147 :
Wrzesień 17, 2011, 22:24:05 »
Nie. Panteizm to uto¿samienie Boga ze wszystkim stworzeniem. Buddyzm natomiast nie jest wiar¹ w ¿adnego boga. Budda to nie jest imiê boga, tylko okreœlenie cz³owieka, który siê wyzwoli³. Buddyzm to wiara w reinkarnacjê i da¿enie do osi¹gniêcia wy¿szy stadiów rozwoju. Ostatecznie ka¿dy mo¿e staÌ siê budd¹. Nie zg³êbia³em tego dok³adnie, wiêc niech siê wypowiedzi ktoœ, kto wie wiêcej.
kozioÂł
Ekspert
«
Odpowiedz #148 :
Wrzesień 18, 2011, 02:50:29 »
Cytat: Niebieskooki Wrzesień 17, 2011, 19:31:00
ChciaÂłem napisaĂŚ antyklerykaÂł.
To taak..
chociaz znowu¿ nie tak ca³kiem zupe³nie, przyk³adowo zawsze uznawa³em (i uznajê) JPII za autorytet moralny, jego pisma itd..ale najbardziej w tym wszystkim razi mnie instytucjonalnoœÌ Koœcio³a, jego ogromnie rozbudowana hierarchia..i oczywiœcie zbytnie przywi¹zanie do zbytku i wielkich w³asnoœci (zreszt¹ gromadzonych od wieków i dalej pomna¿anych - chocia¿ by³ taki okres ¿e troche tych "w³asnoœci" stracili
) Tak wiêc przynajmniej w tym wzglêdzie przyda³oby z ich strony nieco umiarkowania i najzwyklejszej przyzwoitoœci - bo stoi to przecie¿ w ca³kowitej w sprzecznoœci z pierwotnym charakterem chrzescijaùstwa..(no ale owe 'przywi¹zanie", to jeszcze spuœcizna po epoce œredniowiecznej)...A co do samej hierarchii, to zauwa¿ ¿e przyk³adowo w takim islamie, czy judaizmie nie istnieje praktycznie ¿adna hierarchia duchowieùstwa, a jak ju¿ w postaci bardzo zminimalizowanej - wierni jak siê modl¹, to siê modl¹ bezpoœrednio do Boga, bez ¿adnych poœredników, a kiedy s³u¿¹ Bogu, nie s³u¿¹ jakiejœ tam instytucji, lecz tylko i wy³¹cznie samemu Bogu...i to mi sie w³aœnie najbardziej u nich podoba
tu dosyĂŚ ciekawy artykulik odnoszÂący siĂŞ do Italii - aktualnie (nie podajÂą w jakim przedziale czasowym)) 10 tys WÂłochĂłw, przeszÂło na islam..a Âżyje tam obecnie od 600tys do 1 mln emigrantĂłw wyznania muzuÂłmaĂąskiego - najwyraÂźniej coÂś musi jednak byĂŚ w tym atrakcyjnego, skoro taka liczba ludzi przechodzi ot tak sobie na to wyznanie..
http://www.bezgranic
,net.pl/index.php?d=news_content&dn=3&id=57
tuco82
Ekspert
«
Odpowiedz #149 :
Wrzesień 18, 2011, 08:38:01 »
W rozmowach o wierze w Boga, o religiach zawsze pytam siĂŞ jak szanowny rozmĂłwca rozumie pojĂŞcie boga. Tylko wtedy dwie strony mogÂą dzieliĂŚ siĂŞ wÂłasnymi przemyÂśleniami. ByĂŚ moÂże takie definicje przypominajÂą bardziej naukĂŞ niÂż religiĂŞ, choĂŚ z drugiej strony zarĂłwno w matematyce jak i religii istniejÂą dogmaty.
Popieram stanowisko zmarÂłego juÂż prof. Carla Sagana w debacie, ktĂłrej skrĂłt (tematyka Boga) moÂżna obejrzeĂŚ z polskimi napisami tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=PyK9xsgTqyQ
P.S. W³aœnie skoùczy³em czytaÌ ksi¹¿kê pana Sagana "Umys³ Broca". W szczególnoœci podoba³ mi siê rozdzia³, w którym autor w œciœle naukowym spojrzeniu krytykuje ksi¹¿kê I.Velikovsky'ego (
http://www.nieznany.pl/Zderzenie-swiatow-pbi-5670.html
). Na przykÂład podaje argument, Âże teoretycznie Ziemia moÂże zatrzymaĂŚ swĂłj obrĂłt osiowy w ciÂągu 4600 minut bez zauwaÂżenia tego przez czÂłowieka. Gorzej z rozpĂŞdzeniem jej do pierwotnej prĂŞdkoÂści, czyli do pierwotnej dÂługoÂści dnia + nocy jako 24 godziny.
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
Strony:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
25