Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±  (Przeczytany 68855 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #135 : Wrzesieñ 17, 2011, 07:26:30 »

Ty tez tego nie wiesz. Nie byles w takiej sytuacji.
Nie wiem, jakim prawem uwa¿asz, ¿e lepiej wiesz, co bym zrobi³, a czego nie. Je¶li tak ma wygl±daæ ta dyskusja, a nie s±dzê, by mia³a ju¿ przebiegaæ z Twojej strony inaczej, skoro celowo po raz kolejny stosujesz ten sam zabieg, to ja dziêkujê, ale nie widzê sensu jej kontynuowaniu z mojej strony.
Zdania swojego nie zmieniam, ale wobec takiej postawy strony przeciwnej darujê sobie udzia³ w dalszych dywagacjach. Do zobaczenia w innych tematach.

Swoj± drog± to dobrze Wam. Macie swój ¶wiat, w którym wszystko idzie po Waszemu. Na pewno wygodniej by³oby mi dzieliæ Wasze pogl±dy. Móg³bym siê wtedy cieszyæ, ¿e wszystko idzie ku "dobremu". Ale te pogl±dy s± mi zbyt odleg³e, wiêc obserwuj±c rzeczywisto¶æ, skazany jestem na doznawanie przeciwnych Waszym nastrojów. Widaæ tak ju¿ musi byæ.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #136 : Wrzesieñ 17, 2011, 08:58:46 »

Zastanawia³am siê od jakiego¶ czasu, do czego doprowadz±  te  ,,oko³opolityczne  spory i rozmy¶lania" i dochodzê do wniosku, ¿e donik±d. Ka¿de z nas ma ukszta³towany ¶wiatopogl±d i raczej nie wypracujemy jakiego¶ jednolitego stanowiska w tej kwestii. Pozostaje tylko szanowaæ siê wzajemnie i wróciæ raczej do tematów zwi±zanych z muzyk± i sztuk±. Co do fascynacji  wschodem (ogólnie mówi±c), to prze¿y³am niegdy¶ takow± . Osi±gniêcia     (medycyna, matematyka , architekturaitp. ) ¶wiata muzu³mañskiego bardzo mi imponowa³y. Mia³am wtedy co¶ ko³o siedemnastu lat i moja skromna wiedza (tylko ksi±¿kowa) dyktowa³a mi tak± postawê. Z biegiem lat nauczy³am siê trochê obserwowaæ   Â¶wiat, a ten muzu³mañski znam trochê lepiej ( nie tylko z ksi±¿ek) i ju¿ nie jestem tak± entuzjastk± . Szanujê Twoj±  Kozio³ku naprawdê du¿± wiedzê   , ale równie¿ nie zgadzam siê z wiêkszo¶ci± Twoich stwierdzeñ. Znacznie bli¿ej mi do stanowiska £ukasza. Nie znaczy to , ¿e musimy siê wymieniaæ z³o¶liwymi uwagami. Przecie¿ sympatia, jak± siê darzymy ma wspólny mianownik, a jest nim umi³owanie muzyki, sztuki, wiêc niech tak zostanie. Amen
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #137 : Wrzesieñ 17, 2011, 09:10:07 »

Na pewno, osobiste przezycia (Melisa, Lukasz) bardzo mocno rzezbia nasz poglad na niektore tematy,
ale przeciez nie mozemy zrezygnowac z obiektywnego osadu.
Wszyscy szukamy jakiejs prawdy.
Wydaje mi sie, ze jest to jedyna droga do poznania swiata.
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #138 : Wrzesieñ 17, 2011, 10:28:53 »

Tylko, co to jest obiektywna prawda?
Je¶li kto¶ wierzy ¿e zarodek jest istota ludzk± od chwili poczêcia, kto inny, ¿e to tylko
pojedyñcze komórki to porozumienie miêdzy nimi jest niemo¿liwe.Dla ka¿dego z nich
jest to obiektywna prawda.Mój Mistrz napisa³ kiedy¶,¿e nie istniej± fakty, tylko
ich interpretacja.Tak¿e podzielam zdanie Melisy, wróæmy do muzyki bo zdaje siê,
¿e jako¶ na innych w±tkach ostatnio niez³a posucha.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #139 : Wrzesieñ 17, 2011, 11:51:59 »

