Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1] 2 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Marcin Koziak  (Przeczytany 22240 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« : Wrzesieñ 19, 2011, 14:55:17 »

A¿ dziw, ¿e artysta, który wed³ug wielu z nas zas³u¿y³ na miejsce w finale Konkursu Chopinowskiego, nie doczeka³ siê jeszcze swojego w±tku.

Wczoraj, tj. 18 wrze¶nia, mia³em przyjemno¶æ us³yszeæ jego grê w ¯elazowej Woli. Zdecydowa³em siê pój¶æ na ten koncert, chocia¿ "konkurencyjne" kontrpropozycje te¿ by³y nie do pogardzenia: rekonstrukcja bitwy nad Bzur± przygotowana przez p. Wo³oszañskiego w Sochaczewie, a tak¿e mecz siatkarzy o br±zowy medal. Ale nie ¿a³ujê wyboru. Co cieszy mnie szczególnie, równie¿ mój najstarszy syn wola³ s³uchaæ muzyki Chopina ni¿ huku wystrza³ów towarzysz±cych rekonstrukcji bitwy.

Zaczê³o siê od nokturnu, bardzo dobrze, lirycznie zagranego, ale... Có¿, ¿e artysta stara³ siê wprowadziæ wszystkich w nastrój, gdy przechodz±cy coraz to przy dworku tury¶ci nawet nie silili siê, by nieco ciszej st±paæ po ¿wirowej alejce. Wstyd. Ale nokturn pierwsza klasa, podobnie jak nastêpuj±ce po nim trzy scherza. Wiemy, ¿e nie jest to prosty gatunek, ale Marcin zagra³ je jak siê patrzy. Naprawdê mo¿na by³o siê zas³uchaæ i poj±æ, co jest istot± scherza. Przyznam, ¿e wys³uchanie trzech scherz z rzêdu pozwoli³o mi wychwyciæ pewne rzeczy, z których wcze¶niej nie zdawa³em sobie sprawy.
Na koniec Polonez As-dur - sta³y chyba element repertuaru pianisty. Có¿, jak to pisze nasz drogi Janusz, w tym wykonaniu by³o co¶ ludzkiego... Jedno z³e trafienie po³o¿y³o ca³± sekwencjê d¼wiêków. Od tego momentu artysta w widoczny sposób zacz±³ graæ ostro¿niej, tyle ¿e paradoksalnie spowodowa³o to, i¿ reszta utworu zyska³a przez to charakter, który zawsze chcia³bym widzieæ w tym polonezie, który bardziej mi siê podoba³ ni¿ wynikaj±ce z braku wyczucia wyczyny niektórych laureatów konkursu przy tym samym utworze.

W drodze do Warszawy mia³em przyjemno¶æ porozmawiaæ z pianist±. Niezwykle sympatyczny, skromny i ¿yczliwy cz³owiek. Podpyta³em go o pewne szczegó³y niektórych utworów, ale tak¿e o inne rzeczy. Nie chcia³ wypowiadaæ siê na temat gry uczestników Konkursu Chopinowskiego. Stwierdzi³ natomiast, i¿ najbardziej ceni styl gry Trifonowa. Ze swojego wystêpu na konkursie by³ zadowolony, tym bardziej ¿e mia³ ¶wiadomo¶æ, ¿e oczekiwania by³y du¿e, publiczno¶æ wymagaj±ca, a uczestnictwo w konkursie chopinowskim na w³asnym terenie to spore wyzwanie. Mówi³ o planach poszerzenia repertuaru. Okaza³o siê te¿, ¿e s³ysza³ o naszym forum. Stwierdzi³, i¿ trzeba w Polsce propagowaæ tradycjê chopinowsk±, gdy¿ w³a¶nie Polska powinna dostarczaæ wzoru chopinistom, tak jak rosyjscy piani¶ci daj± niedo¶cig³y wzór grania dzie³ rosyjskich. Widaæ by³o ogromny szacunek dla innych pianistów. Przy okazji wyja¶ni³o siê, sk±d wziê³y siê w repertuarze trzy scherza. Otó¿ Marcin wyzna³, i¿ jest zafascynowany tym gatunkiem, mo¿liwo¶ciami, jakie on daje, a tak¿e sam± form± tych utworów, która jest dla pianisty bardzo wymagaj±ca.
Na koniec, ju¿ w Warszawie, stan±³ z nami do pami±tkowego zdjêcia i ruszy³ w dalsz± drogê do Krakowa.

