Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 [2] 3   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Marcin Koziak  (Przeczytany 22243 razy)
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #15 : Pa¼dziernik 19, 2011, 16:49:30 »

Witaj Willy!
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #16 : Pa¼dziernik 19, 2011, 22:30:53 »

Witaj willy.
Cieszê siê ¿e wci±¿ przybywaj± do nas wielbiciele Chopina. Czuj siê jak u siebie
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #17 : Pa¼dziernik 19, 2011, 22:32:53 »

witam Ciê willy i pozdrawiam z sympati± 

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #18 : Pa¼dziernik 19, 2011, 23:12:50 »

Witam nowego u¿ytkownika.
Szczerze mówi±c, nie mam ochoty porównywaæ gry Marcina i Paw³a, bo pamiêtam ¿a³osn± wojnê fanów sprzed roku. To by³o co¶ tak przykrego... A przecie¿ obaj, mimo ¿e prezentuj± zupe³nie ró¿n± wizjê gry, zas³uguj± na szacunek i maj± swoje walory. Mo¿na powiedzieæ, ¿e ta wizja jest jakby przed³u¿eniem ich osobowo¶ci takiej czysto ludzkiej. Marcin, spokojny, opanowany, przenosi swój charakter na grê - nie szuka efektów, nie forsuje, fantastycznie gra momenty liryczne, gorzej jest tam, gdzie trzeba pój¶æ bli¿ej skrajno¶ci. Pawe³ z kolei jest nonszalancki, ale bardzo wra¿liwy. Grê Marcina ho³ubi³em w czasie ca³ego konkursu. Pamiêtam, jak z zapartym tchem s³ucha³em etiudy "Rewolucyjnej" w jego wykonaniu. Pawe³ coraz bardziej przekonywa³ mnie w kolejnych etapach, a w finale, o¶mielê siê stwierdziæ, zagra³ jeden z lepszych koncertów - moi zdanie, pobi³ kilku spo¶ród tych, którzy wyprzedzili go w klasyfikacji koñcowej. Do dzi¶ ¿a³ujê, ¿e nie mog³em us³yszeæ koncertu w wykonaniu Marcina...
Ja naprawdê obu lubiê i powa¿am.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Listopad 10, 2011, 12:53:20 »

Marcin koncertuje we W³oszech wraz z Leonor± Armellini

Monday, November 14th 2011. 21:00
Sala Verdi del Conservatorio, Milano
Programme
Chopin, Frederic:
Fantasia in fa minore op. 49 (M. Koziak)
Scherzo in mi maggiore op. 54 (M. Koziak)
Notturno in fa diesis maggiore op. 15 n.2 (M. Koziak)
Scherzo in si bemolle minore op. 31 (M. Koziak)
Polacca in la bemolle maggiore op.53 (M. Koziak)
more
(Programme is subject to change)

About the event 'Chopin'
Leonora Armellini and Marcin Koziak perform piano works by Chopin.
xbw
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Listopad 23, 2011, 23:07:44 »

Kraków bêdzie mia³ Marcina za kilka dni (26 listopada) w ciekawym repertuarze. Bardzo zazdroszczê.

http://www.filharmonia.krakow.pl/Repertuar/Kalendarium/4021-RECITAL_FORTEPIANOWY.html

repertuar:
 Ferenc Liszt – Harmonies du soir z cyklu 12 Etudes d’exécution transcendante S.139
 Ferenc Liszt – Stabat Mater S.579/3
 Ferenc Liszt – Ave Maria S.182
 Ferenc Liszt – Walc Mefisto I S.514
 Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata D-dur KV 576
 Fryderyk Chopin – Nokturn Fis dur op.15 nr 2
 Fryderyk Chopin / Ferenc Liszt – 3 pie¶ni z cyklu Six Chants polonaise S.480:
 nr 1 ¯yczenie S.480/1
 nr 2 Wiosna S.480/2
 nr 4 Hulanka S.480/4
 Ferenc Liszt – Fantazja na dwa tematy z Wesela Figara W.A. Mozarta S.697
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #21 : Grudzieñ 03, 2012, 15:06:52 »

Ojej... dopiero odnalaz³am ten w±tek i ogromnie mnie ucieszy³, bo Marcina Koziaka ogromnie polubi³am podczas ostatniego Konkursu. Za jego delikatno¶æ, wra¿liwo¶æ, romantyzm, za moje ulubione Scherzo b-moll i Etiudê e-moll.
Dodawa³ mi skrzyde³, gdy s³ucha³am jak gra.
Nie wiem, jak to napisaæ, ale gdy zaczyna³ graæ, w³a¶ciwie stawa³ siê niewidzialny, wszystko wype³nione by³o muzyk± - tak to czu³am.
¯a³ujê, ¿e odleg³o¶ci i czas nie sprzyjaj± s³uchaniu go na ¿ywo... Ale co jaki¶ czas po prostu muszê pos³uchaæ, choæby na youtube
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 386

« Odpowiedz #22 : Maj 24, 2013, 22:40:00 »

Za nieca³e 15 minut Marcin Koziak gra I etap na Konkursie Van Cliburna..Fajny program:

CHOPIN-Scherzo No 2, Nokturn op.15/2
SZYMANOWSKI -Mazurki, op. 50, nos. 1-4
RACHMANINOW- Sonata No 2, op. 36 (1931)

22:50 tutaj: http://cliburn.org/landing.html

Trzymajmy kciuki, a przede wszystkim pos³uchajmy!
kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Maj 25, 2013, 00:21:36 »

