Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 229086 razy)
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #360 : Marzec 05, 2011, 20:05:17 »

To tak jak u mnie Amade..chocia¿ kino u nas jest i to nawet spore (no ale dawniej by³o ich a¿ trzy - niestety w ostatnim czasie pozamieniane na "lumpeksy") Parków podobnie jak u Asi..te¿ ci u nas dostatek - naliczy³em chyba z osiem (a wiêc sporo jak na 70-tys mie¶cinkê)..za¶ to co najlepsze, to chyba tylko zabytki. Ogólnie jednak jest to niemal kulturowa pustynia.. Smutny
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #361 : Marzec 05, 2011, 20:24:40 »

Najczê¶ciej s³ucham muzyki na YT, nawet mieszkaj±c w W-wie

Dwunastoletni Kissin gra e-moll Chopina:
http://www.youtube.com/watch?v=gilNaeUsPNQ&feature=related

A to ju¿ talent dojrza³y, rozwiniêty
http://www.youtube.com/watch?v=QpnM1ahqzdw&feature=related

Staram siê na³o¿yæ sobie "filtry" na niedoskona³± jako¶æ, pole dla wyobra¼ni 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3011

Asia

« Odpowiedz #362 : Marzec 05, 2011, 20:57:02 »

Dziewczyny, co ma powiedzieæ mieszkaniec nêdznego w kulturê Leszna, mie¶ciny siedemdziesiêciotysiêcznej, pozbawionej ostatnimi laty kina, nie wspominaj±c o instytucji teatru czy opery. Na szczê¶cie, Poznañ jest do¶æ blisko (80 km), na nieszczê¶cie brakuje czasu na podró¿e. Gdyby nie Dwójka, by³bym pozbawiony ¶wiata muzyki, co by³oby równoznaczne z jak±¶ form± intelektualnego i mo¿e nawet duchowego upadku.
No tak, zgadza siê, ¿e wszystko jest kwesti± wzglêdn± i zale¿y od naszego subiektywnego odczuwania. Co dla jednego niewystarczaj±ce, dla innego bêdzie ca³kiem niez³e mo¿liwo¶ci:) S± ludzie, którzy wybrzydzaj± na prowincjonaln± Warszawê, patrz±c z perspektywy Londynu i Nowego Jorku:))
Pat, Twój intelekt wydaje siê tak silny, ¿e nie wyobra¿am sobie, aby mog³y go st³umiæ jakiekolwiek restrykcje:) Jednak oczywi¶cie zgadzam siê z Tob±. Nale¿y go podlewaæ, ¿eby wydawa³ owoce:) Posiadaj±c rozbudzone potrzeby kulturalne trudno obyæ siê bez tego, co innym mo¿e wydawaæ siê luksusem, dla Ciebie natomiast jest podstawowym artyku³em pierwszej potrzeby, niezbêdnym do ¿ycia - takiego ¿ycia, które dla nas nie by³oby wegetacj±. Dlatego te¿ o ile perspektywa mieszkania gdzie¶ na ca³kowitym odludziu wydawa³a mi siê nieraz kusz±ca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to s± takie potê¿ne magnesy, które trzymaj± mnie w du¿ym mie¶cie z ogromn± si³±: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:) Jednak z drugiej strony widzê, ¿e media, aczkolwiek niedoskona³e,  przynajmniej staraj± siê nam wyrównaæ szanse, likwidowaæ bariery czasu i przestrzeni. Dwójka jest nieocenionym skarbem. Jest jeszcze TVP Kultura, jest Mezzo (muszê sobie zafundowaæ:)).No i jest mo¿liwo¶æ dojazdu do wiêkszych o¶rodków - zgoda, na to czêsto brakuje czasu i, co tu ukrywaæ, czasem pieniêdzy, aby bez przerwy kursowaæ w tê i z powrotem, kupuj±c prócz nie zawsze najtañszych biletów (Wunder w Gdañsku - 80 z³:( ) jeszcze bilety na poci±g (a w moim przypadku np. dochodzi jeszcze op³acenie pobytu Kajtka w hotelu), trzeba dysponowaæ do¶æ poka¼n± gotówk±, a ró¿nie z tym przecie¿ bywa. Ale faktycznie, czas jest chyba trudniejszy do wygospodarowania:( Jednak mo¿na siê staraæ dokonaæ tego przynajmniej co jaki¶ czas.  Najwa¿niejszy jest chyba brak zgody na upadek:)) Bo mo¿na te¿ wegetowaæ w Warszawie, i z pewno¶ci± wielu jej mieszkañców tak czyni:).
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #363 : Marzec 05, 2011, 21:30:08 »