6 pa¼dziernika (czwartek) bêdzie mo¿na go us³yszeæ w warunkach bardziej sprzyjaj±cych odbiorowi muzyki ni¿ koncert plenerowy: w Filharmonii Narodowej.
POLSKA ORKIESTRA SINFONIA IUVENTUS
Maja METELSKA - dyrygent
Marcin KOZIAK - fortepian

Ferenc LISZT - I Walc Mefisto Taniec w wiejskiej karczmie, Poemat symfoniczny Preludia, I Koncert fortepianowy Es-dur
Franz SCHUBERT - VII (VIII) Symfonia h-moll D 759 Niedokoñczona

Ceny biletów: 25, 20 z³

I jeszcze jedno: o koncertach Marcina Koziaka mo¿na dowiedzieæ siê z oficjalnej strony na Facebooku. Innej artysta nie posiada i w najbli¿szym czasie nie zamierza za³o¿yæ, gdy¿ - jak stwierdzi³ - teraz interesuje go przede wszystkim gra i doskonalenie siê. Oto link: http://www.facebook.com/pages/Marcin-Koziak-Official-Fb-Website/214542185235575
Polubicie?

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 19, 2011, 15:08:56 »

No jak¿e móg³ nie s³yszeæ o naszym forum skoro do¶æ d³ugo rozmawiali¶my z Nim w Dusznikach!? Na potwierdzenie tego, jak¿e mi³ego faktu, zosta³y nam zdjêcia.
Marcin jest rzeczywi¶cie wielkim przegranym konkursu, jednak jego artyzm i mi³o¶æ do Chopina broni± siê doskonale. Zauwa¿, ¿e ¿adna impreza pianistyczna nie obywa siê bez jego wystêpu.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 19, 2011, 21:23:03 »

Wczoraj mia³am wcze¶niejsze zobowi±zania i ca³y dzieñ ¿a³owa³am, ¿e nie jestem w ¯elazowej Woli.. Ale trudno, 6 pa¼dziernika nied³ugo. Szczerze mówi±c wolê Marcina w graj±cego Liszta ni¿ Chopina, wiêc z wielk± rado¶ci± pójdê do FN. Pierwszy koncert na ¿ywo to w³a¶nie I koncert fortepianowy Liszta, by³am zachwycona i zasmucona, ¿e tak ma³o, tak krótko. Koncert Marcina w Dusznikach by³ przyjemny, nie idealny, ale na poziomie, z fajn± ciekawostk±, preludium tylko na lew± rêkê. Marcin jest chyba najfajniejszym, najsympatyczniejszym polskim pianist±, z którym mo¿emy mieæ od czasu do czasu "¿ywy" kontakt, ca³e szczê¶cie, ¿e stosunkowo czêsto daje koncerty. Mnie nieustaj±co przypomina Harrego Pottera, w³a¶nie tak± niewinno¶ci± i pewn± delikatno¶ci±. I, jak najbardziej, lubiê go i bardzo siê cieszê, ¿e bêdzie siê doskonali³. Faktycznie, obaj z Trifonovem maj± podobne podej¶cie do muzyki, takie ³agodne, delikatne, miêkkie, tyle, ¿e z ró¿nym skutkiem. Nawet mieli wspólny koncert w Antoninie.

Dziêki £ukaszu za w±tek i tak± fajn± relacjê ze spotkania
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 04, 2011, 23:46:49 »

Czwartek, 6 pa¼dziernika 2011, godz. 18:00
 Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej w Warszawie
 Czwartkowe Spotkania Muzyczne

200. rocznica urodzin Ferenca Liszta
 Wielkie symfonie romantyczne

POLSKA ORKIESTRA SINFONIA IUVENTUS
 Maja METELSKA - dyrygent
 Marcin KOZIAK - fortepian

Ferenc LISZT - I Walc Mefisto Taniec w wiejskiej karczmie, Poemat symfoniczny Preludia, I Koncert fortepianowy Es-dur
 Franz SCHUBERT - VII (VIII) Symfonia h-moll D 759 Niedokoñczona

Czy kto¶ siê wybiera?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 05, 2011, 07:44:42 »

A po ile bilety, czy ryzykujemy wej¶ciówki??

