Kurier Szafarski

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Forum miÂłoÂśnikĂłw muzyki Fryderyka Chopina

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 52   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Warte wysÂłuchania  (Przeczytany 239059 razy)
Janusz1228
Moderator Globalny
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #135 : Listopad 21, 2010, 13:03:43 »

I Âżeby nie byÂło tak, ze tylko mĂŞÂżczyÂźni piĂŞknie grajÂą na gitarze - na zakoĂączenie tej mini sesji moja ulubiona pereÂłka - romanca d'amore.
Panowie, pozwolcie, Âże zadedykujĂŞ jÂą wszystkim naszym ukochanym przyjaciĂłlkom z naszego Forum 
MiÂłej niedzieli!

http://www.youtube.com/watch?v=e_p0dxEGvj8

Pytasz mnie, jak graÂł Ăłw pianista? W jego grze byÂło coÂś ludzkiego: pomyliÂł siĂŞ...
http://www.youtube.com/watch?v=ZB0qeG_SCZM
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #136 : Listopad 21, 2010, 13:07:57 »

W imieniu wszystkich PaĂą, piĂŞknie dziĂŞkujĂŞ!  Buziak Buziak Buziak
aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #137 : Listopad 21, 2010, 13:33:32 »

I Âżeby nie byÂło tak, ze tylko mĂŞÂżczyÂźni piĂŞknie grajÂą na gitarze - na zakoĂączenie tej mini sesji moja ulubiona pereÂłka - romanca d'amore.
Panowie, pozwolcie, Âże zadedykujĂŞ jÂą wszystkim naszym ukochanym przyjaciĂłlkom z naszego Forum 
MiÂłej niedzieli!

http://www.youtube.com/watch?v=e_p0dxEGvj8

Ale, mnie te¿ sprawi³eœ przyjemnoœÌ.

pozdrawiam          
               Marek
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #138 : Listopad 21, 2010, 13:58:59 »

PiĂŞkna ta muzyka, nigdy niestety nie byÂłam w Hiszpanii, a Alicje uwielbiam, co za ksztaÂłtowanie
rytmu, dziĂŞki Janusz i miÂłej niedzieli dla wszystkich.

xbw
Ekspert

« Odpowiedz #139 : Listopad 21, 2010, 17:29:24 »

Ten pan jeszcze na naszym forum nie goÂściÂł, chyba Âże coÂś przeoczyÂłam...
Michai³ Glinka, wspó³czesny Chopinowi, wiêc mo¿e i Janusz coœ o nim skrobnie we w³aœciwym w¹tku
NatrafiÂłam na tak piĂŞkne wykonanie jego utworu, Âże siĂŞ dzielĂŞ czem prĂŞdzej:

http://www.youtube.com/watch?v=vaAkw1QNo18&feature=related

A tu jeszcze jeden utwĂłr Glinki zaaranÂżowany na fortepian przez Liszta, taka dziwna wersja uwertury do RusÂłana i LudmiÂły, uproszczona, zredukowana, ale mnie siĂŞ OGROMNIE podoba.

http://www.youtube.com/watch?v=icgfafPXyvg
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #140 : Listopad 21, 2010, 20:56:55 »

.
Kaziolku,
Na gitarze mozna grac rownie szybko, jak na skrzypcach
http://www.youtube.com/watch?v=bFs02bJlH6g&playnext=1&list=PLD2E5A91C02553EC6&index=19