Tylko ¿e Melisko, chcia³em zauwa¿yæ ¿e akurat stanowisko £ukasza i moje w sprawach Wschodu, a zw³aszcza B.Wschodu i ¶wiata islamu jest bardzo do siebie zbli¿one (choæ mo¿emy siê w jakim¶ stopniu ró¿niæ pogl±dami politycznymi, zw³.na swoim podwórku - no ale ka¿dy ma prawo i jakie¶ tam pogl±dy)...w ka¿dym razie tak mi siê zdaje, choæ mogê siê i myliæ
Melisa
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 129

« Odpowiedz #140 : Wrzesieñ 17, 2011, 12:56:15 »

, chcia³em zauwa¿yæ ¿e akurat stanowisko £ukasza i moje w sprawach Wschodu, a zw³aszcza B.Wschodu i ¶wiata islamu jest bardzo do siebie zbli¿one
rzeczywi¶cie, w tym momencie mia³am na my¶li ju¿ inne, bardziej  ¿e tak powiem, zasadnicze kwestie, ale nie zrobi³am wystarczaj±co wyrazistego przej¶cia. Podl±dy za¶ rzeczywi¶cie ka¿dy ,,jakie¶ tam" ma , jak to filuternie uj±³e¶. Pozdrawiam  Buziak
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #141 : Wrzesieñ 17, 2011, 13:04:41 »

Kozio³ku
Chyba nie przeczyta³e¶ tego, co napisa³em o stosunku KK do kary ¶mierci. Poza tym jest co¶, czego jako wojuj±cy ateista nigdy nie zrozumiesz: asystowanie przy wykonywaniu wyroków nie jest ich przyklepywaniem, lecz pos³ug± ¶wiadczon± skazanym. Alternatyw± by³aby odmowa ostatniej spowiedzi, ostatniego b³ogos³awieñstwa itd. Po prostu ¼le odczytujesz sens tej praktyki.

Ahaa..sorry Melisko, prawdopodobnie o ten post Ci chodzi³o - wcze¶niej nie zwróci³em uwagi..

Przy okazji dziêki £ukaszu za wyja¶nienie, chyba faktycznie ¿le odczytywa³em t± praktykê..

p.s. Lukas nie jestem ateist±, wierzê w Boga i to mocno..co prawda nie wiem jeszcze jakiego - ale wierzê..

Równie¿ Ciê pozdrawiam Melisko  Buziak
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Wrzesieñ 17, 2011, 13:50:28 »

jeszcze co do tego Boga - no jakiego¶ bli¿ej nie okre¶lonego...a najlepiej gdyby jeszcze powyci±gaæ jedynie te najlepsze cechy, zalety zarówno: chrze¶cijañstwa (choæ istnieje bardzo wiele "podejrzanych"), judaizmu (tylko czasem bez tych "ograniczników" pokarmowych  ) i islamu (te¿ ma kilka ciekawych aspektów)..i po³±czyæ to wszystko w jedn± ca³o¶æ - to dopiero by³oby co¶.. Chichot
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #143 : Wrzesieñ 17, 2011, 14:46:54 »

...i doda³abym kozio³ku buddyzm, dla mnie bardzo ciekawa religia.

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #144 : Wrzesieñ 17, 2011, 16:41:40 »

o tym zapomnia³em - te¿ dobre, ale byle tylko nie hinduizm..religia dla "dziwaków" Chichot kompletnie nic z tego nie kumam, przecie¿ to w zasadzie wielobóstwo...jak dla mnie za bardzo skomplikowane 
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Wrzesieñ 17, 2011, 19:31:00 »

kozio³ku, bijê siê w piersi, bo nie mia³em ¿adnych podstaw do nazwania Ciê ateist±. Chcia³em napisaæ antykleryka³.
Po³±czenie elementów kilku religii w jedn±. Kto¶ to ju¿ zrobi³ chyba. Ale to kiepski pomys³, przynajmniej w skali makro.
Buddyzm? I tu Was zmartwiê. To raczej nie jest religia, tylko pewien system moralno-filozoficzny. No, mo¿e jest to religia, ale idei Boga tym nie zaprawisz, gdy¿ w swej g³êbokiej istocie jest to system... ateistyczny.
A co do prawdy obiektywnej, to istnieje ona i nie a sensu temu zaprzeczaæ. Je¶li co¶ jest w±tpliwe, to wynika to tylko z naszych problemów z dotarciem do niej.

TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #146 : Wrzesieñ 17, 2011, 20:50:49 »

To bardzo ciekawe co piszesz £ukaszu, czy wobec tego buddyzm to co¶
w rodzaju panteizmu???
Móg³by¶ podrzuciæ jak±¶ lekturkê?