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 05, 2011, 09:12:54 »

Na szczê¶cie wylecia³o mi to z g³owy i zapomnia³em zrobiæ rezerwacjê, bo - jak siê okazuje - i tak bym nie móg³ pój¶æ...

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 05, 2011, 10:07:33 »

Bilety 20 i 25 z³. To te tanie czwartki
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 06, 2011, 21:57:22 »

Dzisiejszy koncert w FN by³ to jeden z takich sympatycznych koncertów z³o¿onych ze znanych i lubianych
utworów.
Dla mnie by³ te¿ takim koncertem przeciwieñstw.
Po pierwsze dyrygentka Maja Metelska, m³oda, drobniutka dziewczyna naprzeciw potê¿nej orkiestry(dyrygowa³a bez partytury).
Po drugie Marcin Koziak, równie¿ drobnej postury i nie dysponuj±cy specjalnie wielkim dzwiêkiem i koncert Liszta.Rezultat by³
niestety taki,¿e w finale zupe³nie go nie by³o s³ychaæ.Publiczno¶ci jednak bardzo siê podoba³,
zagra³ nam nokturn Chopina na bis.
No i przede wszystkim wstawiona po¶rodku "Niedokoñczona" taka wewnêtrznie skupiona zadaj±ca ciche
nie¶mia³e pytania. Czu³a siê tak, jak pewnie czu³ siê ma³omówny i nie¶mia³y Schubert w gronie pewnych siebie i
wygadanych przyjació³.Dla mnie skutek by³ taki,¿e poemat "Preludia", który zreszt± bardzo lubiê, nagle sprawi³
na mnie wra¿enie dzie³a napuszonego i kabotyñskiego.
No i niestety "dziecko na koncercie"
Dwie spó¼nione melomanki, wpad³y do Filharmonii w ostatniej chwili, nie zd±¿y³y wdrapaæ siê na balkon na który
mia³y bilety i zasiad³y jak panicha na parterze w prawie pusty rzêdzie Chichot Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2011, 21:59:28 wys³ane przez TeresaGrob » Zapisane

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 06, 2011, 22:06:21 »

Tereniu, Pani± Majê znam jeszcze z okresu jej szko³y ¶redniej, gdy uczy³a siê dyrygentury u jednego pedagoga razem z moim synem. Czy¿by ten koncert nie by³ jej szczególnym sukcesem? szkoda, bo dziewczyna zawsze sprawia³a wra¿enie bardzo ambitnej i zaanga¿owanej...

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 06, 2011, 22:19:49 »

Ale¿ nie, mnie siê bardzo podoba³a.
Nie wiem, czy to sprawi³y dobre miejsca na których siedzia³y¶my, ale Sinfonia Iuventus nawet lepiej
brzmia³a ni¿ Sinfonia Varsovia, której razem s³uchali¶my w tym samym utworze.
Opisa³am w tym wypadku tylko wizualne wra¿enie.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 06, 2011, 23:05:47 »

¦wietnie by³o us³yszeæ Walz Mephisto w wykonaniu samej orkiestry, cudo. A orkiestra gra³o ten utwór pierwszy raz Marcin jest przyk³adem artysty którego tak niesamowicie lubiê, ¿e nawet mi nie przeszkadza, ¿e nie gra idealnie. Nie by³o magii w koncercie Liszta, ale zawsze to mi³o pos³uchaæ Marcina w pierwsz± rocznicê jego wyst±pienia w konkursie Chopinowskim. Niedokoñczona Schuberta tak pomiêdzy utworami Liszta jako¶ nie pasowa³a. Nie lubiê takich przeplatanek, mnie siê nie komponowa³o.
Cudnie zagra³ Marcin Chopina na bis, Agnieszko, czy to by³ nokturn Fis-dur op. 15 nr 2?
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 06, 2011, 23:16:27 wys³ane przez xbw » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 07, 2011, 20:23:29 »

