Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori± (Przeczytany 68906 razy)
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
Odp: Oko³opolityczne spory i rozmyslania
«
Odpowiedz #285 :
Pa¼dziernik 16, 2011, 11:14:23 »
Habemus Papam
Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam,
Eminentissimum ac reverendissimum Dominum,
Dominum Carolum
Sanctæ Romanæ Ecclesiæ Cardinalem Wojty³a
Qui sibi nomen imposuit Joannis Pauli
Nie wiem czy bêdê siê umia³ wys³owiæ w Waszym... w naszym jêzyku w³oskim,
gdybym siê pomyli³... gdybym siê pomyli³ poprawujcie mnie.
http://www.youtube.com/watch?v=g6ZpsLlII0c&feature=related
pozdrawiam
Marek
anelik
Ekspert
Wiadomo¶ci: 544
Odp: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
«
Odpowiedz #286 :
Pa¼dziernik 23, 2011, 22:27:00 »
Hm, to sobie poczyta³am. Z zainteresowaniem - fakt. Podzielam zdanie Niebieskookiego i Bartusa - istnieje prawda absolutna. Fakt jest faktem, konkretne zdarzenie mia³o miejsce lub go nie by³o i to jest prawda. Potem jednak cz³owiek zabiera siê za opisywanie tego zdarzenia i ... I tu siê zaczyna. Czê¶æ mojej pracy polega na tym, ¿e s³ucham jak ludzie mówi± o tym samym zdarzeniu. Byli w tym samym miejscu, o tym samym czasie, widzieli to samo, ale ich relacja siê ró¿ni. I nie chodzi o to, ¿e kto¶ dziêki lepszej percepcji potrafi³ podaæ wiêcej szczegó³ów zdarzenia, które widzia³. Oni to samo zobaczyli inaczej. Ka¿dy ze swojej perspektywy. I je¶li takie sytuacje maj± miejsce, gdzie chodzi o drobne w gruncie rzeczy zdarzenia, nie maj±ce wiêkszego znaczenia w kontek¶cie spo³ecznym, politycznym, miêdzynarodowym etc... to co dopiero dzieje siê, kiedy opisuje siê fakty wa¿ne historycznie! Fakt czêsto staje siê tylko (?!) faktem historycznym. A to - jak siê okazuje - s± dwa ró¿ne pojêcia! W konsekwencji tak¿e historia - w ujêciu tych ma³o rzetelnych - staje siê tylko historyjk±.
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3011
Asia
«
Odpowiedz #287 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 00:20:38 »
Elu, mi³o Ciê widzieæ:)
My¶lê sobie, czytaj±c to, ¿e w takim ujêciu, kiedy rozpatrujemy fakty historyczne, prawda absolutna jest czym¶ wiêcej, ni¿ logicznym stwierdzeniem faktu.
Kiedy badamy pewien okres dziejów, jaki¶ moment historycznych wydarzeñ, ca³a, totalna prawda o tamtej chwili obejmuje wszelkie mo¿liwe aspekty jej odbioru, prze¿ywania. I wtedy faktycznie mo¿emy mówiæ o prawdach cz±stkowych (takich jak te, które prawnik zbiera w zeznaniach ¶wiadków, a historyk, w relacjach ludzi, które niczym okruchy kolorowych szkie³ek uk³adaj± siê w wielobarwn± mozaikê. I ca³o¶æ historii jest tak± mozaik±, czy te¿ tkanin± utkan± z tysiêcy, milionów ludzkich losów, z których ka¿dy jak okruch szkie³ka niesie w sobie swoj± pamiêæ, swoje prze¿ycia, wiedzê i opiniê o danym czasie. Prawda absolutna musia³aby wtedy mie¶ciæ w sobie ca³o¶æ takich indywidualnych pamiêci, prze¿yæ i opinii – zatem, jak wszystko, co absolutne, jest dla nas nieosi±galna:) Pozostaje nam troszczyæ siê o jak najdoskonalsze przybli¿enie. Czasem jest to z pewno¶ci± ³atwiejsze, a czasem pewnie ró¿ne grupy badaczy mog± doj¶æ do skrajnie nawet ró¿nych wniosków, zabieraj±c siê za odmienne fragmenty uk³adanki.