Beato, muszê przyznaæ, ¿e od niedawna dopiero korzystam z tej formy przyswajania muzyki. Przedtem nie mia³am nawet pojêcia, ¿e znajduje siê tam tyle cennych skarbów. My¶la³am, ¿e ludzie wykorzystuj± YT g³ównie do pokazywania swoich amatorskich filmików i ewentualnie muzyki pop. Chyba nie docenia³am internautów:)) Fakt, ¿e z jako¶ci± jest ró¿nie:) Wyobra¼nia mo¿e nam tu wiele pomóc i z pewno¶ci± pomaga. Inaczej jak mogliby¶my wchodziæ w ¶wiat ksi±¿ek:)
Patryku, Konradzie - co do kina, muszê przyznaæ, ¿e mimo, i¿ w moim mie¶cie s± a¿ dwa du¿e kompleksy kinowe, to bardzo rzadko do nich chodzê. Mia³am przez d³ugi czas swoje ulubione kino - niedu¿e, przytulne - niedaleko domu. Sz³o siê do niego bardzo przyjemnie, przez dwa parki, wraca³o jeszcze milej o zmroku:) Teraz buduje siê w tym miejscu apartamentowiec:( Zreszt± te¿ by³o tych kin wiêcej - i tak, te¿ w jednym z nich funkcjonuje teraz co¶ w rodzaju "lumpeksu" - jaka¶ wyprzeda¿ taniej odzie¿y. A by³o to kiedy¶ kino "premierowe" - tu zawsze najpierw wy¶wietlano nowo¶ci:) Nie bardzo rozumiem, dlaczego nagle uznano, ¿e tamte kina nie wytrzymaj± konkurencji z nowo wybudowanym Multipleksem i zlikwidowano je bez sprawdzenia tego w praktyce, podczas gdy niedawno powsta³ drugi taki moloch kinowy, i jako¶ chyba nie¼le sobie radzi. W ka¿dym razie ja jestem chyba jakim¶ dinozaurem, bo wyros³am jeszcze w przekonaniu, ¿e do kina, podobnie jak do filharmonii, przychodzi siê g³ównie w celach kulturalnych, a nie gastronomicznych:) Obecne kino przypomina jad³odajniê w której dodatkowo znajduje siê ekran:) To mnie trochê zniechêca i wydaje mi siê nienaturalne. Dlaczego niby mia³abym koniecznie po¿ywiaæ siê w trakcie ogl±dania filmu? Przecie¿ wiadomo, ¿e nie powinno siê nawet czytaæ przy jedzeniu (to mi siê akurat zdarza Zawstydzony ), bo to zak³óca proces trawienia:) A z drugiej strony, czy mo¿na ca³kowicie oddaæ siê fabule i wej¶æ w ¶wiat fantazji wykreowany przez re¿ysera, je¶li siê w tym czasie prze¿uwa?) Pamiêtam do dzi¶, ¿e kiedy by³am kilka lat temu na W³adcy pier¶cieni, siedzia³ za mn± ch³opak, który przez chyba 20 minut konsumowa³ paczkê czipsów:(( Naprawdê nie by³am w stanie skupiæ siê nale¿ycie na fabule i budzi³y siê we mnie mordercze instynkty:))) Tak wiêc pozycje wymagaj±ce skupienia wolê ogl±daæ w domu.
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #364 : Marzec 05, 2011, 23:06:12 »

Dlatego te¿ o ile perspektywa mieszkania gdzie¶ na ca³kowitym odludziu wydawa³a mi siê nieraz kusz±ca i romantyczna, bo nie zachwyca mnie sam w sobie wielkomiejski gwar i masowe rozrywki, to s± takie potê¿ne magnesy, które trzymaj± mnie w du¿ym mie¶cie z ogromn± si³±: to filharmonia, opera, uczelnia i biblioteka:)

Oczywi¶cie, rozwijaæ wci±¿ siê trzeba, a w m³odym wieku zw³aszcza...

