Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
Muzyka
>
ArtyÂści i ich muzyka
>
Marcin Koziak
Strony: [
1
]
2
3
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Marcin Koziak (Przeczytany 22737 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Marcin Koziak
«
:
Wrzesień 19, 2011, 14:55:17 »
AÂż dziw, Âże artysta, ktĂłry wedÂług wielu z nas zasÂłuÂżyÂł na miejsce w finale Konkursu Chopinowskiego, nie doczekaÂł siĂŞ jeszcze swojego wÂątku.
Wczoraj, tj. 18 wrzeœnia, mia³em przyjemnoœÌ us³yszeÌ jego grê w ¯elazowej Woli. Zdecydowa³em siê pójœÌ na ten koncert, chocia¿ "konkurencyjne" kontrpropozycje te¿ by³y nie do pogardzenia: rekonstrukcja bitwy nad Bzur¹ przygotowana przez p. Wo³oszaùskiego w Sochaczewie, a tak¿e mecz siatkarzy o br¹zowy medal. Ale nie ¿a³ujê wyboru. Co cieszy mnie szczególnie, równie¿ mój najstarszy syn wola³ s³uchaÌ muzyki Chopina ni¿ huku wystrza³ów towarzysz¹cych rekonstrukcji bitwy.
Zaczê³o siê od nokturnu, bardzo dobrze, lirycznie zagranego, ale... Có¿, ¿e artysta stara³ siê wprowadziÌ wszystkich w nastrój, gdy przechodz¹cy coraz to przy dworku turyœci nawet nie silili siê, by nieco ciszej st¹paÌ po ¿wirowej alejce. Wstyd. Ale nokturn pierwsza klasa, podobnie jak nastêpuj¹ce po nim trzy scherza. Wiemy, ¿e nie jest to prosty gatunek, ale Marcin zagra³ je jak siê patrzy. Naprawdê mo¿na by³o siê zas³uchaÌ i poj¹Ì, co jest istot¹ scherza. Przyznam, ¿e wys³uchanie trzech scherz z rzêdu pozwoli³o mi wychwyciÌ pewne rzeczy, z których wczeœniej nie zdawa³em sobie sprawy.
Na koniec Polonez As-dur - sta³y chyba element repertuaru pianisty. Có¿, jak to pisze nasz drogi Janusz, w tym wykonaniu by³o coœ ludzkiego... Jedno z³e trafienie po³o¿y³o ca³¹ sekwencjê dŸwiêków. Od tego momentu artysta w widoczny sposób zacz¹³ graÌ ostro¿niej, tyle ¿e paradoksalnie spowodowa³o to, i¿ reszta utworu zyska³a przez to charakter, który zawsze chcia³bym widzieÌ w tym polonezie, który bardziej mi siê podoba³ ni¿ wynikaj¹ce z braku wyczucia wyczyny niektórych laureatów konkursu przy tym samym utworze.
W drodze do Warszawy mia³em przyjemnoœÌ porozmawiaÌ z pianist¹. Niezwykle sympatyczny, skromny i ¿yczliwy cz³owiek. Podpyta³em go o pewne szczegó³y niektórych utworów, ale tak¿e o inne rzeczy. Nie chcia³ wypowiadaÌ siê na temat gry uczestników Konkursu Chopinowskiego. Stwierdzi³ natomiast, i¿ najbardziej ceni styl gry Trifonowa. Ze swojego wystêpu na konkursie by³ zadowolony, tym bardziej ¿e mia³ œwiadomoœÌ, ¿e oczekiwania by³y du¿e, publicznoœÌ wymagaj¹ca, a uczestnictwo w konkursie chopinowskim na w³asnym terenie to spore wyzwanie. Mówi³ o planach poszerzenia repertuaru. Okaza³o siê te¿, ¿e s³ysza³ o naszym forum. Stwierdzi³, i¿ trzeba w Polsce propagowaÌ tradycjê chopinowsk¹, gdy¿ w³aœnie Polska powinna dostarczaÌ wzoru chopinistom, tak jak rosyjscy pianiœci daj¹ niedoœcig³y wzór grania dzie³ rosyjskich. WidaÌ by³o ogromny szacunek dla innych pianistów. Przy okazji wyjaœni³o siê, sk¹d wziê³y siê w repertuarze trzy scherza. Otó¿ Marcin wyzna³, i¿ jest zafascynowany tym gatunkiem, mo¿liwoœciami, jakie on daje, a tak¿e sam¹ form¹ tych utworów, która jest dla pianisty bardzo wymagaj¹ca.
