Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±  (Przeczytany 68940 razy)
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 43

« Odpowiedz #195 : Wrzesieñ 24, 2011, 19:42:21 »

Ciekawe tylko co posiadaczka tego typu ca³o¶ciowych fata³aszków odpowiedzia³aby zapytana w kwestii "tolerancji, praw cz³owieka i swobód obywatelskich". A no, ¿e "tolerancja, prawa cz³owieka i swobody obywatelskie" s± dobre pod warunkiem, ¿e nie wchodz± w konflikt z boskim prawem szariatu. Je¶li za¶ wchodz± w konflikt to jest to dzie³o szatana. A jak owa "tolerancja, prawa cz³owieka i swobody obywatelskie" wygl±daj± w krajach, w których owe boskie prawa szariatu (jak np. kara ¶mierci dla apostatów) obowi±zuj±, to ju¿ by³a o tym mowa. St±d wniosek, ¿e konflikt ten pojawia siê dosyæ czêsto. W ten sposób dochodzimy do absurdalnej sytuacji, w której tzw. obroñcy praw cz³owieka ubiegaj± siê o specjalne przywileje [proponujê aby¶my wszyscy zaczêli nosiæ kominiarki] dla osób, które ostentacyjnie poprzez strój manifestuj± pogardê dla owej "tolerancji, praw cz³owieka i swobód obywatelskich". I jak s³usznie pan Kozio³ zauwa¿y³ – poprzez zestawianie typowo religijnych praktyk katolicyzmu i judaizmu z szariatem - islam nie jest to po prostu religia, ale ca³y system polityczno-spo³eczno-religijny, a im bardziej jest radykalny, tym bardziej element prawno-polityczno-spo³eczny wysuwa siê na plan pierwszy.

A propos wspomnianej uprzednio kary ¶mierci dla apostatów: zapisu tego nie znajdziemy w Koranie, ale w jednym z hadisów ("je¶li kto zmienia religiê, zabijcie go"). Problem nie le¿y w interpretacji, ale w odrzuceniu tego rodzaju nakazów, uznaniu ¿e zosta³y one sfabrykowane ile¶ tam lat pó¼niej, ¿e k³óc± siê ze ¶wiêt± ksiêg± etc. Podobnie zreszt± z kar± kamienowania za cudzo³óstwo (której to kary, je¶li dobrze pamiêtam, Koran nie przewiduje, przewiduj± j± za to hadisy). Co do tekstów typu "zabijcie ich, gdziekolwiek ich znajdziecie" etc. i w ogóle wszystkich tekstach wyra¿aj±cych siê wrogo o wyznawcach innych religii, zagrzewaj±cych podw³adnych do walki lub zawieraj±cych archaiczne przepisy prawne - wystarczy³oby uznaæ, ¿e by³y to wypowiedzi koniunkturalne, zale¿±ce od sytuacji i momentu historycznego, nieobowi±zuj±ce po dzi¶ dzieñ, co te¿ jaka¶ czê¶æ muzu³manów czyni. Jednak¿e mo¿e byæ z tym problem, poniewa¿ bodaj¿e od IX wieku (za datê nie dam rêki sobie uci±æ ) uznano Koran za odwiecznie niestworzone S³owo, status którego w chrze¶cijañstwie Biblia nie posiada. Tak w ogóle to nie jest mi niewiadome, ¿e Koran zawiera równie¿ du¿o dobrych pozytywnych tre¶ci. I oby ostatecznie to jedynie te tre¶ci uznano za to co odwieczne i rzeczywi¶cie od Boga pochodz±ce. Przy³±czam siê wiêc do ¿yczeñ p. Koz³a w kwestii ³agodnienia i kontynuowania tego procesu, jednak¿e nie pomo¿emy, je¶li i w Europie bêdziemy patrzeæ przez palce na rozwój radykalnych nurtów jak wspomniany w artykule salafizm czy te¿ wahabizm.
Informujê, ¿e moje wcze¶niejsze posty zosta³y wywo³ane niepohamowanym idealizmem pana Koz³a w kwestii islamu (takie mo¿na by³o odnie¶æ wra¿enie).
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 24, 2011, 19:48:17 wys³ane przez Oktawia » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #196 : Wrzesieñ 24, 2011, 21:04:00 »

