Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Radio cyfrowe DAB/DAB+ i inne radia  (Przeczytany 2983 razy)
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 43

« : Wrzesieñ 24, 2011, 22:35:12 »

Czy kto¶ z forumowiczów wie, czy i ewentualnie kiedy ten system ma byæ w Polsce wprowadzony? Dawno temu kto¶ mnie "straszy³", ¿e radio analogowe ma przej¶æ do historii. Nie mogê znale¼æ w Internecie pewnych informacji na ten temat.
Na technice oczywi¶cie siê nie znam.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 29, 2012, 18:41:47 wys³ane przez Janusz1228 » Zapisane
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:01:31 »

Nieprêdko. Na razie telewizja DVB-T jest w fazie testów i istniej± obawy, ¿e mo¿emy siê nie wyrobiæ z harmonogramem cyfryzacji TV, narzuconym przez UE. W przypadku radia takich zobowi±zañ nie mamy, wiêc nie jest to priorytetem. Poza tym... No w³a¶nie, system jako¶ niespecjalnie ekspanduje. Istniej prawdopodobieñstwo, ¿e zostanie wyparty przez inne rozwi±zania, np. DMB lub coraz popularniejsze radia internetowe lub kana³y radiowe z multipleksów DVB-T. Nic wiêc dziwnego, ¿e ma³o komu spieszy siê w Polsce wchodziæ w ten system.

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:11:04 »

Dziêki za info, z radia internetowego te¿ korzystam. Pyta³am, bo w³a¶nie trafi³ w moje rêce taki odbiornik.
Niebieskooki
Administrator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 752

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 24, 2011, 23:27:10 »

z radia internetowego te¿ korzystam
W komputerze czy te¿ w inny sposób? Bo s± radioodbiorniki internetowe, które dzia³aj± i wygl±daj± podobnie jak zwyk³e radia przeno¶ne. S± te¿ telefony komórkowe z dostêpem do radia internetowego. Poniewa¿ mobilny internet jest coraz tañszy i szybszy, jest to rozwi±zanie perspektywiczne.
Niektóre telefony maj± te¿ fajny ficzer, ¿e potrafi± za³adowaæ do pamiêci katalog stacji radiowych naziemnych na danym terenie, korzystaj±c z internetowej bazy danych. Rewelacja.

A wracaj±c do DVB-T, to paradoksalnie nasze zapó¼nienie wyjdzie nam tylko na dobre, bo dziêki niemu bêdziemy mieli cyfrow± telewizjê w standardzie MPEG-4, czyli nowocze¶niejszym ni¿ stosowany w wielu krajach europejskich, które siê pospieszy³y, MPEG-2 Chichot

O mój Bo¿anowie, ten Chopin to by³ naprawdê Wunder Geniuszas!
Oktawia
Nowy u¿ytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 26, 2011, 11:59:57 »

Z ró¿nych sprzêtów w tym celu korzystam. S± te¿ wie¿yczki wyposa¿one w funkcje sieciowe. Co do telewizji, to obecnie interesuje mnie mniej, gdy¿ od czasu ostatniej przeprowadzki w ogóle nie korzystam z tego wynalazku.
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 29, 2012, 18:54:42 »

Lubie RMF Classic, s³ucha³em go codziennie, i od wielu lat
Od dzi¶ bêdê s³ucha³ rzadziej. Dlaczego?
Oto nadawana jest B³êkitna Rapsodia. Jakie¶ absolutnie genialne wykonanie. Nie mogê oderwaæ uszu, gdy nagle... w ¶rodku utworu (a nawet w ¶rodku potoczystego pasa¿u!) - ciêcie! Wchodzi d¿ingiel: "S³uchacie Pañstwo RMF- classic. Muzyka z klas±!" - My¶la³em, ¿e ich zamordujê. Je¶li tak ma prezentowaæ siê klasa Nadawcy, to ja pañstwu dziêkujê. Ani po d¿inglu nie wznowiono B³êkitnej, ani nie podano, kto gra³ - i przede wszystkim nara¿ono mnie na stres porównywalny chyba tylko... no nie dokoñczê, bo mo¿e czytaj± to tak¿e dzieci.
W³a¶ciciwie dziwiê siê sobie samemu, ze piszê o tym teraz, bo te praktykê nadawca stosuje od niepamiêtnych czasów, od kiedy tylko go s³ucham. Ale dzi¶ wkurzyli mnie na do ¿ywego. Chyba na amen.  Zawstydzony Z politowaniem

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 29, 2012, 20:07:47 »

Ja praktycznie nie s³ucham RMF Classic. Jestem za to fanem Dwójki.  Podziwiam profesjonalizm dziennikarzy, a opisana przez Ciebie, Januszu, sytuacja nie mog³aby tam mieæ miejca.   