Na koniec, ju¿ w Warszawie, stan¹³ z nami do pami¹tkowego zdjêcia i ruszy³ w dalsz¹ drogê do Krakowa.
6 paÂździernika (czwartek) bĂŞdzie moÂżna go usÂłyszeĂŚ w warunkach bardziej sprzyjajÂących odbiorowi muzyki niÂż koncert plenerowy: w Filharmonii Narodowej.
POLSKA ORKIESTRA SINFONIA IUVENTUS
Maja METELSKA - dyrygent
Marcin KOZIAK - fortepian
Ferenc LISZT - I Walc Mefisto Taniec w wiejskiej karczmie, Poemat symfoniczny Preludia, I Koncert fortepianowy Es-dur
Franz SCHUBERT - VII (VIII) Symfonia h-moll D 759 NiedokoĂączona
Ceny biletĂłw: 25, 20 zÂł
I jeszcze jedno: o koncertach Marcina Koziaka moÂżna dowiedzieĂŚ siĂŞ z oficjalnej strony na Facebooku. Innej artysta nie posiada i w najbliÂższym czasie nie zamierza zaÂłoÂżyĂŚ, gdyÂż - jak stwierdziÂł - teraz interesuje go przede wszystkim gra i doskonalenie siĂŞ. Oto link:
http://www.facebook.com/pages/Marcin-Koziak-Official-Fb-Website/214542185235575
Polubicie?
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
ewa578
Ekspert
Ewa
Odp: Marcin Koziak
«
Odpowiedz #1 :
Wrzesień 19, 2011, 15:08:56 »
No jak¿e móg³ nie s³yszeÌ o naszym forum skoro doœÌ d³ugo rozmawialiœmy z Nim w Dusznikach!?
Na potwierdzenie tego, jakÂże miÂłego faktu, zostaÂły nam zdjĂŞcia.
Marcin jest rzeczywiœcie wielkim przegranym konkursu, jednak jego artyzm i mi³oœÌ do Chopina broni¹ siê doskonale. Zauwa¿, ¿e ¿adna impreza pianistyczna nie obywa siê bez jego wystêpu.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Wrzesień 19, 2011, 21:23:03 »
Wczoraj mia³am wczeœniejsze zobowi¹zania i ca³y dzieù ¿a³owa³am, ¿e nie jestem w ¯elazowej Woli.. Ale trudno, 6 paŸdziernika nied³ugo. Szczerze mówi¹c wolê Marcina w graj¹cego Liszta ni¿ Chopina, wiêc z wielk¹ radoœci¹ pójdê do FN. Pierwszy koncert na ¿ywo to w³aœnie I koncert fortepianowy Liszta, by³am zachwycona i zasmucona, ¿e tak ma³o, tak krótko. Koncert Marcina w Dusznikach by³ przyjemny, nie idealny, ale na poziomie, z fajn¹ ciekawostk¹, preludium tylko na lew¹ rêkê. Marcin jest chyba najfajniejszym, najsympatyczniejszym polskim pianist¹, z którym mo¿emy mieÌ od czasu do czasu "¿ywy" kontakt, ca³e szczêœcie, ¿e stosunkowo czêsto daje koncerty. Mnie nieustaj¹co przypomina Harrego Pottera, w³aœnie tak¹ niewinnoœci¹ i pewn¹ delikatnoœci¹. I, jak najbardziej, lubiê go i bardzo siê cieszê, ¿e bêdzie siê doskonali³. Faktycznie, obaj z Trifonovem maj¹ podobne podejœcie do muzyki, takie ³agodne, delikatne, miêkkie, tyle, ¿e z ró¿nym skutkiem. Nawet mieli wspólny koncert w Antoninie.
DziĂŞki ÂŁukaszu za wÂątek i takÂą fajnÂą relacjĂŞ ze spotkania
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Październik 04, 2011, 23:46:49 »
Czwartek, 6 paÂździernika 2011, godz. 18:00
Sala Koncertowa Filharmonii Narodowej w Warszawie
Czwartkowe Spotkania Muzyczne
200. rocznica urodzin Ferenca Liszta
Wielkie symfonie romantyczne
POLSKA ORKIESTRA SINFONIA IUVENTUS
Maja METELSKA - dyrygent
Marcin KOZIAK - fortepian
Ferenc LISZT - I Walc Mefisto Taniec w wiejskiej karczmie, Poemat symfoniczny Preludia, I Koncert fortepianowy Es-dur
Franz SCHUBERT - VII (VIII) Symfonia h-moll D 759 NiedokoĂączona
Czy ktoÂś siĂŞ wybiera?
