Strona g³ówna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
Dzia³y forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
25
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori± (Przeczytany 68882 razy)
tuco82
Ekspert
Wiadomo¶ci: 529
Odp: Oko³opolityczne spory i rozmy¶lania nad histori±
«
Odpowiedz #315 :
Listopad 09, 2011, 21:20:49 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 08, 2011, 23:39:29
to prawda, ze polityka to brudna rzecz. Gdy jednak docieraj± do mnie odg³osy z jej tygla, które moga dotyczyæ spokoju w moim domu - Europie - czujê siê zaniepokojony...
To prawda, dlatego ja siê brzydzê polityk± w sensie tego s³owa w XX wieku. Od kiedy s³owo 'demokracja' sta³o siê synonimem wolno¶ci(zupe³nie nie mam pojêcia o co w tym biega), polityka w ujêciu mniejszego(europejska prawica) lub wiêkszego(europejska lewica) socjalizmu(nie bójmy siê tego s³owa - wszak sam Marks ludobójc± nie by³) zajmuje siê problemami nie znanymi w ¿adnym innym ustroju. Czyli ot takimi pierdó³kami, czyli tym, czym powinien siê zajmowaæ ka¿dy cz³owiek na w³asny rachunek i w³asn± a nie zbiorow± odpowiedzialno¶æ.
Wmawia siê, ¿e przyczyna kryzysu by³/jest kapitalizm. Proszê zachowaæ ostro¿no¶æ i nie dawaæ sobie robiæ wody z mózgu.
Wiêcej obecnie jest kapitalizmu w Komunistycznych Chinach ni¿ w Europie. A to co siê dzieje z bankami - które zdo³a³y utworzyæ monopole - jest wed³ug mnie win± sterowania centralnego. Co prawda s± to banki prywatne, ale w radach nadzorczych zasiadaj± ludzie maj±cy realny wp³yw na politykê. je¶li ju¿ winiæ co¶ a nie kogo¶, to w³a¶nie system nadmiernie socjalny.
«
Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2011, 21:22:21 wys³ane przez tuco82
»
"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #316 :
Listopad 09, 2011, 22:24:25 »
Januszu, przede wszystkim jestem nieomal przekonany, ¿e bezpo¶rednio spokój mojego czy Twojego domowego zacisza nie zostanie zak³ócony - nawet w razie jakichkolwiek interwencji amerykañskich czy francuskich. Szczerze - w±tpiê w nowy konflikt zbrojny w najbli¿szych latach - de facto nikt nie uzyska³by profitów, a mocarstwa zachodnie zapewne okaza³by siê stratne. Tym bardziej mo¿emy byæ pewni, ¿e Polskê rz±dzon± przez tak neutralne centrum ewentualna zawierucha nie obejmie.
Leszku - masz racjê, kraje europejskie odesz³y od rzeczywistego systemu kapitalistycznego. Równiez s±dzê, ¿e finansowe tarapaty wielu pañstw europejskich wynikaj± z nadmiernego socjalizmu gospodarczego i etatyzmu. Idea pañstwa opiekuñczego, jako tego, które ma pomagaæ obywatelom wros³a jednak tak silnie w europejsk± mentalno¶æ, ¿e zapewne zmiany wcale nie pójd± w kierunku gospodarczej liberalizacji.
Poza tym - popieram postulat Agnieszki, bo chyba analizowanie Schuberta czy Chopina wydaje siê bardziej warto¶ciowe, ni¿ wojna z Iranem i krytyka pañstwa izraelskiego.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 752
«
Odpowiedz #317 :
Listopad 09, 2011, 22:39:43 »
Tym bardziej, ¿e jak siê zdaje, krytykowaæ mo¿na wszystkie kraje, z wyj±tkiem tego jednego, jako ¿e to jest równoznaczne z antysemityzmem. No i prawda, jak ³atwo w ten sposób na³o¿yæ kaganiec na uczestników dyskusji?
O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2767
«
Odpowiedz #318 :
Listopad 09, 2011, 22:43:28 »
Cytat: Mozart Listopad 09, 2011, 22:24:25
chyba analizowanie Schuberta czy Chopina wydaje siê bardziej warto¶ciowe, ni¿ wojna z Iranem i krytyka pañstwa izraelskiego.
To prawda, Pat, po to jest to Forum, aby¶my przede wszystkim rozmawiali o muzyce, co przecie¿ nikomu nie powinno przeszkadzaæ, ¿e niekiedy i w innych tematach wymieniamy siê pogl±dami, je¶li tylko mamy na to ochotê.
A tak zupe³nie ad vocem: prawda o muzyce chowa siê nie tylko w jej gamach i pasa¿ach, nie tylko w ¿yciorysach ludzi muzyki...ale i w rozgrywanych na naszych oczach rozstrzygniêciach historii, w ludzkich dylematach i uczynkach, w skomplikowanych czasach, w których ¿yli nasi poprzednicy, w których my ¿yjemy...