TeresaGrob
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2621

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 29, 2012, 20:43:44 »

RMF Classic to bardzo sympatyczna stacja, ale nie jest to radio dla melomanów.Nadaje owszem muzykê klasyczna,
ale czêsto w³asnie w formie klipów, czê¶ci utworów które czêsto przerywane s± w po³owie
w³asnie jinglami lub komentarzami i nie trzeba mieæ o to do nich pretensji.To stacja tylko rozrywkowa.

Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 29, 2012, 21:24:58 »

Tak, Patryku i Tereniu, wiem, wiem...
W radiu Classic s± za to super sympatyczni prezenterzy i ciekawe, róznorodne pasma tematyczne, szczególnie w weekendy. To pewno sprawia, ze o tym radiu nie zapominam i na co dzieñ i zwyczajowo choæby kwadransik codziennie go sobie s³ucham.
Dwójka PR to bardzo warto¶ciowa i nadzwyczajna stacja. Tu chyba nikt z nas nie ma potrzeby z tym twierdzeniem polemizowaæ. Nie zawsze jednak miewam do niej cierpliwo¶æ (szczególnie, gdy tematyka audycji nie pokrywa sie z moim wewnêtrznym nastrojem)

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 29, 2012, 23:25:12 »

Ja juz od dawna nie slucham  RMF-Klasik.

Denerwujace przerywania, brak opisu, kto gral.
Tak jakby mieli w d.... zarowno wykonawcow jak i prezentowana muzyke.
Tylko kasa i reklamy na pierwszym miejscu.
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 30, 2012, 05:25:25 »

Odk±d pamiêtam, s³ucham Dwójki, na niej siê wychowa³am (potem oczywi¶cie bardzo d³ugo by³a trójka), na niej wychowa³am moje dzieci i a¿ do zesz³ego roku nie wyobra¿a³am sobie, ¿e mog³abym jej nie s³uchaæ. Ale sta³o siê!!! Tak zmieniono ramówkê, ¿e od szesnastej do wieczora, gada siê i gada, i gada... w dodatku dok³adnie to samo, co od szóstej do ósmej rano! A poranne przegl±dy prasy s± nie do przebrniêcia! Ech, bardzo mi przykro, ale przenios³am moje uszy na rosyjskie Radio Orfiej - kopalniê wiedzy i tak ró¿nych nagrañ, ¿e czasem ¿al mi zasn±æ, kiedy przeczytam, co w tym czasie stracê. No w³a¶nie... bardzo dok³adna ramówka, rozpisana co do minuty, jest równie¿ ogromn± zalet±, zw³aszcza teraz, kiedy dziêki Agnieszce nauczy³am siê nagrywaæ!
Gogu¶
Ekspert

Wiadomo¶ci: 835

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 01, 2012, 22:10:14 »

Kochani.

Od roku ¿yje bez telewizora, teraz ma siê to zmieniæ bo wczoraj przywioz³em do siebie do mieszkania to "wielkie pud³o", niemniej jednak rok bez wizji nie by³ traum± ani koszmarem.

Rano, jeszcze w domu, TOK FM - rzetelny przegl±d prasy z du¿ym naciskiem na ³ososiowe i ¿ó³te strony "Rzeczpospolitej". W samochodzie na przemian w zale¿no¶ci od nadawanej piosenki RMF, ZET i Eska a po powrocie do domu w³a¶nie RMF Classic.

Wy¿ej wymieniona rozg³o¶nia ma swoje wady o których wspomniano ju¿ wcze¶niej. Nadaje ona muzykê, jak na klasykê, "lekk±" co pozwala podzieliæ moj± uwagê i zajmowaæ siê w miêdzyczasie czym¶ innym, to radio stanowi t³o do pracy, nadaje siê do samochodu i stanowi wprowadzenie do klasyki dla amatorów.  Chylmy czo³a, ¿e komercyjna stacja chce promowaæ taki rodzaj muzyki.

Dwójka to transmisje wielkich (równie¿ ze wzglêdu na gabaryty partytury) dzie³ muzycznych do wys³uchania których nale¿y siê oderwaæ od innych zajêæ. W³a¶nie w tej chwili s³ucham transmisji z Promsów lecz od kiedy zacz±³em pisaæ posta zauwa¿y³em ¿e muzyka umknê³a mojej uwadze. Dwójka jest radiem które w³±czam o ¶ci¶le okre¶lonej godzinie zaplanowanej po lekturze ramówki. To tak jak wyj¶cie na koncert. M.in. dlatego, ¿e nikt nie przerwie nam transmisji jinglem czy komentarzem.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

thepunisher mini-land animilkowo kalinowatyper neder-live