Marcin da³ z siebie wszystko i zagra³ piêkny recital! Wzruszeni Amerykanie nagrodzili go owacj± na stoj±co!
Przepiêkny Chopin w 2-gim Scherzu: szczególnie te liryczne, rozko³ysane fragmenty zabrzmia³y wspaniale - mam wra¿enie, ¿e Marcin choæ ju¿ na konkursie chopinowskim zosta³ zauwa¿ony dziêki swoim interpretacjom, to teraz wspi±³ siê jakby o poziom wy¿ej - jak dla mnie to prawdziwy szopenista. Nokturn - bardzo osobisty, ¶ciszony, intymny - jak na nokturn przysta³o. Piêknie! I piêkny by³ te¿ Rachmaninow - ¶wietnie siê tego s³ucha³o - mocne, silne wej¶cie, a potem 2 czê¶æ do której mam s³abo¶æ i mog³abym jej s³uchaæ bez koñca( szczególnie w pierwotnej, bardziej rozbudowanej wersji - Marcin gra³ wersjê z 1931 - krótsz±- ale i tak odda³ wspaniale nostalgiê i "zamglenie" tej czê¶ci)

Jednym s³owem - jestem bardzo dumna z naszego reprezentanta i mam nadziejê, ¿e przejdzie nie tylko do II etapu, ale znacznie dalej.. Szczerze mu tego ¿yczê!
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #24 : Maj 25, 2013, 00:58:22 »

Kati.

Troche przesadzasz z tym patriotyzmem.
Muzyka jest ponad - patriotyczna.
Dla mnie nie ma znaczenia z jakiego kraju pochodzi.

Marcin jest znakomitym muzykiem i pianista i to jest najwazniejsze.
To , ze jest Polakiem, nie jest istotne dla frazy muzycznej, ekspresji, tempa, proporcji, piekna.
Kati, zyjemy w XXI wieku, czas skonczyc z ta farsa o nazwie patriotyzm.

P.S.
Moim zdaniem, patriotyzm (podobnie jak religia) dzieli ludzi, zamiast ich laczyc.
Zyjemy w dobie rozwoju technicznego, ktory pozwala nam na szybkie przemieszczanie sie.
Znam ludzi, ktorzy sa Polakami z urodzenia, ale czesto podrozuja po calym swiecie i maja wiecej przyjaciol nie w Polsce.

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #25 : Maj 25, 2013, 01:40:51 »

Ani razu nie u¿y³am s³owa "patriotyzm"...
Ale tak: patriotyzm przebija z mojego ostatniego zdania. Bo jestem dumna, ¿e Marcin w³a¶nie jako Polak piêknie zaprezentowa³ siê w muzyce m.in polskich kompozytorów. ¯e nie postawi³ w programie na tanie efekciarstwo, popisywanie siê, ale subtelnie przekaza³ emocje i równie¿ polskiego ducha, chocia¿by w Mazurkach Szymanowskiego. I martwi mnie, ¿e patriotyzm nazywasz fars±. Owszem, muzyka jest ponadnarodowa, uniwersalna, ale jej wykonawcy nie s± znik±d i swoimi interpretacjami nios± czêsto typowy dla danego narodu sposób przekazywania tej¿e muzyki.
Dlatego jestem dumna, gdy polscy piani¶ci jak Marcin czy kilka dni wcze¶niej Mateusz Borowiak odnosz± sukcesy za granic± lub zostaj± zauwa¿eni jako w³a¶nie Polacy. Ale jednocze¶nie mam s³abo¶æ np. do rosyjskiego sposobu grania muzyki i obserwujê równie¿ tamto podwórko. Wiêc trudno powiedzieæ, ¿e mam ciasne pogl±dy, bo chyba taki "ciasny", niemal ksenofobiczny typ patriotyzmu mia³e¶ na my¶li pisz±c o "farsie" zwanej patriotyzmem. A on owszem: dzieli, zamiast ³±czyæ ludzi.

Szkoda, ¿e rozmawiamy na pozamuzyczne tematy. Jestem ciekawa czy pos³ucha³e¶ Marcina?
TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #26 : Maj 25, 2013, 16:06:30 »

W³asnie pos³ucha³am sobie wystêpu Koziaka i mnie tez sie podoba³.
W scherzu bardzo ³adnie zagrane liryczne momenty, choæ dla mnie trochê nierówno brzmia³a lewa rêka.
Ale ogólne wra¿enie bardzo dobre.Oby tak dalej!!!

kati
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #27 : Maj 25, 2013, 20:12:44 »

Tu mie¶ci siê archiwum konkursu:

http://www.cliburn.org/ondemand.html
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #28 : Maj 26, 2013, 08:54:14 »

Genialnie wykonana Partita Bacha przez Alessandro Deljavan

Facet wprawdzie za bardzo fika raczkami, ale jego interpretacja jest wspaniale wywazona.
Duzo roznych emocji, wszystkie jednak z jednej bajki pt. "BACH"

Nie ma glupiego romantyzmu (w Bachu). Wszyskie pomysly spiewne, bez zbytecznie szeeerokiej frazy.
Lawendynka
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 161

« Odpowiedz #29 : Maj 27, 2013, 10:26:50 »

Skorzysta³am z linku podanego przez kati i pos³ucha³am wystêpu Marcina Koziaka.
Podoba³ mi siê
Nie potrafiê, co prawda, u¿yæ tych wszystkich fachowych okre¶leñ, ale czuæ w jego graniu i si³ê, i delikatno¶æ.
Podoba³y mi siê zadzier¿yste Mazurki Szymanowskiego
No, i zagra³ moje ulubione scherzo!
Strony: 1 [2] 3   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

paktprzyjazni black-for neder-live countrylife thepunisher