Kurier Szafarski

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Forum mi³o¶ników muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 52   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Warte wys³uchania  (Przeczytany 229287 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #630 : Styczeñ 25, 2012, 08:17:06 »

Uwielbiam spory inteligentnych ludzi. Po³yskuje w nich ¶wiat³o nadziei, którego ³una niechybnie mo¿e zwiastowaæ brzask nieo¶wieconego pospólstwa, w których szeregach i ja umêczon, ale wszak ¿wawo pod±¿am ku pokrzepieniu m±dro¶ci.

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #631 : Styczeñ 25, 2012, 19:12:40 »

Chichot Januszu...nawet tak prostemu ch³opaczynie jak ja, udaje sie niekiedy cokolwiek b³ysn±æ..
Przy okazji chcia³em przeprosiæ Musammana za swój niezbyt w³a¶ciwy ton jakiego u¿y³em w pierwszych zdaniach swego postu..

ps. swoj± drog± z tym astrolabium ró¿nie mog³o byæ..trzeba wzi±æ bowiem pod uwagê i to, ¿e ¿ywot Hypatii przypada na II po³ IV, za¶ pocz±tek "w³a¶ciwej" historii Arabów siêga w najlepszym przypadku pocz VIIw, za¶ ich rozwiniête ¿eglarstwo na wiek VIII...jak zatem widaæ ró¿nica wynosi przynajmniej 200/250 lat (lub dalej)..Ponad dwa stulecia to wcale niema³o, skoro wiêc jego wynalezienie przypisuje siê osobie która ¿y³a w IV (choæ nie jest to potwierdzone i funkcjonuje na zasadzie legendy) to mo¿na wysnuæ przypuszczenie, i¿ przyrz±d ten móg³ istnieæ (choæ niekoniecznie) znacznie wcze¶niej ni¿ we wspomnianym VII, czy VIII w..
chingate
Go¶æ
« Odpowiedz #632 : Styczeñ 25, 2012, 20:08:07 »

Ale¿ niepotrzebnie Pan przeprasza, nie widzê w Pañskiej ripo¶cie ¿adnych obra¼liwych epitetów typu "cham", choæ to akurat s³owo "niezawis³y s±d III RP" uzna³ za nieobra¼liwe nawet w stosunku do Prezydenta (¶.p. Lecha Kaczyñskiego), wiêc nawet gdyby u¿y³ go Pan w stosunku do mnie, nie obrazi³bym siê, a nawet poczyta³bym to sobie za zaszczyt. No, to sobie po¿artowali¶my, a teraz ad rem. S³usznie Pan zauwa¿y³, ¿e wzmiankowana Hypatia ¿y³a kilka wieków przed tym, zanim Arabowie zaczêli opisywaæ astrolabium w swych pracach naukowych (sic!) i stosowaæ je w praktyce. To jednak ¶wiadczyæ mo¿e jedynie przeciwko tezie, ¿e astrolabium powsta³o, zanim Arabowie je poznali. Je¶li powsta³o w czasach Hypatii, to dlaczego nikt go wcze¶niej nie stosowa³, dlaczego nie ma wzmianek w ówczesnych ¼ród³ach i dlaczego nie znaleziono starszych instrumentów ni¿ arabskie? Poza tym uczeni arabscy, którzy w ¶redniowieczu pisali ju¿ prawdziwe traktaty naukowe, z przypisami, cytatami ze ¼róde³ i powo³ywaniem siê na "starszych i m±drzejszych", z pewno¶ci± wspominaliby, ¿e swoje obliczenia opieraj± na wcze¶niejszych pracach greckich lub innych. Byæ mo¿e nawet tak by³o (co stanowi³oby poparcie legendy, która wszak¿e przesta³aby byæ legend±), nie pamiêtam jednak takich szczegó³ów z "Historii nauki arabskiej", a jest tam nawet artyku³ dokumentuj±cy wp³yw astronomii arabskiej na odkrycie Kopernika oraz zadziwiaj±ce wynalazki arabskich matematyków, przejête przez Europejczyków, takie jak "niewiadoma X", równania którego¶ stopnia i jeszcze m±drzejsze rzeczy, o których nie mam pojêcia, bom dosyæ s³aby z matematyki. Je¶li za¶ chodzi o monografiê Hittiego, to obejmuje ona ca³± historiê Arabów, od prehistorii do czasów wspó³czesnych (je¶li mnie pamiêæ nie myli), wiêc si³± rzeczy jest ona ma³o szczegó³owa i ¶redniowiecznej nauce arabskiej po¶wiêca jedynie ma³y rozdzialik. Przy okazji przypomnia³a mi siê ciekawa historia "iksa", wiêc j± tu, za pozwoleniem Szanownych Pañstwa, opowiem. Otó¿, matematycy arabscy opisuj±cy równania ró¿nych stopni, na oznaczenie niewiadomej u¿ywali s³owa "szajj", co po arabsku znaczy po prostu "co¶". Europejczycy, a ¶ci¶lej mówi±c Hiszpanie, którzy zaczêlii jako pierwsi t³umaczyæ arabskie traktaty, a nie bardzo rozumiej±c, co to jest ta niewiadoma, pozostawili to s³owo w oryginalnym brzmieniu, ale zapisali je naturalnie alfabetem ³aciñskim, jako "xayy", co czyta³o siê tak samo jak w oryginale- szajj. Potem s³ówko skrócono do pierwszej literki i osta³ siê sam "x", o którym dzi¶ ju¿ nawet pierwszaki potrafi± chyba co¶ powiedzieæ, bo ucz± siê równañ. Z wyrazami szacunku- S³awek.
kozio³
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #633 : Luty 20, 2012, 21:41:33 »