(Sorry za truizm. Ale warto co jaki¶ czas sobie o nim przypominaæ)
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 09:55:24 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Wiadomo¶ci: 3178
Patryk
«
Odpowiedz #319 :
Listopad 09, 2011, 23:23:34 »
Cytat: Niebieskooki Listopad 09, 2011, 22:39:43
Tym bardziej, ¿e jak siê zdaje, krytykowaæ mo¿na wszystkie kraje, z wyj±tkiem tego jednego, jako ¿e to jest równoznaczne z antysemityzmem.
Nie, tego nie powiedzia³em - to siê nazywa polityczna poprawno¶æ, od której jestem daleki. Poza tym to wielkie uproszczenie. Swoj± drog±, u nas na forum krytyka w/w pañstwa plus tego za Oceanem jest szczególna i permamentna. Nie uwa¿am, ¿e nale¿y w kontek¶cie ostatnich wydarzeñ z ca³± moc± wskazywaæ na Izrael, jako ¼ród³o z³a - przy pominiêciu grzechów Iranu, którego dzia³ania inicjuj± przecie¿ spór...
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
aro 59
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1263
--- Marek ---
«
Odpowiedz #320 :
Listopad 10, 2011, 09:01:49 »
Gorzej dzieje siê w Polsce co bezpo¶rednio nas dotyczy.
Pad³y stocznie, pada przemys³ ciê¿ki i wydobywczy,
co wp³ywa na inne ga³êzie przemys³u du¿ego,
przemys³u lekkiego i drobnego.
Gdzie obywatele polscy maj± pracowaæ?
Dzieje siê tak od kilku dobrych lat,
np. sprzedaje siê Azjatom, którzy zak³ady zamykaj±
a produkcjê przenosz± do swoich krajów.
Politycy-decydenci o tym wiedz± a dalej tak robi±.
pozdrawiam
Marek
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #321 :
Listopad 10, 2011, 09:16:22 »
A o co chodzi w tym wszystkim? O to, ¿e nie wiedzieæ czemu jedno pañstwo mo¿e mieæ broñ j±drow±, a drugiemu siê tego prawem kaduka zabrania? I to siê nazywa, ¿e Iran inicjuje spór? Niezmierzona jest hipokryzja czynników opiniotwórczych.
Krytyka jest ostra i permanentna? Je¶li s± powody, to musi byæ. Trzeba piêtnowaæ z³o niezale¿nie od tego, sk±d pochodzi. Krytyka polityki jakiego¶ pañstwa nie ¶wiadczy o stosunku do jego obywateli.
TeresaGrob
Ekspert
Wiadomo¶ci: 2621
«
Odpowiedz #322 :
Listopad 10, 2011, 09:34:13 »
¯adnym prawem kaduka, tylko po prostu takim, ¿e Izrael jest jedynym w tym
rejonie ¶wiata ¶wieckim pañstwem demokratycznym.
Oczywi¶cie powinien podlegaæ krytyce jak ka¿de pañstwo, ale jak s³usznie zauwa¿y³e¶ jako
pañstwo Izrael, a nie jako pañstwo ¿ydowskie.
Choæ jak napisa³ Efraim Kishon, ostatnio okaza³o siê, ¿e ca³y kapita³ izraelski dosta³ siê w
rêce ¿ydowskie, co wzbudza zrozumia³y niepokój u wiekszo¶ci obywateli
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #323 :
Listopad 10, 2011, 09:50:09 »
A czym siê ró¿ni ¶wieckie pañstwo demokratyczne od innych pañstw? To ju¿ je uprawnia do wszystkiego? To jest w³a¶nie prawo kaduka - znalezienie jakiego¶ pretekstu. Ja nie rozumiem. Odrzuæmy tego typu preteksty, bo to zaczyna byæ niebezpieczne. Ka¿dy kraj powinien byæ wolny, stanowiæ swój w³asny ustrój i nikomu nic do tego.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #324 :
Listopad 10, 2011, 10:09:03 »
Cytat: Mozart Listopad 09, 2011, 23:23:34
...Swoj± drog±, u nas na forum krytyka w/w pañstwa plus tego za Oceanem jest szczególna i permamentna.
Tak sobie myslê, nasze Forum to wprawdzie skromna, ale jednak próbka losowa polskiego spo³eczeñstwa. Jesli artyku³ujemy tutaj tê, jak zauwa¿asz, "permanentn±" krytykê, to mo¿e co¶ siê ma na rzeczy? to mo¿e nie jest to wina naszych za¶ciankowych rozumków, a pewien zdiagnozowany i sformu³owany mikrosygna³ dla ludzi z otwartym rozumem?