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #288 :
Pa¼dziernik 24, 2011, 11:50:43 »
Polonia dba o polsko¶æ.
Emigranci polscy, którzy w czasie II Wojny ¦wiatowej
przez Afrykê wyemigrowali do Australii
s± tam ostoja polsko¶ci.
Mimo wszystkich przeciwno¶ci
gdzie nawet w latach 40 i 50 zabraniano mówiæ w Australii
innym jêzykiem ni¿ angielski
zachowali polski jêzyk w najczystszej postaci
i polsk± tradycjê.
pozdrawiam
Marek
aro 59
Ekspert
--- Marek ---
«
Odpowiedz #289 :
Pa¼dziernik 25, 2011, 09:41:24 »
Cytat: kozio³ Pa¼dziernik 25, 2011, 00:55:09
Marku w czego zdobywaniu..wie¿owców?? to zwyk³y mit - 5% zdobywa, a 95 niekoniecznie..Poza tym aby wie¿owce zdobyæ
, to trzeba je wpierw wybudowaæ, a to wymaga³o niestety niewyobra¿alnie ciê¿kiej pracy (okupionej zreszt± nie jedn± ¶mierteln± ofiar± podczas jej wykonywania) pracy któr± wykonywali zwykle nie ci, którzy potem najwy¿sze pozycje zdobywali - bo ci akurat, z ciê¿k± fizyczn± prac±, niewiele mieli i maj± wspólnego - o ryzyku nawet nie wspomnê..
Cytat: kozio³ Pa¼dziernik 25, 2011, 01:10:12
tj ryzyku zwi±zanym z utrat± ¿ycia, nawet nie wspomnê - bo to do tej ostatniej grupy wrêcz niepodobne..no chyba ¿e z ma³ymi wyj±tkami, kiedy to mia³ miejsce krach na gie³dzie w latach dwudziestych (?)..wówczas to trac±c z dnia na dzieñ swoje ogromne fortuny i nie maj±c odwagi rozpoczynaæ ¿ycia od pocz±tku (cie¿k± prac± fizyczn±, tak jak ten robotnik który te budowle wznosi³) w desperacji odbierali sobie ¿ycie, skacz±c ze szczytów tych wie¿owców - prosto na sam bruk..
Konradzie,
wiem o niesprawiedliwo¶ci spo³ecznej
a jeszcze wiêcej dowiedzia³em siê o niej tu w tym w±tku
od Ciebie
Ja te¿ wiem o tym, ¿e
3 bogatych ludzi w Ameryce ma bud¿et równy bud¿etowi 50 krajów
i gdyby przekazali 1% na szkolnictwo to
szko³y (edukacja) na ca³ym ¶wiecie by³yby za darmo
pozdrawiam
Marek
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #290 :
Pa¼dziernik 31, 2011, 14:32:45 »
wierzyæ tej publikacji, nie wierzyæ? Czy naszym rozliczeniom z narodowym chichotem historii kiedykolwiek nadejdzie kres?
Jak to dobrze, ze nie jestem ani politykiem, ani dziennikarzem, ani nawet historykiem...
http://kontrowersje.net/tresc/medialne_gwiazdy_dzieci_peerelowskich_funkcjonariuszy_miedzynarodowego_pochodzenia
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
chingate
Go¶æ
«
Odpowiedz #291 :
Pa¼dziernik 31, 2011, 15:39:16 »
Ha ha, Lisek z rozpiêtym rozporem, nawet mu to pasuje
Swoj± drog±, to zadziwiaj±ce, ¿e najwiêksze prymitywy i chamy, takie jak choæby Jakób Wojewódzki, kreowani s± przez pañstwowe, socjalistyczne merdia na "autorytety". Ile¿ razy spotyka³em siê z opiniami m³odych ludzi, ¿e "Kuba" jest zaj****, bo przywala kaczorom i moherom, jest zabawny i... uwaga!!!- "inteligentny". W jakiej to rozpaczliwej sytuacji musz± byæ ¶rodowiska, mówi±c oglêdnie, "socliberalne", ¿e wspieraj± siê takimi typami jak Jakób Wojewódzki!
xbw
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3110
«
Odpowiedz #292 :
Pa¼dziernik 31, 2011, 23:17:13 »
Kubek zaprosi³ do swojego programu Aleksandrê Kurzak, chyba jako jedyny.
http://www.dailymotion.com/video/xlsq05_kuba-wojewodzki-s13e07-tomasz-lis-i-aleksandra-kurzak_fun
Ola jest od 22 minuty.