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Październik 05, 2011, 07:44:42 »
A po ile bilety, czy ryzykujemy wejÂściĂłwki??
http://www.franzschubert.pl/
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Październik 05, 2011, 09:12:54 »
Na szczêœcie wylecia³o mi to z g³owy i zapomnia³em zrobiÌ rezerwacjê, bo - jak siê okazuje - i tak bym nie móg³ pójœÌ...
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Październik 05, 2011, 10:07:33 »
Bilety 20 i 25 zÂł. To te tanie czwartki
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Październik 06, 2011, 21:57:22 »
Dzisiejszy koncert w FN byÂł to jeden z takich sympatycznych koncertĂłw zÂłoÂżonych ze znanych i lubianych
utworĂłw.
Dla mnie byÂł teÂż takim koncertem przeciwieĂąstw.
Po pierwsze dyrygentka Maja Metelska, mÂłoda, drobniutka dziewczyna naprzeciw potĂŞÂżnej orkiestry(dyrygowaÂła bez partytury).
Po drugie Marcin Koziak, rĂłwnieÂż drobnej postury i nie dysponujÂący specjalnie wielkim dzwiĂŞkiem i koncert Liszta.Rezultat byÂł
niestety taki,Âże w finale zupeÂłnie go nie byÂło sÂłychaĂŚ.PublicznoÂści jednak bardzo siĂŞ podobaÂł,
zagraÂł nam nokturn Chopina na bis.
No i przede wszystkim wstawiona poÂśrodku "NiedokoĂączona" taka wewnĂŞtrznie skupiona zadajÂąca ciche
nieÂśmiaÂłe pytania. CzuÂła siĂŞ tak, jak pewnie czuÂł siĂŞ maÂłomĂłwny i nieÂśmiaÂły Schubert w gronie pewnych siebie i
wygadanych przyjació³.Dla mnie skutek by³ taki,¿e poemat "Preludia", który zreszt¹ bardzo lubiê, nagle sprawi³
na mnie wraÂżenie dzieÂła napuszonego i kabotyĂąskiego.
No i niestety "dziecko na koncercie"
Dwie spóŸnione melomanki, wpad³y do Filharmonii w ostatniej chwili, nie zd¹¿y³y wdrapaÌ siê na balkon na który
miaÂły bilety i zasiadÂły jak panicha na parterze w prawie pusty rzĂŞdzie
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 21:59:28 wysłane przez TeresaGrob
»
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Październik 06, 2011, 22:06:21 »
Tereniu, PaniÂą MajĂŞ znam jeszcze z okresu jej szkoÂły Âśredniej, gdy uczyÂła siĂŞ dyrygentury u jednego pedagoga razem z moim synem. CzyÂżby ten koncert nie byÂł jej szczegĂłlnym sukcesem? szkoda, bo dziewczyna zawsze sprawiaÂła wraÂżenie bardzo ambitnej i zaangaÂżowanej...
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Październik 06, 2011, 22:19:49 »
AleÂż nie, mnie siĂŞ bardzo podobaÂła.
Nie wiem, czy to sprawiÂły dobre miejsca na ktĂłrych siedziaÂłyÂśmy, ale Sinfonia Iuventus nawet lepiej
brzmiaÂła niÂż Sinfonia Varsovia, ktĂłrej razem sÂłuchaliÂśmy w tym samym utworze.
OpisaÂłam w tym wypadku tylko wizualne wraÂżenie.
xbw
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Październik 06, 2011, 23:05:47 »
ÂŚwietnie byÂło usÂłyszeĂŚ Walz Mephisto w wykonaniu samej orkiestry, cudo. A orkiestra graÂło ten utwĂłr pierwszy raz
Marcin jest przykÂładem artysty ktĂłrego tak niesamowicie lubiĂŞ, Âże nawet mi nie przeszkadza, Âże nie gra idealnie. Nie byÂło magii w koncercie Liszta, ale zawsze to miÂło posÂłuchaĂŚ Marcina w pierwszÂą rocznicĂŞ jego wystÂąpienia w konkursie Chopinowskim. NiedokoĂączona Schuberta tak pomiĂŞdzy utworami Liszta jakoÂś nie pasowaÂła. Nie lubiĂŞ takich przeplatanek, mnie siĂŞ nie komponowaÂło.
Cudnie zagraÂł Marcin Chopina na bis, Agnieszko, czy to byÂł nokturn Fis-dur op. 15 nr 2?
