Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: OkoÂłopolityczne spory i rozmyÂślania nad historiÂą  (Przeczytany 73907 razy)
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #285 : Październik 16, 2011, 11:14:23 »

Habemus Papam 
    Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam,
    Eminentissimum ac reverendissimum Dominum,
    Dominum Carolum

Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem WojtyÂła
    Qui sibi nomen imposuit Joannis Pauli

Nie wiem czy bĂŞdĂŞ siĂŞ umiaÂł wysÂłowiĂŚ w Waszym... w naszym jĂŞzyku wÂłoskim,
gdybym siĂŞ pomyliÂł... gdybym siĂŞ pomyliÂł poprawujcie mnie.

http://www.youtube.com/watch?v=g6ZpsLlII0c&feature=related

pozdrawiam          
               Marek
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #286 : Październik 23, 2011, 22:27:00 »

Hm, to sobie poczytaÂłam. Z zainteresowaniem - fakt. Podzielam zdanie Niebieskookiego i Bartusa - istnieje prawda absolutna. Fakt jest faktem, konkretne zdarzenie miaÂło miejsce lub go nie byÂło i to jest prawda. Potem jednak czÂłowiek zabiera siĂŞ za opisywanie tego zdarzenia i ... I tu siĂŞ zaczyna. CzêœÌ mojej pracy polega na tym, Âże sÂłucham jak ludzie mĂłwiÂą o tym samym zdarzeniu. Byli w tym samym miejscu, o tym samym czasie, widzieli to samo, ale ich relacja siĂŞ ró¿ni. I nie chodzi o to, Âże ktoÂś dziĂŞki lepszej percepcji potrafiÂł podaĂŚ wiĂŞcej szczegó³ów zdarzenia, ktĂłre widziaÂł. Oni to samo zobaczyli inaczej.  KaÂżdy ze swojej perspektywy. I jeÂśli takie sytuacje majÂą miejsce, gdzie chodzi o drobne w gruncie rzeczy zdarzenia, nie majÂące wiĂŞkszego znaczenia w kontekÂście spoÂłecznym, politycznym, miĂŞdzynarodowym etc... to co dopiero dzieje siĂŞ, kiedy opisuje siĂŞ fakty waÂżne historycznie! Fakt czĂŞsto staje siĂŞ tylko (?!) faktem historycznym. A to - jak siĂŞ okazuje - sÂą dwa ró¿ne pojĂŞcia!  W konsekwencji takÂże historia - w ujĂŞciu tych maÂło rzetelnych - staje siĂŞ tylko historyjkÂą. 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #287 : Październik 24, 2011, 00:20:38 »

Elu, miÂło CiĂŞ widzieĂŚ:)
MyÂślĂŞ sobie, czytajÂąc to, Âże w takim ujĂŞciu, kiedy rozpatrujemy fakty historyczne, prawda absolutna jest czymÂś wiĂŞcej, niÂż logicznym stwierdzeniem faktu.
Kiedy badamy pewien okres dziejĂłw, jakiÂś moment historycznych wydarzeĂą, caÂła, totalna prawda o tamtej chwili obejmuje wszelkie moÂżliwe aspekty jej odbioru, przeÂżywania. I wtedy faktycznie moÂżemy mĂłwiĂŚ o prawdach czÂąstkowych (takich jak te, ktĂłre prawnik zbiera w zeznaniach ÂświadkĂłw, a historyk, w relacjach ludzi, ktĂłre niczym okruchy kolorowych szkieÂłek ukÂładajÂą siĂŞ w wielobarwnÂą mozaikĂŞ. I caÂłoœÌ historii jest takÂą mozaikÂą, czy teÂż tkaninÂą utkanÂą z tysiĂŞcy, milionĂłw ludzkich losĂłw, z ktĂłrych kaÂżdy jak okruch szkieÂłka niesie w sobie swojÂą pamiĂŞĂŚ, swoje przeÂżycia, wiedzĂŞ i opiniĂŞ o danym czasie. Prawda absolutna musiaÂłaby wtedy mieÂściĂŚ w sobie caÂłoœÌ takich indywidualnych pamiĂŞci, przeÂżyĂŚ i opinii – zatem, jak wszystko, co absolutne, jest dla nas nieosiÂągalna:) Pozostaje nam troszczyĂŚ siĂŞ o jak najdoskonalsze przybliÂżenie. Czasem jest to z pewnoÂściÂą Âłatwiejsze, a czasem pewnie ró¿ne grupy badaczy mogÂą dojœÌ do skrajnie nawet ró¿nych wnioskĂłw, zabierajÂąc siĂŞ za odmienne fragmenty ukÂładanki.
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #288 : Październik 24, 2011, 11:50:43 »

Polonia dba o polskoœÌ.