Uczelnia i biblioteka - to tak¿e niezwykle istotne. Sztuka to te¿ nauka. Asiu, chyba wspomnia³a¶, ¿e zwi±za³a¶ siê z naukami przyrodniczymi. Wiesz, ile nas ³±czy...?

Pamiêtacie? "¯yjê dla sztuki" - ¶piewa³a z przejêciem za Flori± Tosc±  jedna z najwspanialszych artystek wszech czasów Maria Callas. Ka¿dy musi chyba ¿yæ dla czego¶, dla idea³ów, warto¶ci, które winien uciele¶niaæ, realizowaæ... My, "Szafarczycy" zdaje siê siêgamy po tê najwy¿sz± sztukê, która jest dla nas jakby ide±, uosobieniem antycznych cnót, owej triady...

Zgadzam siê te¿, Beato, Asiu, w masie tysiêcy tysiêcy filmów s± prawdziwe per³y.

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #365 : Marzec 05, 2011, 23:11:00 »

Mo¿e we wcze¶niejszych postach trochê przesadzi³em, nie chcia³em, by moje miasto zosta³o odebrane jako totalna pustynia kulturalne. Zdarzaj± siê ciekawe koncerty, szczególnie w ko¶cio³ach. Wundera chyba jednak niestety nie zaprosz±. A ostatnio czê¶ciej bywam w wielkich miastach. Mimo to, brakuje mi wielu doznañ artystycznych u mnie "na miejscu". St±d mój dramatyczny apel do dyrekcji Dwójki kilka lat temu, gdy zmieniano (i likwidowano!) czêstotliwo¶ci PR II, na szczê¶cie finalnie skuteczny.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #366 : Marzec 06, 2011, 04:13:07 »

Mo¿e we wcze¶niejszych postach trochê przesadzi³em, nie chcia³em, by moje miasto zosta³o odebrane jako totalna pustynia kulturalne.

Bardzo dobrze znam dworzec w Lesznie:) Zawsze tam wysiadam, kiedy jadê do ojca, i tam mnie podwo¿±, gdy wracam:) No i oczywi¶cie przy okazji przeje¿d¿am przez miasto. Nie jest takie znowu malutkie:) i mo¿e siê tam dziaæ wiêcej ni¿ na przyk³ad w faktycznie malutkich Polkowicach:) Tu zreszt± du¿o zale¿y od inicjatywy w³adz. Chocia¿ oczywi¶cie im wiêksze miasto, tym wiêcej mo¿liwo¶ci. Zale¿y, na co siê cz³owiek nastawi, jaki styl ¿ycia da mu zadowolenie. Mój tata po wielu latach przeniós³ siê z du¿ego, pe³nego atrakcji Gdañska do ma³ego miasteczka i jest tam szczê¶liwy, pielêgnuj±c idea³ epikurejskiego szczê¶cia - dom, ogród i ma³e grono przyjació³:) Oczywi¶cie s³ucha Dwójki:), bibliotekê maj± tam dobrze zaopatrzon± i na ¿yczenie staraj± siê sprowadzaæ nowo¶ci, i co roku przyje¿d¿a do nich  Janda czy inne jeszcze gwiazdy:). Czujê siê tam bardzo dobrze. Ale jestem na tyle ju¿ przyzwyczajona do tego, co mam, ¿e ciê¿ko by mi by³o zrezygnowaæ z tego na sta³e. Przynajmniej na razie. Byæ mo¿e za kilka lat ogólnodostêpne cyfrowe biblioteki, bezpo¶rednie transmisje HD spektakli z najwiêkszych o¶rodków operowych ¶wiata, kana³y muzyczne prezentuj±ce wszelkie mo¿liwe wykonania klasyki sprawi±, ¿e naprawdê bêdzie ju¿ niemal wszystko jedno, gdzie mieszkamy:) Choæ nic jednak w pe³ni nie zast±pi mi kontaktu z ¿ywym artyst±, i nadal wolê dotyk ksi±¿ki, szelest kartek, zapach drukowanego papieru ni¿ zimny ekran, choæ wiem, ¿e w czytniku mie¶ci siê ich tysi±c i to jest przysz³o¶æ czytelnictwa:(