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Wrzesieñ 17, 2011, 22:24:05 »

Nie. Panteizm to uto¿samienie Boga ze wszystkim stworzeniem. Buddyzm natomiast nie jest wiar± w ¿adnego boga. Budda to nie jest imiê boga, tylko okre¶lenie cz³owieka, który siê wyzwoli³. Buddyzm to wiara w reinkarnacjê i da¿enie do osi±gniêcia wy¿szy stadiów rozwoju. Ostatecznie ka¿dy mo¿e staæ siê budd±. Nie zg³êbia³em tego dok³adnie, wiêc niech siê wypowiedzi kto¶, kto wie wiêcej.

kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #148 : Wrzesieñ 18, 2011, 02:50:29 »

Chcia³em napisaæ antykleryka³.

To taak.. chociaz znowu¿ nie tak ca³kiem zupe³nie, przyk³adowo zawsze uznawa³em (i uznajê) JPII za autorytet moralny, jego pisma itd..ale najbardziej w tym wszystkim razi mnie instytucjonalno¶æ Ko¶cio³a, jego ogromnie rozbudowana hierarchia..i oczywi¶cie zbytnie przywi±zanie do zbytku i wielkich w³asno¶ci (zreszt± gromadzonych od wieków i dalej pomna¿anych - chocia¿ by³ taki okres ¿e troche tych "w³asno¶ci" stracili  ) Tak wiêc przynajmniej w tym wzglêdzie przyda³oby z ich strony nieco umiarkowania i najzwyklejszej przyzwoito¶ci - bo stoi to przecie¿ w ca³kowitej w sprzeczno¶ci z pierwotnym charakterem chrzescijañstwa..(no ale owe 'przywi±zanie", to jeszcze spu¶cizna po epoce ¶redniowiecznej)...A co do samej hierarchii, to zauwa¿ ¿e przyk³adowo w takim islamie, czy judaizmie nie istnieje praktycznie ¿adna hierarchia duchowieñstwa, a jak ju¿ w postaci bardzo zminimalizowanej - wierni jak siê modl±, to siê modl± bezpo¶rednio do Boga, bez ¿adnych po¶redników, a kiedy s³u¿± Bogu, nie s³u¿± jakiej¶ tam instytucji, lecz tylko i wy³±cznie samemu Bogu...i to mi sie w³a¶nie najbardziej u nich podoba 

tu dosyæ ciekawy artykulik odnosz±cy siê do Italii - aktualnie (nie podaj± w jakim przedziale czasowym)) 10 tys W³ochów, przesz³o na islam..a ¿yje tam obecnie od 600tys do 1 mln emigrantów wyznania muzu³mañskiego - najwyra¼niej co¶ musi jednak byæ w tym atrakcyjnego, skoro taka liczba ludzi przechodzi ot tak sobie na to wyznanie..

http://www.bezgranic,net.pl/index.php?d=news_content&dn=3&id=57
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #149 : Wrzesieñ 18, 2011, 08:38:01 »

W rozmowach o wierze  w Boga, o religiach zawsze pytam siê jak szanowny rozmówca rozumie pojêcie boga. Tylko wtedy dwie strony mog± dzieliæ siê w³asnymi przemy¶leniami. Byæ mo¿e takie definicje przypominaj± bardziej naukê ni¿ religiê, choæ z drugiej strony zarówno w matematyce jak i religii istniej± dogmaty.
Popieram stanowisko zmar³ego ju¿ prof. Carla Sagana  w debacie, której skrót (tematyka Boga) mo¿na obejrzeæ z polskimi napisami tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=PyK9xsgTqyQ

P.S. W³a¶nie skoñczy³em czytaæ ksi±¿kê pana Sagana "Umys³ Broca". W szczególno¶ci podoba³ mi siê rozdzia³, w którym autor w ¶ci¶le naukowym spojrzeniu krytykuje ksi±¿kê I.Velikovsky'ego (http://www.nieznany.pl/Zderzenie-swiatow-pbi-5670.html). Na przyk³ad podaje argument, ¿e teoretycznie Ziemia mo¿e zatrzymaæ swój obrót osiowy w ci±gu 4600 minut bez zauwa¿enia tego przez cz³owieka. Gorzej z rozpêdzeniem jej do pierwotnej prêdko¶ci, czyli do pierwotnej d³ugo¶ci dnia + nocy jako 24 godziny.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni thepunisher silverstar black-for countrylife