Bartusie..wiem, Âże moÂżna ale jakim kosztem i sÂą to z reguÂły sporadyczne przypadki (biorÂąc pod uwagĂŞ caÂłoksztaÂłt), zaÂś prezentowany przykÂładowo J.Becker - to bodaj nieliczny, jak nie jedyny gitarzysta, ktĂłry wykonaÂł wszystkie 24 kaprysy Paganiniego..
Przy tym zauwa¿..,gra on na gitarze elektrycznej z pod³¹czonym do niej "przesterem", gdzie uzyskiwany dzwiêk nie jest dzwiêkiem naturalnym (jest on minimalnie sztucznie wyd³u¿ony- a d³ug.zale¿y od zastosowania odpowiedniego "efektu")..Gra on ponadto przy pomocy "kostki" (zreszt¹ jak wiêkszoœÌ gitarzystów rockowych, czy heavy&rockowych) stosuj¹c ruch obustronny..Przy graniu tzw.triolek (chyba)..16, 32, 64-czwórkach, podobny ruch moim zdaniem, mo¿na wykonywaÌ szybciej smyczkiem, gdy¿ posiada on p³ask¹ powierzchniê - natomiast kostk¹ trzeba w tym ruchu pokonywaÌ jakby podwójn¹ "drogê", przeskakuj¹c z jednego do drugiego brzegu tej samej struny i pracuj¹c przy tym intensywnie nadgarstkiem (czyli stosuj¹c potocznie tzw.tarkê)..Przez co nadgarstek prawej rêki, znacznie szybciej siê mêczy przy grze na gitarze, ni¿ skrzypcach wykorzystuj¹cych w podobnym ruchu smyczek..
Wezmy Bartusie..taki najprostszy z moÂżliwych przykÂładĂłw..przejedzmy najszybciej (i dokÂładniej) jak potrafimy smyczkiem, tylko po pustych strunach od gĂłry do doÂłu przez (g, d, a, e) i z powrotem i wykonujmy podobny ruch nieprzerwanie przez 5-6 minut..i to samo jednoczeÂśnie wykonujmy na gitarze..Jestem przekonany, Âże nie tylko Becker, ale i kaÂżdy inny gitarzysta przegraÂłby w koĂącu tÂą rywalizacjĂŞ ze skrzypcami - gdyÂż przy wydÂłuÂżajÂącym siĂŞ czasie gry i maksymalnej szybkoÂści, "siada" po prostu nadgarstek
ZwróÌmy te¿ uwagê, ¿e jest to gitara elektryczna, a nie klasyczna..na tej drugiej rzadko gra siê kostk¹ ( czyli ³atwiej), lecz wszystkimi palcami prawej rêki w³¹cznie z kciukiem (tzw.piórkowanie, jode³kowanie) - co przy podobnym ruchu i stosowanie takiej techniki, wymaga jeszcze wiêkszego nak³adu si³..i mo¿e mieÌ wp³yw na szybkoœÌ gry..
To prawda, moÂżna..ale jakim kosztem. OczywiÂście mam tu na myÂśli caÂły czas prawÂą rĂŞkĂŞ. Co do lewej (tej najwaÂżniejszej), to zarĂłwno na gitarze moÂżna graĂŚ rĂłwnie szybko jak na skrzypcach..z tym, Âże "s" majÂą wygodniej rozlokowane dzwiĂŞki (wliczajÂąc w to rĂłwnieÂż struny puste) co nie wymaga aÂż tak szerokiego skakania po "gryfie" w trakcie gry "biegnikĂłw", jak w przyp.gitary..
Nie jestem muzykiem z wyksztaÂłcenia Bartusie, wiĂŞc nie "gorÂączkuj" siĂŞ proszĂŞ, jak coÂś mi siĂŞ pomyliÂło z poprawnym nazewnictwem..
tuco82
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #141 : Listopad 21, 2010, 22:30:32 »

Co prawda nigdy nie mia³em w rêku skrzypiec ani tez smyczka, uwa¿am, ¿e gra na gitarze jest szybszym tworzeniem dŸwiêków - mam na myœli elektryczn¹. Mo¿na w ogóle nie u¿ywaÌ prawej rêki (kostkowanie, szarpanie strun) ¿eby wygraÌ dŸwiêki z niemal tak¹ sam¹ energi¹. I mo¿e w tym przypadku szybkoœÌ jest na remis ze skrzypcami, ale jeœli weŸmiemy pod uwagê technikê zwan¹ tappingiem to gitara staje siê szybszym instrumentem. nie wiem, czy mieliœcie okazjê wys³uchaÌ etiudy Chopina op.10 nr 4 (Zespó³ At Vance) w³aœnie na gitarê elektryczn¹. Na skrzypcach by³oby to nie mo¿liwe do zagrania, chyba ¿e ograniczy³oby sie pewne dŸwiêki. Oczywiœcie chodzi mi tylko o melodiê prowadz¹c¹ w tej etiudzie. Inny przyk³ad - Etiuda op. 10 nr 2 (gitarzysta Petrucci Z Dream Theater).
Takie jest moje zdanie w tym temacie jakkolwiek mogĂŞ je zmieniĂŚ, jesli ktoÂś mnie przekona.

"Problemem cytatów znalezionych w Internecie jest ich w¹tpliwa autentycznoœÌ." - Albert Einstein
anelik
Ekspert

« Odpowiedz #142 : Listopad 21, 2010, 23:58:01 »

Przedstawiê Wam kogoœ. Pozna³am go na Krakowskim Salonie Poezji ale w oœwiêcimskiej ods³onie. Piotr Kude³ka. Na za³¹czonej poni¿ej stronie graj¹cy razem z bratem. "Oprawia" czytan¹ pooezjê swoim muzycznym talentem. Sala cichnie momentalnie i nawet telefony komórkowe nie maj¹ odwagi zaterkotaÌ.

http://www.duetgitarowy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=59
Casablanka
Moderator Globalny
Ekspert

PaweÂł

« Odpowiedz #143 : Listopad 22, 2010, 00:26:39 »

anelik, posÂłuchaÂłem

i jestem pod wraÂżeniem, piĂŞkny dÂźwiĂŞk
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #144 : Listopad 22, 2010, 00:54:50 »

WÂłaÂśnie skoĂączyÂł sie w tv film, moÂże nie Âżadne arcydzieÂło, ale trzymaÂł tak w napiĂŞciu, Âże jeszcze nie
ÂśpiĂŞ no i scenie koĂąca Âświata towarzyszyÂło to Alegretto. Dobranoc.