«
Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 23:16:27 wysłane przez xbw
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Październik 07, 2011, 20:23:29 »
ÂŻaÂłujĂŞ, Âże nie mogÂłem byĂŚ. LubiĂŞ sposĂłb, w jaki gra, chociaÂż ideaÂł to jeszcze nie jest. Podoba mi siĂŞ to, Âże nie zamazuje dÂźwiĂŞkĂłw, a Âże nie gra potĂŞÂżnym dÂźwiĂŞkiem, to akurat jakoÂś nie przeszkadza.
JeÂśli chodzi o nokturn, to musiaÂł byĂŚ czarujÂący, bo pewnie zagraÂł ten sam co w ÂŻelazowej i chociaÂż tam warunki do sÂłuchania byÂły takie sobie, moÂżna siĂŞ byÂło zasÂłuchaĂŚ. Na sali to po prostu musiaÂła byĂŚ magia...
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Październik 07, 2011, 21:08:16 »
LubiĂŞ sposĂłb, w jaki gra, chociaÂż ideaÂł to jeszcze nie jest.
Lukaszu.
Co to znaczy ideal.
Co masz na mysli, czystosc grania, interpretacja, dzwiek.
Czy ktorys z pianistow KFC jest dla Ciebie idealem?
Czy w ogole mozna mowic autorytatywnie o idealnym wykonawcy?
PS
Marcin jest wybitnym pianista. Nie rozni sie zbytnio umiejetnosciami od Trifonova, Awdjejewej, Wundera.
Oto nasza polska wada. Nie doceniamy swoich.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Październik 07, 2011, 21:55:49 »
IdeaÂł to coÂś, co leÂży poza moÂżliwoÂściami czÂłowieka
Chyba niesÂłusznie odczytaÂłeÂś to jako stwierdzenie, jakoby Marcinowi miaÂło czegoÂś brakowaĂŚ. Czasem moÂże coÂś nie wychodzi, ale to siĂŞ zdarza kaÂżdemu bez wyjÂątku. Pod Twoim stwierdzeniem, Âże jest wybitny, podpisujĂŞ siĂŞ w peÂłni. Gdybym go za takiego nie uwaÂżaÂł, nie tarabaniÂłbym siĂŞ do ÂŻelazowej Woli na jego koncert.
A wracajÂąc do ideaÂłu. WÂłaÂściwie to jego grĂŞ na konkursie odbieraÂłem jako najbliÂższÂą duchowi Chopina - tak jak go sobie wyobraÂżam. OczywiÂście inni mogÂą go sobie wyobraÂżaĂŚ inaczej - dyskusjĂŞ na ten temat juÂż przerabialiÂśmy. Ponadto jestem przekonany, Âże bĂŞdzie jeszcze lepszy niÂż jest teraz, bo wszystko przed nim.
willy
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #14 :
Październik 19, 2011, 11:00:40 »
Witam. Po Konkursie mia³em okazjê dwukrotnie s³uchaÌ gry jak mówicie "wielkiego przegranego". Na samym Konkursie wywar³ on u mnie bardzo pozytywne wra¿enie, g³ównie jako sumienny, rzetelny i bardzo dobrze rokuj¹cy, acz specjalnie "nie wychylaj¹cy siê" interpretator chopinowskiego stylu, jednak osobiœcie nie widzia³em go w finale g³ównie za nieco blad¹ kreacjê artystyczn¹ na tle innych i k³opoty z jakoœci¹ dŸwiêku w forte. Moje uwagi potwierdzi³y siê na wystêpie Marcina w Dusznikach, natomiast rozczarowa³a interpretacja Koncertu Liszta w FN, kompletnie pozbawionego patosu, pasji, dramatyzmu, po prostu -za przeproszeniem- "jaj". Przez brak soczystego, miêsistego forte nader czêsto by³ przykrywany przez orkiestrê. Mam ciekawe porównanie, albowiem jakiœ miesi¹c temu s³ucha³em tego samego koncertu w Filh. Zielonogorskiej, solist¹ by³ Pawe³ Wakarecy. No i to by³y fajerwerki, takie jak byÌ powinny, mo¿e tylko odrobinê zbyt szaleùcze tempa
Wakarecy rozwijaÂł, "rozkrĂŞcaÂł siĂŞ" w czasie samego Konkursu, to byÂło widaĂŚ - znakomity byÂł jego finaÂłowy f-moll. I rozwija siĂŞ dalej. Nie chcĂŞ szufladkowaĂŚ, ale mam takie wraÂżenie, Âże Wakarecy jest typem bardziej "poszukujÂącym", a Koziak "analizujÂącym"
Strony: [
1
]
2
3
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------