Warte wys³uchania...pomys³owe, z wyobra¼ni±. Yngwie to by³ (jest) prawdziwy czarodziej - ca³o¶æ dzie³a godna uwagi, ale najlepsze od 2:30..jak przeci±g

http://www.youtube.com/watch?v=MYKDuKMg2k8

tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #634 : Marzec 05, 2012, 11:48:04 »

W ostatni± sobotê (03.03.2012) Kraków odwiedzi³ mój ulubiony gitarzysta Tony Macalpine. Odbywa siê w³a¶nie turnee tego artysty po Europie i mo¿na na youtube znale¼æ wiêcej nagrañ z koncertów.
Jest wrzucone 20-min wideo z koncertu.

Przewin±³em suwak do piosenki "Empire in the sky", która zaczyna siê intrem na klawiszach.
http://www.youtube.com/watch?v=a4TO3_fwg-A#t=905

(wszystkie utwory na tym filmiku pochodz± z pierwszego solowego albumu Tonego, pt. "Edge of insanity" rok 1986)

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
fille007
Ekspert

Wiadomo¶ci: 845

« Odpowiedz #635 : Marzec 09, 2012, 22:00:45 »

Бурановские Бабушки (Buranowskije Babuszki) Party for everybody  Chichot

http://www.youtube.com/watch?v=m1icUn_h7Uo

Amo la musica sopra tutte le arti
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2767

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #636 : Marzec 09, 2012, 22:10:30 »

Kasieñko, babuszki sa po prostu ¶liczne  Chichot

Pytasz mnie, jak gra³ ów pianista? W jego grze by³o co¶ ludzkiego: pomyli³ siê...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #637 : Marzec 09, 2012, 22:31:33 »

A ta najmniejsza wzrostem i jednocze¶nie najstarsza jest najwiêksz± aparatk±  Chichot

Co ciekawe, babuszki ¶piewaj± nie po rosyjsku, tylko w jêzyku udmurckim, który nale¿y do grupy jêzyków ugrofiñskich. I mamy hit! 

bartus
Ekspert

Wiadomo¶ci: 2896

« Odpowiedz #638 : Marzec 09, 2012, 22:50:55 »

Kapitalne.

Muzyka rosyjska zawsze byla mi bliska.
Bez niej nie mielibysmy Czajkowskiego, Szostakowicza, Prokofiewa, Strawinskiego.

Wyobrazacie sobie co by bylo, gdyby Chopin byl rosjaninem.
Narod rosyjski jest wybitnie muzykalny. Tam w kazdej przydroznej wsi mozna znalezc pieknie spiewajacy na glosy chor.
Nie jestem fanem polskiej muzyki ludowej.
Spojrzmy prawdzie w oczy.
 Przecietni Polacy niestety nie sa muzykalni.
 Jednozebny mozolnie powtarzajacy do znudzenia spiwke muzykant akompaniuje sobie na rostrojonych skrzypkach.
 Po prostu nie do wytrzymania.
Chopin dokonal cudu na tych mazurkach, polonezach, az dziw jak on to zrobil.

Przepraszam Wszystkich, ktorych moglem tym postem urazic, ale napisalem to z przekonania biorac pod uwage tylko i wylacznie walory muzyczne.