Oktawio, manipulujesz.
Owa muzu³manka wcale nie musi byæ fundamentalistk±, tylko po prostu osob± przywi±zan± do tradycji. Owe prawo to bardzo niebezpieczny precedens.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #197 : Wrzesieñ 24, 2011, 21:37:44 »

To ja siê pytam czym jest muzu³mañski fundamentalizm jak nie miêdzy innymi zakrywaniem twarzy? Jakiej tradycji? Takiej definiowanej przez wahabitów, salafitów? Jak najbardziej. Ile muzu³manek zgodzi³oby siê co do tego, ¿e maj± zakrywaæ sobie twarz? Przecie¿ one czasem dyskutuj± nad tym, czy maj± w ogóle nosiæ chustê.
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #198 : Wrzesieñ 24, 2011, 21:42:58 »

Mnie dziwi jak z jednej strony mo¿na ¿yczyæ sobie ³agodnienia islamu (które to ¿yczenia podzielam), a z drugiej strony zdawaæ siê popieraæ radykalne od³amy. Chyba ¿e znowu wyci±gam mylne wnioski.
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #199 : Wrzesieñ 24, 2011, 22:27:01 »

No to ja jeszcze zacytujê, bo nie jestem pewna, czy wszyscy doczytali ten przytoczony przez p. Koz³a artyku³: "niebieska burka, jak te¿ podobny do niej i du¿o czê¶ciej spotykany w Europie ciemny nikab, s± religijnymi ubiorami rozpowszechnionymi zw³aszcza w¶ród radykalnych muzu³manów, przede wszystkim salafitów".
No có¿ w Chinach by³a tradycja krêpowania stóp te¿ podobno "dobrowolna" i kultywowana przez kobiety.
A niebezpieczeñstwo to gdzie indziej siê znajduje.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #200 : Wrzesieñ 24, 2011, 22:53:28 »

Oktawio, jak bardzo by¶ nie chcia³a, nie mo¿na postawiæ znaku równo¶ci miêdzy fundamentalizmem a tradycjonalizmem. A to, ¿e ile¶ tam kobiet na ten temat dyskutuje, nie znaczy, ¿e nie ma takich, które chc± je nosiæ. Na jakiej podstawie wysuwasz przypuszczenie, ¿e wszystkie s± do tego zmuszane? Takie stwierdzenie musi byæ poparte niepodwa¿alnymi dowodami, a nie widzimisiê. Jak wszêdzie - ró¿ne s± postawy. Ale niektórzy przypisuj± sobie prawo do decydowania za innych, co jest dla nich dobre. I tak powsta³ kiedy¶ najlepszy i najsprawiedliwszy ustrój na ¶wiecie.

Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #201 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:02:33 »

Nie, nie sugerowa³ ¿e wszystkie s± zmuszane. Sugerowa³am, ¿e tradycja to niekoniecznie dobra sprawa. Najczê¶ciej niezmuszane s±    te pe³ne zapa³u salafickie konwertytki, bo muzu³mankom starej daty to siê czasem nawet chusty nosiæ nie chce.
"Ale niektórzy przypisuj± sobie prawo do decydowania za innych, co jest dla nich dobre." Fakt nie uwa¿am, ¿e chodzenie z zakryt± twarz± jest fajne i dla kogokolwiek wygodne, nic na to nie poradzê. Proszê spróbowaæ ponosiæ taki co¶ na g³owie, twarzy, czasem oczach.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #202 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:18:08 »

Niekoniecznie dobra - ok. Ale samo noszenie chusty nie jest jeszcze niczym z³ym.
Mówisz, ¿e to nic przyjemnego? Ja uwa¿am np., ¿e k±piel w lodowatej wodzie to nic przyjemnego, ale niektórzy to lubi±. Dlatego ju¿ dawno zarzuci³em definiowanie ¶wiata wed³ug swoich upodobañ.