Uczelnia i biblioteka - to tak¿e niezwykle istotne. Sztuka to te¿ nauka. Asiu, chyba wspomnia³a¶, ¿e zwi±za³a¶ siê z naukami przyrodniczymi. Wiesz, ile nas ³±czy...?

No nie, Pat, czy¿by Seelenverwandtschaft naprawdê siêga³o a¿ tak daleko??)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiê uwa¿am za najwspanialsz± naukê na ¶wiecie:) Co prawda ci±gnê³o mnie te¿ do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykê daje siê ¶wietnie po³±czyæ w zawodzie t³umacza:) Tak  chyba pe³niej wykorzystujê swoje zdolno¶ci, ni¿ jako ekolog czy genetyk:)
ewa578
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1471

Ewa

« Odpowiedz #367 : Marzec 06, 2011, 12:14:42 »

Zapewne nieczego nowego Wam nie powiem, ale mo¿e przypomnê, ¿e dzi¶ w dwójce praski koncert Anderszewskiego.
http://www.polskieradio.pl/8/688/Artykul/322237,Recital-Piotra-Anderszewskiego-w-Pradze
aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #368 : Marzec 06, 2011, 13:59:09 »

Teraz koñczy siê

Pier¶cieñ Nibelunga:      Ryszarda Wagnera
Zmierzch Bogów

a za chwilê 13:25
nieme kino szwedzkie
Skarb rodu Arne
film fabularny Szwecja 1919 rok.

pozdrawiam          
               Marek
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #369 : Marzec 06, 2011, 14:34:48 »

Pamiêtacie? "¯yjê dla sztuki" - ¶piewa³a z przejêciem za Flori± Tosc±  jedna z najwspanialszych artystek wszech czasów Maria Callas. Ka¿dy musi chyba ¿yæ dla czego¶, dla idea³ów, warto¶ci, które winien uciele¶niaæ, realizowaæ... My, "Szafarczycy" zdaje siê siêgamy po tê najwy¿sz± sztukê, która jest dla nas jakby ide±, uosobieniem antycznych cnót, owej triady...

Dobro, prawda i piêkno...  Kocham Greków. Ich my¶l by³a nieprawdopodobnym cudem. W ¶wiecie pe³nym ignorancji i  barbarzyñstwa zapalili ¶wiat³o my¶li, którego okruchy roznios³y siê na ca³y ¶wiat i stworzy³y podstawy naszej cywilizacji. Wszyscy jeste¶my Hellenami.

Nauka jest wspania³a w swoim nieustêpliwym d±¿eniu do prawdy, i w moim odczuciu jest w niej tyle samo piêkna, co choæby w muzyce. Piêkna i rado¶ci poznawania, siêgania rozumem poza w³asn± ograniczon± perspektywê w fantastyczne, nieskoñczone ¶wiaty. W du¿ym stopiu ¿yjê dla nauki:)
A w najwspanialszej sztuce siêgamy te¿ do siebie samych, wydobywaj±c to, co w nas najpiêkniejsze:) I dla tego te¿ warto ¿yæ:)

http://www.youtube.com/watch?v=s5nxvAer1C0

Mozart
Ekspert

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #370 : Marzec 12, 2011, 02:28:52 »

No nie, Pat, czy¿by Seelenverwandtschaft naprawdê siêga³o a¿ tak daleko??)
Do przyrody mam stosunek religijny, a biologiê uwa¿am za najwspanialsz± naukê na ¶wiecie:) Co prawda ci±gnê³o mnie te¿ do wszelakich filologii, ale nauki przyrodnicze i anglistykê daje siê ¶wietnie po³±czyæ w zawodzie t³umacza:) Tak  chyba pe³niej wykorzystujê swoje zdolno¶ci, ni¿ jako ekolog czy genetyk:)

Wynika z tego... ¿e tak.
Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastaj±ca z niej medycyna - to co¶ wiêcej.