PS
Uwielbiam muzyke goralska.
xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #639 : Marzec 10, 2012, 17:51:17 »

Czy to w³a¶nie one bêd± reprezentowa³y Rosjê w maju?
Babuszki maj± czadowe odzionka, te zapaski s± rewelacyjne, nosi³abym z dzik± rado¶ci± taki strój, no, mo¿e z wyj±tkiem bucików  Ugrofiñski? Ani cienia podobieñstwa z moim ukochanym fiñskim, mo¿e w pi¶mie albo gramatyce? Czy jest szansa na zdobycie s³ów?
A w ogóle, brawo, Babuszki, podoba mi siê taki nawrót do ludowo¶ci zmiksowany ze wspó³czesno¶ci±, dopóki jest autentyczny.
fille007
Ekspert

« Odpowiedz #640 : Marzec 10, 2012, 18:23:15 »

Beatko, tak - Babuszki wygra³y krajowe eliminacje i bêd± reprezentowaæ Rosjê na Eurowizji 2012 w Baku. Co do podobieñstwa to podobnie jak Twój ukochany fiñski jêzyk udmurcki jest aglutynacyjny  .  A zapisuje siê go cyrylic±.

Ja z ugrofiñskich uwielbiam wêgierski.

aro 59
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1263

--- Marek ---

« Odpowiedz #641 : Marzec 10, 2012, 23:14:49 »

Nie widzê w tym nic nadzwyczajnego na Eurowizjê, tylko ciekawostkê (jaja sobie robi±).
Je¶li by³aby taka tendencja w Eurowizji, to nastêpne fina³y opanowa³yby zespo³y ludowe z poszczególnych krajów.

pozdrawiam          
               Marek
Mozart
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3178

Patryk

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #642 : Marzec 11, 2012, 00:22:10 »

Babuszki znakomite. Zaciskam kciuki, by panie spod Uralu zaw³adnê³y Europê. 

PS. Podobno w ten sposób zbieraj± na remont miejscowej cerkwi. Wiecie, ¿e ich konkurentem w maju bêdzie brytyjski wokalista E. Humperdinck (76 lat)?

xbw
Ekspert

Wiadomo¶ci: 3110

« Odpowiedz #643 : Marzec 11, 2012, 11:59:35 »

Babuszki postrzegam nie tylko jako ciekawostkê, ale jako zwiastun têsknoty ludzko¶ci do korzeni, do pierwotnego sposobu ¿ycia i wyra¿ania siebie w niewielkim po³±czeniu z cywilizacj±. Oczywi¶cie, ¿e siê ¶miejê, ale ten ¶miech to nie tyle nabijanie siê ze ¶miesznych cudacznych staruszek, ale rado¶æ i zadowolenie po³±czone z szacunkiem dla nich. Pamiêtacie oczywi¶cie Buena Vista Social Club. To od nas zale¿y odbiór. Mo¿emy siê po¶miaæ i zapomnieæ. Ale mo¿emy odnale¼æ w sobie refleksjê na temat drewnianych wiejskich domów, prostego za¶ciankowego ¿ycia, prostych potraw, przepiêknych ludowych strojów, tanich i wygodnych, funkcjonalnych. Dlatego odwiedzamy skanseny. Mo¿e warto by trochê chocia¿ do tego wszystkiego wróciæ. No i mnóstwo ludzi na ¶wiecie dowie siê o istnieniu jêzyków ugrofiñskich, w tym udmurdzkiego. Bardzo kibicujê Babuszkom, niech wygraj±.
tuco82
Ekspert

Wiadomo¶ci: 529

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #644 : Marzec 11, 2012, 14:12:35 »

Tony Macalpine ma prawie ju¿ europejskie tourne za sob±.
W dobrej jako¶ci uda³o mi siê znale¼æ te utwory:

http://www.youtube.com/watch?v=JlTSxek24H8    tears of sahara
http://www.youtube.com/watch?v=tEYr5QsZG2Y    w ¶rodku solo na klawiszach
http://www.youtube.com/watch?v=eCIjuJH9724    utworek z najnowszego albumu solowego 2012 rok
http://www.youtube.com/watch?v=FEanpeyC9cg  solo na klawiszach wraz z Preludium Chopina nr 3 G-dur

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w±tpliwa autentyczno¶æ." - Albert Einstein
Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 52   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mini-land kalinowatyper animilkowo silverstar paktprzyjazni