Tego typu prawo to wylewanie dziecka z k±piel±. Podejrzewam te¿, ¿e kobieta, która wysz³aby nago na ulicê, mia³aby mniejsze problemy ni¿ kobieta w burce, ale tylko podejrzewam, bo nie znam francuskiego prawa, ale przypuszczam, ¿e prêdzej znalaz³yby siê osoby gotowe stan±æ w jej obronie.
Widzisz, to jest taki mechanizm, ¿e wykorzystuj±c pewne nastroje i resentymenty, wprowadza siê precedensowe rozstrzygniêcia, które mog± stanowiæ pewien wy³om, daj±cy pocz±tek ograniczaniu kolejnych swobód. Najtrudniejszy jest pierwszy krok. Potem ju¿ obywatele stopniowo przyzwyczajaj± siê do skracania smyczy.

kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #203 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:31:00 »

Niechêtn± postawê czê¶æ z nas przyjê³a w obliczu manifestowanej wobec nas nienawi¶ci fundamentalistów, wobec zamachów terrorystycznych na nas – ludzi nie zaanga¿owanych w walki, wobec wreszcie obserwacji ju¿ tutaj, od wewn±trz zachowañ i zwyczajów, odmiennych od naszych na tyle, ¿e godz± w nasze poczucie godno¶ci cz³owieka.

Bardzo mocne s³owa Asiu, uwzglêdniaj±ce w³a¶ciwie tylko jeden punkt widzenia, zupe³nie pozbawiony jakiegokolwiek obiektywizmu - w zasadzie bior±cy pod uwagê tylko i wy³±cznie koñcowe skutki ca³o¶ci procesu na który sk³ada siê dane zjawisko..Jednak prócz skutkow, istnieje jeszcze co¶ takiego jak "przyczyna", bowiem nie ma skutków bez przyczyn - co jest podstaw± ka¿dego bez wyj±tku mniejszego, czy wiekszego procesu historycznego..
I tak, je¿eli ktos obcy mentalnie, kulturowo, cywilizacyjnie okupuje dany kraj, b±d¼ jego dzia³ania w sposób ewidentny zmierzaj± ku temu - to wszelkie wrogie zachowania wobec takiego kogo¶ s± w pe³ni uzasadnione.
Niemcy okupuj±cy nasz kraj w czasie II W¦, równie¿ nazywali partyzantów, powstañców..ogólnie ca³y ruch oporu "bandytami" - podobnie jak teraz wszelkich bojowników wrzuca siê do jednego worka, nazywaj±c ich wszystkich nie inaczej jak "terrorystami" (obecnie, nie sposób nie zauwa¿yæ ¿e co¶ zbyt czêsto szafuje siê tym s³owem)..Czy zatem dzia³ania polskiego podziemia (wysadzanie mostów, transportów, sabota¿, zamachy itd..) nale¿a³oby kwalifikowaæ równie¿ jako dzia³ania o charakterze czysto "terrorystycznym"?? - no chyba jednak nie, bowiem by³a jak najbardziej s³usznie podjêta walka z okupantem..
Analogicznie z sytuacj± panuj±c± obecnie - gdyby co niektóre kraje zachodu, nie znajdowa³y siê bezprawnie w miejscach w których w ¿adnej mierze nie powinny siê znajdowaæ, to tak± niechcian± obecno¶ci± (np Arabia Saudyjska) nie prowokowa³yby do sytuacji mog±cych stwarzaæ jakiekolwiek zagro¿enie..i wówczas do zamachów (w tym 11/9) by nie dosz³o (i nadal by nie dochodzi³o)
Poza tym, nie bardzo rozumiem tego typu stwierdzenia: "wobec zamachów terrorystycznych na nas"..Przepraszam bardzo, ale có¿ ma znaczyæ to owe "na nas"??. Asiu jak juz pos³ugujesz siê podobnymi zwrotami, to bardzo proszê aby¶ pisa³a za siebie, albo nieco dok³adniej precyzowa³a o kogo chodzi - na mnie przyk³adowo nikt zamachów nie przeprowadza³, podobnie jak i na pañstwo w którym siê urodzi³em i ¿yjê po dzi¶ dzieñ...mo¿e Ty Asiu uto¿samiasz siê z kultur± amerykañsk±, mi natomiast jest do niej zdecydowanie nie po drodze..
I jeszcze jedna rzecz - mówisz o zachowaniach które godz± w "nasze" poczucie godno¶ci cz³owieka..Odpowiem na to takimi s³owy: dla mnie jeszcze gorszym godzeniem w poczucie godno¶ci cz³owieka, sa zachowania które dokonuj± siê w kraju, gdzie jako takie dzia³ania wojenne juz dawno dobieg³y koñca...a ich miejsce zajmuje d³ugotrwa³a okupacja, w czasie to której nieprzerwanie dalej gin± niewinni ludzie, stosuje siê represje wobec ludn.cywilnej, prze¶laduje siê autentycznych bad¼ tylko domniemanych przeciwników - ³ami±c tym samym nie tylko wszelkie podpisane konwencje, ale i podstawowe prawa czlowieka..Nic wiêc w tym dziwnego, ¿e naród okupowanego od lat kraju, pos³uguje sie niekiedy "staro¿ytnym" prawem, które nada³ im b.dawno przed wiekami ich w³adca i prawodawca Hammurabi - "Oko za oko, z±b za z±b"