A dworzec w Lesznie - piêknie remontowany - mam nadziejê, ¿e nied³ugo ponownie zobaczysz.

Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #371 : Marzec 12, 2011, 23:53:07 »

Wynika z tego... ¿e tak.
W³a¶ciwie ju¿ nie powinno mnie to dziwiæ:)  I oczywi¶cie ksi±¿ki te¿ lubisz:)

Biologia to moja naukowa pasja, a wyrastaj±ca z niej medycyna - to co¶ wiêcej.
Wow! Jestem pod wra¿eniem:) "Triumf chirurgów" Thorwalda to jedna z moich ulubionych ksi±¿ek z dziedziny opowie¶ci o bohaterach ) Tak, to jest "co¶ wiêcej". W ka¿dym razie mo¿e byæ. Zawód, który mo¿e staæ siê szlachetn± pasj±, daj±cy nieporównywaln± mo¿liwo¶æ czynienia dobra, choæ jednocze¶nie stawia wysokie wymagania, wi±¿e siê z du¿ym wysi³kiem. Z pewno¶ci± nie dla wszystkich.   

A dworzec w Lesznie - piêknie remontowany - mam nadziejê, ¿e nied³ugo ponownie zobaczysz.
Bêdzie mi niezmiernie mi³o odwiedziæ dworzec po remoncie Chichot Na pewno bêdê mia³a ku temu okazjê przed Dusznikami, wpadnê po drodze do Taty. 
Aleksias
Moderator Globalny
Ekspert

Asia

« Odpowiedz #372 : Marzec 13, 2011, 00:48:59 »

Rozmowa z Bartusem o brzmieniu fletu przywo³a³a my¶l o graj±cym na flecie faunie, o faunie wyleguj±cym siê w s³oñcu w gor±ce, letnie popo³udnie...

http://www.youtube.com/watch?v=F5A4CkUAazI

http://www.youtube.com/watch?v=F1P85n9uPzE

"Muzyka przemawia tam, gdzie s³owo staje siê bezsilne" mówi³ Debussy. Jego poemat, mieni±cy siê kolorami, roz¶wietlony ciep³ymi promieniami popo³udniowego s³oñca, zamyka niewys³owione, ulotne wra¿enia w poetyckiej muzyce. 

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #373 : Marzec 17, 2011, 18:54:56 »

Odpowiednia muzyka
na pochmurny wieczór
jak dzisiejszy:
Beethoven Sonate Pathetique

http://www.youtube.com/watch?v=qCBugO-iou0&feature=fvwrel

Dla Moniki (Monika_Aleksandra) w nagrodê za za³o¿enie tego forum i bycie dusz± tego forum
Dla Ewy (ewa578) za pokrewno¶æ duszy
Dla Beaty (xbw) bo kocha koncerty fortepianowe
Dla Janusza, za jego zdolno¶ci pianistyczne
Dla Agnieszki (TeresaGrob) za poczucie piêkna
Dla Asi (Aleksias) za zmys³owe pisanie
Dla Eli (anelik) za wprowadzanie na forum bajeczno¶ci
Dla Konrada (kozio³) za znawstwo
Dla Patryka (Mozart) za fachow± wiedzê
Dla Piotra(Gogu¶) za dzia³anie
Dla (bartus) za widzenie drugiej strony spraw
Dla Bogdana (Bodek1) za praktykê
Dla wszystkich innych za uczestnictwo w tym forum.

pozdrawiam          
               Marek
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #374 : Marzec 17, 2011, 19:17:07 »

Dziêki Marku (aro 49), od razu mi lepiej, cudna ta sonata.

A Bartus to Bartu¶ przecie, ewentualnie Bartek
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

black-for animilkowo kalinowatyper countrylife neder-live