Emigranci polscy, ktĂłrzy w czasie II Wojny ÂŚwiatowej
przez AfrykĂŞ wyemigrowali do Australii
sÂą tam ostoja polskoÂści.
Mimo wszystkich przeciwnoÂści
gdzie nawet w latach 40 i 50 zabraniano mĂłwiĂŚ w Australii
innym jĂŞzykiem niÂż angielski
zachowali polski jĂŞzyk w najczystszej postaci
i polskÂą tradycjĂŞ.

pozdrawiam          
               Marek
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #289 : Październik 25, 2011, 09:41:24 »

Marku w czego zdobywaniu..wieÂżowcĂłw?? to zwykÂły mit - 5% zdobywa, a 95 niekoniecznie..Poza tym aby wieÂżowce zdobyĂŚ , to trzeba je wpierw wybudowaĂŚ, a to wymagaÂło niestety niewyobraÂżalnie ciĂŞÂżkiej pracy (okupionej zresztÂą nie jednÂą ÂśmiertelnÂą ofiarÂą podczas jej wykonywania) pracy ktĂłrÂą wykonywali zwykle nie ci, ktĂłrzy potem najwyÂższe pozycje zdobywali - bo ci akurat, z ciĂŞÂżkÂą fizycznÂą pracÂą, niewiele mieli i majÂą wspĂłlnego - o ryzyku nawet nie wspomnĂŞ.. 
tj ryzyku zwiÂązanym z utratÂą Âżycia, nawet nie wspomnĂŞ - bo to do tej ostatniej grupy wrĂŞcz niepodobne..no chyba Âże z maÂłymi wyjÂątkami, kiedy to miaÂł miejsce krach na gieÂłdzie w latach dwudziestych (?)..wĂłwczas to tracÂąc z dnia na dzieĂą swoje ogromne fortuny i nie majÂąc odwagi rozpoczynaĂŚ Âżycia od poczÂątku (cieÂżkÂą pracÂą fizycznÂą, tak jak ten robotnik ktĂłry te budowle wznosiÂł) w desperacji odbierali sobie Âżycie, skaczÂąc ze szczytĂłw tych wieÂżowcĂłw - prosto na sam bruk..
Konradzie,
wiem o niesprawiedliwoÂści spoÂłecznej
a jeszcze wiĂŞcej dowiedziaÂłem siĂŞ o niej tu w tym wÂątku
od Ciebie 

Ja teÂż wiem o tym, Âże
3 bogatych ludzi w Ameryce ma budÂżet rĂłwny budÂżetowi 50 krajĂłw
i gdyby przekazali 1% na szkolnictwo to
szkoÂły (edukacja) na caÂłym Âświecie byÂłyby za darmo 

pozdrawiam          
               Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #290 : Październik 31, 2011, 14:32:45 »

wierzyĂŚ tej publikacji, nie wierzyĂŚ? Czy naszym rozliczeniom z narodowym chichotem historii kiedykolwiek nadejdzie kres?
Jak to dobrze, ze nie jestem ani politykiem, ani dziennikarzem, ani nawet historykiem...

http://kontrowersje.net/tresc/medialne_gwiazdy_dzieci_peerelowskich_funkcjonariuszy_miedzynarodowego_pochodzenia

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Gość
« Odpowiedz #291 : Październik 31, 2011, 15:39:16 »

Ha ha, Lisek z rozpiĂŞtym rozporem, nawet mu to pasuje SwojÂą drogÂą, to zadziwiajÂące, Âże najwiĂŞksze prymitywy i chamy, takie jak choĂŚby JakĂłb WojewĂłdzki, kreowani sÂą przez paĂąstwowe, socjalistyczne merdia na "autorytety". IleÂż razy spotykaÂłem siĂŞ z opiniami mÂłodych ludzi, Âże "Kuba" jest zaj****, bo przywala kaczorom i moherom, jest zabawny i... uwaga!!!- "inteligentny". W jakiej to rozpaczliwej sytuacji muszÂą byĂŚ Âśrodowiska, mĂłwiÂąc oglĂŞdnie, "socliberalne", Âże wspierajÂą siĂŞ takimi typami jak JakĂłb WojewĂłdzki!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #292 : Październik 31, 2011, 23:17:13 »

Kubek zaprosiÂł do swojego programu AleksandrĂŞ Kurzak, chyba jako jedyny.

http://www.dailymotion.com/video/xlsq05_kuba-wojewodzki-s13e07-tomasz-lis-i-aleksandra-kurzak_fun Ola jest od 22 minuty.