Aby mniej wiêcej uzmys³owiæ sobie, kto na chwilê obecn±, jest tak naprawdê prze¶ladowc±, katem..a kto jedynie (i a¿) ofiar±, raz jeszcze wrzucam taki oto link..
http://www.youtube.com/watch?v=XMqjuvTAmaI&feature=related

odpowiedz na ostatni "podpunkt" (kat wiekowej) przeslê za jakie¶ 3600 sek..a moze i troche dalej

Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #204 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:46:11 »

Niebieskooki uwa¿am, ¿e odwracasz kota ogonem, ale pó¼no ju¿ i idê spaæ.
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #205 : Wrzesieñ 25, 2011, 00:11:22 »

Nie, jednak ju¿ dzi¶ niewyróbka, podobnie jak pani Oktawia idê spaæ. Dobranoc pañstwu Chichot
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #206 : Wrzesieñ 25, 2011, 21:12:48 »

Nie no doprawdy nie wiem, czy my jeste¶my na forum religijno-teologicznym, czy muzycznym?

Nie, ¿ebym siê czepia³a, ale....
kozio³
Ekspert

« Odpowiedz #207 : Wrzesieñ 25, 2011, 23:44:46 »

Moniu, a gdzie Ty tu widzisz "teologiê"..kultury i ich zwyczaje, obyczaje, tradycje - tak w zasadzie nie maj± z teologi± zbyt wiele wspólnego, mog± jedynie z lekka o ni± zahaczaæ (a prêdzej to ona stara siê o nie zahaczyæ, by ze sob± nierozerwalnie powi±zaæ) -  pozwól wiêc proszê, mimo wszystko na dalsz± kontynuacjê dyskusji..
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #208 : Wrzesieñ 26, 2011, 11:03:40 »

z ostatniej chwili:  albo mój mini aneks do dyskusji (nt. praw islamskich kobiet )

Co¶ nieprawdopodobnego! Kobiety z Arabii Saudyjskiej bêd± mog³y startowaæ i g³osowaæ w wyborach!

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-15052030
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 26, 2011, 11:05:31 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #209 : Wrzesieñ 26, 2011, 11:57:18 »

Municypalnych, które i tak nie maj± wiêkszego znaczenia, ale to i tak niew±tpliwie kroczek we w³a¶ciw± stronê.
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

kalinowatyper mini-land paktprzyjazni silverstar thepunisher