http://www.youtube.com/watch?v=4uOxOgm5jQ4

kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #145 : Listopad 22, 2010, 02:12:07 »

Co prawda nigdy nie mia³em w rêku skrzypiec ani tez smyczka, uwa¿am, ¿e gra na gitarze jest szybszym tworzeniem dŸwiêków - mam na myœli elektryczn¹. Mo¿na w ogóle nie u¿ywaÌ prawej rêki (kostkowanie, szarpanie strun) ¿eby wygraÌ dŸwiêki z niemal tak¹ sam¹ energi¹. I mo¿e w tym przypadku szybkoœÌ jest na remis ze skrzypcami, ale jeœli weŸmiemy pod uwagê technikê zwan¹ tappingiem to gitara staje siê szybszym instrumentem. nie wiem, czy mieliœcie okazjê wys³uchaÌ etiudy Chopina op.10 nr 4 (Zespó³ At Vance) w³aœnie na gitarê elektryczn¹. Na skrzypcach by³oby to nie mo¿liwe do zagrania, chyba ¿e ograniczy³oby sie pewne dŸwiêki. Oczywiœcie chodzi mi tylko o melodiê prowadz¹c¹ w tej etiudzie. Inny przyk³ad - Etiuda op. 10 nr 2 (gitarzysta Petrucci Z Dream Theater).
Takie jest moje zdanie w tym temacie jakkolwiek mogĂŞ je zmieniĂŚ, jesli ktoÂś mnie przekona.

Tak Leszku..moÂżna graĂŚ jednÂą rĂŞkÂą z pominiĂŞciem prawej, przy wolniejszym solo jest to nader czĂŞsto stosowany "trick"..mam tu na myÂśli szczegĂłlnie wszelkie moÂżliwe tryle i tym podobne (jak w niektĂłrych elementach solĂłwek iron maiden, czy choĂŚby sÂłynny trik J.Hendrixa - z rzekomym graniem przez niego "zĂŞbami', w rzeczywistoÂści graÂł on tylko jednÂą rĂŞkÂą, ten sam trik moÂżna z powodzeniem stosowaĂŚ kÂładÂąc gitarĂŞ za "gÂłowĂŞ" - czyli powiedzmy opierajÂąc "deskĂŞ" na barkach, czy plecach..)
Nieco inaczej wyglÂąda to przy szybkich i najszybszych solĂłwkach..caÂły bowiem "bajer" polega na tym, ze pierwszy dzwiĂŞk naleÂży "trÂąciĂŚ" kostkÂą, aby pobudziĂŚ wiĂŞksze drgania - potem zaÂś, kolejne szybkie dzwieki (poczatkowo jedna struna) gramy juÂż tylko jednÂą rĂŞkÂą, korzystajÂąc z tego wczeÂśniejszego pobudzenia..Przy przejsciach na kolejne struny, takie samo lekkie "trÂącenie" prawÂą itd itd..Tego rodzaju technikĂŞ czĂŞsto stosuje siĂŞ wÂłasnie przy szybkich przebiegach..NazywaÂło siĂŞ to chyba "legatem gitarowym", ale nie chciaÂłbym ÂżebyÂś mnie w tym momencie "wyÂśmiaÂł" -bo co do nazwy to pewny nie jestem, ale chyba coÂś koÂło tego..Tapping zaÂś, to moim skromnym zdaniem caÂłkiem inna szkoÂła, choĂŚ zasadniczo opierajaca siĂŞ na podobnej zasadzie wydobywania dzwiĂŞku..
ewa578
Ekspert

Ewa

« Odpowiedz #146 : Listopad 22, 2010, 22:30:08 »

A propos Januszowych grzybkĂłw, przypomniaÂł mi siĂŞ taki oto okaz prawdziwka:
http://www.youtube.com/watch?v=cOsVVeojMZs&feature=related
TeresaGrob
Ekspert

« Odpowiedz #147 : Listopad 22, 2010, 23:04:21 »

Bardzo ciekawy filmik.
Autor zaprezentowaÂł pierwsze takty sonaty Schuberta w wykonaniu kilku najwiĂŞkszych pianistĂłw.
ChciaÂłabym ÂżebyÂście zwrĂłcili uwagĂŞ na tĂŞ niesamowitÂą RosjankĂŞ MariĂŞ JudinĂŞ. Autor jej wersje poprzedza
napisem "a teraz ziemia przestaÂła siĂŞ obracaĂŚ"
Jeszcze niedawno Âświat nic o niej nie wiedziaÂł a teraz uwaÂża siĂŞ Âże byÂła jednÂą z najwiĂŞkszych pianistek XX w.

http://www.youtube.com/watch?v=V9LgXaamxgY

aro 59
Ekspert

--- Marek ---

« Odpowiedz #148 : Listopad 23, 2010, 00:13:15 »

RzeczywiÂście warte wysÂłuchania i wsÂłuchania
ale zostawiam to sobie na jutro.

pozdrawiam          
               Marek
kozioÂł
Ekspert

« Odpowiedz #149 : Listopad 23, 2010, 01:22:26 »