Tego typu programy to w sumie tylko tÂło i przerywnik dla niemal nieustajÂącego pasma reklam.
Jaki byÂł motyw zaproszenia Oli? MoÂże bo mÂłoda i Âładna i odniosÂła sukces? Czy dobrze, Âże przyjĂŞÂła zaproszenie?
suÂłek
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #293 : Październik 31, 2011, 23:40:15 »

wiem tylko, Âże RafaÂł Blechacz odmĂłwiÂł WojewĂłdzkiemu (i za to Go takÂże szanujĂŞ)

gandarwa
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #294 : Listopad 01, 2011, 00:13:40 »

Beatko, dobrze, Âże Ola przyjĂŞÂła zaproszenie do tego programu.
Dobrze zauwaÂżyÂłaÂś, Âże chyba to jedyny program w tv, ktĂłry ja zaprosiÂł.
Wszystko siĂŞ zd¹¿yÂło zmieniĂŚ na tym Âświecie  (Szok!), wiĂŞc i gwiazdy operowe takÂże biorÂą udziaÂł
w populistycznych programach. Przynajmniej widownia (3,5-milionoowa!!  ) dowie sie, Âże jest ktoÂś taki, jak polska
artystka operowa œwiatowej s³awy, wystêpuje na wielkich scenach i p³ytê niejedna wyda³a! Nie powiem, ¿ebym by³a zachwycona, ale có¿? - takie czasy.
Kuba to chyba nie zaprasza osĂłb, ktĂłre sukcesu nie odniosÂły...  Chichot Chichot

A tu porĂłwnaj, proszĂŞ, Âświatowej sÂławy artystĂŞ, Rosjanina, ktĂłry znalazÂł siĂŞ w night-clubie z Âżona i dzieciaczkiem...
http://www.youtube.com/watch?v=x4u5dIDBfPI&feature=related

ÂŚwiateÂłko ÂślĂŞ
Izabela
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #295 : Listopad 01, 2011, 10:54:59 »

Izuniu, to wszystko prawda, co piszesz, Âże dziĂŞki takiemu programowi..., Âże 3,5 milionowa publika dowie siĂŞ...
Szkoda tylko, ze w miejscu pana Wojewódzkiego nie siedzia³ PAN BOGUS£AW KACZYÑSKI.
Szkoda, gdyby ta wielka publika od dziÂś za mentora muzyki operowej uznaÂła pewnego skandalistĂŞ, absolwenta liceum i zblazowanego populisty o wÂątpliwych wartoÂściach osobistych

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #296 : Listopad 01, 2011, 11:11:15 »

Nic nie rozumiem, czy absolwent liceum to coÂś zÂłego?

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #297 : Listopad 01, 2011, 11:35:41 »

z czego to wnosisz, Tereniu?
Sam jestem takim i nic w tym zÂłego nie widzĂŞ. WolaÂłbym, po prostu, gdyby popularyzowali muzyke klasycznÂą dla 3,5 milionowej widowni przynajmniej absolwenci liceĂłw muzycznych. I tyle.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #298 : Listopad 01, 2011, 12:19:28 »

Nie o jego wyksztaÂłcenie tu chodzi, tylko o to, co ten "pan" sobÂą zaprezentuje. Znam absolwentĂłw zawodĂłwek, ktĂłrzy moim zdaniem przewyÂższajÂą go pod kaÂżdym chyba wzglĂŞdem.

O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #299 : Listopad 01, 2011, 12:27:40 »

Ja jestem ca³kowitym przeciwnikiem tego wszystkiego, co okreœli³bym jako Wojewódzczyzna. Szkoda, ¿e to idol dla masy nastolatek i latków. Có¿, ¿yjemy w nieszczêœliwym œwiecie braku wzorców, punktów odniesienia, autorytetów...

Strony: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 25   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for neder-live silverstar mini-land kalinowatyper