¯a³ujê, ¿e nie mog³em byæ. Lubiê sposób, w jaki gra, chocia¿ idea³ to jeszcze nie jest. Podoba mi siê to, ¿e nie zamazuje d¼wiêków, a ¿e nie gra potê¿nym d¼wiêkiem, to akurat jako¶ nie przeszkadza.
Je¶li chodzi o nokturn, to musia³ byæ czaruj±cy, bo pewnie zagra³ ten sam co w ¯elazowej i chocia¿ tam warunki do s³uchania by³y takie sobie, mo¿na siê by³o zas³uchaæ. Na sali to po prostu musia³a byæ magia...

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 07, 2011, 21:08:16 »

Lubiê sposób, w jaki gra, chocia¿ idea³ to jeszcze nie jest.

Lukaszu.

Co to znaczy ideal.
Co masz na mysli, czystosc grania, interpretacja, dzwiek.
Czy ktorys z pianistow KFC jest dla Ciebie idealem?
Czy w ogole mozna mowic autorytatywnie o idealnym wykonawcy?

PS
Marcin jest wybitnym pianista. Nie rozni sie zbytnio umiejetnosciami od Trifonova, Awdjejewej, Wundera.
Oto nasza polska wada. Nie doceniamy swoich.

Niebieskooki
Administrator
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 07, 2011, 21:55:49 »

Idea³ to co¶, co le¿y poza mo¿liwo¶ciami cz³owieka Chichot
Chyba nies³usznie odczyta³e¶ to jako stwierdzenie, jakoby Marcinowi mia³o czego¶ brakowaæ. Czasem mo¿e co¶ nie wychodzi, ale to siê zdarza ka¿demu bez wyj±tku. Pod Twoim stwierdzeniem, ¿e jest wybitny, podpisujê siê w pe³ni. Gdybym go za takiego nie uwa¿a³, nie tarabani³bym siê do ¯elazowej Woli na jego koncert.
A wracaj±c do idea³u. W³a¶ciwie to jego grê na konkursie odbiera³em jako najbli¿sz± duchowi Chopina - tak jak go sobie wyobra¿am. Oczywi¶cie inni mog± go sobie wyobra¿aæ inaczej - dyskusjê na ten temat ju¿ przerabiali¶my.  Ponadto jestem przekonany, ¿e bêdzie jeszcze lepszy ni¿ jest teraz, bo wszystko przed nim.

willy
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 3

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 19, 2011, 11:00:40 »

Witam. Po Konkursie mia³em okazjê dwukrotnie s³uchaæ gry jak mówicie "wielkiego przegranego". Na samym Konkursie wywar³ on u mnie bardzo pozytywne wra¿enie, g³ównie jako sumienny, rzetelny i bardzo dobrze rokuj±cy, acz specjalnie "nie wychylaj±cy siê" interpretator chopinowskiego stylu, jednak osobi¶cie nie widzia³em go w finale g³ównie za nieco blad± kreacjê artystyczn± na tle innych i k³opoty z jako¶ci± d¼wiêku w forte. Moje uwagi potwierdzi³y siê na wystêpie Marcina w Dusznikach, natomiast rozczarowa³a interpretacja Koncertu Liszta w FN, kompletnie pozbawionego patosu, pasji, dramatyzmu, po prostu -za przeproszeniem- "jaj". Przez brak soczystego, miêsistego forte nader czêsto by³ przykrywany przez orkiestrê. Mam ciekawe porównanie, albowiem jaki¶ miesi±c temu s³ucha³em tego samego koncertu w Filh. Zielonogorskiej, solist± by³ Pawe³ Wakarecy. No i to by³y fajerwerki, takie jak byæ powinny, mo¿e tylko odrobinê zbyt szaleñcze tempa    Wakarecy rozwija³, "rozkrêca³ siê" w czasie samego Konkursu, to by³o widaæ - znakomity by³ jego fina³owy f-moll. I rozwija siê dalej. Nie chcê szufladkowaæ, ale mam takie wra¿enie, ¿e Wakarecy jest typem bardziej "poszukuj±cym", a Koziak "analizuj±cym"
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

neder-live paktprzyjazni mini-land black-for silverstar