Tego typu programy to w sumie tylko t³o i przerywnik dla niemal nieustaj±cego pasma reklam.
Jaki by³ motyw zaproszenia Oli? Mo¿e bo m³oda i ³adna i odnios³a sukces? Czy dobrze, ¿e przyjê³a zaproszenie?
su³ek
Ekspert
Wiadomo¶ci: 647
«
Odpowiedz #293 :
Pa¼dziernik 31, 2011, 23:40:15 »
wiem tylko, ¿e Rafa³ Blechacz odmówi³ Wojewódzkiemu (i za to Go tak¿e szanujê)
http://franzschubert.pl
gandarwa
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 247
«
Odpowiedz #294 :
Listopad 01, 2011, 00:13:40 »
Beatko, dobrze, ¿e Ola przyjê³a zaproszenie do tego programu.
Dobrze zauwa¿y³a¶, ¿e chyba to jedyny program w tv, który ja zaprosi³.
Wszystko siê zd±¿y³o zmieniæ na tym ¶wiecie (
!), wiêc i gwiazdy operowe tak¿e bior± udzia³
w populistycznych programach. Przynajmniej widownia (3,5-milionoowa!!
) dowie sie, ¿e jest kto¶ taki, jak polska
artystka operowa ¶wiatowej s³awy, wystêpuje na wielkich scenach i p³ytê niejedna wyda³a! Nie powiem, ¿ebym by³a zachwycona, ale có¿? - takie czasy.
Kuba to chyba nie zaprasza osób, które sukcesu nie odnios³y...
A tu porównaj, proszê, ¶wiatowej s³awy artystê, Rosjanina, który znalaz³ siê w night-clubie z ¿ona i dzieciaczkiem...
http://www.youtube.com/watch?v=x4u5dIDBfPI&feature=related
¦wiate³ko ¶lê
Izabela
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #295 :
Listopad 01, 2011, 10:54:59 »
Izuniu, to wszystko prawda, co piszesz, ¿e dziêki takiemu programowi..., ¿e 3,5 milionowa publika dowie siê...
Szkoda tylko, ze w miejscu pana Wojewódzkiego nie siedzia³ PAN BOGUS£AW KACZYÑSKI.
Szkoda, gdyby ta wielka publika od dzi¶ za mentora muzyki operowej uzna³a pewnego skandalistê, absolwenta liceum i zblazowanego populisty o w±tpliwych warto¶ciach osobistych
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #296 :
Listopad 01, 2011, 11:11:15 »
Nic nie rozumiem, czy absolwent liceum to co¶ z³ego?
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #297 :
Listopad 01, 2011, 11:35:41 »
z czego to wnosisz, Tereniu?
Sam jestem takim i nic w tym z³ego nie widzê. Wola³bym, po prostu, gdyby popularyzowali muzyke klasyczn± dla 3,5 milionowej widowni przynajmniej absolwenci liceów muzycznych. I tyle.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #298 :
Listopad 01, 2011, 12:19:28 »
Nie o jego wykszta³cenie tu chodzi, tylko o to, co ten "pan" sob± zaprezentuje. Znam absolwentów zawodówek, którzy moim zdaniem przewy¿szaj± go pod ka¿dym chyba wzglêdem.
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #299 :
Listopad 01, 2011, 12:27:40 »
Ja jestem ca³kowitym przeciwnikiem tego wszystkiego, co okre¶li³bym jako Wojewódzczyzna. Szkoda, ¿e to idol dla masy nastolatek i latków. Có¿, ¿yjemy w nieszczê¶liwym ¶wiecie braku wzorców, punktów odniesienia, autorytetów...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Strony:
1
...
18
19
[
20
]
21
22