Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina
Kurier Szafarski
>
DziaÂły forum
>
O wszystkim i o niczym
>
Radio cyfrowe DAB/DAB+ i inne radia
Strony: [
1
]
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Radio cyfrowe DAB/DAB+ i inne radia (Przeczytany 3124 razy)
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
Radio cyfrowe DAB/DAB+ i inne radia
«
:
Wrzesień 24, 2011, 22:35:12 »
Czy ktoœ z forumowiczów wie, czy i ewentualnie kiedy ten system ma byÌ w Polsce wprowadzony? Dawno temu ktoœ mnie "straszy³", ¿e radio analogowe ma przejœÌ do historii. Nie mogê znaleŸÌ w Internecie pewnych informacji na ten temat.
Na technice oczywiÂście siĂŞ nie znam.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2012, 18:41:47 wysłane przez Janusz1228
»
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
Odp: Radio cyfrowe DAB/DAB+
«
Odpowiedz #1 :
Wrzesień 24, 2011, 23:01:31 »
NieprĂŞdko. Na razie telewizja DVB-T jest w fazie testĂłw i istniejÂą obawy, Âże moÂżemy siĂŞ nie wyrobiĂŚ z harmonogramem cyfryzacji TV, narzuconym przez UE. W przypadku radia takich zobowiÂązaĂą nie mamy, wiĂŞc nie jest to priorytetem. Poza tym... No wÂłaÂśnie, system jakoÂś niespecjalnie ekspanduje. Istniej prawdopodobieĂąstwo, Âże zostanie wyparty przez inne rozwiÂązania, np. DMB lub coraz popularniejsze radia internetowe lub kanaÂły radiowe z multipleksĂłw DVB-T. Nic wiĂŞc dziwnego, Âże maÂło komu spieszy siĂŞ w Polsce wchodziĂŚ w ten system.
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Wrzesień 24, 2011, 23:11:04 »
DziĂŞki za info, z radia internetowego teÂż korzystam. PytaÂłam, bo wÂłaÂśnie trafiÂł w moje rĂŞce taki odbiornik.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Wrzesień 24, 2011, 23:27:10 »
Cytat: Oktawia Wrzesień 24, 2011, 23:11:04
z radia internetowego teÂż korzystam
W komputerze czy teÂż w inny sposĂłb? Bo sÂą radioodbiorniki internetowe, ktĂłre dziaÂłajÂą i wyglÂądajÂą podobnie jak zwykÂłe radia przenoÂśne. SÂą teÂż telefony komĂłrkowe z dostĂŞpem do radia internetowego. PoniewaÂż mobilny internet jest coraz taĂąszy i szybszy, jest to rozwiÂązanie perspektywiczne.
NiektĂłre telefony majÂą teÂż fajny ficzer, Âże potrafiÂą zaÂładowaĂŚ do pamiĂŞci katalog stacji radiowych naziemnych na danym terenie, korzystajÂąc z internetowej bazy danych. Rewelacja.
A wracaj¹c do DVB-T, to paradoksalnie nasze zapóŸnienie wyjdzie nam tylko na dobre, bo dziêki niemu bêdziemy mieli cyfrow¹ telewizjê w standardzie MPEG-4, czyli nowoczeœniejszym ni¿ stosowany w wielu krajach europejskich, które siê pospieszy³y, MPEG-2
O mĂłj BoÂżanowie, ten Chopin to byÂł naprawdĂŞ Wunder Geniuszas!
Oktawia
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Wrzesień 26, 2011, 11:59:57 »
Z ró¿nych sprzêtów w tym celu korzystam. S¹ te¿ wie¿yczki wyposa¿one w funkcje sieciowe. Co do telewizji, to obecnie interesuje mnie mniej, gdy¿ od czasu ostatniej przeprowadzki w ogóle nie korzystam z tego wynalazku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: Radio cyfrowe DAB/DAB+ i inne radia
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 29, 2012, 18:54:42 »
Lubie RMF Classic, sÂłuchaÂłem go codziennie, i od wielu lat
Od dziÂś bĂŞdĂŞ sÂłuchaÂł rzadziej. Dlaczego?
Oto nadawana jest B³êkitna Rapsodia. Jakieœ absolutnie genialne wykonanie. Nie mogê oderwaÌ uszu, gdy nagle... w œrodku utworu (a nawet w œrodku potoczystego pasa¿u!) - ciêcie! Wchodzi d¿ingiel: "S³uchacie Paùstwo RMF- classic. Muzyka z klas¹!" - Myœla³em, ¿e ich zamordujê. Jeœli tak ma prezentowaÌ siê klasa Nadawcy, to ja paùstwu dziêkujê. Ani po d¿inglu nie wznowiono B³êkitnej, ani nie podano, kto gra³ - i przede wszystkim nara¿ono mnie na stres porównywalny chyba tylko... no nie dokoùczê, bo mo¿e czytaj¹ to tak¿e dzieci.
WÂłaÂściciwie dziwiĂŞ siĂŞ sobie samemu, ze piszĂŞ o tym teraz, bo te praktykĂŞ nadawca stosuje od niepamiĂŞtnych czasĂłw, od kiedy tylko go sÂłucham. Ale dziÂś wkurzyli mnie na do Âżywego. Chyba na amen.
