Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Metronom - prze¿ytek, czy niezbêdne narzêdzie muzyków?  (Przeczytany 15920 razy)
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #60 : Wrzesieñ 22, 2011, 14:48:37 »

Herezje? Czy ja wiem. Na forum TVP Kultura nie by³em odosobniony w spekulacjach, jakie by³yby jaja, gdyby cuduj±cy z rytmik± Tyson zagra³ w finale i musia³ siê zgraæ z orkiestr±. Tyle ¿e on tak gra³, bo tak chcia³, ale gdyby kto¶ z niewyæwiczonym poczuciem rytmu znalaz³ siê w takiej sytuacji, to by³by niez³y ¶miech - jak z tej s³ynnej ¶piewaczki, która na scenie podar³a partyturê, bo nie umia³a siê zgraæ z orkiestr± (czy odwrotnie).

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #61 : Wrzesieñ 22, 2011, 15:07:00 »

"W historii ludzko¶ci od zawsze by³ jeden niezawodny sposób rozprawienia siê z przeciwnikiem: oskar¿yæ go o herezjê"
- Paulo Coelho -

"Ka¿dy przeciwnik koñczy jako ciemiê¿ca lub heretyk."
- Albert Camus -

Chichot Chichot Chichot
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 22, 2011, 15:10:24 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #62 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:07:07 »

Lukaszu

Widze pewna sprzecznosc.
Skoro masz problem z wyczuciem pulsu rytmicznego i potrzebujesz metronom do rozpoznania rytmu w utworze,
to jakim prawem wypowiadasz zdanie na temat rytmicznosci w grze Tysona, zawodowego, znakomitego pianisty.
Powinienes raczej milczec.

Jak mozesz okreslac cos, czego nie rozpoznajesz.
Tu jest ta sprzecznosc.

Pamietam swoja klotnie z pewny choreografem, ktory ciagle powtarzal nie przyspieszajcie, nie przyspieszajcie.
Musialem wziac metronom, by jemu udowodnic, ze plecie pleciugi.
Po prostu facet nie czul pulsu a przy okazji mial wladze i byl arogancki.

Oczywiscie, to nie do Ciebie Lukaszu.
Uwierz w to, ze czujesz puls, ze masz wyobraznie rytmiczna i latwo poradzisz sobie z graniem bez "pik pik pik"
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #63 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:29:31 »

Bartku,
nie wiem, czy mam te problemy czy ich nie mam. Nie napisa³em nigdzie, ¿e mam, ale nie twierdzê te¿, ¿e nie. Je¶li dane nam siê bêdzie kiedy¶ spotkaæ, to mo¿esz mnie przetestowaæ pod tym k±tem. Sam ciekawy jestem, jak to jest z moim wyczuciem pulsu rytmicznego.
Co do Tysona, to robi³ on takie wariacje, ¿e z orkiestr± ró¿nie mog³oby byæ. Ale. Nie pos±dzam go o problemy z rytmik±, ale raczej o ekstrawaganckie praktyki, bo moim zdaniem po prostu siê popisywa³. Mo¿e niepotrzebnie siê na jego przyk³ad powo³a³em, bo wysz³o na to, ¿e pos±dzam go o brak umiejêtno¶ci rytmicznych, a mi chodzi³o po prostu o stosowan± przez niego praktykê, która - nie bêdê ukrywa³ - nie podoba mi siê. Tylko tyle. Mog³oby jednak byæ tak, ¿e kto¶ maj±cy problemy z rytmik± gra³by podobnie jak on, nie kontroluj±c tego. I tu problem by³by spory.
Zauwa¿ te¿, ¿e nie wypowiadam siê tu z perspektywy muzyka, którym, czego nigdy nie ukrywa³em, nie jestem, lecz z perspektywy czysto pedagogicznej. Byæ mo¿e to jest przyczyn±, i¿ mimo pewnej zbie¿no¶ci stanowisk, nie do koñca trafnie odczytujesz moje intencje.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #64 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:32:25 »

Trudno siê gra z tym metronomem.
S³ychaæ nierówno¶ci
http://w784.wrzuta.pl/audio/4HPrAbhoS7v/revolucja-metron

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #65 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:39:06 »

"W historii ludzko¶ci od zawsze by³ jeden niezawodny sposób rozprawienia siê z przeciwnikiem: oskar¿yæ go o herezjê"
- Paulo Coelho -
"Ka¿dy przeciwnik koñczy jako ciemiê¿ca lub heretyk."
- Albert Camus -
 Chichot Chichot Chichot
Wyglaszacie herezje z ambony Januszu.
Chichot Chichot
A ja tam zawsze gra³em..bez tego no tam "metronowi" i publika z reguly zawsze twierdzi³a potem ¿e by³o ca³kiem dobrze Chichot - no ale hardrock to raczej nie klasyk..
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #66 : Wrzesieñ 22, 2011, 17:57:04 »

A ja tam zawsze gra³em..bez tego no tam "metronowi" i publika z reguly zawsze twierdzi³a potem ¿e by³o ca³kiem dobrze  - no ale hardrock to raczej nie klasyk..

Nie klasyk, ale tez muzyka.
Lubie wszystkie gatunki pod warunkiem, ze sa dobrze napisane.
Monika_Aleksandra
Monika
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1049

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #67 : Wrzesieñ 22, 2011, 20:39:47 »

Trudno siê gra z tym metronomem.
S³ychaæ nierówno¶ci
http://w784.wrzuta.pl/audio/4HPrAbhoS7v/revolucja-metron

I co, i mo¿e to nie jest dobre do nauki?
Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for paktprzyjazni twistedgamers neder-live kalinowatyper