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2011, 10:11:28 wys³ane przez Janusz1228
»
Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #325 :
Listopad 10, 2011, 10:21:32 »
Tym sie ró¿ni,¿e w demokratycznym kraju, obywatele przynajmniej teoretycznie maja kontrolê nad
poczynaniami swojego rz±du.
Ka¿dy kraj powinien stanowiæ w³asny ustrój i nikomu nic do tego??
Tak Europa wiele lat patrzy³a na hitlerowskie Niemcy. I do czego doprowadzi³a ta obojetno¶æ.?
Pytanie retoryczne.
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #326 :
Listopad 10, 2011, 10:26:48 »
Cytat: Janusz1228 Listopad 10, 2011, 10:09:03
Tak sobie myslê, nasze Forum to wprawdzie skromna, ale jednak próbka losowa polskiego spo³eczeñstwa. Jesli artyku³ujemy tutaj tê, jak zauwa¿asz, "permanentn±" krytykê, to mo¿e co¶ siê ma na rzeczy? to mo¿e nie jest to wina naszych za¶ciankowych rozumków, a pewien zdiagnozowany i sformu³owany mikrosygna³ dla ludzi z otwartym rozumem?
Taki sygna³, ¿e krytykowaæ USA czy Izrael jest ³atwo i bezpiecznie, niczym to nie grozi.
Krytykowaæ inne pañstwa, có¿ próbowali tego Salmon Rushdi czy Theo van Gogh, to juz
zaczyna byæ niebezpiecznie.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #327 :
Listopad 10, 2011, 10:37:06 »
W³a¶nie teoretycznie. A ja bym powiedzia³: pozornie. Poza tym demokracja nie ma tu nic do rzeczy. W tej chwili sytuacja jest taka, ¿e to w³a¶nie kraje "demokratyczne" najbardziej mieszaj±, s± najbardziej ekspansywne - w praktyce. A to wszystko dziêki skuteczno¶ci straszaka, którym siê przed chwil± pos³u¿y³a¶.
Prawda jest inna. Gdyby Iran zbudowa³ broñ j±drow±, spowodowa³oby to powstanie pewnej równowagi, a ta sytuacja by³aby nie do zaakceptowania dla tych, którzy chc± dalszej ekspansji, militarnej czy politycznej, na ropono¶ne tereny. Je¶li dwa kraje maj± broñ atomow±, to pokój miêdzy nimi jest raczej rzecz± pewn±, gdy¿ ka¿da strona ma ¶wiadomo¶æ, ¿e ka¿dy atak na przeciwnika by³by atakiem samobójczym. I o to w tym wszystkim chodzi. Paradoksalne? Na pozór tak, ale zobaczcie, ¿e to siê sprawdza. Tyle ¿e taka równowaga jest - jak napisa³em - nie do przyjêcia dla tych, którzy maj± inne plany.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #328 :
Listopad 10, 2011, 10:46:51 »
Rozumiem, Treniu, ¿e nie masz pretenmsji do faktów, ¿e nie potwierdzaj± czyi¶ mniemañ i woli?
Bo jest faktem, ¿e "te" kraje (ich rz±dy) coraz czê¶ciej postrzegane s± w pomrokach nies³awy. Nawet przez ich w³asnych obywateli (st±d umiesci³em parê postów wy¿ej ow link). Ale to widac tak¿e i z naszych dyskusji. I zarêczam Ci, z mej strony - to przejaw autentycznej troski i zmartwienia. (Nie moja wina, ze sposób uprawiania przez ich rzady polityki jest dla mnie nieprzekonujacyc a nawet budz±cy wewnêtrzny sprzeciw).
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #329 :
Listopad 10, 2011, 11:01:46 »
Ale¿ ja Ci Januszu wierzê, w Twoj± uczciwo¶æ i szczero¶æ. Tylko nawet fakt, ¿e te krajê "mog±" byæ krytykowane
przez swoich obywateli ju¿ du¿o znaczy.Spróbuj skrytykowaæ króla Arabii Saudyjskiej (jako saudyjczyk oczywi¶cie)
Czy jakakolwiek demokracja jest pozorna? Pewnie w jakim¶ sensie tak.Ale w Izraelu na pewno tak samo jak
w USA czy w Polsce. To ju¿ inna dyskusja.
Jakis czas temu napisa³am, ¿e polityka to brudy.Pewnie, ¿e zawsze chodzi o w³adzê i kasê.
Ale cos takiego jak ¶wiatowa opinia publiczna powinno jednak istnieæ.
Ja osobi¶cie raczej wola³abym aby Iran broni atomowej nie mia³.Kraj rzadzony przez dyktatorów, bez ¿adnej kontroli
swoich obywateli, demokratycznych instytucji jest nieprzewidywalny.
Strony:
1
...
20
21
[
22
]
23
24
25