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert
Patryk
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 29, 2012, 20:07:47 »
Ja praktycznie nie sÂłucham RMF Classic. Jestem za to fanem DwĂłjki.
Podziwiam profesjonalizm dziennikarzy, a opisana przez Ciebie, Januszu, sytuacja nie mogÂłaby tam mieĂŚ miejca.
Blog o muzyce:
https://muzykophil.wordpress.com
TeresaGrob
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 29, 2012, 20:43:44 »
RMF Classic to bardzo sympatyczna stacja, ale nie jest to radio dla melomanĂłw.Nadaje owszem muzykĂŞ klasyczna,
ale czĂŞsto wÂłasnie w formie klipĂłw, czĂŞÂści utworĂłw ktĂłre czĂŞsto przerywane sÂą w poÂłowie
wÂłasnie jinglami lub komentarzami i nie trzeba mieĂŚ o to do nich pretensji.To stacja tylko rozrywkowa.
http://www.franzschubert.pl/
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 29, 2012, 21:24:58 »
Tak, Patryku i Tereniu, wiem, wiem...
W radiu Classic sÂą za to super sympatyczni prezenterzy i ciekawe, rĂłznorodne pasma tematyczne, szczegĂłlnie w weekendy. To pewno sprawia, ze o tym radiu nie zapominam i na co dzieĂą i zwyczajowo choĂŚby kwadransik codziennie go sobie sÂłucham.
Dwójka PR to bardzo wartoœciowa i nadzwyczajna stacja. Tu chyba nikt z nas nie ma potrzeby z tym twierdzeniem polemizowaÌ. Nie zawsze jednak miewam do niej cierpliwoœÌ (szczególnie, gdy tematyka audycji nie pokrywa sie z moim wewnêtrznym nastrojem)
Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 29, 2012, 23:25:12 »
Ja juz od dawna nie slucham RMF-Klasik.
Denerwujace przerywania, brak opisu, kto gral.
Tak jakby mieli w d.... zarowno wykonawcow jak i prezentowana muzyke.
Tylko kasa i reklamy na pierwszym miejscu.
ewa578
Ekspert
Ewa
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 30, 2012, 05:25:25 »
Odk¹d pamiêtam, s³ucham Dwójki, na niej siê wychowa³am (potem oczywiœcie bardzo d³ugo by³a trójka), na niej wychowa³am moje dzieci i a¿ do zesz³ego roku nie wyobra¿a³am sobie, ¿e mog³abym jej nie s³uchaÌ. Ale sta³o siê!!! Tak zmieniono ramówkê, ¿e od szesnastej do wieczora, gada siê i gada, i gada... w dodatku dok³adnie to samo, co od szóstej do ósmej rano! A poranne przegl¹dy prasy s¹ nie do przebrniêcia! Ech, bardzo mi przykro, ale przenios³am moje uszy na rosyjskie Radio Orfiej - kopalniê wiedzy i tak ró¿nych nagraù, ¿e czasem ¿al mi zasn¹Ì, kiedy przeczytam, co w tym czasie stracê. No w³aœnie... bardzo dok³adna ramówka, rozpisana co do minuty, jest równie¿ ogromn¹ zalet¹, zw³aszcza teraz, kiedy dziêki Agnieszce nauczy³am siê nagrywaÌ!
GoguÂś
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Wrzesień 01, 2012, 22:10:14 »
Kochani.
Od roku Âżyje bez telewizora, teraz ma siĂŞ to zmieniĂŚ bo wczoraj przywiozÂłem do siebie do mieszkania to "wielkie pudÂło", niemniej jednak rok bez wizji nie byÂł traumÂą ani koszmarem.
Rano, jeszcze w domu, TOK FM - rzetelny przegl¹d prasy z du¿ym naciskiem na ³ososiowe i ¿ó³te strony "Rzeczpospolitej". W samochodzie na przemian w zale¿noœci od nadawanej piosenki RMF, ZET i Eska a po powrocie do domu w³aœnie RMF Classic.
WyÂżej wymieniona rozgÂłoÂśnia ma swoje wady o ktĂłrych wspomniano juÂż wczeÂśniej. Nadaje ona muzykĂŞ, jak na klasykĂŞ, "lekkÂą" co pozwala podzieliĂŚ mojÂą uwagĂŞ i zajmowaĂŚ siĂŞ w miĂŞdzyczasie czymÂś innym, to radio stanowi tÂło do pracy, nadaje siĂŞ do samochodu i stanowi wprowadzenie do klasyki dla amatorĂłw. Chylmy czoÂła, Âże komercyjna stacja chce promowaĂŚ taki rodzaj muzyki.
Dwójka to transmisje wielkich (równie¿ ze wzglêdu na gabaryty partytury) dzie³ muzycznych do wys³uchania których nale¿y siê oderwaÌ od innych zajêÌ. W³aœnie w tej chwili s³ucham transmisji z Promsów lecz od kiedy zacz¹³em pisaÌ posta zauwa¿y³em ¿e muzyka umknê³a mojej uwadze. Dwójka jest radiem które w³¹czam o œciœle okreœlonej godzinie zaplanowanej po lekturze ramówki. To tak jak wyjœcie na koncert. M.in. dlatego, ¿e nikt nie przerwie nam transmisji jinglem czy komentarzem.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
DziaÂły forum
-----------------------------